Σακχαρώδης Διαβήτης και Διατροφή

 Σακχαρώδης Διαβήτης και Διατροφή

Διαιτητικές Οδηγίες για άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1

Εάν πάσχετε από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 (ΣΔ Ι) θα πρέπει να φροντίζετε να διατηρείτε τις τιμές του σακχάρου σας σε χαμηλές και σταθερές τιμές. Ο αυτοέλεγχος είναι απαραίτητος και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σας. Μ’αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να αποφύγετε πιθανές υπογλυκαιμίες ή υπεργλυκαιμίες. Οι μετρήσεις των τιμών του σακχάρου σας στο αίμα πριν και 4 ώρες μετά το φαγητό είναι απαραίτητες για να μπορέσετε να υπολογίσετε τις μονάδες ινσουλίνης που θα κάνετε για να «κάψει» ο οργανισμός την τροφή που θα καταναλώσετε και αντίστοιχα μετά από 4 ώρες για να επιβεβαιώσετε αν αυτές οι μονάδες ινσουλίνης ήταν οι σωστές.

Εκτός όμως από τον αυτοέλεγχο πρέπει να έχετε υπόψιν ότι η διατροφή σας αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες που θα οδηγήσουν στην καλύτερη δυνατή έκβαση του Διαβήτη σας μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης παθήσεων που μπορούν να οφείλονται στον ΣΔ όπως είναι οι υπερλιπιδαιμίες, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η νεφροπάθεια.

Το ιδανικότερο σχήμα διατροφής που θα οδηγήσει σε καλή υγεία και ποιότητα ζωής είναι εκείνο της Μεσογειακής Διατροφής. Αναλυτικότερα για τη Μεσογειακή Διατροφή θα διαβάσετε στη συνέχεια αυτού του εντύπου που αφορά τους ανθρώπους με ΣΔ τύπου ΙΙ και όχι μόνο.

Εκτός όμως από την Μεσογειακή Διατροφή θα πρέπει να δώσετε και ιδιαίτερη σημασία στον Γλυκαιμικό Δείκτη (ΓΔ) και το Γλυκαιμικό Φορτίο (ΓΦ) των τροφών που καταναλώνετε. Ο ΓΔ ενός τροφίμου μας δείχνει πόσο θα αυξηθούν οι τιμές του σακχάρου στο αίμα μας 2-3 ώρες αφότου την καταναλώσουμε. Ενώ το ΓΦ λαμβάνει υπόψη την ποσότητα των υδατανθράκων που καταναλώνονται ανά μερίδα και προσδιορίζει την ολική γλυκαιμική επίδραση του τροφίμου. Είναι προτιμότερο να επιλέγετε τρόφιμα με χαμηλό ΓΔ διότι θα έχουν αντίστοιχα  χαμηλό ΓΦ. Τα τρόφιμα με μέτριο ή υψηλό ΓΔ όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες οι τιμές του γλυκαιμικού τους φορτίου μπορεί να κυμανθεί από μέτριες έως και πολύ υψηλές τιμές! Αν ο ΓΔ ενός τροφίμου που θέλετε να καταναλώσετε είναι υψηλός ή δεν τον γνωρίζετε μπορείτε να το συνδυάσετε με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως είναι τα λαχανικά. Οι φυτικές ίνες καθυστερούν την απορρόφηση της γλυκόζης στο αίμα μειώνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο το ΓΦ του γεύματός σας.

Δείτε όμως και της διαιτητικές συστάσεις για τους  Σακχαροδιαβητικούς τύπου ΙΙ για να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα μιας ιδανικής διατροφής  για την ρύθμιση του σακχάρου σας.

Διαιτητικές Οδηγίες για άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2

Αν πάσχετε από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ η υγιεινή διατροφή και πιο συγκεκριμένα η Μεσογειακή Διατροφή επιβάλλεται να γίνει τρόπος ζωής. Η ποσότητα της τροφής που καταναλώνετε πρέπει να ανταποκρίνεται στις θερμιδικές σας ανάγκες και ο περιορισμός της συνίσταται σε περίπτωση που είστε υπέρβαρος/η ή παχύσαρκος/η. Ο αυστηρός διαιτητικός περιορισμός δεν οδηγεί στα επιθυμητά αποτελέσματα και ειδικότερα σε άτομα με ΣΔ.

Ας δούμε όμως τι είναι η Μεσογειακή Διατροφή. Η Μεσογειακή Διατροφή συνοψίζεται σε μια πυραμίδα. Η πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής χωρίζεται σε τρία επίπεδα βάσει της συχνότητας κατανάλωσης των τροφίμων που απεικονίζει (σε μηνιαία, εβδομαδιαία και καθημερινή βάση). Έχει στη βάση της τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά, ενώ στην κορυφή της τις τροφές που πρέπει να καταναλώνονται αραιά και σε μικρότερες ποσότητες.

