#Makitra: Ο γύρος του κόσμου για τις αξίες του εθελοντισμού

 #Makitra: Ο γύρος του κόσμου για τις αξίες του εθελοντισμού
Λίγο πριν καλωσορίσουμε το 2019 και μας φέρει ότι είναι να του ορίσουμε και λίγο εμείς με τα σχέδια μας ή και όχι, υποδεχόμαστε στην Οικογένεια του #echaritygr  ένα υπέροχο ζευγάρι ανθρώπων που κουβαλούν μέχρι τα πέρατα της γης, πολύ φως. Και αγάπη.

Είχα προσωπικά την τύχη και ευτυχία να τους γνωρίσω σε ένα υπέροχο project για την Ελλάδα που υιοθέτησαν από την Παγκόσμια καμπάνια #BreakFree και είχαμε οργανώσει για τη Θεσσαλονίκη τη συμμετοχή οργανώσεων για τα Δικαιώματα των Ανθρώπων και την Οικολογία. Ο Denys και η Yevgeniya λοιπόν που λέτε αγαπημέν@ μας αναγνώστες, μάζεψαν θάρρος, όνειρα και όραμα, αγάπη και φως και αρκετή εμπειρία στον χώρο του εθελοντισμού και της διαχείρισης Κοινωνικών Δράσεων και Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, τα έβαλαν όλα μέσα στις αποσκευές τους, φόρεσαν ζεστά αλλά πήραν και καλοκαιρινά ρούχα, μα πάνω από όλα φόρεσαν το μεγαλύτερο και πιο δημιουργικό πνεύμα και χαμόγελο τους και σεργιανίζουν το κόσμο για να συλλέξουν τις βέλτιστες πρακτικές ενσωμάτωσης κοινωνιών στον εθελοντισμό.

Και σαφώς όπως δηλώνουν κι οι ίδιοι στην υπέροχη και λεπτομερή συζήτηση που είχαμε, θα επιστρέψουν με αρκετό και πλούσιο υλικό για να μεταφέρουν αυτές τις καλές πρακτικές στη χώρα μας, για να ενδυναμώσουμε τον χώρο του εθελοντισμού  του αλτρουϊσμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς μας για έναν καλύτερο κόσμο για όλους μας. Αυτό το καιρό τους πετύχαμε στην αχανή Ινδία και σε μια προσπάθεια τους να εντοπίσουν μετά από έρευνες στην Ευρώπη, Οργανώσεις που υιοθετούν ή εφαρμόζουν τις καλύτερες πρακτικές για προσφορά στα κοινά και σαφώς εκπαίδευση που είναι βασικό εργαλείο για τους εθελοντές και τους υποστηρικτές των δράσεων όπου αυτές οργανώνονται. Το project τους με τίτλο #Makitra, έχει συγκεντρώσει από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον όλων όσοι ακολουθούσαμε διαδικτυακά τον Ντενύς και την Yevgeniya και η αλληλεπίδραση τους με το κοινό των Social media, είναι ζωηρή και με σημαντικά ευρήματα που όλα θα γίνουν…βιβλίο αλλά αυτά αφήνω τους ήρωες της ιστορίας μας να μας τα πουν οι ίδιοι παρακάτω. Κι επάξια σαφώς τους καλωσορίζουμε στην ενότητα #hellines. 

