Αποκλειστική Συνέντευξη: Δημήτρης Οικονόμου. “Κάθε μέρα με ανακαλύπτω”

 Αποκλειστική Συνέντευξη: Δημήτρης Οικονόμου. “Κάθε μέρα με ανακαλύπτω”

Πάντα απορία μας, είναι το ποιος βρίσκεται πίσω από τις προσωπικότητες που εμπνευσμένες από κάποιον, αποτελούν τους κεντρικούς ήρωες μιας παράστασης, μιας ιστορίας, ενός βιβλίου ή μιας ταινίας. Το όνειρο της Κίκι, μας μάγεψε από τις πετυχημένες παραστάσεις στην Αθήνα. Κι όταν μάθαμε πως ετοιμάζεται αυτή η γυναίκα-θέλγητρο να φτιάξει βαλίτσες για την πόλη μας, μπήκαμε στο προφίλ του “μπαμπά” της, του Δημήτρη Οικονόμου και θελήσαμε να του κάνουμε μια μίνι ανάκριση για να μάθουμε από που κρατά η σκούφια αυτής της Κίκι. Μας τα είπε με το Κι και με το Κι – κατά το Νι και Σίγμα- και σας τον παραδίδουμε αυτούσιο μέσα από τις δικές του λέξεις να μας ταξιδέψει στον κόσμο, τη ζωή, τις στιγμές και το κείμενο της Κίκι.

“Κάθε μέρα με ανακαλύπτω”

e-Charity.gr: Δημήτρη, τελικά ποιος είσαι; Σεναριογράφος, συγγραφέας, ηθοποιός;

Δημήτρης Οικονόμου: Θα δανειστώ κάτι από «Το Όνειρο της Κίκι» για να απαντήσω σ’ αυτή την  ερώτηση. «Ποιος είναι εκεί; Ποιος είσαι εσύ; Ποιος είσαι εσύ;» Μάλλον τελικά δεν ξέρω κι εγώ ο ίδιος ποιος είμαι. Κάθε μέρα με ανακαλύπτω. Μπορεί να είμαι ο Δημήτρης Οικονόμου ο συγγραφέας, μπορεί να είμαι ο Δημήτρης ο φίλος ή ο Δημήτρης ο ερωτευμένος με την τέχνη. Μπορεί ακόμη να είμαι ο Κλάρκ του οίκου Κλάρκ, από τον «Ούι» του Μπρέχτ, μπορεί να είμαι ο Φιλάρετος, από το «Οδυσσέα γύρισε σπίτι» του Καμπανέλλη, μπορεί ακόμη να είμαι και η Κίκι. Αφήνω την επιλογή σ’εσάς.

e-Charity.gr: Πως γεννήθηκε η Κίκι;

Δ.Ο.: Η Κίκι μάλλον γεννήθηκε πριν από όλους τους άλλους, στο μυαλό του σκηνοθέτη της παράστασης Κωνσταντίνου Τσονόπουλου, μιας και δική του ήταν η ιδέα να γίνει θεατρικό η ζωή της γυναίκας αυτής που βασίλεψε στη Γαλλία και ειδικότερα στο Μον Παρνάς, τη δεκαετία του 1920. Έτσι γεννήθηκε κι από μένα μέσα από το χαρτί μιας και δεν θα μπορούσα να αρνηθώ στην πρόταση του Κωνσταντίνου να γράψω ένα θεατρικό μονόλογο και να γίνει το όνειρό μας , το όνειρο της Κίκι, ένα όνειρο για τον θεατή. Κάποιος σε μια συνέντευξη σχετικά με την παράσταση, μίλησε για τον σκηνοθέτη και το συγγραφέα και μας αποκάλεσε μπαμπάδες της Κίκι. Και κάπως έτσι νιώθω. Και διεκδικώ την πατρότητα αυτής της περσόνας μόνο από τον Κωνσταντίνο για να κάνουμε μαζί «Το Όνειρο της Κίκι» να ταξιδεύει στα θέατρα και στον κόσμο.

e-Charity.gr: Γιατί ξένη προσωπικότητα κι όχι μια Ελληνική;

Δ.Ο.: Δεν υπήρχε κάποιος συγκεκριμένος λόγος. Άλλωστε θέλω να δουλέψω και κάποια κείμενα τα οποία αφορούν προσωπικότητες από την Ελλάδα και ήδη έχω ξεκινήσει να γράφω κάτι σχετικό. Πάντως η Κίκι είναι μια προσωπικότητα που δεν γνωρίζει από σύνορα και εθνικότητες, είναι μια πολυπολιτισμική προσωπικότητα. Πιστεύω πως θα μπορούσε να ζήσει και να έχει τα ίδια πάθη σε όποια εποχή κι αν τη συναντούσαμε. Ακόμη και στην Ελλάδα.

