#Editorial | Των Γυναικών η βία είναι άλλη μια πανδημία!

 #Editorial | Των Γυναικών η βία είναι άλλη μια πανδημία!

Ποιος είπε πως ξεμπερδέψαμε με την Κουλτούρα του Βιασμού; Τι κι αν ανακαλύφθηκαν εμβόλια κατά του Έμπολα, της Ηπατίτιδας ή και του Κορωνοϊού ακόμη; Καθημερινά φαινόμενα ακραίας βίας ακόμη κι εν μέσω καραντίνας, παγκοσμίως, συμβαίνουν άλλοτε σιωπηλά κι άλλοτε πάλι βλέπουν το φως της δημοσιότητας και προκαλούν αποτροπιασμό.

Από τη Νιγηρία και τη Βραζιλία ως τη Γαλλία, τη Γερμανία, πολιτισμένες χώρες του δυτικού κόσμου αλλά και την Ινδία, την Ιαπωνία, – η βία όπως κι ο ιός, δεν κάνει διακρίσεις – καμία χώρα δεν γλίτωσε από την πανδημία του κορωνοϊού, ούτε όμως και του βιασμού! Κανένα σπίτι, καμία καλύβα, κανένα παράπηγμα δεν γλίτωσαν και από την αύξηση της βίας εναντίον των γυναικών, μια παράπλευρη επίπτωση της πανδημίας και του lockdown. Ένα γεγονός που κάνει ακόμη πιο σημαντική τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.


Γ.Γ.Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων

ΟΗΕ |έξι μήνες περιοριστικών μέτρων ενδέχεται να οδηγήσουν σε 31 εκατομμύρια επιπλέον περιστατικά έμφυλης βίας σε όλο τον κόσμο, σε 7 εκατομμύρια ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.




ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

25 Νοέμβρη – Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών


Ραγδαία η αύξηση των βιασμών στη Νιγηρία και τη Νότια Αφρική, αναφέρουν τα διεθνή δίκτυα, αύξηση των εξαφανίσεων γυναικών στο Περού που ολοένα θυμίζουν τα περιστατικά των Μακιλαδόρας με τις εξαφανίσεις και τους μαζικούς τάφους αθώων γυναικών ή και νεαρών κοριτσιών που βιάζονται και θανατώνονται σαν να ήταν “αντικείμενα” σε βαθιές αχανείς ερήμους… Άνοδος στα ποσοστά γυναικοκτονιών στη Βραζιλία και το Μεξικό, αναφορές για αύξηση κρουσμάτων βίας ακόμη και στην “πολιτισμένη” Γερμανία


#Cosmos | Εν μέσω Πανδημίας, αυξάνονται οι γυναικοκτονίες στη Γερμανία!


Οργανώσεις στην Ευρώπη πλέον, δέχονται βροχή κλήσεων για βοήθεια: η παγκόσμια υγειονομική κρίση έφερε στο φως και έναν άλλο καλά μπολιασμένο ιό. Αυτόν της σεξουαλικής και της έμφυλης βίας σε όλο τον κόσμο που δεν γνωρίζει από “πορτοφόλια”, σπίτια και…”λευκά κολάρα” ή “καλές κοινωνίες και οικογένειες”… Αν πραγματικά υπήρχαν και υπάρχουν και δεν αποτελούν ένα “άλλοθι” για στυγνά εγκλήματα που καλύπτονται συχνά στις δικαστικές αίθουσες από τον ακριβοπληρωμένο μανδύα μιας κατά τα άλλα “καθώς πρέπει” κοινωνίας…

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου, λόγω του lockdown o αριθμός των καταγγελιών για ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε κατά 30% στην Κύπρο, κατά 33% στη Σιγκαπούρη, κατά 30% στη Γαλλία και 25% στην Αργεντινή, μεταξύ άλλων χωρών. Σε όλες τις χώρες που έλαβαν περιοριστικά μέτρα για να αποφύγουν την εξάπλωση της Covid-19 γυναίκες και παιδιά βρέθηκαν πίσω από κλειστές πόρτες.

Τριάντα – να το ξαναγράψουμε 30 – Μαροκινές Οργανώσεις υπεράσπισης Δικαιωμάτων Γυναικών, υπενθύμιζαν σε κάθε τόνο και με κάθε μέσο από τον Απρίλιο κιόλας που ζήσαμε παγκόσμια το πρώτο LockDown, πως «Το σπίτι είναι το πιο επικίνδυνο μέρος για τις γυναίκες». Παράλληλα ζητούσαν από τις αρχές να αναλάβουν «άμεση» δράση για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.




ISOTITA.GR

25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

 


Η ιστορία της 33χρονης μαγείρισσας, Χένα, που ζει στο Μουμπάι, έκανε το γύρο του κόσμου καθώς δήλωνε ότι ένιωθε «παγιδευμένη στο ίδιο της το σπίτι» με έναν άνεργο σύζυγο, χρήστη ναρκωτικών και βίαιο. «Στη διάρκεια του lockdown περνούσε την ημέρα του στο κινητό του παίζοντας παιχνίδια ή χτυπώντας με», κατήγγειλε.

Στις 15 Αυγούστου τη χτύπησε πιο πολύ απ’ ό,τι συνήθως μπροστά στον γιο τους και την έδιωξε από το σπίτι. «Δεν ήξερα πού να πάω, πονούσε όλο μου το κορμί», συνέχισε η Χένα, η οποία δεν τόλμησε να απευθυνθεί στην αστυνομία.