#echaritygr: Τι είναι το project Makitra; Εχει κάποια σχέση με το γνωστό Ευρωπαϊκό (Πολωνία, Ουκρανία) σκεύος; Ποιοι συναποτελουν το project;
#makitra: Το πρότζεκτ Makitra είναι μια πρωτοβουλία, το όραμα της οποίας είναι να βοηθήσει οργανώσεις και πρωτοβουλίες ανθρώπων να γίνουν πιο δυνατές, εντάσσωντας ποιοτικά εθελοντές στην δουλειά τους. Ο στόχος μας είναι να ερευνήσουμε, να κάνουμε συστηματοποιήσουμε και να κάνουμε διαθέσιμες τις πρακτικές γνώσεις για την ποιοτική ένταξη εθελοντών στην δουλειά των οργανώσεων. Και την έρευνα αυτή την πραγματοποιούμε σε διάφορες χώρες του κόσμου. Παράλληλα με το ταξίδι που κάνουμε στην Ευρώπη και Ασία για ένα χρόνο.
Το πρότζεκτ το ξεκινήσαμε η Yevgeniya Kravchenko και ο Ντενύς Τσουτσάγιεβ. Και οι δύο έχουμε περίπου μια δεκαετία εμπειρίας, ο καθένας μας, στον συντονισμό και ένταξη των εθελοντών σε επαγγελματικό επίπεδο. Σε οργανώσει στην Ουκρανία και την Ελλάδα. Κυρίως σε οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Προστασίας του Περιβάλλοντος, αλλά επίσης και ανάπτυξη τοπικών κοινωνιών.
Όσο για την ονομασία της Makitra. Ναι, είναι ένα παλιό, παραδοσιακό σκεύος στην Ουκρανία. Χρησιμοποιούταν, και ακόμα κατά καιρούς μπορύμε να το δούμε, σε οικογένειες ως ένα σκεύος για μαγείρεμα και μοίρασμα του φαγητού. Έτσι και εμείς, μαζεύουμε τις γνώσεις στην Makitra μας όσο ταξιδεύουμε ώστε μετά να τις μοιράσουμε σε όσους την έχουν ανάγκη.
#echaritygr: Πότε και πως ξεκίνησε το project και που στοχεύει;
#Makitra: Η πρωτοβουλία μας ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2018. Αφού έχουμε παραιτηθεί και οι 2 από τις δουλειές μας σε ΜΚΟ στην Ουκρανία και την Ελλάδα. Και τότε ξεκινήσαμε και το ταξίδι μας. Σε κάθε χώρα που πηγαίνουμε ψάχνουμε διάφορες οργανώσεις που εντάσσουν ποιοτικά ντόπιους εθελοντές. Ώστε να μελετήσουμε από κοντά την δουλειά τους, να δούμε τις πρακτικές ένταξης που χρησιμοποιούν, και να καταγράψουμε την πληροφορία για να την μεταδώσουμε μελλοντικά.

 

Το πως ξεκίνησε. Μάλλον ήταν μια σκέψη στιγμής η οποία μας άρεσε και αρχίσαμε να την αναπτύσσουμε. Μέναμε σε διαφορετικές χώρες τότε, η Yevgeniya έμενε στην Ουκρανία και εγώ στην Ελλάδα.

 

Σκεφτόμασταν πως να κάνουμε κάτι ώστε να είμαστε στο ίδιο σημείο, να ταξιδεύουμε και να γνωρίζουμε κόσμο και παράλληλα να κάνουμε κάτι σημαντικό για τον πλανήτη και την κοινωνία, κάτι που μας ευχαριστεί και έχει να κάνει με το αντικείμενό μας – τον εθελοντισμό. Παράλληλα είχαμε διάφορους ανθρώπους και μικρές ομάδες ή οργανώσεις να μας ζητάνε συμβουλές για το πως να κάνουν τις εθελοντικές ομάδες τους πιο ενεργές, δραστήριες και δυνατές. Και έτσι αποφασίσαμε ότι μιας και θα κάνουμε ένα μεγάλο ταξίδι, θα είναι ενδιαφέρον να μελετήσουμε και διάφορες οργανώσεις και ομάδες που δουλεύουν με τοπικούς εθελοντές σε εκείνες τι χώρες. Να δούμε καινούργιους για μας τρόπους, να καταλάβουμε τι κινητοποιεί ανθρώπους εκεί, τι τους κρατάει ενεργούς, τι τους δίνει δύναμη να συνεχίσουν το έργο τους παρά τις δυσκολίες, και πολλά άλλα.
Είχαμε βάλει στόχο για τον εαυτό μας να μελετήσουμε σε βάθος 12 οργανώσεις. Μέχρι στιγμής έχουμε μελετήσει τις 7, και ακόμα έχουμε 5 μήνες μπροστά μας.
Στο τέλος του ταξιδιού και της μελέτης θα γράψουμε ένα βιβιλίο. Έναν πρακτικό οδηγό για την ποιοτική έναταξη εθελοντών για οργανώσεις και ομάδες. Θέλουμε να δώσουμε μια διαφορετική όψη του εθελοντισμού. Βαθιάς ένταξης των εθελοντών. Εθελοντισμού ο οποίος αναπτύσσει τους εθελοντές, τις οργανώσεις αλλά και την κοινωνία.

