Μία πόλη. Μια παρέα. Ένα δείπνο. Η Γειτονιά της Σβώλου!

0

Το Δείπνο της Άνοιξης, το παρακολοθούμε 3 χρόνια και φέτος το υποστηρίζουμε με όλη μας την ψυχή, σε πείσμα της δύσκολης εποχής και της… δημοτικής μη συμμετοχής. Ένα εγχείρημα που καταφέρνει να ενώσει μια γειτονιά, ένα δρόμο στην καρδιά της πόλης μας, ένα αστικό πείραμα που θα βγάλει τους ανθρώπους (ενοίκους, ιδιοκτήτες, κατοίκους, επιχειρηματίες, φίλους, γνωστούς κι αγνώστους) από τα κτήρια και θα τους στρώσει τραπέζι με αγάπη. Η Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου, επιστρέφει για τέταρτη συνεχή χρονιά την Παρασκευή 23 Ιουνίου κι έτσι όλη η Γειτονιά θα είναι στο πόδι!

Από το πρωί, ζεσταίνουμε τις κατσαρόλες μας για να μαγειρέψουμε όπως παλιά, θα απομακρύνουμε το παρκαρισμένο μας αυτοκίνητο και θα στολίσουμε τα μπαλκόνια μας και τον δρόμο με μπαλόνια και κορδέλες. Θα κρεμάσουμε το πιο ωραίο μας χαμόγελο και θα φορέσουμε την καρδιά μας από τα μέσα προς τα έξω. Έπειτα, θα καλέσουμε τους Γείτονες και τους συγκατοίκους μας να συμμετάσχουν. Και μετά θα κατέβουμε με την καρέκλα μας και γιατί όχι και με το τραπεζάκι μας, και θα στρώσουμε όλοι μαζί ένα μεγάλο Τραπέζι για να απολαύσουμε το περίφημο Δείπνο μας, που θα ξεκινήσει στις 8μμ και θα μας κρατήσει παρέα μέχρι τις 12 το βράδυ. Γιατί αυτή η πόλη δεν κοιμάται ποτέ!

Το φετινό «μενού» περιλαμβάνει μουσικά σχήματα, παιχνίδια για τους μικρούς μας φίλους, εικαστικές παρεμβάσεις από ομάδες καλλιτεχνών, έκθεση με ζωγραφιές των μαθητών της Γειτονιάς, και άλλες μικρές ευφάνταστες εκπλήξεις, σε όλο το μήκος της Αλεξάνδρου Σβώλου. Σας καλούμε λοιπόν να κατεβείτε από το διαμέρισμα σας και να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι.

Στην διοργάνωση μας φέτος συμμετέχουν ενθουσιωδώς, τα σχολεία της Γειτονιάς και η Δημοτική Βιβλιοθήκη, καλλιτεχνικές ομάδες και συλλογικότητες της πόλης, ενώ το ενδιαφέρον από τους κατοίκους και τα μαγαζιά της Γειτονιάς, που συμμετέχουν στην φετινή μας συμμαχία, μεγαλώνει μέρα με την μέρα.

Το Δείπνο της Άνοιξης επιστρέφει για τέταρτη χρονιά στην Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου.

Την Παρασκευή 23 Ιουνίου όλη η Γειτονιά θα είναι στο πόδι!

Από το πρωί μαγειρεύουμε, απομακρύνουμε το παρκαρισμένο μας αυτοκίνητο και στολίζουμε τα μπαλκόνια μας και τον δρόμο με μπαλόνια και κορδέλες. Καλούμε τους Γείτονες και τους συγκατοίκους μας να συμμετάσχουν, κατεβαίνουμε με την καρέκλα μας και γιατί όχι και με το τραπεζάκι μας και στρώνουμε όλοι μαζί ένα μεγάλο Τραπέζι για να απολαύσουμε το περίφημο Δείπνο μας, που θα ξεκινήσει στις 20.00 και θα τελειώσει στις 24.00. Στόχος μας για φέτος είναι να βοηθήσουμε όλοι μαζί στο στήσιμο και στο μάζεμα των τραπεζιών και στη καθαριότητα του χώρου!

Γιατί το Δείπνο της Άνοιξης είναι μια γιορτή της Γειτονιάς που την κάνουμε όλοι μαζί!

Το φετινό «μενού» περιλαμβάνει μουσικά σχήματα, παιχνίδια για τους μικρούς μας φίλους, εικαστικές παρεμβάσεις από ομάδες καλλιτεχνών και άλλες μικρές ευφάνταστες εκπλήξεις, σε όλο το μήκος της Αλεξάνδρου Σβώλου.

