Αναβλητικότητα: Και αύριο μέρα είναι…

 Αναβλητικότητα: Και αύριο μέρα είναι…

της συντάκτριας – Ψυχολόγου Κατερίνας Λέντη

 

Όλοι μας μια φορά στη ζωή μας θα έχουμε χρησιμοποιήσει τη φράση:

” Άστο για αύριο, και αύριο μέρα  είναι..”

Η ανεμελιά του καλοκαιριού αρχίζει να χάνει έδαφος, δίνοντας τη σκυτάλη σε ένα Φθινόπωρο με νέους στόχους, μεγάλα ή μικρότερα σχέδια για την νέα χρόνια με τους περισσότερους να τρέχουν πίσω από υποχρεώσεις, ευθύνες ή προθεσμίες.  Αυτό το 100άρι αντοχής είτε θα το τερματίσεις, περνώντας τη γραμμή τερματισμού με απόλυτη επιτυχία, είτε θα βάζεις εσύ εμπόδια με αποτέλεσμα να απομακρύνεσαι όλο και περισσότερο από την γραμμή τερματισμού, αναβάλλοντας για “μια άλλη φορά” να στεφθείς ο νικητής. Η αναβλητικότητα, σε βαθμό που η συχνότητα εμφάνισης της δυσκολεύει και εμποδίζει την λειτουργικότητά μας στην καθημερινότητά μας , φαντάζει βουνό, αλλά τι θα γίνει αν προσπαθήσουμε σιγά σιγά να το ανέβουμε;

Αρχικά, προσπαθώντας να κατανοήσουμε την  αναβλητικότητα.

Αναβλητικότητα ως ένα χαρακτηριστικό που όλους μας έχει επισκεφτεί, ορίζεται ως η τάση μας να μεταθέτουμε ή να καθυστερούμε εργασίες ή και υποχρεώσεις  μας  για αργότερα.. και όχι για εκείνη τη στιγμή! Αύριο, αργότερα, την άλλη εβδομάδα ή το πιο γνωστό… από Δευτέρα…( κυρίως όταν πρόκειται για συζητήσεις περί δίαιτας και προσωπικής γυμναστικής). 

9576796769976697

Στο βαθμό που η συνεχής μετάθεση ή η καθυστέρηση των υποχρεώσεων μας εξασθενεί την λειτουργικότητα στην καθημερινότητα μας, τότε αξίζει να δώσουμε λίγη σημασία και να προσπαθήσουμε να αναγνωρίσουμε το χαρακτηριστικό της Αναβλητικότητας που μας περιτριγυρίζει. Χαρακτηριστικό που σε διαρκή συχνότητα μπορεί να προκαλέσει εντάσεις και εκπτώσεις στις προσωπικές και κοινωνικές μας σχέσεις. Κάποιοι ψυχολόγοι, συνδέουν το χαρακτηριστικό της Αναβλητικότητας με το άγχος, όπου  προτιμάται  να αποφεύγονται  αρνητικά συναισθήματα και να καθυστερούνται εργασίες που μπορούν να εμφανίσουν στρεσογόνα χαρακτηριστικά. Άλλοι υποστηρίζουν ότι η χρόνια αναβλητικότητα, χωρίς προσπάθεια αναγνώρισης και αλλαγής της, μπορεί να είναι σημάδι μιας  υποβόσκουσας ψυχικής διαταραχής.  Ωστόσο, η αναβλητική συμπεριφορά δεν εμφανίστηκε έτσι ξαφνικά στη ζωή μας. Όλα προϋπάρχουν στο υποσυνείδητό μας και χρειάζονται ένα ”τσίμπημα” για να κάνουν την εμφάνιση τους. Ή μήπως είναι κάτι που το κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας;

Θα ενισχύσω την πεποίθηση ότι η αναβλητική συμπεριφορά πηγάζει από μαθημένες συμπεριφορές που δημιουργούνται στα πρώτα χρόνια της ζωής μας. Ένα παιδί μέσα σε μια υπερπροστατευτική οικογένεια, χωρίς  ενίσχυση της πρωτοβουλίας  και υπό την αυστηρή καθοδήγηση των γονέων του μπορεί στην ενήλικη ζωή του να εμφανίσει έντονα στοιχεία της αναβλητικής συμπεριφοράς. Είτε ως αντιδραστική συμπεριφορά απέναντι στην γονεϊκή υπερπροστατευτικότητα, είτε ως φοβική και αγχώδης συμπεριφορά απέναντι στην απουσία της πρωτοβουλίας και την έντονη αίσθηση της αποτυχίας. Ενισχύουμε έτσι την πεποίθηση ότι η αναβλητική συμπεριφορά δεν οφείλετε σε κληρονομικούς παράγοντες και γονιδιακά ελλείμματα, άλλα επηρεάζεται  σε μεγάλο βαθμό από το οικογενειακό πλαίσιο, τον τρόπο διαπαιδαγώγησης και γαλούχησης  των παιδιών μέσα σε κάθε οικογένεια.