 

#echaritygr: Πότε ξεκινήσατε, τώρα που βρίσκεστε και πως θα συνεχίσετε το ταξίδι σας;
#Makitra: Ξεκινήσαμε τον Ιούνιο του 2018 από την Ουκρανία, όπου μελετήσαμε το έργο της Διεθνούς Αμνηστίας εκεί. Στην συνέχεια είχαμε πάει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, την Αλβανία, την Ρωσία, το Μαυροβούνιο, την Κροατία, την Σλοβενία, την Ιταλία, την Γαλλία και την Ισπανία. Σε πολλές από αυτές τις χώρες καταφέραμε να βρουμε και να μελετήσουμε ενδιαφέρουσες οργανώσες. Σε άλλες, δυστυχώς, δεν είμασταν τυχεροί, λόγω των καλοκαιρινών διακοπών σε πολλές χώρες και οργανώσεις. Πετύχαμε τον Αύγουστο. Στη συνέχεια ο δρόμος μας έφερε στην Ασία. Περάσαμε 1,5 μήνα στο Νεπάλ. Όπου, δυστυχώς, δεν καταφέραμε να βρουμε καμία ενδιαφέρουσα οργνάωσει που να εντάσσει τους τοπικούς εθελοντές. Σίγουρα θα υπάρχουν, αλλά δεν τις βρήκαμε εμείς όσο είμασταν εκεί. Και τώρα είμαστε στην Ινδία, όπου ήδη έχουμε καταφέρει και βρήκαμε και μελετήσαμε 2 πολύ ενδιαφέρουσες τοπικές οργανώσεις. Στη συνέχεια πηγαίνουμε στην Σρι Λάνκα και μετά στην Νοτιοανατολική Ασία.

#echaritygr: Ο σκοπός των ταξιδιών διαφαίνεται από όλους αυτούς τους μήνες πως είναι ο εθελοντισμός, οι αξίες του και η στρατηγική του για βελτίωση της ζωής και των συνθηκών μας. Πως έχετε αντιμετωπίσει τον εθελοντισμό στις διάφορες χώρες που έχετε μέχρι στιγμής επισκεφθεί και πως λειτουργούν οι ομάδες και οι οργανώσεις έξω;

#Makitra: Κάθε οργάνωση που έχουμε συναντήσει και μελετήσει έχει έναν δικό της χαρακτήρα, δικούς τους τρόπους δουλειάς με εθελοντές. Μεγάλο ρόλο παίζει φυσικά η νοοτροπία των ανθρώπων, οι καθημερινές τους συνήθιες, ο τρόπος που περνάνε την ημέρα τους. Από όλα αυτά εξαρτάται το πως η κάθε οργάνωση θα καταφέρει να ενεργοποιήσει το κοινό της περιοχής τους να διαθέσουν μερικές ώρες της ημέρας/εβδομάδας ή και του μήνα τους για τους στόχους της οργάνωσης εκεί. Ποιά κίνητρα θα δημιουργήσει και θα δώσει στους εθελοντές ώστε οι στόχοι της οργάνωσης να βρουν τόπο στην ζωή αυτών των ανθρώπων, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλοι καθημερινά.

 