Σήμερα δίνει μάχη για να ξαναδεί τον γιο της, όμως «τα δικαστήρια δεν λειτουργούν κανονικά λόγω της Covid-19», καταγγέλλει λέγοντας ότι δεν έχει δει το παιδί της εδώ και τέσσερις μήνες.



Ανεπαρκή Μέτρα

Σε όλο τον κόσμο η πανδημία έχει προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία κάποιων θεσμών, ενώ το κλείσιμο επιχειρήσεων, χώρων λατρείας ή πολιτισμού, αλλά και των σχολείων δεν επιτρέπουν στα θύματα της βίας να βρουν ένα καταφύγιο.

«Παρακολουθούμε μια επικίνδυνη επιδείνωση της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης των οικογενειών μετά το lockdown, με περισσότερες περιπτώσεις φτώχειας, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει βίαιες αντιδράσεις», υπογράμμισε η Χάνα Έντβαρ του Δικτύου Ιρακινών Γυναικών, το οποίο εδώ και 10 χρόνια ζητεί να υιοθετηθεί νόμος κατά της ενδοοικογενειακής βίας στη χώρα.

Στη Βραζιλία το πρώτο εξάμηνο του 2020 καταγράφηκαν 648 γυναικοκτονίες, άνοδος 1,9% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2019, σύμφωνα με το Βραζιλιάνικο Φόρουμ για τη Δημόσια Ασφάλεια (FBSP).

Δηλώνοντας ότι γνωρίζει το πρόβλημα η κυβέρνηση της χώρας ξεκίνησε μια εκστρατεία για να ενθαρρύνει τα θύματα να μιλήσουν, αλλά σύμφωνα με το FBSP τα μέτρα για τη στήριξή τους παραμένουν «ανεπαρκή».

 

«Μάσκα-19»

Σε παγκόσμιο επίπεδο μόνο μία χώρα στις οκτώ έθεσε σε εφαρμογή μέτρα για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας στις γυναίκες και τα κορίτσια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Στην Ισπανία τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας μπορούσαν να ζητήσουν διακριτικά βοήθεια απευθυνόμενες με τον κωδικό «Μάσκα- 19» στα φαρμακεία, κάποια από τα λίγα καταστήματα που έμειναν ανοικτά στη διάρκεια του lockdown. Στη Γαλλία δημιουργήθηκαν σημεία επικοινωνίας με οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών στα σούπερ μάρκετ.

«Οι γυναίκες που ερχόντουσαν να μας βρουν ζούσαν σε καταστάσεις ανυπόφορες, επικίνδυνες», κατήγγειλε η Σοφί Καρτρόν, αναπληρώτρια διευθύντρια μιας οργάνωσης που είχε δημιουργήσει χώρο επικοινωνίας σε εμπορικό κέντρο κοντά στο Παρίσι.

Οι κινητοποιήσεις για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών θα είναι μάλλον περιορισμένες λόγω της πανδημίας. Ωστόσο πορείες για τα δικαιώματα των γυναικών πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στη Ναμίμπια, τη Λιβερία, την Κόστα Ρίκα, τη Γουατεμάλα και τη Ρουμανία.

«Δεν μπορούμε να διαδηλώσουμε για να εκφράσουμε τη οργή μας, ούτε να κάνουμε πορεία για να πολεμήσουμε μαζί, αλλά παρόλα αυτά θα κάνουμε τις φωνές μας να ακουστούν μέσω του διαδικτύου», τόνισε από το Παρίσι το φεμινιστικό κίνημα Planning Familial.

«Όπου κι αν κοιτάξει κανείς υπάρχουν ανισότητες: στα ποσοστά απασχόλησης, τις μισθολογικές διαφορές, την έμφυλη βία. Όλα αυτά εντείνονται λόγω της Covid-19», αποκάλυψε η Ταμάρα Ματεμπούλα της Επιτροπής για την Ισότητα των Φύλων στη Νότια Αφρική.



Οι επιπτώσεις της πανδημίας στα δικαιώματα των γυναικών ενδέχεται να είναι πολύ σοβαρές.

Τον Ιούλιο ο ΟΗΕ είχε προειδοποιήσει ότι έξι μήνες περιοριστικών μέτρων ενδέχεται να οδηγήσουν σε 31 εκατομμύρια επιπλέον περιστατικά έμφυλης βίας σε όλο τον κόσμο, σε 7 εκατομμύρια ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και να θέσουν σε κίνδυνο τη μάχη κατά του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων των κοριτσιών και των αναγκαστικών γάμων.

Πηγές: ΟΗΕ, Βραζιλιάνικο Φόρουμ για τη Δημόσια Ασφάλεια (FBSP), ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

 

#Story2Tell | Κατά των ταμπού το #VogueItalia Νοεμβρίου σπάει τα στερεότυπα


Ημέρα Γυναίκας | Ευρωπαϊκή Ένωση και Γυναίκα


Περίοδος | Είμαι ΓΥΝΑΙΚΑ για αυτό ΜΑΤΩΝΩ! #bloodnormal


#Story2tell | Αμινέ | Η ημέρα μιας γυναίκας


 

The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

Related post

Ρώτα το #echaritygr ότι θες, όποτε θες
×
Exit mobile version