Έφτασαν στην Ελλάδα οι Βιβλιοθήκες χωρίς Σύνορα

 Έφτασαν στην Ελλάδα οι Βιβλιοθήκες χωρίς Σύνορα

Οι Βιβλιοθήκες Χωρίς Σύνορα παρουσιάζουν, με την υποστήριξη της Google.org, το “Ideas Box” (Κουτί των Ιδεών) στην Ευρώπη για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Τα πρώτα δύο “Ideas Box” αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας ξεκίνησαν να λειτουργούν από τις αρχές Μαρτίου στην Ελλάδα, στη Λέσβο και στην Αθήνα.

Το “Ideas Box” αναπτύχθηκε από τιςΒιβλιοθήκες Χωρίς Σύνορα και σχεδιάστηκε από τον Philippe Starck. Πρόκειται για ένα κινητό κέντρο πρόσβασης σε πληροφορία σε μορφή μεγάλης εργαλειοθήκης τοποθετημένο επάνω σε δυο παλέτες που μπορεί να αποσυναρμολογηθεί και να στηθεί σε λιγότερο από 20 λεπτά, δημιουργώντας έναν χώρο πολιτισμού, εκπαίδευσης και επικοινωνίας 27.8 τετραγωνικών μέτρων.

Το “Ideas Box” προσφέρει σύνδεση στο διαδίκτυο, υπολογιστές και tablets, εκπαιδευτικό υλικό, βιβλία, δυνατότητα κινηματογραφικής προβολής και πληροφορίες σχετικές με τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες υποδοχής. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, οι Βιβλιοθήκες Χωρίς Σύνορα αντιμετωπίζουν ουσιαστικά τρεις επείγουσες ανάγκες:

* Προσφέρουν ένα ασφαλές και φιλόξενο χώρο για παιδιά, εφήβους και ευάλωτα άτομα,

βοηθώντας τους να αντιμετωπίσουν το άγχος και την ανασφάλεια.

* Παρέχουν σύνδεση στο ίντερνετ και εργαλεία επικοινωνίας για να μπορούν οι πρόσφυγες να αναζητήσουν

οικεία τους πρόσωπα, ή απλά να έλθουν σε επαφή με τους συγγενείς τους.

* Παρέχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες για νομικές και διοικητικές διαδικασίες,

όπως και για υπάρχοντες φορείς και υπηρεσίες στην περιοχή που βρίσκονται.

«Για τις εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες, παιδιά και άντρες που ρισκάρουν τη ζωή τους ενώ ζητούν άσυλο στην Ευρώπη, είναι επείγον να παρέχουμε πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες στην γλώσσα τους, εργαλεία επικοινωνίας και ένα ασφαλές μέρος για να ξεκουράζονται. Το “Ideas Box” προσφέρει μία καινοτόμα και προσαρμοσμένη λύση για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του κόσμου, ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα πρώτα εργαλεία που χρειάζονται για να ανασυγκροτηθούν».

Patrick Weil, Πρόεδρος των Βιβλιοθηκών Χωρίς Σύνορα

Τα “Ideas Box” επιτρέπουν την οργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων (εκμάθηση γλωσσών, ακαδημαϊκή υποστήριξη και δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα) και υπηρεσιών έτσι ώστε να διευκολύνουν την ανασυγκρότηση των προσφύγων.

Το πρώτο “Ideas Box” στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε στο κέντρο φιλοξενίας του Μόρια στη Λέσβο- σε συνεργασία με την οργάνωση «Save The Children»- και στο κέντρο φιλοξενίας του Ελαιώνα στην Αθήνα. Σύντομα θα εγκατασταθούν και άλλα τέτοια κουτιά” στη Γερμανία, την Τουρκία και τη Γαλλία (το κέντρο Jean Quarré στο 19ο διαμέρισμα του Παρισιού, σε συνεργασία με την Emmaüs και την πόλη του Παρισιού).

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από την Google.org, το φιλανθρωπικό τμήμα της Google.

«Η αποστολή της Google.org είναι να υποστηρίξει μη- κερδοσκοπικούς οργανισμούς που καινοτομούν για να αντιμετωπίσουν ορισμένες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του κόσμου. Το “Ideas Box” από τις Βιβλιοθήκες Χωρίς Σύνορα αντιμετωπίζει ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στην προσφυγική κρίση: την πρόσβαση στην πληροφορία και την εκπαίδευση για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι που υποστηρίζουμε το έργο τους»

Florian Maganza, Program Manager, EMEA στο Google.org

Ακολουθήστε το “Ideas Box” στην Ευρώπη στο http://www.ideas-box.org/

Βιβλιοθήκες χωρίς σύνορα

Οι Βιβλιοθήκες Χωρίς Σύνορα, που δημιουργήθηκαν το 2007, είναι μια από τις πιο σημαντικές μη- κερδοσκοπικές οργανώσεις που υποστηρίζουν την πρόσβαση στην πληροφορία, την εκπαίδευση, καθώς και την διατήρηση πολιτισμών και τοπικών χαρακτηριστικών μέσα από τη δημιουργία, την υποστήριξη και την ανάπτυξη των βιβλιοθηκών.

Οι Βιβλιοθήκες Χωρίς Σύνορα έχουν διατομεακή επίδραση σε όλους τους “Στόχους Ανάπτυξης της Χιλιετίας” του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβάνοντας την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας, τη βελτίωση της υγείας, την πρόσβαση σε νομικά θέματα και την εκπαίδευση για όλους.

Για να επιτύχουν την αποστολή τους, οι Βιβλιοθήκες χωρίς Σύνορα δουλεύουν με όραμα να δημιουργήσουν τη βιβλιοθήκη του 21ου αιώνα, σύμφωνα με τρεις βασικούς στόχους:

* Τον σχεδιασμό και την αξιοποίηση εργαλείων, καθώς και φυσικών και ψηφιακών υποδομών

(κτίρια, κινητά κέντρα πολυμέσων, το “Ideas Box”, web πλατφόρμες, ψηφιακές βιβλιοθήκες…)

* Τη δημιουργία νέων και τη διατήρηση υπάρχοντών συλλογών και περιεχομένων που βελτιώνουν

το έργο της βιβλιοθήκης να μοιράζεται γνώσεις και αξιόπιστες πληροφορίες.

* Την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και της τεχνογνωσίας των βιβλιοθηκών σε θέματα μαζικής μεταφοράς.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τοwww.bibliosansfrontieres.org

The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

Related post

Ρώτα το #echaritygr ότι θες, όποτε θες
×
Exit mobile version