#EndImpunity | Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ατιμωρησίας Εγκλημάτων κατά Δημοσιογράφων
Αλήθεια, πως σου ακούγεται το γεγονός πως τουλάχιστον 1300 δημοσιογράφοι και ρεπόρτερς παγκοσμίως, βρήκαν φρικτό θάνατο στο διάστημα 2006 με 2019, με την “κατηγορία” πως… μετέδωσαν γεγονότα και ειδήσεις απλώς γιατί αυτό ήταν το επάγγελμά τους; Μάλιστα, στις 9 από τις 10 υποθέσεις, οι δράστες παρέμειναν ατιμώρητοι και τα εγκλήματα “ανεξιχνίαστα” καθώς οι υποψίες πως εμπλέκονταν και υψηλά ισταμενα πρόσωπα, δυσχέραινε την διαλεύκανση αλλά και τον εντοπισμό ή την υπόδειξη των δραστών…
Για ακόμη μια χρονιά, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας για Εγκλήματα κατά των Δημοσιογράφων, διεθνείς οργανώσεις, σωματεία μαζί με τις εθνικές τους αντιπροσωπείες, ενώνουμε τις φωνές μας για να μεταδώσουμε την πιο σημαντική ίσως είδηση στην “καριέρα” και τη ζωή μας. Ας τελειώνουμε με την ατιμωρησία.
#EndImpunity #TruthNeverDies
Παγκοσμίως, δημοσιογράφοι, ρεπόρτερς και φωτορεπόρτερς, απειλούνται, δέχονται επιθέσεις κατά της ζωής τους, ξυλοκοπούνται, φυλακίζονται ή και δολοφόνουνται, πληρώνοντας με τη ζωή τους κάθε χρόνο, το τίμημα της δέσμευσής τους στην ελευθερία της πληροφόρησης και της δημοκρατίας.
Φέτος, μέλη του ΟΗΕ, της UNESCO και πλήθους οργανώσεων ανά τον κόσμο, τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας για Εγκλήματα εναντίον Δημοσιογράφων, ξεκινώντας την ετήσια εκστρατεία μας με την Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων για να απαιτήσουμε από τις κυβερνήσεις να θέσουν τέρμα στην ατιμωρησία. Παράλληλα όμως και πιο συγκεκριμένα, απαιτούμε να θέσουν ψηλά στην πολιτική τους ατζέντα και να καταγγείλουν εγκλήματα που στοχεύουν δημοσιογράφους που παραμένουν ατιμώρητα ενώ οι δράστες περπατούν ανάμεσα μας ελεύθεροι.
Η ατιμωρησία, ως μια συνθήκη μη επιβολής κυρώσεων κατά των εγκλημάτων κατά ζωής, συμβαίνει όταν τα κράτη δεν επιδιώκουν αποζημίωση για εγκλήματα εναντίον εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης, όπως σωματική και διαδικτυακή παρενόχληση, απειλές, επιθέσεις, αυθαίρετη σύλληψη και δολοφονία. Όμως δεν είναι μόνο αυτό που οδηγεί χιλιάδες συναδέλφους μας κάθε χρόνο στην τραγική αυτή ημέρα μνήμης των θυμάτων. Η ατιμωρησία εμφανίζεται επίσης όταν αυτοί που διέταξαν και σχεδόν ενορχήστρωσαν ή χρηματοδότησαν τα εγκλήματα, συνεχίζουν να περπατούν ελεύθεροι και να παραμένουν στην εξουσία, ενώ τα “πιόνια” που χρησιμοποιούνται για την διάπραξη των εγκλημάτων, κατηγορούνται ως οι αποδιοπομπαίοι τράγοι.
Φέτος δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε πέντε χώρες όπου τα ποσοστά ατιμωρησίας για τέτοια εγκλήματα απειλούν σοβαρά την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης: Υεμένη, Ινδία, Ρωσία, Μεξικό και Σομαλία. Ενώ τα εγκλήματα εναντίον δημοσιογράφων είναι σε μεγάλο βαθμό ατιμώρητα – σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μόνο ένα στα δέκα από αυτά τα εγκλήματα καταλήγει σε καταδίκη – υπήρξαν πρόσφατα κάποια καλά νέα και έχουν διαλευκανθεί μερικές σημαντικές περιπτώσεις δολοφονιών κατά δημοσιογράφων.
