Kindness Revolution από την #ethelon: Η καλοσύνη που επαναστατεί!

Συνέντευξη με την Υπεύθυνη Θεσσαλονίκης της Ethelon, Ελένη Προβοπούλου.

0

Έχοντας υποστηρίξει τον όρο «εθελοντισμός» όσοι λίγοι, στην Ελλάδα, η Οικογένεια του #echaritygr δεν θα μπορούσε να μείνει ασυγκίνητο από το έργο ενός οργανισμού όπως η ethelon. Ένας οργανισμός που ο ίδιος ο τίτλος του, όσο γραμμένος κι αν είναι σε λατινικό αλφάβητο, δεν παύει να σου υπενθυμίζει την αξία του Εθελοντισμού, σχεδόν υπαγορεύοντας πως αυτός είναι κι ο μόνος δρόμος σωτηρίας στο παγκόσμιο χωριό μας όσο και ο μόνος λόγος ύπαρξης του ανθρώπου τελικά στη γη. Έχοντας υποστηρίξει ένα πολύ σημαντικό πρότζεκτ της ethelon στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα – μιλάμε για την παρακίνηση εθελοντισμού των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας στο Πρόγραμμα ΣυνΕνεργώ– δεν θα μπορούσαμε να μην προσφέρουμε επικοινωνιακή υποστήριξη σε μια επανάσταση Καλοσύνης που θα ξεκινήσει την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, 5 Δεκεμβρίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Για αυτό και ζητήσαμε από την Ελένη Προβοπούλου, Υπεύθυνη Συντονίστρια Δράσεων και Εθελοντών Θεσσαλονίκης, να μας μιλήσει τόσο για την Ομάδα της ethelon στην Θεσσαλονίκη (SKG ethelon team) όσο και για τις επικείμενες δράσεις εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού.

 

Αν λοιπόν, αποκαρδιώνεσαι και απογοητεύεσαι πως δεν υπάρχει αλληλεγγύη στις μέρες μας, δεν έχεις παρά να ανακαλύψεις την άλλη πλευρά της αλήθειας, συμμετέχοντας ενεργά στις δράσεις και παίρνοντας μια μικρή γεύση…του άλλου σου εαυτού. Γιατί για να δεις την αλλαγή, ΠΡΕΠΕΙ πρώτα να γίνεις ΕΣΥ η αλλαγή! 

#echaritygr: Ελένη, θες να μας πεις πως έγινες ethelon-3;

Ελένη Προβοπούλου (#ethelon): Η πρώτη μου επαφή με την ethelon έγινε πριν από 3 χρόνια περίπου, όταν στο πλαίσιο ενός project που συμμετείχα, χρησιμοποιήσαμε την ethelon (GloVo τότε) σαν παράδειγμα πετυχημένου start up. Άρχισα να παρακολουθώ τη δράση της, δυστυχώς όμως επικεντρώνονταν σε δράσεις στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Έτσι, όταν τον Σεπτέμβριο του 2014 έτυχε να πετύχω τον Κωσταπάνο Μηλιαρέση (Ιδρυτή και Υπεύθυνο της ethelon), τον οποίο και δεν γνώριζα προσωπικά μέχρι τότε, ένιωσα την ανάγκη να μοιραστώ κάποιες ιδέες μαζί του που είχαν να κάνουν με τον εθελοντισμό στη Βόρεια Ελλάδα. Όπως με ενημέρωσε τότε, η δημιουργία ομάδας στον Βορρά ήταν στα σχέδιά τους, και πως σύντομα θα ανακοίνωναν τις εθελοντικές θέσεις της οργανωτικής ομάδας της Θεσσαλονίκης. Έτσι και έγινε. Είχα την χαρά να αποτελέσω μέλος της πρώτης ομάδας της ethelon SKG, με όνομα GloVo SKG, και τα πρώτα μου καθήκοντά μου αφορούσαν τις Κοινωνικές Δράσεις. Σήμερα, 2 χρόνια μετά την έναρξη της δράσης της ομάδας στην πόλη μας, είμαι Υπεύθυνη της ethelon SKG και όνειρό μου είναι να στρέψω τους συνανθρώπους μου στον εθελοντισμό και στην προσφορά στον πλησίον.

