Είμαι κωφός/ή, είσαι ακούων. Έλα να επικοινωνήσουμε…

 Είμαι κωφός/ή, είσαι ακούων. Έλα να επικοινωνήσουμε…

Θα μπορούσαμε να πούμε πως μεταξύ ακουόντων και μη, μπορεί να υπάρχει μια επικοινωνία, αρκεί βέβαια να υπάρχει καλή διάθεση, καλή γνώση διαχείρισης της επικοινωνίας και των εργαλείων τους.

 Με αφορμή κάποιες προσωπικές σκέψεις, σκεφτήκαμε στην Οικογένεια του #echaritygr να σας προτείνουμε και για τους δύο συμμετέχοντες της επικοινωνίας, συμβουλές μεταξύ ακούοντων και βαρήκοων/κωφών ατόμων.

 

A. Συμβουλές προς ακούοντες:

1. Όταν απευθύνεστε σε ένα βαρήκοο άτομο, θα πρέπει να του μιλάτε από κοντινή απόσταση (π.χ. να βρίσκεστε στο ίδιο δωμάτιο), ενώ θα πρέπει επίσης να υπάρχει επαρκής φωτισμός.

2. Απομακρυνθείτε από τυχόν θορυβώδες περιβάλλον ή περιμένετε να σταματήσει ο θόρυβος (π.χ. θόρυβος αυτοκινήτου, αεροπλάνου…).

3. Φροντίστε να δημιουργείτε ένα ήσυχο περιβάλλον κλείνοντας το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση ή οποιαδήποτε άλλη πηγή θορύβου.

4. Στραφείτε προς τον κωφό/βαρήκοο και σταθείτε απέναντι του έτσι ώστε να μπορεί να διαβάσει τα χείλη σας. Ομιλίες που προέρχονται από τα πλάγια μπορεί να μπερδέψουν το κωφό/βαρήκοο άτομο. Είναι θέμα ευγένειας και σεβασμού να βγάλετε το τσιγάρο από το στόμα σας όταν μιλάτε, να μην μασάτε τσίχλα και να μην μιλάτε την ώρα που τρώτε (παραμορφώνεται η φυσική όψη του στόματος). Μην καλύπτετε το στόμα σας με το χέρι ή με το στυλό σας. Εμποδίζει το κωφό/βαρήκοο άτομο να συγκεντρωθεί στη χειλανάγνωση. Το μούσι δεν θα πρέπει να ξεπερνά το περίγραμμα του χείλους. Καλά, αν έχετε μακριά μούσια θα σας δεχτούμε στην παρέα μας, απλά θα πρέπει να μας βοηθήσετε με την κατανόηση σας.

5. Μην μιλάτε υπερβολικά δυνατά, δεν θα σας ακούσει καλύτερα, το αντίθετο μάλιστα. Ο καλύτερος τρόπος είναι λίγο πιο αργά και με σωστή άρθρωση.

6. Μην δείχνετε εκνευρισμό αν χρειαστεί να επαναλάβετε μια φράση. Φανταστείτε πως θα ήταν εάν έπρεπε να καταβάλατε εσείς τετραπλάσια προσπάθεια για να καταλάβετε το συνομιλητή σας.

7. Μην κοροϊδεύετε τον κωφό/βαρήκοο άνθρωπο αν απαντά λανθασμένα στις ερωτήσεις σας. Απλά δεν τις άκουσε σωστά και είναι το ίδιο αμήχανος με εσάς.

8. Μεταφέρετε πληροφορίες όπως ονόματα και διευθύνσεις γραπτώς. Λέξεις που δεν είναι καθημερινής χρήσεως είναι πιο δύσκολο να τις κατανοήσει με την πρώτη.

9. Στα καταστήματα, δείξτε στο κωφό/βαρήκοο άτομο την τιμή στο ταμείο ή γράψτε την σε ένα κομμάτι χαρτί.

10. Φροντίστε να συμμετέχει το κωφό/βαρήκοο άτομο στην ομάδα, στη συζήτηση, και βεβαιωθείτε πως μπορεί να παρακολουθήσει την εξέλιξη του θέματος. Έτσι δεν θα νοιώθει απομονωμένο και μοναχικό. Το να νοιώθει κανείς απομονωμένος σε μια ομάδα πληγώνει ακόμα περισσότερο κι από την ίδια τη μοναξιά.

11. Τα κωφά/βαρήκοα άτομα κουράζονται γρήγορα γιατί πρέπει να συγκεντρωθούν στη χειλανάγνωση. Σεβαστείτε αυτήν την κούραση και μην εκνευρίζεστε αν δεν μπορεί να παρακολουθήσει τη συζήτηση.

12. Μην πλησιάζετε έναν κωφό/βαρήκοο άτομο ξαφνικά από πίσω. Μπορεί να τρομάξει γιατί δεν σας άκουσε να πλησιάσετε. Αλλιώς, σκουντήξτε τον διακριτικά στον ώμο ή τον καρπό.