now-later

Η αναβλητικότητα, στο βαθμό που μας ενοχλεί, αξίζει να την ακούσουμε. Στην ουσία θα ασχοληθούμε με έναν εσωτερικό σαμποτέρ του εαυτού μας. Γιατί κάπως έτσι το έχω εγώ στο μυαλό μου. Όταν έρχομαι αντιμέτωπη με μια νέα πρόκληση, κάτι διαφορετικό από αυτό που έχω συνηθίσει, ξεβολεύομαι  και απομακρύνομαι από αυτό που ξέρω, το οικείο, με αποτέλεσμα ως  μια από τις γραμμές άμυνας μου απέναντι στον φόβο , να ακολουθώ την αναβλητικότητα και γιατί όχι,  να μου βάζω τρικλοποδιά. Σηκώνω όλα τα μη, τα εμπόδια και μεταθέτω την ένταση της αλλαγής για αργότερα που μπορεί να γίνει και ποτέ”. Το αποτελέσματα  αυτής  τις συμπεριφοράς είναι μια εσωτερική πάλη.  Μια πάλη που μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε ενοχές κα τύψεις για αυτό που μπορούμε να γίνουμε  ή για αυτό που πραγματικά ήμαστε, ή να φανούμε αναξιόπιστοι απέναντι στους φίλους μας, χρησιμοποιώντας το ψέμα για να καλύψουμε την αναβλητική συμπεριφορά ,με την δυσκολία να τηρήσουμε τις όποιες δεσμεύσεις μας απέναντι τους.  Ας μην ξεχνάμε βέβαια, ότι πίσω από την αναβλητικότητα κρύβεται έντονα ο φόβος της αποτυχίας. Φοβάμαι από πριν, χωρίς να ξέρω,  ότι θα αποτύχω οπότε για να προστατευτώ μεταθέτω ή αναβάλω συνεχώς την όποια υποχρέωση, αποφεύγοντας έτσι την υποθετική απογοήτευση στο τώρα. Η αποφυγή ωστόσο είναι παροδική στο χρόνο, αφού κάποια στιγμή θα ξαναεμφανιστεί με διαφορετικό φοβικό ερέθισμα αυτή τη φορά.

tumblr_n4j8ghjfvs1shmqyio1_500

Πως μπορούμε να περιορίσουμε την αναβλητική συμπεριφορά μας; Αρχικά, η αλλαγή θα επέλθει όταν θα αναγνωρίσουμε ότι κάτι μας ενοχλεί και αυτό το κάτι θα το αντιληφθούμε στον εαυτό μας και στην συμπεριφορά μας. Αφού αναγνωρίσουμε τις αιτίες που μας οδηγούν σε μια τέτοια συμπεριφορά τότε θα μπορέσουμε να τις αλλάξουμε. Πρώτα με πίστη στον εαυτό μας και στις δυνατότητες μας, θα μπορέσουμε να απομακρύνουμε αρνητικές σκέψεις που λειτουργούν ως εμπόδια στην πραγματοποίηση των στόχων μας, μικρών ή μεγάλων.  Στόχοι οι οποίοι χρειάζεται να είναι ρεαλιστικοί και σύμφωνα με τις δυνατότητες μας. Σε όλο αυτό θα μας βοηθήσει  ή σωστή κατανομή και οργάνωση του χρόνου μας, ώστε να μην νιώθουμε επιπλέον πίεση, ή οποία μπορεί να αποτελέσει την αφορμή της αναβλητικότητάς μας. Τέλος, η επιβράβευση του εαυτού μας κάθε φορά που ολοκληρώνουμε τον στόχο μας ή την υποχρέωση μας, θα μας βοηθήσει να τονίσουμε το ηθικό μας και να προχωρήσουμε παρακάτω. Και αν δεν πιεστήκατε σας προτείνω μια προσωπική λίστα με τα θετικά και αρνητικά της αναβλητικότητάς για να μπορέσετε να διακρίνετε αν τελικά βγαίνουμε κερδισμένοι ή χαμένοι αναβάλλοντας  συνεχώς ευκαιρίες και καταστάσεις που έρχονται στη ζωή μας.

Ας ρίξουμε λοιπόν τα εμπόδια που εμείς βάζουμε μπροστά μας και ας πάρουμε το ρίσκο να προχωρήσουμε μπροστά.

Να  μετατρέψουμε την αναβλητικότητα σε παραγωγικότητα και να βρούμε τη δύναμη και το σθένος να καταπιαστούμε με πράγματα που μας κινητοποιούν και μας γεμίζουν, νικώντας τις  φωνές μέσα μας που λένε το αντίθετο, γιατί κάθε φορά αξίζει να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας  ότι όταν έχουμε  να ανέβουμε ένα βουνό, δεν πρόκειται να γίνει μικρότερο, αν περιμένουμε.

The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

Related post