Θεραπευτική άσκηση σε άτομα με Σκλήρυνση κατά Πλάκας 

της Dr. Επ. Συνεργάτη Α' Παν/κής Νευρολογικής Κλ. ΑΧΕΠΑ Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ., Βασιλικής Γαροπούλου

0
Παρ’ όλη την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης, υπάρχουν ακόμα κάποια νοσήματα, των οποίων η αιτιολογία, η διάγνωση και η θεραπεία, εξακολουθούν να αποτελούν πεδίο αδιάκοπης έρευνας.
H Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ) ή Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) (multiple sclerosis-MS), μια χρόνια αυτοάνοση φλεγμονώδης απομυελινωτική νόσος άγνωστης αιτιολογίας, εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια σε «μάστιγα». Η ΣΚΠ χαρακτηρίζεται από την εκφύλιση του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ), με τη συντριπτική πλειοψηφία που προσβάλλονται από την νόσο να αποτελείται από άτομα χρονολογικής ηλικίας 20 έως 40 ετών και σε διπλάσια συχνότητα εμφάνισης της στις γυναίκες να είναι τριπλάσια, σε σχέση με τους άνδρες (3.5/1).

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει μεγάλη πρόοδο, με αποτέλεσμα οι ασθενείς (περίπου 2,5 εκατομμύρια διεθνώς και 12.000 στη Ελλάδα) να παρουσιάζουν σαφώς καλύτερη ποιότητα ζωής. Η συμμετοχή των ασθενών με ΣΚΠ σε κατάλληλα διαμορφωμένα προγράμματα άσκησης αποτελεί σημαντικό παράγοντα αντιμετώπισης της νόσου, συμβάλλοντας σημαντικά στη διατήρηση του κινητικού και λειτουργικού τους επιπέδου. Η οργανωμένη, συστηματική και εξατομικευμένη άσκηση θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι θεραπευτικής αντιμετώπισης της ΣΚΠ, με μείωση των επικείμενων επιπλοκών της πάθησης και της εμφάνισης δευτεροπαθών καταστάσεων αυτής.

Ας αντιμετωπίσουμε όμως κάποια πιθανά ερωτήματα:

Στο άκουσμα της ασθένειας μας έρχονται στο νου δύσκολες καταστάσεις υγείας. Διαφέρει ο ασθενής του τότε με τον ασθενή του σήμερα; ποιοι είναι οι μύθοι που περιβάλλουν την νόσο;
Πράγματι το όνομα της ασθένειας παραπέμπει κατά κύριο λόγο σε σημαντικού βαθμού αναπηρία χωρίς αυτό φυσικά να ισχύει.  Η άγνοια και οι προκαταλήψεις είναι όμως το μόνο αίτιο ύπαρξης αυτών των Μύθων. Θα ξεκαθαρίσω λοιπόν στο σημείο αυτό πως η νόσος:
Δεν είναι μεταδοτική
Δεν είναι κληρονομική
Δεν είναι ψυχική διαταραχή
Και…Δεν είναι θανατηφόρος
Τι μπορεί να κάνει το ΑμΣΚΠ (Άτομο με Σκλήρυνση κατά Πλάκας) για να βελτιώσει την κατάστασή του;
Η άσκηση είναι απαραίτητη;
Μπορεί να βοηθήσει και στην εξέλιξη της νόσου;
Οι δυνατότητες βελτίωσης υπάρχουν αλλά σχετίζονται τόσο με την μορφή όσο και με το ίδιο το ιστορικό της νόσου για τον κάθε ασθενή. Eπομένως το ΑμΣΚΠ πρέπει να συμμετέχει σε οργανωμένη, εξατομικευμένη και συστηματική άσκηση καθώς είναι απαραίτητη αλλά και εξαιρετικά σημαντική για την πρόληψη των αρνητικών συμπτωμάτων και τη μείωση των επικείμενων επιπλοκών που απορρέουν από τη νόσο.
Φυσικά όμως μπορεί να βοηθήσει καθώς τα οφέλη είναι πολλαπλά: 
Βελτίωση χαρακτηριστικών βάδισης
Βελτίωση καρδιαγγειακής & αναπνευστικής λειτουργίας
Βελτίωση ψυχολογικής κατάστασης & ποιότητας ζωής
Μείωση κόπωσης την οποία εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών.
Ενώ οι σύγχρονες ερευνητικές μελέτες έχουν προσθέσει στα θετικά της άσκησης την: 
Αντίσταση στον εκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων
Διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας κατά το πέρασμα του χρόνου.