13. Όταν χτυπά την πόρτα, ο κωφός/βαρήκοος δεν θα σας ακούσει όταν του πείτε να περάσει. Πρέπει να καταλάβετε την ανάγκη του να σας δει για να καταλάβει αν μπορεί να περάσει ή όχι.

14. Μη λυπάστε τα κωφά/βαρήκοα άτομα. Αναζητήστε καλύτερα εποικοδομητικές εναλλακτικές λύσεις επικοινωνίας.

15. Να θυμάστε ότι ένα ακουστικό δεν είναι όπως ένα αυτί και μπορεί να παραμορφώσει συγκεκριμένους ήχους. Εφόσον υπάρξει απρόβλεπτος δυνατός ήχος, εξηγήστε τους στο κωφό/βαρήκοο άτομο.

 

Β. Συμβουλές προς κωφά/βαρήκοα άτομα:

1. Μην κρύβετε την κώφωση σας. Φορέστε τα ακουστικά σας με εμφανή τρόπο. Να θυμάστε πως είναι αρκετά δύσκολο για τους ακούοντες να επικοινωνήσουν μαζί σας. Θα πρέπει να ξέρουν και το λόγο για τον οποίο χρειάζεται να προσαρμόσουν την επικοινωνία τους.

2. Αν χρειαστεί, ενημερώστε τον/την συνομιλητή/τρια για την απώλεια ακοής σας.

3. Φροντίστε να φωτίζεται πάντα το πρόσωπο του/της συνομιλητή/τριάς σας αρκετά ώστε να μπορείτε να διαβάζετε τα χείλη του/της.

4. Προειδοποιήστε τον/την συνομιλητή/τριά σας πως δεν χρειάζεται να φωνάζει, αρκεί να μιλά αργά και να αρθρώνει σωστά.

5. Μιλήστε ήρεμα και καθαρά. Έτσι, προτρέπετε και τους άλλους να εκφράζονται με τον ίδιο τρόπο.

6. Αν δεν καταλαβαίνετε, ζητήστε ευγενικά από τον/την συνομιλητή/τριά σας να επαναλάβει τη φράση του.

7. Σε μια ομάδα, καθίστε δίπλα σε ένα άτομο που μιλά καθαρά και δυνατά και το οποίο θα μπορεί να σας ενημερώνει για τα θέματα της συζήτησης.

8. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να ακούσετε τα πάντα. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να χαλαρώνει που και που.

9. Μην προσποιηθείτε πως έχετε καταλάβει τα πάντα.

10. Μη νιώθετε άβολα επειδή δεν καταλάβατε ακριβώς. Το χιούμορ αποδεικνύεται συχνά η καλύτερη λύση για να ξεπεραστούν δύσκολες καταστάσεις.

11. Οι ερωτήσεις σας θα πρέπει να είναι συγκεκριμένες. Για παράδειγμα, μη ρωτάτε «τι;», «πως;», αλλά επαναλάβετε ό,τι έχετε κατανοήσει. Έτσι ο συνομιλητής σας θα ξέρει από πού πρέπει να ξεκινήσει ξανά το μήνυμα του. Μην ξεχνάτε ποτέ πως η ανατροφοδότηση που δίνετε στο/στη συνομιλητή/τριά σας είναι εξίσου σημαντική για να υπάρχει κάποια ροή στην επικοινωνία σας.

12.Στη ζωή, πέρα από τα προβλήματα της κώφωσης, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις που δεν εμπλέκουν την ακοή (ψυχαγωγικές, αθλητικές, καλλιτεχνικές και δημιουργικές δραστηριότητες…). Επιλέξτε τους τομείς που σας ταιριάζουν και επικεντρωθείτε στην ευχαρίστηση που σας παρέχουν.

13. Αν νιώθετε κουρασμένος/η ή παραμελημένος/η μετά από πολλή προσπάθεια και κούραση, ενημερώστε τον σύντροφο/συνομιλητή σας ότι χρειάζεστε ένα διάλειμμα. Μην αποχωρείτε χωρίς εξήγηση. Είναι μια αντίδραση που ξαφνιάζει και δεν βοηθά την επικοινωνία.

14. Να δείξετε και εσείς υπομονή απέναντι στον σύντροφο/συνομιλητή σας. Εκείνος/η δείχνει την υπομονή του/της όταν πρέπει να επαναλάβει τα μηνύματά του/της.

15. Εκμεταλλευτείτε την τεχνολογία. Χρησιμοποιήστε όσο το δυνατόν περισσότερο όλα τα διαθέσιμα τεχνικά βοηθήματα (ξυπνητήρια, κουδούνια, τηλέφωνα, υπέρυθρους πομπούς, επαγωγικά συστήματα…). Μπορούν και θα σας διευκολύνουν σημαντικά.

 

Πηγή: AKOUORAMA

The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

Related post

Ρώτα το #echaritygr ότι θες, όποτε θες
×
Exit mobile version