Ετεοκλής Παύλου: Δυστυχώς η κατάρα μας είναι πως καταλαβαίνουμε το νόημα της ζωής λίγο πριν πεθάνουμε!

 Ετεοκλής Παύλου: Δυστυχώς η κατάρα μας είναι πως καταλαβαίνουμε το νόημα της ζωής λίγο πριν πεθάνουμε!

Οι άνθρωποι μαθαίνουν πολλά όταν σχετίζονται και παραδειγματίζονται από πραγματικά δυνατούς ανθρώπους. Αυτό πίστευα πάντα. Και δυνατούς δεν τους κάνει η οικονομική άνεση ούτε η δόξα και η δημοσιότητα. Μόνο το μυαλό. Το μυαλό και η θέληση για ζωή, για όνειρα και πράξεις. Με όσα εμπόδια. Με όλα τα απρόοπτα που μπορεί να μετατραπούν σε μόνιμες αλλαγές με το ξημέρωμα κάθε νέας ημέρας. Όπως εκείνο το βράδυ πριν πέντε χρόνια που ο Παραολυμπιονίκης Ετεοκλής Παύλου πυροβολήθηκε πάνω σε θερμό επεισόδιο φιλάθλων, με αποτέλεσμα μετά από τη μακροχρόνια παραμονή του στο νοσοκομείο και τη μάχη που έδωσε, να ακρωτηριαστεί εν τέλει το δεξί του άκρο, μετά τις δύο σφαίρες που δέχθηκε. Ο Ετεοκλής όμως εξέλαβε όλο αυτό το τραγικό συμβάν ως μια «δεύτερη ευκαιρία» για ζωή, όπως συχνά λέει. Ο πρωταθλητής Ελλάδος στο κανόε καγιάκ συνεχίζει μέχρι και σήμερα δυναμικά τον πρωταθλητισμό στην κατηγορία ατόμων με αναπηρίες του ίδιου αθλήματος ενώ προετοιμάζεται για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο το 2020. Είχα την χαρά να μιλήσω μαζί του και να μοιραστεί ο ίδιος μαζί με την Οικογένεια του #echaritygr σκέψεις, στόχους και συμβουλές. Κυρίες, κύριοι και παιδιά, γνωρίστε έναν Εξαίρετο Αθλητή Άνθρωπο που Αξίζει να φιλοξενείται στην Ενότητα #hellines!

Μαρία Τότσκα: Σήμερα είμαστε πέντε χρόνια μετά από εκείνο το βράδυ που έφερε τον τραυματισμό και ακρωτηριασμό του ποδιού σου. Ο Ετεοκλής, πέραν της διαφορετικής φυσικά καθημερινότητας, πόσο επηρεάστηκε ως χαρακτήρας; 

Ετεοκλής Παύλου: Δεν θα το χαρακτήριζα ως αλλαγή αλλά σαν μια πραγματική αναγέννηση. Βγαίνοντας από κάτι τόσο δύσκολο οι σκέψεις που με κυρίεψαν ήταν συγκεκριμένες, να μην χάσω ούτε μια ημέρα χωρίς να την αξιοποιήσω στο έπακρον και να μην ξεχνάω ποτέ πως τίποτα στην ζωή δεν είναι δεδομένο.

Μαρία Τότσκα: Αν δεν ήσουν πρωταθλητής και είχες υπό κανονικές συνθήκες τον τραυματισμό στο πόδι σου, πιστεύεις θα είχες άλλη αντιμετώπιση της κατάστασης; 

Ετεοκλής Παύλου: Γεννηθήκαμε αρτιμελείς και αυτό από μόνο του αποδεικνύει την σημαντικότητα του να παραμείνουμε έτσι εφ’ όρου ζωής. Το να χάνεις ένα μέλος του σώματος σου σημαίνει ακριβώς το ίδιο για όλα τα εν ζωή πλάσματα, ασχέτως της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας . Με λίγα λόγια δεν ξεχωρίζουμε ούτε ζώα στο να πάθουν κάτι τέτοιο, πόσω μάλλον ανθρώπους.

Μαρία Τότσκα: Τι είναι ο πρωταθλητισμός για σένα; Πόσα πράγματα στερείσαι για να είσαι σ αυτόν τον χώρο;

Ετεοκλής Παύλου: Μπροστά στο πόσα κερδίζω από τον πρωταθλητισμό -και όταν λέω κερδίζω δεν εννοώ υλικής προέλευσης αλλά πράγματα ανεκτίμητης αξίας, πράγματα ουσιαστικά τα οποία με θωράκισαν σαν άνθρωπο με σωστές αρχές και βάσεις- μπροστά σε όλα αυτά λοιπόν, αυτά που στερούμαι είναι ελάχιστα. Προσωπικά θεωρώ πολύ εγωιστικό να ακούγεται από αθλητές το πόσα στερούνται. Είμαστε τυχεροί που έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε αυτό που αγαπάμε, άσχετα αν έχουμε την οικονομική στήριξη ή όχι. Μόνο που ελπίζουμε και διεκδικούμε ενώ άλλοι άνθρωποι ζουν την απόλυτη αδικία καθηλωμένοι σε ένα κρεβάτι να παλεύουν με το αν θα δουν το φως του ηλίου άλλη μια ημέρα. Όχι λοιπόν δεν έχουμε δικαίωμα να λέμε ότι στερούμαστε. Είναι επιλογή μου ο πρωταθλητισμός και ευχαριστώ τον Θεό που μου επιτρέπει να προσπαθώ, με όσα μέσα έχω.