#echaritygr: Τι είναι η ethelon και σε τι διαφέρει από Κάποια άλλη οργάνωση εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης εθελοντών;

Ελένη Προβοπούλου (#ethelon): Η ethelon είναι ένας οργανισμός που δημιουργήθηκε με σκοπό την ανάδειξη και την προώθηση της έννοιας του εθελοντισμού στην ελληνική κοινωνία. Ουσιαστικά, μέσα από ένα σύνολο δράσεων, εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών, εντοπίζουμε, κινητοποιούμε και συνδέουμε άτομα, αυτόνομες ομάδες, θεσμικούς φορείς και εταιρείες με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, αποσκοπώντας στην ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ τους, με βάση την εθελοντική προσφορά. Κατά την άποψή μου, η βασική μας διαφορά με άλλες εθελοντικές ομάδες έγκειται στο γεγονός πως δίνουμε τη δυνατότητα σε όλους να έχουν πρόσβαση σε εθελοντικές δράσεις. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ εθελοντών, οργανισμών και εταιρειών με απώτερο σκοπό τον θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. Οι εθελοντές μας επιλέγουν τις εκδηλώσεις ή της δράσεις στις οποίες θα πάρουν μέρος με βάση τη διαθεσιμότητα και τα ενδιαφέροντά τους και δεν περιορίζονται σε μία συγκεκριμένη θεματική. Ταυτόχρονα προσπαθούν να υποστηρίξουμε με όποιον τρόπο μπορούμε το έργο Οργανισμών και να τους βοηθήσουμε στην υλοποίηση των στόχων τους.

#echaritygr: Εκπροσωπείς την ethelon της Θεσσαλονίκης. Τι προκλήσεις έχει η πόλη μας;

Ελένη Προβοπούλου (#ethelon): Μεγαλύτερη πρόκληση για εμένα προσωπικά αποτελεί η αλλαγή της νοοτροπίας του Θεσσαλονικιού, όσον αφορά τον εθελοντισμό. Ο εθελοντισμός στη Θεσσαλονίκη είναι παρεξηγημένος. Πάντα υπάρχουν κακά παραδείγματα. Αυτά όμως πρέπει να αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα. Αυτό προσπαθούμε να αποδείξουμε τα τελευταία 2 χρόνια στον κόσμο. Δεν είναι εύκολη υπόθεση το να προσπαθήσεις να αλλάξεις τη νοοτροπία των ανθρώπων. Δεν είναι όμως και ακατόρθωτο.

#Lets_help
Η ethelon και το Kindness Revolution εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στους πλημμυροπαθείς της Μάνδρας, και δεδομένης της μέχρι και σήμερα πολύ δύσκολης κατάστασης που επικρατεί, δείχνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους συγκεντρώνοντας είδη πρώτης ανάγκης, συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία νεανικών ομάδων της πόλης για υποστήριξη των συνανθρώπων μας.

Αν θέλετε και εσείς να βοηθήσετε, δεν έχετε παρά να φέρετε την Τρίτη 5/12 10.00-17.00 στο WE είδη 1ης ανάγκης. Κυρίως χρειάζονται τα είδη που αναγράφουμε παρακάτω, ωστόσο κάθε προσφορά είναι δεκτή.