Έτσι προτείνει την καθημερινή κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες όπως είναι το καλαμπόκι, το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι, η πατάτα, τα δημητριακά και τα φρούτα. Τα λαχανικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του καθημερινού διαιτολογίου και είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών και βιταμινών.Περιλαμβάνει την καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων όπως είναι το γιαούρτι και το τυρί.Η κυριότερη πηγή λίπους στη Μεσογειακή Διατροφή είναι το ελαιόλαδο. Είναι γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητά του σε «καλά» – ακόρεστα λιπαρά, σε λιποδιαλυτές βιταμίνες (βιταμίνη E) και σε αντιοξειδωτικά συστατικά. Η κατανάλωση ψαριού συστήνεται 2 φορές την εβδομάδα εφόσον είναι πλούσια πηγή σε ω-3 λιπαρά οξέα. Το κοτόπουλο και η γαλοπούλα καταναλώνονται 1 φορά την εβδομάδα σε αντίθεση με το κόκκινο κρέας που βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας και συστήνεται η κατανάλωσή του ανά 10 ημέρες. Τέλος, η μέτρια κατανάλωση κρασιού (1-2 ποτήρι την ημέρα) αποτελεί πλούσια πηγή πολυφαινολών και είναι ευεργετική για το καρδιαγγειακό σύστημα.

Συνοπτικά και ειδικότερα για άτομα με ΣΔ (Ι&ΙΙ):

Μην αφήνετε το στομάχι σας άδειο για περισσότερες από 3-4 ώρες. Κάνετε πολλά και μικρά γεύματα.

Συνοδεύετε τα 2 βασικά σας γεύματα (Μεσημεριανό & Βραδινό) απαραίτητα με λαχανικά και σαλάτες. Στα ενδιάμεσα σνακ όπως π.χ. τοστ μπορείτε να προσθέσετε λίγο μαρούλι, αγγούρι ή/και ντομάτα. Να θυμάστε ότι τα λαχανικά (φυτικές ίνες) μειώνουν το Γλυκαιμικό Φορτίο του γεύματός σας!

Τα γεύματά σας να απαρτίζονται από τρόφιμα απ’όλες τις ομάδες τροφίμων. Τα πιάτα σας να μην είναι θρεπτικά «μονότονα». Να περιέχουν πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά και πάντα φυτικές ίνες.

Η κύρια πηγή λιπαρών να είναι το παρθένο ελαιόλαδο. Χρησιμοποιήστε ξύδι και λεμόνι άφοβα.

Η κατανάλωση των γλυκών να είναι περιορισμένη. Αποφεύγετε τα γλυκά που κατασκευάζονται από λευκό αλεύρι και ζάχαρη όπως έτοιμα κέικ, μπισκότα, ντόνατς, τροφές με σφολιάτα κ.α.

Ελέγχετε πάντα τις ετικέτες των τροφίμων. Θα ανακαλύψετε ότι πολλά προϊόντα περιέχουν συστατικά που δεν θα φανταζόσασταν. Όπως π.χ. τα έτοιμα ντρέσινγκ για σαλάτες περιέχουν ζάχαρη!

Μην ξεχνάτε ότι η Διατροφή είναι στάση ζωής και αποτελεί μέρος της θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Συνταγές πλέον θα διαβάζετε τακτικά από την Διατροφολόγο μας Βαλεντίνα Δερμιτζάκη, μέσα από την Ενότητα #Nutrivaluegr στο #echaritygr. // Επισκεφθείτε σύντομα και το νέο ιστοχώρο της (www.nutrivalue.gr)

Μέχρι τότε, αναζητήστε την στο Facebook

Βαλεντίνα Δερμιτζάκη
Διατροφολόγος – Διαιτολόγος
Σύμβουλος διατροφικής συμπεριφοράς

The following two tabs change content below.
Από το 2004 διατηρεί Διαιτολογικό Γραφείο στο κέντρο της πόλης και παράλληλα έχει τελέσει επιστημονικός συνεργάτης της Γηριατρικής Μονάδας του Γ.Ν. «Ιπποκρατείου», της Νευρολογικής Κλινικής του Γ.Ν. «Παπαγεωργίου».

Βαλεντίνα Δερμιτζάκη

http://www.nutrivalue.gr

Από το 2004 διατηρεί Διαιτολογικό Γραφείο στο κέντρο της πόλης και παράλληλα έχει τελέσει επιστημονικός συνεργάτης της Γηριατρικής Μονάδας του Γ.Ν. «Ιπποκρατείου», της Νευρολογικής Κλινικής του Γ.Ν. «Παπαγεωργίου».

Related post