Στην διοργάνωση μας φέτος συμμετέχουν με ενθουσιασμό, τα σχολεία της Γειτονιάς που ετοίμασαν την φετινή τους έκθεση ζωγραφικής, η Δημοτική Βιβλιοθήκη, καλλιτεχνικές ομάδες και συλλογικότητες της πόλης, ενώ το ενδιαφέρον από τους κατοίκους και τα μαγαζιά της Γειτονιάς που συμμετέχουν στην φετινή μας συμμαχία, μεγαλώνει μέρα με την μέρα.

Σε αυτή την Γειτονιά, χωράμε όλοι!

Στο κοινό μας τραπέζι τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας, μοιραζόμαστε το φαγητό μας, και γινόμαστε μια πολύχρωμη γιρλάντα από ανθρώπους, που συνδέονται και συστήνονται πρόσωπο με πρόσωπο. Ενώνουμε τις φωνές μας, τραγουδάμε, χορεύουμε στο αστικό μπαλέτο, μοιραζόμαστε επιθυμίες και όνειρα, βλέπουμε τη Γειτονιά που ζούμε με άλλη ματιά. Συνομιλούμε, συν-αισθανόμαστε, εκφράζουμε και ανταλλάσσουμε ελεύθερα ιδέες, συν-δημιουργούμε τον κοινό τόπο συνάντησης της ατομικότητας με τη συλλογική έκφραση. Με την συμμετοχή μας αλλάζουμε όλο αυτό το απρόσιτο που μας περικλείει και διεκδικούμε όλοι και όλες μαζί τον κοινό μας χώρο!

Την Παρασκευή 23 Ιουνίου – ΟΛΗ Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΣΤΟ ΠΟΔΙ!

Πρωτοβουλία Γειτονιάς Σβώλου

 

Πρόγραμμα καλλιτεχνικών και άλλων δρώμενων όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα:

Στις 12:30 το μεσημέρι: Προβολές ταινιών κινούμενων σχεδίων για τους μικρούς και μεγάλους μας φίλους-ες, στο παιδικό τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης

Από τις 7.30 μέχρι τις 8.30 μ.μ, στην παιδική χαρά της Ναυαρίνου, γνωρίζουμε την σημασία/έννοια της Γειτονιάς μας, ζωγραφίζουμε το πώς την φανταζόμαστε στο μυαλό μας και φτιάχνουμε ένα κολλάζ γεμάτο όνειρα, ιδέες και αγάπη γι’ αυτήν!

Παράλληλα, στις 6.30 -8.00 μ.μ. θα γίνει “Ιστορική περιήγηση στην Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου“, με τον Τάσο Καραπαναγιωτίδη (Ιστορικό Ερευνητή) Σημείο συνάντησης: Αλ. Σβώλου με Δημ. Γούναρη

Κατά την διάρκεια του Δείπνου: 8.00-12.00 μμ:
Τον παλμό δίνουν, ο Αλέξανδρος Ιωάννου, με την ομάδα Κρουστών του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, οι Πάντα Τέτοια, με ρεμπέτικα και παραδοσιακά τραγούδια, οι Bluelubbies, με Blues & Country ρεπερτόριο, το Χορωδιακό και χορευτικό Σύνολο – Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, με χορωδία και παραδοσιακούς χορούς, οι Silence, μας βάζουν σε rock & alternative ήχους, οι Ρουμπαγιάτ, με έντεχνο, παραδοσιακό ρεπερτόριο και κρητικά τραγούδια, η ΜέδΩδος των Τριών, με έντεχνα και ρετρό μελωδικά τραγούδια, το Κρουστόφωνο που με την μπάντα κρουστών του, οι 180 μΠοίρες, μας βάζουν σε ρυθμούς jazz, swing & rock, οι Δημήτρης- Γιώργος, μας τραγουδούν έντεχνο και η Ομάδα Θεάτρου Μικρός Βορράς, σε δύο επιλεγμένα σημεία, δίνει μια γεύση, από τη μουσικοθεατρική της παράσταση Κατσαρίδα, βραβευμένου έργου του Β. Μαυρογεωργίου.

 

Το «τραπεζάκι» στρώνεται για πρώτη του φορά προκειμένου Έλληνες πολίτες και πρόσφυγες που το επιθυμούν, να συναναστραφούν.

