Μια διαφορετική ομάδα δημιουργικής γραφής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

 Μια διαφορετική ομάδα δημιουργικής γραφής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

της Χριστίνας Αζοπούλου, συντάκτριας e-Charity.gr portal

Όταν συναντιούνται και ενώνουν τις δυνάμεις τους άνθρωποι με ιδέες και δημιουργικότητα, το αποτέλεσμα μετουσιώνεται σε μια ουτοπική πραγματικότητα. Όπου, μέσα της χωρεί (ζωο)ουτοπίες, κυριακάτικες αργίες, projects, βραδιές ερωτικής λογοτεχνίας, performaces, διαλέξεις και φεστιβάλ. Εμείς ρωτάμε και τα Μέλη της Ομάδας Δημιουργικής Γραφής μας καλούν στον πολύχρωμο κόσμο τους! Διαβάστε τι είχαν να μας εμπιστευθούν μέσα από μια πολύ δημιουργική συζήτηση.

Χριστίνα Αζοπούλυο: Σε ποιο μέρος λαμβάνουν χώρα οι συναντήσεις της ομάδας σας;

Χριστίνα Σακαλή: Οι συναντήσεις μας είναι δωρεάν γιατί είμαστε μια αυτό-οργανωμένη ομάδα ανθρώπων που μοιράζονται την αγάπη για το γράψιμο και δημιουργικές ιδέες για εκδηλώσεις, projects, δράσεις. Συναντιόμαστε κάθε Τρίτη στις 8.30 μ.μ. στο Στέκι Μεταναστών, Ερμού 23 με Βενιζέλου, που είναι ένας κοινωνικός χώρος όπου βρίσκονται και διαδρούν πολλές συλλογικότητες κοινωνικής αλληλεγγύης. Στο blog μας υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για το ποιες και ποιοι είμαστε, πότε ξεκινήσαμε και τι ακριβώς κάνουμε: https://grafitoustekiou.wordpress.com

Χ.Α: Πως προέκυψε η δημιουργία μιας ομάδας, που βασικός κοινωνός μεταξύ των ανθρώπων που βρίσκονται μέσα κι εκείνων που αποτελούν το “κοινό” είναι η γραφή;

Χ. Σ.: Η δημιουργία της ομάδας προέκυψε μέσα από την ανάγκη να βρεθούμε άνθρωποι που αγαπάμε και εκφραζόμαστε μέσω της γραφής, και να συζητήσουμε για όσα μας απασχολούν. Αρχικά δεν υπήρχε κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μας, απλώς βρισκόμασταν, διαβάζαμε, γράφαμε, περνούσαμε ωραία και συζητούσαμε. Αργότερα έπεσαν στο τραπέζι κάποιες πολύ δημιουργικές ιδέες για δράσεις και η ομάδα απέκτησε ένα πιο εξωστρεφές προφίλ, με εκδηλώσεις στο Στέκι Μεταναστών και άλλους χώρους, συνεργασίες με άλλες συλλογικότητες και δημιουργικά projects με κοινωνικό περιεχόμενο.

Χ.Α.: Ποιες δράσεις έχετε υλοποιήσει έως σήμερα και ποια τα μελλοντικά σας σχέδια και όνειρα;

Χ. Σ.: Τα κυριότερα projects της ομάδας τη χρονιά που μας πέρασε ήταν η δράση “Ποτέ την Κυριακή”, ένα ανοιχτό κάλεσμα για συλλογή κειμένων με στόχο την προάσπιση της κυριακάτικης αργίας, καθώς και οι “Ζωουτοπίες”, μια συλλογική προσπάθεια από μέλη και φίλους/ες της ομάδας με θέμα τα ζώα, τις εμπειρίες και τα δικαιώματά τους. Αποτέλεσμα αυτού του project είναι το συλλογικό βιβλίο “Ζωουτοπίες” που εκδώσαμε σαν ομάδα μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, ενώ υπάρχει η σκέψη να εκδοθεί αργότερα και δεύτερο βιβλίο με κάποια κείμενα από το project Ποτέ την Κυριακή για την προάσπιση της Κυριακάτικης αργίας. Το project αυτό θα παρουσιαστεί επίσης και στο 19ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θα γίνει στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά, 1-3 Ιουλίου. Έχουμε επίσης διοργανώσει εκδηλώσεις στο Στέκι Μεταναστών όπως τα πολύ αγαπημένα παιχνίδια δημιουργικής γραφής που κάνουμε με τον κόσμο, καθώς και μια βραδιά ερωτικής λογοτεχνίας στην οποία διαβάσαμε κείμενα με ερωτικό περιεχόμενο δικής μας επιλογής, σε συνδυασμό με μια αξιόλογη performance από τη θεατρική ομάδα Ιστορικού-Αρχαιολογικού.