Αλλά αυτό που βλέπουμε παντού είναι το ότι σε όλες τις οργανώσεις σχεδόν ο εθελοντισμός δεν παίρνει την υψηλή θέση που του αξίζει. Οι άνρθωποι που συντονίζουν και καθοδηγούν εθελοντικές ομάδες συχνά κάνουν 2-3 ρόλους παράλληλα, και δεν θεωρούνται ως μάνατζερς, παρόλο που συχνά μανατζάρουν περισσότερα άτομα από ότι εργάζονται στις ίδιες τις οργανώσεις. Σε επίπεδο των οργανώσεων συχνά ο εθελοντισμός δεν αντιμετωπίζεται σοβαρά και ως κάτι σημαντικό. Και οι εργαζόμενοι που η δουλειά τους δεν έχει άμεση σχέση με τους εθελοντές της οργάνωσης συχνά υποτιμούν το έργο το οποίο προσφέρουν οι εθελοντικές ομάδες. Αλλά επίσης συχνά θεωρούν πως οι εθελοντές που έρχονται πρέπει πάντα να εργάζονται σκληρά χωρίς απαραίτητα να έχουν κίνητρα και να έχουν πολλές γνώσεις να προσφέρουν.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν πολλά ωραία παραδείγματα πως οι οργανώσεις δίνουν πολλή έμφαση στο να δώσουν πολλές και σημαντικές γνώσεις στις εθελοντικές τους ομάδες, τους εμπιστεύονται σημαντικούς ρόλους στην δουλειά των οργανώσεων αλλά και δίνουν ελευθερία στις κινήσεις τους. Τέτοιες οργανώσεις πάντα δείχνουν πολύ πιο ενδιαφέρον έργο.
Για παράδειγμα μια οργάνωση στην Ιταλία, η LILA, δουλεύει για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS. Έχουν εθελοντικές ομάδες σε όλη την χώρα. Η LILA τους δίνει εθευθερία να κάνουν δικές τους τοπικές εκστρατείες ενημέρωσης, χωρίς να τους επιβάλλει κάποιο έργο, και παράλληλα τους επιτρέπου να κάνουν δικό τους fundraising για τους σκοπούς της εθελοντικής ομάδας.
Πάντα θυμάμαι τον Τούνε, εθελοντή της Slovenska Filantropija. Είναι στα 50 του. Και κάνει εθελοντισμό τα τελευταία 2 χρόνια.

Η οργάνωση Slovenska Filantropija στην Σλοβενία κάνει μια μεγάλη διήμερη εκπαίδευση στις εθελοντικές της ομάδες ακόμα και πριν ξεκινήσουν να είναι εθελοντές. Μέσα στην εισαγωγική αυτή εκπαίδευση τους μαθαίνουν πως είναι σωστό να συμπεριφέρονται ως εθελοντές, και πως να μην πέσουν σε παγίδα και να καταλάβουν όταν μια ΜΚΟ θέλει να τους εκμεταλλευτεί ως μη αμοιβόμαινο προσωπικό και όχι σαν εθελοντές.

 

Και ένα ακόμα παράδειγμα από την οργάνωση ASEEM foundation στην Ινδία. Η οργάνωση δουλεύει με την περιοχή Kashmir. Μια περιοχή που η Ινδία μοιράζεται με το Πακιστάν και έχει υποστεί πολέμους για πολλά χρόνια. Η περιοχή έχει πολύ χαμηλή πρόσβαση σε ΑΕΙ/ΤΕΙ. Δημιουργήθηκε όταν ένας από τους ιδρυτές της οργάνωσης (εθελοντής και αυτός) οραματίστηκε να δημιουργήσει ευκαιρίες για τα παιδιά εκεί να σπουδάσουν αυτό που θέλουν σε άλλα μέρη της Ινδίας. Τώρα η οργάνωση λειτουργεί μόνο με εθελοντές. Έχει μερικές ομάδες εργασίας που εργάζονται με ανθρώπους στην περιοχή και τους δίνουν νέες γνώσεις, και ευκαιρίας εκπαίδευσης, αλλά και στήνουν μαζί με ντόπιους στο Kashmir συνεταιρισμούς που λειτουργούν ως κοινωνικές επιχειρήσεις, βοηθώντας τοπική οικονομία και σε επανένταξη στην κοινωνία των γυναικών που έμειναν χήρες ως συνέπεια των πολέμων.