Ο Μαχμούντ και οι «συνεργάτες» του θα ετοιμάσουν και θα μοιραστούν μαζί μας τη μυστική συνταγή τους για φαλάφελ. Οικογένειες Σύριων προσφυγων που διαμένουν στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα ετοιμάσουν πεντανόστιμο Ιφτάρ , τσάι και κουλουράκια. Θα συνοδεύονται από τη μουσική που έχει κανονίσει ή διοργάνωση καθώς και την υπέροχη παρέα των τραπεζιών όλων των υπολοίπων κατοίκων. Η συμμετοχή ειναι δωρεάν και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι περνώντας από το τραπεζάκι να πείτε μια καλησπέρα!
Η οργανωτική επιτροπή των κατοίκων της Σβώλου, φιλοξενεί το trapezaki#1 στο πλαίσιο της ετήσιας διοργάνωσης του Δείπνου της Άνοιξης 2017. 

سوف تقام أول ترابزاكي و هي أول طاولة قهوة توحد و تجمع بين المواطنين اليونانيين واللاجئين !

ستقوم شركة محمود وشركاه بتقديم وتبادل وصفتهم السريّة من الفلافل، وستقوم العائلات السورية التي تعيش في ثيسالونيكي بإعداد وجبة إفطار محلية الصنع لذيذة، وسيتم تقديم حلويات و شاي أيضاً- مصحوبة بعروض موسيقية في شوارع المدينة .
المشاركة = مجانيّة! كل ما عليك القيام به هو التّفضل معنا على طاولة العشاء وبدء محادثة.

سوف تستضيف لجنة سكان الشوارع سفولو أول ترابيزاكي «1» كجزء من مهرجان الشارع
السنوي. هذا هو رابط الدّعوة

Trapezaki will promote it’s first small coffee table for Greek citizens and people with a refugee background to unite around!

Mahmoud & Co will make and share their secret recipe of falafel, Syrian families living in Thessaloniki will prepare a delicious homemade iftar, tea & cookies will be served – accompanied by the performances of street musicians and many other colorful tables companies.


Participation = free! All you will have to do is shuffle over to the diner table and start a conversation.

The Svolou Street residents’ committee will host this Trapezaki #1 as part of their annual street festival.

 

Υ.Γ: Επικοινωνείτε μαζί μας
στο e-mail μας: geitonia.svolou@gmail.com
ή στην σελίδα μας στο Fb: Η Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου


Σε αυτή την Γειτονιά, χωράμε όλοι!

Στο κοινό μας τραπέζι τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας, μοιραζόμαστε το φαγητό μας, γινόμαστε μια πολύχρωμη γιρλάντα από ανθρώπους, που συνδέονται και συστήνονται πρόσωπο με πρόσωπο. Ενώνουμε τις φωνές μας, τραγουδάμε, χορεύουμε στο αστικό μπαλέτο, μοιραζόμαστε επιθυμίες και όνειρα, βλέπουμε τη Γειτονιά που ζούμε με άλλη ματιά. Συνομιλούμε, συν-αισθανόμαστε, εκφράζουμε και ανταλλάσσουμε ελεύθερα ιδέες, συν-δημιουργούμε τον κοινό τόπο συνάντησης της ατομικότητας με τη συλλογική έκφραση. Με την συμμετοχή μας αλλάζουμε όλο αυτό το απρόσιτο που μας περικλείει και διεκδικούμε όλοι και όλες μαζί τον κοινό μας χώρο!

Όσοι θέλετε να προμηθευθείτε τα μπλουζάκια με το σύμβολο της Πρωτοβουλίας «Η Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου», μπορείτε να τα προμηθευθείτε από τα μαγαζιά T-bar (Αλεξάνδρου Σβώλου 24) και Frisk t-shirts (Αλεξάνδρου Σβώλου 53) σε τιμή παραγωγής 6€!

Την Παρασκευή 23 Ιουνίου – ΟΛΗ Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΣΤΟ ΠΟΔΙ!

 

ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ / ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ

 

Οι προετοιμασίες για να γίνει πραγματικότητα και φέτος το Δείπνο της Άνοιξης, συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς… Έτσι σας παρακαλούμε να δηλώσετε άμεσα (στο geitonia.svolou@gmail.com) σε ποια ομάδα θέλετε να συμμετάσχετε για να βοηθήσετε στην πραγματοποίηση της μεγάλης γιορτής της Γειτονιάς μας! Ετσι θα μας δώσετε την δυνατότητα να οργανωθούμε όσο το δυνατόν καλύτερα!

Το ταξίδι μόλις ξεκίνησε!