#echaritygr: Διοργανώνετε μια σημαντική εκδήλωση την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού. Το Kindness revolution. Χρειαζόμαστε δηλαδή ειδικές υπενθυμίστηκες εκδηλώσεις για να μεταδίδουμε την καλοσύνη;

Ελένη Προβοπούλου (#ethelon): Η 5η Δεκεμβρίου, έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος προσπαθούμε να κάνουμε την πόλη μας λίγο καλύτερη, προωθώντας παράλληλα το πνεύμα του εθελοντισμού μέσα από πράξεις αλληλεγγύης. Απώτερος σκοπός μας είναι να φέρουμε το μεγαλύτερο δυνατό κοινωνικό αντίκτυπο σε μία μέρα, υπό το πνεύμα της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού, με τη συμμετοχή εθελοντών, εταιρειών και της Κοινωνίας των Πολιτών. Την Τρίτη 5/12 λοιπόν θα διοργανώσουμε 15 παράλληλες κοινωνικές δράσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που αφορούν όλους τους τομείς προσφοράς (από δράσεις καθαρισμού και ανάπλασης πρασίνου, μέχρι προσφορά σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως παιδιά, άστεγους κ.α.), οραματιζόμενοι την μεγαλύτερη γιορτή Κοινωνικής Προσφοράς.

Ο χαρακτήρας αυτών των εκδηλώσεων θαρρώ πως δεν είναι τόσο υπενθυμιστικός, όσο βιωματικός. Αν καταφέρεις και κάνεις τον εθελοντή να βγάλει συναίσθημα και να βιώσει μία ξεχωριστή εμπειρία, έχεις μιλήσει στην καρδιά του και τον έχεις “κερδίσει”. Επίσης είναι σημαντικό να έρχονται σε επαφή οι 2 πλευρές, ο δότης και ο δέκτης της προσφοράς. Ο κόσμος δεν θέλει να πάρει μέρος σε άλλη μία ενημέρωση. Προτιμάει να προσφέρει χειρωνακτική εργασία στον συνάνθρωπό του. Αυτό τον κάνει να νιώθει περισσότερο χρήσιμος.

Γίνε η αλλαγή που θες να δεις στον κόσμο συμμετέχοντας σε μία από τις κοινωνικές δράσεις του Kindness Revolution!

Οι δράσεις στη Θεσσαλονίκη είναι:
1. «Γεύματα αγάπης»
Κοινωνικό μαγείρεμα στην ARSIS – Association for the Social Support of Youth
2. «Τα Ξωτικά των Χριστουγέννων»
Στολίζουμε τον οργανισμό Συζωή
3. «Wrap your Love»
Συσκευασία προφυλακτικών με τo My Checkpoint
4. «Creativity Released»
Φτιάχνουμε Χριστουγεννιάτικες κάρτες με κουπόνι για δωρεάν καφέ
5. «Ανταλλάσσουμε Βιβλία:»
Κατασκευή ανταλλακτικής βιβλιοθήκης στο WE
6. «Always be a Positive Thinker»
Φτιάχνουμε θετικά μηνύματα για την πόλη μας
7. «Υποστηρίζουμε τους Πλημμυροπαθείς στη Μάνδρα»
Μαζεύουμε είδη πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς στη Μάνδρα
8. «Hygiene Kits for People in Need»
Φτιάχνουμε Σετ Υγιεινής

Οι εθελοντικές δράσεις της Αθήνας είναι:

1. «Waiting for Love» Μία μέρα στο Φιλοζωικό Σωματείο Νίκαιας-Κερατσινίου
2. «Disability is not Inability» Μία μέρα στο «Το Εργαστήρι» με Άτομα με αναπηρία
3. «Cooking4Good» Μαγειρεύουμε με τον «Ο Άλλος Άνθρωπος»
4. «Food Kits for the Poor» Φτιάχνουμε σετάκια φαγητού για τους αστέγους με την Emfasis Foundation
5. «The Wall of Love” Πάμε την προσφορά σε άλλον επίπεδο φτιάχνοντας τον τοίχο της Καλοσύνης
6. «Keep your Town Clean» Καθαρίζουμε το κέντρο της Αθήνας με την στήριξη του συνΑθηνά
7. «Just Feel» Δενδροφύτευση και δημιουργία πίνακα υφής στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών
8. «Respect your Elders» Μία μέρα στο Άσυλον Ανιάτων
9. «Creativity Released» Φτιάχνουμε Χριστουγεννιάτικες κάρτες για τους ωφελούμενους του IASIS σε συνεργασία με το CONNECTαθηνα
10. «Always be a Positive Thinker» Φτιάχνουμε θετικά μηνύματα για την πόλη μας

