DocTalk: Ας κάνουμε θεραπεία…εννοώ ας ασκηθούμε! (Πολλαπλή Σκλήρυνση)

 DocTalk: Ας κάνουμε θεραπεία…εννοώ ας ασκηθούμε! (Πολλαπλή Σκλήρυνση)

Φίλοι; Οικογένεια; Γιατροί; Επαγγελματίες υγείας; Ιστοσελίδες; Social media;

…κάποιες φορές κάποιοι από αυτούς ή όλοι αυτοί σου προτείνουν να ασκηθείς! Καθώς η άσκηση έχει επιστημονικά αποδειχθεί πως βοηθά στην Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ).

Τώρα μιλώντας (μεταξύ μας) ξέρουμε πως το να βάλει κανείς ένα ζευγάρι αθλητικά τις «κακές μέρες» είναι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε πραγματικά να κάνει(ή μπορεί να κάνει!), αλλά από την άλλη αυτές τις «καλές μέρες» (υπέροχες μέρες), τι είδους άσκηση θα πρέπει να κάνεις; Πόσο συχνά; Και πόσο πρέπει ή μπορείς να πιέσεις τον εαυτό σου;

Η αλήθεια είναι πως (πάνω κάτω όπως όλοι χωρίς ΠΣ) έτσι και όλοι μας, θα πρέπει να ασκούμαστε βασισμένοι στις δικές μας ανάγκες (Πολλαπλή Σκλήρυνση = εξατομίκευση), οπότε οι απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις θα είναι διαφορετικές για όλους, όμως θα σας λύσουν κάποιες απορίες!

Άσκηση ως θεραπεία

Ενώ πολλοί άνθρωποι ασκούνται για να βελτιώσουν τα επίπεδα της φυσικής τους κατάστασης (ή ενδεχομένως για να χάσουν τα περιττά κιλά του καλοκαιριού), για τα Άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΑμΠΣ) η άσκηση είναι το σημαντικότερο εργαλείο για τη βελτίωση της λειτουργίας του σώματος ως μορφή θεραπείας.

Ακολουθώντας το σωστό πρόγραμμα άσκησης το ΑμΠΣ μπορεί όχι μόνο να ενδυναμώσει τους ασθενέστερους μύες ,αλλά και να βελτιώσει την ισορροπία του, να μειώσει την κόπωση και να βελτιώσει τη γενικότερη του διάθεση.

Σπουδαία νέα, γνωστά νέα, αλλά ακόμη και αυτό δεν βοηθά στην σωστή επιλογή των ασκήσεων, σωστά;

Παρακάτω λοιπόν υπάρχουν κάποιες βασικές ιδέες για το πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα θεραπευτικό πλάνο σε συνεννόηση πάντα με τον γιατρό σου και τον εξειδικευμένο γυμναστή της επιλογής σου.

Ενσωματώνοντας διαφορετικούς τύπους ασκήσεων:

Διατάσεις!

Η σπαστικότητα είναι ένα σύμπτωμα της ΠΣ που μπορεί να κάνει τους μύες να σκληραίνουν και να είναι δυσκίνητοι. Οι διατάσεις μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό και να βελτιώνουν την ευλυγισία σου, που με τη σειρά της μπορεί να κάνει τις καθημερινές δραστηριότητες σου πολύ ευκολότερες. Είναι επίσης ο καλύτερος τρόπος αποφυγής τραυματισμών. Ενώ 10 λεπτά διατάσεων την ημέρα με ένα καλό ζέσταμα και καλή αποθεραπεία είναι αρκετά για να κάνουν τη διαφορά, όταν φυσικά διατηρούμε την συχνότητα!

Κάνε αερόβιο!

Αυτό είναι το σωστό «κόλπο» που θα κάνει τη καρδιά σου να χτυπά γρηγορότερα, θα βελτιώσει τη γενικότερη φυσική σου κατάσταση και έτσι θα κάνει ολόκληρο το σώμα σου δυνατότερο. Το περπάτημα, το κολύμπι και το ποδήλατο είναι καλά παραδείγματα αερόβιας άσκησης που μπορεί να γίνει σε μέτρια ένταση τουλάχιστον 3 ώρες εβδομαδιαίως. Σημαντικό είναι να το πάρεις χαλαρά, μην ορμήξεις δηλαδή στο ποδήλατο και κάνεις 1 ώρα με το καλημέρα! Προσπάθησε για μικρότερα διαστήματα άσκησης τις πρώτες εβδομάδες και ανέβαζε τα χρονικά διαστήματα όσο περνά ο καιρός και το σώμα σου γίνεται δυνατότερο. Αν προς το παρόν δεν κάνεις αυτό το είδος της άσκησης συχνά και είναι κάτι που επιτέλους έχεις αντιληφθείς πως θα σε βοηθήσει, συζήτησε το με το ιατρικό επιτελείο που σε παρακολουθεί, για να ενσωματώσεις την αερόβια άσκηση στον τρόπο ζωής σου και μην ξεχνάς να το κάνεις με εκείνο τον τρόπο που το απολαμβάνεις!

Φτιάχνοντας μύες!