Μαρία Τότσκα: Σε τι φάση σε πετυχαίνουμε γνωρίζοντας ότι προετοιμάζεσαι για τους Παρολυμπιακούς αγώνες του 2020 στο Τόκυο;

Ετεοκλής Παύλου: Η προετοιμασία μου για τους Παραολυμπιακούς αγώνες είναι απαιτητική∙ αρκετές ώρες προπόνηση, σκληρή διατροφή, ταυτόχρονα εργάζομαι και προσπαθώ να τα συνδυάσω όλα όσο το δυνατόν καλύτερα.

Είναι επιλογή μου ο πρωταθλητισμός και ευχαριστώ

τον Θεό που μου επιτρέπει να προσπαθώ,

με όσα μέσα έχω.

Μαρία Τότσκα: Θεωρείς πως ο άνθρωπος ζει “επιφανειακά” μέχρι να του συμβεί κάτι αναπάντεχα σοβαρό; Αν ναι, γιατί πιστεύεις ότι συμβαίνει αυτό;

Ετεοκλής Παύλου: Θα απαντήσω με μια φράση που βίωσα ο ίδιος . Η κατάρα του ανθρώπου είναι δυστυχώς πως καταλαβαίνει το νόημα της ζωής λίγο πριν πεθάνει.

Μαρία Τότσκα: Πιστεύοντας όπως έχεις δηλώσει ότι “όλα είναι για όλους στη ζωή”, αντλείς μεγαλύτερη δύναμη ώστε να προσαρμοστείς πιο εύκολα στη νέα σου πραγματικότητα;

Ετεοκλής Παύλου: Αυτή μου η δήλωση είναι ένα συμπέρασμα στο οποίο κατέληξα ύστερα από ό,τι μου συνέβη. Δύναμη αντλώ από την πίστη μου στον Θεό και από τους ανθρώπους που έχω δίπλα μου. Αστείρευτη πηγή της δύναμης μου είναι η μητέρα μου, ο αδερφός μου και η γυναίκα μου που είναι δίπλα μου σε όλα.

Χαμένοι είναι όσοι ζουν χωρίς

να κυνηγάνε τα όνειρά τους,

όσοι τα βάζουν κάτω στις δυσκολίες…

Μαρία Τότσκα: Πολλοί άνθρωποι γύρω μας, ζουν με κάποια συνθήκη αναπηρίας και μπορεί να έχουν “παραδοθεί”. Τι συμβουλή θα τους έδινες προκειμένου να ενεργοποιηθούν και να μην “χάνονται” μέρα με τη μέρα;

Ετεοκλής Παύλου: Η μοναδική συμβουλή που θα δώσω είναι πως μέσα από την πίστη μας και από τα βιβλία μας ο κάθε ένας θα βρει τις δικές του απαντήσεις και θα αφοσιωθεί στα δικά του όνειρα για της ζωή. Αν δεν δουλέψεις πνευματικά και εγκεφαλικά, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα χαθείς σε λάθος μονοπάτια τα οποία θα σε κρατήσουν στάσιμο.

Η κατάρα του ανθρώπου είναι δυστυχώς πως

καταλαβαίνει το νόημα της ζωής λίγο πριν πεθάνει.

Μαρία Τότσκα: Κι αν ήταν άθλημα η ζωή, ποιο θα ήταν και τι παράσημο θα της ταίριαζε για τους νικητές και ποιο για τους ηττημένους; Καταρχάς, θα είχε ηττημένους; 

Ετεοκλής Παύλου: Αν η ζωή ήταν άθλημα θα ήταν όλα τα αθλήματα μαζί αφού σημασία δεν έχει το άθλημα σαν κίνηση αλλά τα μηνύματα που παίρνεις μέσα από αυτόν τον χώρο, αυτά αντικατοπτρίζουν την ζωή. Φυσικά και υπάρχουν χαμένοι στην ζωή. Χαμένοι είναι όσοι ζουν χωρίς να κυνηγάνε τα όνειρά τους, όσοι τα βάζουν κάτω στις δυσκολίες , όσοι εστιάζουν στα όσα δεν έχουν και όχι στα όσα ήδη έχουν, αλλά αυτοί που χάνουν περισσότερο είναι όσοι ζουν μόνο για τον εαυτό τους χωρίς να βιώνουν την αρετή της προσφοράς.

Μαρία Τότσκα: Η ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή αθλητών με αναπηρία στην εθνική αντιπροσωπεία Παραολυμπιονικών αποτελεί άκρως θετικό γεγονός. Τι κίνητρα προτείνεις να ενεργοποιήσει η ιδιωτική πρωτοβουλία ή η επίσημη πολιτεία;

Ετεοκλής Παύλου: Το κίνητρο γεννιέται μέσα στον κάθε άνθρωπο. Είτε είναι αρτιμελής είτε άνθρωπος με κινητικά προβλήματα, το κίνητρο δεν στο δίνει η πολιτεία με τις απολαβές που ίσως έχεις μετά από κάποια διάκριση. Ό,τι κίνητρο έχει ένας αρτιμελής αθλητής το ίδιο έχει και ένας αθλητής με κινητικά προβλήματα. Δεν σου υπογράφει κανείς πως αν κάνεις πρωταθλητισμό θα λύσεις το πρόβλημα της ζωής σου. Γι’ αυτό θαυμάζεις όσους το κάνουν για την ψυχική τους δύναμη, γιατί εκτός του μεταλλίου, οι πρωταθλητές παλεύουν για κάτι ανώτερο, για μια ιδέα, για αξίες και για το να κυνηγάς το όνειρό σου μέχρι να το κατακτήσεις.

Like Eteoklis Pavlou on Facebook

Follow Eteoklis Pavlou on Instagram

 

The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

Related post

Ρώτα το #echaritygr ότι θες, όποτε θες
×
Exit mobile version