ΑΡΧΕΙΟ: Άνευ… επαναδιαπραγμάτευσης

0

Περπατώντας στους δρόμους, νιώθεις πως μόνο το καλοκαίρι δεν πήγε φέτος διακοπές. Είναι εδώ! Στην πόλη. Ζωώδες, αιμοσταγές, με μια ανομβρία που όμοιά της δεν έχει ίσως ζήσει – για να την ανταγωνιστεί – η Σαχάρα. Οι στέπες της πόλης, πλασμένες από σκυρόδεμα που βράζει, σιγοψιθυρίζουν αγκομαχώντας τα βράδια, για μια επαναδιαπραγμάτευση που τελματώνει την υπομονή της χώρας. Οι πολίτες, τα Σαββατοκύριακα φορτώνουν την πραμάτεια τους στις οροφές των αυτοκινήτων και με περίσσιο θάρρος, ξεχύνονται στους δρόμους για την πιο κοντινή παραλία. Οι δρόμοι ασφυκτιούν από τα κλάξον, το καυσαέριο και ξεκουφαίνουν τους διπλανούς με τις μουσικές στην διαπασών. Από δίπλα, η φύση, πασχίζει να αποδείξει πως κατέχει πολύ πιο ισχυρά όπλα από αυτά που μηχανεύτηκε ο άνθρωπος και ποίησε με μέταλλο και σύρμα…
crossΈνα καλοκαίρι, αιώνες πριν, ο αέρας, με είχε φέρει στα νησιά των Κυκλάδων. Περιηγήθηκα πολιτισμούς, γεύτηκα πολιτισμούς, είδαν τα μάτια μου γιορτές, σημαίες αγέρωχες ελληνικές και πλήθος κόσμου – ως επί το πλείστον τουρίστες – να περιδιαβαίνει τα στενοσόκακα όπου λευκός ασβέστης και καλντερίμι, όπου γαλάζιο γείσο στην οροφή των παραδοσιακών οικημάτων και μια ιστορία. Και τότε μύρισα καλοκαίρι, τότε συνειδητοποίησα πως λίγα ναυτικά μίλια από το τσιμέντο και τα airconditions, αναπνέει μια άλλη Ελλάδα, πιο συμπαθητική και πιο κοντά στην ταυτότητα του θέρου.

Ο κόσμος όμως που λόγω πληθώρας δυσχερειών έμεινε στην πόλη, ήρθε αντιμέτωπος με τις πιο υψηλές θερμοκρασίες της τελευταίας δεκαετίας – σύμφωνα με τις γνωματεύσεις της ΕΜΥ και των μετεωρολόγων – και εκλήθη να δροσίσει την διάθεσή του στο κλεινόν άστυ τόσο της πρωτεύουσας όσο και της συμπρωτεύουσας, σε πισίνες και βουτιές ακόμη και στα συντριβάνια. Η «κινεζοποίηση» λοιπόν, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε πολιτισμικό επίπεδο – στήνεται με χειρουργική ακρίβεια από τις πολιτικές αποφάσεις των δανειστών που καταδικάζουν έναν ολόκληρο λαό σε φτώχεια, ανασφάλεια ακόμη και περικοπή καλοκαιριού. Γιατί μπορεί να διανύουμε το καλοκαίρι, όμως πέραν από τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που μας δάνεισαν μαζί με τα «κιλά δανείων», λίγο καλοκαίρι, δεν μας δάνεισαν.

Και μπορεί να αναρωτιέστε προς τι αυτή η μικρή χαραμάδα ειρωνείας από μέρους μου. Όμως αν κοιτάξετε τον εαυτό σας σε μια συγκριτική κλίμακα την τελευταία δεκαετία, τα… περιώνυμα «μπάνια του λαού», έχουν πάει «διακοπές» και ο πληθωρισμός του καλοκαιριού, αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο δυσανάλογη προς την αγοραστική δύναμη του πληθυσμού. Συμπέρασμα; Το μόνο που περισώθηκε από την επαναδιαπραγμάτευση, αφού ο λαός συνεχίζει να το τιμά έστω και με μικρά διαλείμματα και τακτικές εξορμήσεις σε κοντινές παραλίες, είναι το καλοκαίρι. Καλό μας υπόλοιπο καλοκαίρι… έστω και σαν ευχή…

(φωτογραφίες της συνεργάτιδός μας, Ελένης Κολώνη)

The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

You might also like More from author