#echaritygr: Η makitra πως ζει και βιοπορίζεται; Αντλείς κάποια χρηματοδότηση από κάπου; Πως θα συνεχιστούν τα ταξίδια και η έρευνα σας;
#Makitra: Τους τελευταίους μας μήνες ως εργαζόμενοι κάθε μήνα βάζαμε στην άκρη κάποια χρήματα, ώστε να μαζέψουμε για το ταξίδι μας. Και επίσης κάναμε 2 πάρτυ με τους φίλους μας, όπου μας έδωσαν και αυτοί κάποια χρήματα. Έτσι καταφέραμε και μαζέψαμε περίπου 7000 ευρώ πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι μας. Είπαμε όχι σε πολλά πράγματα τους τελευταίους τουλάχιστον 6 μήνες. Κόψαμε πάρα πολλά έξοδα και ζούσαμε με τα πιο αναγκαία κυρίως. Έτσι βγήκε και το ποσό. Όταν ξεκινούσαμε είχαμε 21 ευρώ την ημέρα για τους 2 μας. Μαζί με τα εισιτήρια, φαγητό, διαμονή κλπ. Τώρα, μιας και ξοδέψαμε περισσότερα στην Ευρώπη από όσο υπολογίζαμε, έχουμε φτάσει στα 12 ευρώ την ημέρα.
Συνεχίζουμε να ξοδεύουμε λίγο παραπάνω, αλλά πιστεύουμε ότι θα μας φτάσει ως το τέλος του ταξιδιού. Τελειώνει τον Ιούνιο του 2019 στην Μαλαισία. Ακόμα δεν έχουμε αποφασίσει τι θα κάνουμε όταν γυρίσουμε ή πως θα βγάλουμε χρήματα μετά την επιστροφή μας. Σίγουρα θα γυρίσουμε και δεν θα έχουμε καθόλου χρήματα, μιας και θα έχουμε ξοδέψει όλα όσα είχαμε βάλει στην άκρη. Αλλά είμαστε αισιόδοξοι. 
#echaritygr: Που σας βρίσκουμε αυτή τη στιγμή που μιλάμε και πως κινείστε; Η έρευνα σας μέχρι στιγμής τι έχει δείξει και πως θα υιοθετήσετε πιθανές βέλτιστες πρακτικές στην Ελλάδα και με ποιον τρόπο; Μέσω κάποιων σεμιναρίων, μέσω ενός εγχειριδίου ή εργαλειοθήκης;
#Makitra: Όπως είπαμε είμαστε στην Ινδία, Αυτή τη στιγμή στην περιοχή Κεράλα (Kerala). Η Ινδία είναι απλά τεράστια. Δεν θα το καταλάβεις μέχρι να αρχίσεις να ταξιδεύεις. Συνήθως τα ταξίδια μας είναι με τραίνο. Και μέσα στον τελευταίο μήνα έχουμε κάνει πάνω από 2500 χιλιόμετρα έτσι.
Όταν επιστρέψουμε σίγουρα θα γράψουμε ένα βιβλίο για όλα αυτά που έχουμε μάθει. Έναν πρακτικό οδηγό για την ποιοτική ένταξη εθελοντών. Κατα τα άλλα δεν έχουμε ακόμα αποφασίσει, αλλά έχουμε διάφορες ιδέες, και ως σεμινάρια αλλά και ως υποστήριξη διάφορων οργανώσεων.
#echaritygr: Τι σημαίνει εθελοντισμός για τη makitra και πως ορίζεται στη σύγχρονη πραγματικότητα μας;
Επίσης αν έχετε κάποιες δύσκολες ή ευχάριστες στιγμές, θα θέλατε να τις μοιραστείτε μαζί μας; Τι σας έκανε εντύπωση και τι λειτουργεί διαφορετικά στις χώρες που έχετε επισκεφθεί σε σύγκριση με την ελληνική πραγματικότητα; 
#Makitra: Εθελοντισμός για την Makitra, είναι η μη πληρωμένη εργασία, η οποία γίνεται σε ελεύθερο από την βασική εργασία χρόνο, και στοχεύει σε μια κοινωνική αλλαγή ή κοινονικό όφελος. Και εδώ όταν λέμε μη πληρωμένη εννοούμε ότι οι εθελοντές δεν πληρώνονται, αλλά ούτε πληρώνουν. 