Χ.Α: Ποιος ο απώτερος στόχος της δημιουργικής και μη γραφής; Ποιος ο δικός σας στην εν λόγω ομάδα;

Χ. Σ.: Ο απώτερος στόχος της (δημιουργικής) γραφής είναι να εκφράσει και να εκφραστεί, να αποτελέσει μια γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στη/ον συγγραφέα και τους αναγνώστες, αλλά πάνω απ’ όλα πρόκειται για μια εσωτερική ανάγκη, μια παρόρμηση, για .την οποία δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να εκφραστεί. Είναι μια άκρως δημιουργική διαδικασία, μέσα από την οποία οι ιδέες και οι σκέψεις αποκτούν υπόσταση, χρώμα, συναίσθημα, λέξεις, με λίγα λόγια φυσική διάσταση πάνω στο χαρτί (ή στον υπολογιστή). Θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε με τη σχέση ψυχής και σώματος τα οποία αλληλοστηρίζονται και εξελίσσονται ταυτόχρονα, σε μια συνεχή διαδικασία αλληλεπίδρασης.

Χριστίνα Παλάντζα: Ο απώτερος στόχος της δημιουργικής και μη γραφής είναι η επικοινωνία και η ανταλλαγή ιδεών και προβληματισμών με σκοπό την βοήθεια και την συνδρομή στην εξέλιξη σε οποιοδήποτε επίπεδο.

Χρήστος Καραντωνίου: Για εμένα ο σκοπός της γραφής είναι να πεις κάτι, δεν έχει σημασία αν είναι έξυπνο, αστείο, σημαντικό ή τίποτα απ’ αυτά. Απλά από την στιγμή που γραφεί κάτι και βγει από την ψυχή παύει να είναι σκέψη και γίνεται λίγο πιο αληθινό. Ο δικός μου σκοπός ήταν απλά να μάθω λίγο τους άλλους ανθρώπους και τις τεχνικές, τις σκέψεις, τους τρόπους τους κ.τ.λ. και μέσα απ’ αυτό να βελτιωθώ και σαν συγγραφέας (τρομάρα μου) και σαν άνθρωπος.

Χ.Α: Πιστεύεις στην έννοια του ταλέντου; Πως αυτή καθορίζει την εξέλιξη ενός συγγραφέα και δει σε περιόδους οικονομικής δυσχέρειας;

Χ.Σ.: Δεν πιστεύω τόσο στην έννοια του ταλέντου, όσο στην έννοια της καλλιτεχνικής ευαισθησίας. Πιστεύω ότι όλες και όλοι έχουμε τη βάση, τη μαγιά να γράψουμε ωραία, αλλά χρειάζεται κάτι που θα μας κινητοποιήσει να το κάνουμε αυτό. Αυτό συνήθως είναι η ευαισθησία μας απέναντι σε πράγματα και καταστάσεις που θα μας εμπνεύσουν να γράψουμε γι’ αυτά με κάποιο ιδιαίτερο τρόπο. Η ικανότητά μας να αναγνωρίζουμε αυτό που έχει αξία και την ομορφιά που υπάρχει γύρω μας και να λαμβάνουμε ερεθίσματα έμπνευσης. Για να συμβεί αυτό δε χρειάζεται ταλέντο, αλλά κοινωνική και καλλιτεχνική ευαισθησία απέναντι σε όσα βιώνουμε και σε όσα αντικρίζουμε γύρω μας.

Χριστίνα Παλάντζα: Προσωπικά πιστεύω στην έννοια του ταλέντου. Αυτή μπορεί να βοηθήσει έναν συγγραφέα να αναγνωριστεί ευκολότερα από το κοινό, τον αναδεικνύει, και ως αποτέλεσμα αυτού, τον ενθαρρύνει να συνεχίσει. Σε περιόδους οικονομικής δυσχέρειας το ταλέντο μπορεί να δώσει λίγη περισσότερη ελπίδα σε έναν συγγραφέα. Και για την ίδια την συγγραφή, αλλά και για την προσωπική του ευτυχία γενικότερα, καθώς μπορεί να αποτελέσει πηγή ευχαρίστησης και ικανοποίησης.

Χρήστος Καραντωνίου: Η έννοια του ταλέντου ισχύει, αλλά αυτό δεν σημαίνει και πολλά. Ένα βουνό από σκέτο ταλέντο δεν αξίζει μία μπροστά σε ένα χαλίκι προσπάθειας. Είναι πολύ εύκολη λύση να λες πως κάποιος έχει απλά ταλέντο, όταν απαιτούνται και θάρρος, σκέψη, ανησυχίες, διάβασμα, αποτυχίες, ξανά πολύ διάβασμα, προσπάθειες και καφεΐνη μπας και βγει τίποτα της προκοπής στο χαρτί. Οπότε ναι, πιστεύω στην έννοια του ταλέντου και την χλευάζω. Ο κάθε συγγραφέας οφείλει να καθορίσει της εξέλιξή του μόνος του. Όσο για την οικονομική δυσχέρεια αρνούμαι να μιλήσω. Απλά, δεν βλέπω πως κολλάει το ένα με το άλλο.

The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

Related post

Ρώτα το #echaritygr ότι θες, όποτε θες
×
Exit mobile version