Παράλληλες Δράσεις: Αιμοδοσία με το Bloode και συγκέντρωση υλικών όπως: φάρμακα, καπάκια, τρόφιμα μαρκάς διαρκείας, βιβλία

#echaritygr: Ποια τα στοιχήματα για τη νέα χρονιά για την ethelon;

Ελένη Προβοπούλου (#ethelon): Στην ethelon, επιδιώκουμε να είμαστε το σημείο αναφοράς για τον εθελοντισμό στην Ελλάδα. Πέρα από τους νουμερικούς  (αριθμητικούς) στόχους μας, το σημαντικότερο στοίχημα θεωρώ πως είναι η εδραίωση του εθελοντισμού ως τρόπου ζωής και κυρίαρχης αξίας στην κοινωνία μας.

Θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο;

Τη Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, έλα μαζί μας να κάνουμε την πόλη μας λίγο καλύτερη, προωθώντας με πράξεις αλληλεγγύης το πνεύμα του εθελοντισμού!

Σκοπός μας είναι να φέρουμε το μεγαλύτερο δυνατό κοινωνικό αντίκτυπο σε μία μέρα, υπό το πνεύμα της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού, με τη συμμετοχή εθελοντών, εταιρειών και της Κοινωνίας των Πολιτών, διοργανώνοντας 15 παράλληλες κοινωνικές δράσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οι εθελοντικές δράσεις που θα ανακοινωθούν σύντομα, αφορούν όλους τους τομείς προσφοράς, από δράσεις καθαρισμού και ανάπλασης πρασίνου, μέχρι προσφορά σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως παιδιά, άστεγους κ.α.

ethelon στις 5 Δεκεμβρίου 2017, γιορτάζει την Παγκόσμια Μέρα Εθελοντισμού, με τη μεγαλύτερη γιορτή Κοινωνικής Προσφοράς.

#echaritygr: Τι έχει καταφέρει μέχρι στιγμής στα 2 χρόνια η ομάδα της ethelon Θεσσαλονίκης και πόσα μέλη αριθμεί;

Ελένη Προβοπούλου (#ethelon): Μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να στελεχώσουμε με 361 από τους 954 εθελοντές μας, 20 εκδηλώσεις και 6 κοινωνικές δράσεις, όπως το GBOB, τελικός Champions League by Heineken, 4o Bazaar των Φίλων της Μέριμνας Θεσσαλονίκης, 4o Sail for Pink, EXIT Festival (Σερβία), Waterdrop, Wheeling2help και άλλα.

Ωστόσο, το ουσιώδες που καταφέραμε και πετύχαμε είναι να κάνουμε τους 361 αυτούς εθελοντές να νιώσουν την χαρά της προσφοράς, αξιοποιώντας αποτελεσματικά τον χρόνο τους, ενώ ταυτόχρονα αναπτύχθηκαν προσωπικά οι ίδιοι, συμβάλλοντας στην αύξηση του γενικότερου κοινωνικού αντικτύπου.

Επίσης, η ομάδα της ethelon SKG, υποστήριξε και την υλοποίηση του προγράμματος ΣΥΝενεργώ, ενός προγράμματος που είχε σκοπό να κινητοποιήσει τους ηλικιωμένους ούτως ώστε να εκπαιδεύονται, να συμμετέχουν και να προσφέρουν.