 

Το ταξίδι μας σίγουρα δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς αυτή την μελέτη την οποία κάνουμε ως Makitra. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού έχουμε συναντήσει υπάροχους ανθρώπους, μέσω αυτών των οργανώσεων. Ανθρώπους που κάνουν την τοπική τους κοινωνία, την χώρα ή τον πλανήτη πιο όμορφους και χρωματιστούς κάθε μέρα. Πολλές φορές μας φιλοξένησαν ως καλούς φίλους, ή μας έδωσαν περισσότερη βοήθεια από όσο μπορούσαμε να φανταστούμε. Πάντα θυμάμαι τον Τούνε, εθελοντή της Slovenska Filantropija. Είναι στα 50 του. Και κάνει εθελοντισμό τα τελευταία 2 χρόνια. Όταν τον ρωτήσαμε τι άλλαξε στην ζωή σου σε αυτό το διάστημα, σταμάτησε για μερικά λεπτά να μιλάει για να σκεφτεί, και μας είπε ότι έγινε πολύ πιο δεκτικός (tolerant) απέναντι σε ανθρώπους. Η ζωή του όλη έγινε πολύ πιο γεμάτη όταν ξεκίνησε να κάνει εθελοντισμό και βρήκε εκείνη τη μία οργάνωση που μπορούσε να του προσφέρει μια ποιοτική εμπειρία, και αντίστοιχα αυτός της προσφέρει τον χρόνο του και τις γνώσεις. Την ημέρα που τον γνωρίσαμε μας προσκάλεσε για μια βραδινή βόλτα στην Λιουμπλιάνα, μας έδειξε την πόλη και μας είπε ιστορίες της. Και στη συνέχεια μας βοήθησε να σχεδιάσουμε το ταξίδι μας στα βουνά της Σλοβενίας, τα οποία συχνά επισκέπτεται.
Και φυσικά δεν θα ξεχάσω πως κάναμε Hitchhiking στην Ευρώπη. 2500 χιλιόμετρα σε 2 μήνες. Την ζεστασιά των ανθρώπων που σταματούσαν και θέληση να μας βοηθήσουν. Ακόμα και αυτοί που δεν μιλούσαν καθόλου Αγγλικά και συννενοούμασταν με νοήματα ή με βοήθεια του μεταφραστή στο κινητό.

 

Συχνά ακούω ότι στην Ελλάδα οι άνθρωποι δεν σταματάνε για hitchhikers, επειδή το θεωρούν επικύνδυνο. Και αυτό με στεναχωρεί πολύ. Επειδή με αυτό τον τρόπο έχουμε γνωρίσει κάποιους από τους πιο ενδιαφέροντες ανθρώπους στην διαδρομή μας αυτούς τους μήνες. Στην Γαλλία, όπου κυρίως σταμάτησαν να μας πάρουν γυναίκες, όλες και όλοι μας έλεγαν “ααα, στην Γαλλία είναι πολύ δύσκολα. κανείς μάλλον δεν σας σταματάει, ε; “. Αλλά η αλήθεια είναι ότι στην Γαλλία είχαμε το πιο γρήγορο “σταμάτημα”. Δεν περιμέναμε ποτέ πάνω από 5 λεπτά. Και το πιο δύσκολο ήταν στην Ελλάδα και στην Κροατία. Το να ταξιδεύεις και όχι να κάνεις τον τουρισμό είναι μαι εντελώς διαφορετική εμπειρία. Και όλοι μας, έστω και μια φορά στην ζωή μας, πρεπει να το δοκιμάσουμε. Ανοίγει το μυαλό μας, τις καρδιές μας, μας κάνει πιο γεμάτους και δεκτικούς ανθρώπους, μας μαθαίνει να μην κρίνουμε γρήγορα τους άλλους και να αντιμετωπίζουμε την ζωή με θετικότητα και δημιουργικότητα.
Και να μην ξεχάσω, όπως έλεγε ο Gandalf “Home is now behind you, the world is ahead”. Να μαθαίνουμε να ζήσουμε στην στιγμή που είμαστε τώρα, όχι στο μέλλον και το παρελθόν μας. 

Ακολουθήστε τους αγαπημένους μας φίλους στο Facebook στην επίσημη σελίδα της #Makitra 

The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

Related post

Ρώτα το #echaritygr ότι θες, όποτε θες
×
Exit mobile version