Όσο για το ποια μορφή θεραπευτικής άσκησης θεωρείται πως είναι ιδανικότερη και κατ’επέκταση προτείνεται για τα άτομα που πάσχουν από ΣΚΠ;
Είναι επιστημονικά αποδεκτό πως η αερόβια άσκηση, η προπόνηση με αντιστάσεις, η εκγύμναση των αναπνευστικών μυών, η άσκηση στο νερό και το pilates αποτελούν τις πιο ενδεδειγμένες μορφές άσκησης.
Σε κάθε περίπτωση η άσκηση ενός ατόμου που πάσχει από ΣΚΠ θα πρέπει να είναι ήπιας μορφής και να μη ξεπερνάει τα 30 λεπτά ημερησίως. Η συχνότητα της άσκησης θα πρέπει να κυμαίνεται από 4 εώς 5 φορές εβδομαδιαίως. Στην αρχή ωστόσο πρέπει να ξεκινήσετε με 2-3 φορές την εβδομάδα και μετά από κάποιο διάστημα προσαρμογής (π.χ. ενός μήνα) θα πρέπει να αυξήσετε σταδιακά τις ημέρες της άσκησης ανάλογα με το λειτουργικό σας επίπεδο.
Είναι σημαντικό να τονίσω εδώ πως κυρίαρχη προτεραιότητα των ΑμΣΚΠ πρέπει να είναι η συμμετοχή τους σε προσαρμοσμένα προγράμματα άσκησης από εξειδικευμένους επαγγελματίες οι οποίοι γνωρίζουν την παθοφυσιολογία της νόσου και τους περιορισμούς  της για την δημιουργία κατάλληλων πρωτοκόλλων άσκησης έτσι ώστε να ξεκινούν συστηματικά πρόγραμμα άσκησης από την αρχή δηλαδή της διάγνωσης τους  και μόνο απόλυτα στοχευμένα θα μπορέσει να διατηρηθεί υψηλό το κινητικό λειτουργικό τους επίπεδο.
Μην ξεχνάτε πως μόνο η θεραπευτική άσκηση (στοχευμένη άσκηση) ξεκινά με τη διάγνωση της νόσου και συμπληρώνει όποια άλλη ιατρική θεραπευτική προσέγγιση. Ο έλεγχος από τον γιατρό σας πριν αρχίσετε να ασκείστε αλλά και κατά την διάρκεια συμμετοχής σας σε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης είναι σημαντικός, απαραίτητος και μόνο μ’αυτόν τον τρόπο θα έχετε την καλύτερη εξέλιξη της πορείας της νόσου.

Οι ασθενείς με ΣΚΠ έχουν την τάση να προβάλλουν πολλές άτοπες δικαιολογίες όταν κάποιος ρωτήσει γιατί δε γυμνάζονται και το χειρότερο είναι ότι τις περισσότερες φορές τις πιστεύουν και οι ίδιοι.

Έτσι λοιπόν δικαιολογίες τέλος! Ξεκίνα γυμναστική σήμερα κιόλας!

 

Και αν το επιθυμείτε θα σας πω και που μπορείτε να με βρείτε για να μην καθυστερείτε άλλο:

Στοιχεία επικοινωνίας: 

Τηλέφωνα: 2310950890 – 6932906720                    
Facebook: Vasiliki Garopoulou                         
Skype: garopoulou.vasilliki 
Dr. Βασιλική Γαροπούλου
Καθηγήτρια Ειδικής Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού M.Sc.´s., Ph.D., P.D.
Επ. Συνεργάτης Α’ Παν/κής Νευρ. Κλ. ΑΧΕΠΑ Τομέας Νευροεπιστημών Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.
Επ.Σύμβουλος Nευροαποκατάστασης & Θεραπευτικής Άσκησης της ΕΕΣΚΠ
Μέλος Δ.Σ. της ΕΕΣΚΠ & Πρέσβειρα από την Ελλάδα στην European Multiple Sclerosis Platform (EMSP)
Clinical Pilates – Ηalliwick Method  – MP Balatsinos MSE Course (L1&L2) Instructor
Pre/Postnatal Fitness Instructor – TRX Instructor
The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

You might also like More from author