Αντικείμενο και ωράριο – Παρασκευή 23 Ιουνίου – 4ο Δείπνο της Άνοιξης

1η ομάδα : Προσέλευση 10:30 (πρωί) στην Σβώλου
Απαιτούμενα άτομα 10-15 άτομα
Ωράριο: 10:30-20:00
Αντικείμενο : Διακόσμηση δρόμου- Προετοιμασία τραπεζιών
Συμμετέχουν στην διακόσμηση του δρόμου με μεγάλες γιρλάντες από μπαλόνια και λοιπές διακοσμητικές και εικαστικές παρεμβάσεις. Βοηθούν στην προετοιμασία (δέσιμο μπαλονιών κλπ) και στην ανάρτηση
Στην συνέχεια αφού τελειώσει η διακόσμηση συνδράμουν στην κατανομή και προετοιμασία των τραπεζιών κλπ

2η ομάδα : Προσέλευση 10:30 (πρωί) στην Σβώλου
Απαιτούμενα άτομα 10
Ωράριο: 10:30-19:00
Αντικείμενο : Απομάκρυνση αυτοκινήτων – Εποπτεία του χώρου
Κατά μήκος του δρόμου από το πρωί έως την έναρξη του Δείπνου (10:30-19:00) βοηθούν στην παρότρυνση των κατόχων των ΙΧ στο να απομακρύνουν τα αυτοκίνητά τους, και να τα μεταφέρουν σε χώρο της ΔΕΘ, ώστε να επιτευχθεί και φέτος ένας από τους στόχους της γιορτής που είναι: “το άδειασμα του δρόμου από τα αυτοκίνητα και η παραχώρησή του για μια μέρα στους ανθρώπους” Στην προσπάθεια θα συνδράμει και η Τροχαία και επίσης θα έχει προηγηθεί τις προηγούμενες μέρες ενημέρωση.
Παράλληλα τα άτομα αυτά έχουν το νου τους (φύλαξη από κλοπές) στα αντικείμενα (τραπεζοκαθίσματα κλπ)

3η ομάδα : Προσέλευση 15:00 στον χώρο της ΔΕΘ
Απαιτούμενα άτομα 15
Ωράριο: 15:00-20:00
Αντικείμενο : Φορτοεκφόρτωση και κατανομή τραπεζοκαθισμάτων
Βοηθούν στην φόρτωση τραπεζοκαθισμάτων από τις αποθήκες της ΔΕΘ σε φορτηγό και στην εκφόρτωση και την κατανομή τους κατά μήκος της Σβώλου

4η ομάδα : Προσέλευση 19:00 στη Σβώλου
Απαιτούμενα άτομα 15-20
Ωράριο: 19:00 – 3:00
Αντικείμενο : Εποπτεία του χώρου-Γενικά καθήκοντα- Φορτοεκφόρτωση τραπεζοκαθισμάτων
Από την αρχή έως το τέλος του Δείπνου αντικαθιστούν την προηγούμενη ομάδα (2η) στην εποπτεία του χώρου και την φύλαξη από κλοπές κυρίως των καρεκλών, καθώς και σε κάποιες άλλες ανάγκες που θα προκύψουν κατά την διάρκεια της γιορτής.
Στο τέλος της γιορτής από τις 23:00 και μετά βοηθούν στο καθάρισμα και μάζεμα των τραπεζιών, στην φόρτωση τραπεζοκαθισμάτων από τον χώρο της Σβώλου σε φορτηγό και στην εκφόρτωσή τους στις αποθήκες της ΔΕΘ

 

TI EINAI TO ΠΑΡΚΟ ΤΣΕΠΗΣ;

Με αφορμή την φετινή μεγάλη γιορτή που θα στηθεί στην πόλη, η γειτονιά οραματίζεται να αποκτήσει το πρώτο πάρκο τσέπης της Θεσσαλονίκης. Οι κάτοικοι και οι φοιτητές που συμμετείχαν σε ένα σημαντικό ανοιχτό εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία της Γειτονιάς Σβώλου, στόχο έχουν βάλει να δημιουργήσουν…ένα πάρκο τσέπης! Η Πρωτοβουλία της Γειτονιάς Σβώλου, διοργανώνει κάθε άνοιξη εδώ και τέσσερα χρόνια το δείπνο της άνοιξης. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να πραγματοποιηθεί επέμβαση σε ένα ανεκμετάλλευτο σημείο του αστικού χώρου προκειμένου να επανασχεδιαστεί. Παρακολουθήστε τι είπαν οι «μικροί ήρωες» της μεγάλης αυτής αστικής αλλαγής στο ρεπορτάζ της ΤV100.  


Αν έχετε ιδέες και θέλετε να επικοινωνείτε μαζί μας

σας περιμένουμε στο  e-mail μας: geitonia.svolou@gmail.com

ή στην σελίδα μας στο Fb: Η Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου

The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

You might also like More from author