e-Charity.gr: Πως θα ταυτιστεί ο θεατής μέσα από την ταυτότητα της Κίκι;

Δ.Ο.: Ο θεατής πιστεύω πως έχει ανάγκη να ταυτίζεται με ρόλους στο θέατρο. Να ζει μέσα από αυτούς δικά του θέλω, δικά του όνειρα και δικές του σκέψεις που γίνονται πράξεις, τη στιγμή που η καθημερινότητα  δεν μας δίνει τόσο εύκολα αυτή την ελευθερία. Η Κίκι λοιπόν είναι αυτό ακριβώς. Ένα πλάσμα ελεύθερο, αιώνιο και διαχρονικό. Ένα πλάσμα που ρουφάει τη ζωή, την κάθε στιγμή, το κάθε δευτερόλεπτο. Ζει και είναι ο εαυτός της με τα καλά της και με τα κακά της. Είναι ένας άνθρωπος γεμάτος πάθη. Ένας άνθρωπος ζωντανός και αληθινός με τα συναισθήματα και τις ανάγκες του. Η Κίκι για μένα είναι εδώ, και ζωντανεύει στη σκηνή για να μας θυμίσει πόσο σημαντικό είναι να νιώθουμε και να ζούμε. Να μην φοβόμαστε και να τολμούμε. Να είμαστε ο εαυτός μας. Μπροστά στη ζωή λοιπόν, κι όπου μας βγάλει.

e-Charity.gr: Σχεδόν αινιγματική και αιλουροειδές η Κίκι. Είναι η σύγχρονη γυναίκα;

Δ.Ο.: Όχι απλά η σύγχρονη γυναίκα. Η γυναίκα. Κάθε γυναίκα. Η Κίκι του Μον Παρνάς έτσι όπως μετέφερα τη ζωή της στο χαρτί είναι ένας ύμνος στη γυναίκα. Είναι η μάνα, η αδερφή, η γιαγιά, η ερωμένη, η απατημένη, η κόρη, η λεσβία και τόσες ακόμη. Είναι όλα τα συναισθήματα και οι ρόλοι που κουβαλούν όλες αυτές οι γυναίκες, πάνω από όλα, σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Μας δίνουν ζωή και μας γεμίζουν ζωή.

e-Charity.gr: Πως προέκυψε η Κα Σεμπεκοπούλου;

Δ.Ο.: Η Νταίζη Σεμπεκοπούλου, όπως λέει η ίδια, αν ζούσε εκείνη την εποχή θα ήταν η Κίκι. Με την Νταίζη γνωριστήκαμε πριν 3 χρόνια, όταν ήρθε στη Θεσσαλονίκη με την παράσταση «Η Μαρινέλλα συναντάει τη Βέμπο» και έμεινε στο σπίτι μου για ένα μήνα. Δεν πρόλαβα να τη γνωρίσω πολύ, αλλά η αλήθεια είναι πως είναι μια γυναίκα αινιγματική και αιλουροειδές, όπως λέγαμε νωρίτερα, και επιπλέον θα τη χαρακτήριζα και σαν αερικό. Με τα γέλια της, τα τραγούδια της, τις πόζες της, την κοριτσίστικη ενέργειά της, τα πάθη της, τις ιστορίες της ζωής της. Όλα με ένταση και μέχρι το τέρμα. Κοίτα να δεις, ε; Σαν να περιγράφω την Κίκι. Η επιλογή λοιπόν, καταλαβαίνεις πως ήταν πολύ εύκολη. Της έστειλα το κείμενο, το διάβασε και μας είπε το μεγάλο ναι. Μπορείς να πεις λοιπόν πως μάλλον γνώριζα την Κίκι αρκετά καλά. Είχε μείνει σπίτι μου, είχαμε πιει μαζί καφέ, βγήκαμε για φαγητό, πήγαμε θέατρο και κάναμε όνειρα.  Τα λέμε λοιπόν σε κάποιο θέατρο ή σε κάποιο βιβλίο!

INFO

Θέατρο Αθήναιον (Βασιλίσσης  Όλγας 35 , Τηλέφωνο 2310 832 060)

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Aπό την Δευτέρα 21 έως και την Τετάρτη 23 Μαρτίου, στις 21:15

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (κανονικό), 7 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, άνω των 65)

Διάρκεια παράστασης: 65 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Αγοράστε έγκαιρα το εισιτήριό σας ηλεκτρονικά http://www.ticketservices.gr/.

www.to-oneiro-tis-kiki.com

The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

Related post

Ρώτα το #echaritygr ότι θες, όποτε θες
×
Exit mobile version