Κάθε χρόνο, ένας δημοσιογράφος κερδίζει το Πούλιτζερ | Κάθε χρόνο 100 δημοσιογράφοι σκοτώνονται
Στις Φιλιππίνες, ο πέλεκυς της δικαιοσύνης, έπεσε βαρύς τελικά με ετυμηγορίες που ενοχοποίησαν τους αποκλειστικούς πρωταγωνιστές της σφαγής Mindanao της 23ης Νοεμβρίου 2009, η πιο θανατηφόρα επίθεση στα ΜΜΕ, όταν σκοτώθηκαν 32 δημοσιογράφοι.
Μερικοί από αυτούς που συνδέονται με τη βάναυση δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia συνελήφθησαν και ο φερόμενος εγκέφαλος της δολοφονίας αντιμετωπίζει ήδη ποινικές κυρώσεις.
Στη Σομαλία, ο Γενικός Εισαγγελέας, σε μια ξεκάθαρη κίνηση προς τον τερματισμό της ατιμωρησίας, διόρισε έναν Ειδικό Εισαγγελέα για τη διερεύνηση δολοφονιών δημοσιογράφων, ενώ η Κολομβία σείστηκε συνθέμελα με μια ιστορική απόφαση που καταδικάζει εκείνους που ευθύνονται για τις απειλές, την παρενόχληση και τα ψυχολογικά βασανιστήρια της δημοσιογράφου Claudia Julieta Duque, αναγκάζοντας το κολομβιανό κράτος να πληρώσει την αποζημίωσή της.
Αυτές οι ενθαρρυντικές κινήσεις ενάντια στην ατιμωρησία είναι απόδειξη ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα ατιμωρησίας στις χώρες τους εάν έχουν την απαραίτητη πολιτική βούληση να το πράξουν. Ωστόσο, οι θετικές περιπτώσεις παραμένουν σπάνιες και πρέπει να ληφθούν σκληρές και γενναίες πολιτικές αποφάσεις για να αποδοθεί τιμωρία σε όσους εμπλέκονται και ευθύνονται.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, (IFJ) μαζί με τα συνεργαζόμενα δίκτυα εθνικά και διακρατικά σε όλο τον κόσμο, θα συνεχίσουμε να αναφέρουμε, να υποδεικνύουμε και να παρακολουθούμε τις έρευνες κάθε δολοφονημένου δημοσιογράφου οπουδήποτε εκδηλωθεί τέτοιο φαινόμενο και θα συνεχίσουμε και με τους Ρεπόρτερς χωρίς Σύνορα να πιέζουμε τις αρχές να αποδώσουν δικαιοσύνη.
Η ατιμωρησία είναι διαβατήριο για περισσότερη βία και επιθέσεις εναντίον των συναδέλφων μας. Για τη μνήμη των δολοφονημένων συντρόφων μας, για την ασφάλεια και το μέλλον της δημοσιογραφίας: πείτε μαζί μας, όχι στην ατιμωρησία!
Αλέξανδρος Τανασκίδης
UN Merit Humanitarian Ambassador
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
echaritygr
Latest posts by echaritygr (see all)
- Θέατρο Σοφούλη | «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ έναν γλάρο να πετάει» - 18 Μαρτίου 2023
- BABY BOOM | 12ο event στο Hyatt Regency Thessaloniki στηρίζει Παιδικά Χωριά SOS - 18 Μαρτίου 2023
- Κινέζοι σκίουροι, ρίχνονται με τα μούτρα στη μάχη κατά των ναρκωτικών ουσιών - 12 Μαρτίου 2023
- Σεισμός 7,8 Ρίχτερ σε Τουρκία – Β. Συρία | Τουλάχιστον 1.500 νεκροί (ΕΙΚΟΝΕΣ) - 6 Φεβρουαρίου 2023
- Κλωνοποιημένες «σούπερ αγελάδες» στην Κίνα παράγουν υψηλή ποσότητα γάλακτος - 3 Φεβρουαρίου 2023