#echaritygr: Τι σημαίνει εθελοντισμός για σένα και πως θα μπορεί να είναι ακέραιος, ειλικρινής και ανιδιοτελής εθελοντισμός;

Ελένη Προβοπούλου (#ethelon): Ο εθελοντισμός για εμένα είναι η ανιδιοτελής μορφή προσφοράς και έκφραση αλληλεγγύης, μέσα από πράξεις καλοσύνης. Εθελοντισμός είναι να αφιερώσεις 3 ώρες για να μαγειρέψεις για αστέγους, εθελοντισμός είναι να βοηθήσεις ένα ηλικιωμένο να περάσει τον δρόμο, εθελοντισμός είναι να βοηθήσεις έναν σύλλογο με τους λογαριασμούς του στα Social Media ή ακόμα και να διαθέσεις το 1 από τα 2 πακέτα μακαρόνια που έχεις σε συνανθρώπους σου.

Τα πάντα ξεκινάνε από τις ανθρώπινες σχέσεις. Τις σχέσεις που δημιουργείς με τους εθελοντές και τον τρόπο που τους συμπεριφέρεσαι. Αυτό που λέω συχνά και στους Captain (Υπεύθυνους εθελοντών) είναι πως ο εθελοντής μας αφιερώνει πολύτιμο χρόνο από τη ζωή του, θέτοντας τον εαυτό του υπό την εξυπηρέτηση των εκάστοτε συνθηκών. Είναι χρέος μας να φροντίσουμε ώστε ο χρόνος αυτός να είναι όσο πιο αποδοτικός γίνεται για τους ίδιους τους εθελοντές. Στην ethelon προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε πως οι συνθήκες των εθελοντών είναι εξαιρετικές και είμαστε δίπλα στους εθελοντές μας ανά πάσα στιγμή. Και εμείς σαν εθελοντές ξεκινήσαμε και αν μας έμαθε κάτι η ιστορία είναι πως το να κάνεις κάτι εθελοντικά, δε σημαίνει πως δεν πρέπει να δείξεις επαγγελματισμό και σεβασμό.

Εσύ πήρες μέρος στην καμπάνια του Kindness Revolution στέλνοντας το δικό σου μήνυμα αγάπης 

Ανέβασε τη δικιά σου φωτογραφία σχηματίζοντας μία καρδιά και μοιράσου τη στα social media με το hashtag #KindRebel ! Ας κατακλύσουμε το Facebook και το Instagram με μηνύματα καλοσύνης!

#echaritygr: Αν δεν ήσουν μέλος αυτής της Οργάνωσης πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου;

Ελένη Προβοπούλου (#ethelon): Χμμ… Όπως λένε και οι φίλοι μου είμαι “επαγγελματίας” εθελόντρια. Οπότε, θα εστίαζα στη δημιουργία ενός Οργανισμού που θα αφορούσε τη γυναίκα και τα δικαιώματα αυτής ή τη σχέση γυναίκας και τεχνολογίας. Πάντως σίγουρα δε θα ήξερα να χρησιμοποιώ Doodle, Asana, Slack, να συνθέτω επαγγελματικά emails, να δημιουργώ “ψαγμένες” παρουσιάσεις και άλλα πολλά που έχουν να κάνουν με την προσωπική μου ανάπτυξη. Αν ξεχώριζα κάτι που έμαθα τα 2 αυτά χρόνια με την ethelon, αυτό είναι το να είμαι ευγνώμων και να εκτιμάω τις απλές καθημερινές στιγμές. Αυτές που θεωρείς αυτονόητες, ενώ για πολλούς δεν είναι καν δεδομένες.

Η #ethelon, σε συνεργασία με τον Δεσμός – Desmos και το δίκτυο καταστημάτων FLOCAFE Espresso Room και La Pasteria διοργανώνουν ανοιχτό κάλεσμα για να βοηθήσουμε τη Μάνδρα.

Μέχρι τη Δευτέρα 4/12 μπορείτε να αφήσετε είδη πρώτης ανάγκης σε επιλεγμένα καταστήματα #FlocafeEspressoRoom και #LaPasteria τα οποία θα συγκεντρωθούν στο Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού – Kindness Revolution Αθήνα τη Τρίτη 5 Δεκεμβρίου.

Μάθε περισσότερα  http://www.ethelon.org/help-mandra/

The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

You might also like More from author