Στην ΠΣ, η βλάβη των νεύρων δημιουργεί μύες δυσκίνητους και συχνά ασθενέστερους ως αποτέλεσμα την μυϊκή αδυναμία – ανικανότητα. Απαραίτητη η Μυϊκή ενδυνάμωση 2 φορές τη βδομάδα, συμπεριλαμβάνοντας μια ποικιλία στοχευμένων ασκήσεων για τον κορμό και τις βασικές μυϊκές ομάδες.


Διακρίνοντας τα συμπτώματά μας:

Εδώ είναι κάποιες βασικές ασκήσεις για να βελτιώσεις 4 κοινά συμπτώματα των ΑμΠΣ. Θυμήσου,ο καθένας είναι διαφορετικός,οπότε μην πιέζεις τον εαυτό σου περισσότερο από όσο πρέπει και πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό σου πριν δοκιμάσεις κάτι καινούριο.

Α. Πτώση άκρου ποδός (δυσκολία στην ανύψωση του πέλματος κατά τη διάρκεια της βάδισης):

Διατάσεις γαστροκνήμιου.
Δούλεψε τους κνημιαίους προσπαθώντας να σηκώσεις το πέλμα πάνω.
Δοκίμασε το περπάτημα στις φτέρνες και σήκωμα στις μύτες.

Β. Ισορροπιστικά ζητήματα:

Δοκίμασε τα παρακάτω, σταματώντας εκεί που νιώθεις αστάθεια
Δοκίμασε όρθια στάση με τα πόδια ανοιχτά στο εύρος των ώμων
Δοκίμασε όρθια στάση με τα πόδια σχεδόν κλειστά.
Δοκίμασε να σταθείς με το ένα πόδι πίσω από το άλλο.

Γ. Αργή βάδιση:

Δοκίμασε να περπατήσεις πολύ κοντινές αποστάσεις με ελαφρώς γρηγορότερο βήμα.
Διατάσεις ποδιών
Δοκίμασε ασκήσεις ενδυνάμωσης ποδιών

 

Δ. Δυσκολία στο σήκωμα (άρση) από την καρέκλα:

Πρόβα στις επιμέρους κινήσεις που απαρτίζουν τη συνολική κινητική ρουτίνα μπορεί να βοηθήσει στο να γίνεται το σήκωμα ομαλότερα
Ξεκίνα με το να επαναφέρεις τα πόδια κάτω από τα γόνατα καθώς κάθεσαι στην καρέκλα με τα πόδια πιο πίσω από αυτά.
Μετά εξασκήσου στο να γύρεις μπροστά, φορτίζοντας ολόκληρο το πέλμα
Εξασκήσου στο να χτίσεις σταθερότητα και άσκηση πίεσης στα πόδια.
Δοκίμασε και τα 3 μαζί για να σηκωθείς.

 


Πάντα να συμπεριλαμβάνεις και να υπολογίζεις τους ανθρώπους που έχουν γνώση του αντικειμένου για να σε βοηθήσουν κράτα τους εμπειρικούς μακριά σου!

Αυτά είναι κάποια αρχικά σημεία. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να δημιουργήσεις με έναν επαγγελματία γυμναστή προσαρμοσμένης φυσικής αγωγής ένα πρόγραμμα άσκησης κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σου και μαζί με το γιατρό σου να ελέγχετε την πρόοδό σου τακτικά.

Μόλις έχεις τακτοποιήσει το πρόγραμμα σου σε αυτή τη βάση τότε μόνο θα αποφευχθεί η επιδείνωση της πάθησης σου.

Ξεκίνα λοιπόν αργά, απέφυγε την άσκηση όταν τα συμπτώματά σου είναι έντονα ή είσαι σε υποτροπή, κράτα χαμηλά τη θερμοκρασία του σώματός σου και ενυδατώσου!

Η ποιότητα της ζωής σου θα διατηρηθεί ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ και αν διαπιστώσεις πως αλλάζει η αλλαγή αυτή θα’ναι μόνο ΘΕΤΙΚΗ!

Για περισσότερες πληροφορίες:

 

Dr. Βασιλική Σ. Γαροπούλου M.Sc.´s., Ph.D., P.D.

Καθηγήτρια Επιστήμης Ειδικής Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Τ.Ε.Φ.Α.Α. Α.Π.Θ.

Kάτοχος Μεταπτυχιακών τίτλων, Διδακτορικού & Μεταδιδακτορικού τίτλου σπουδών Α.Π.Θ. λαμβάνοντας υποτροφίες Αριστείας, ενώ στην παρούσα φάση πραγματοποιώ το 2ο μεταδιδακτορικό με υποτροφία αριστείας από το Ι.Κ.Υ. στο αντικείμενο: Νευροαποκατάσταση και Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Υπηρετώ ως: Επ. Συνεργάτης  Α’  Παν/κής Νευρολογικής Κλ. ΑΧΕΠΑ

 

Ακολουθήστε με και στο προσωπικό μου Youtube Channel Εδώ

YouTube Channel: Vasiliki Garopoulou

 

Email: vgaropoulou@med.auth.gr

Facebook: Vasiliki Garopoulou    

Skype: garopoulou.vasilliki    

Linkedin: Vasiliki S Garopoulou

Site: https://www.msability.org/

The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

Related post

Ρώτα το #echaritygr ότι θες, όποτε θες
×
Exit mobile version