24 Ιουνίου, 8μμ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Κάνουμε την σιωπή μας #ΚΡΑΥΓΗ

0

Την Παρασκευή 24 Ιουνίου, στις 8μμ, στον προαύλιο χώρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, μπροστά σε ένα τοιχάκι που κουβαλάει μαρτυρίες σιωπηλά από παράνομα ραντεβού, ιστορίες ανθρώπων με την δική του αφετηρία ο καθένας, ζωές και φιλιά και χάδια και «ταξίδια» σε άλλες στρατόσφαιρες με την… σκόνη του Βασιλιά… θα είμαστε εκεί για να τιμήσουμε τους ανθρώπους, τους συνανθρώπους, τους πολίτες όλου του κόσμου για την κατάθεση ψυχής του καθενός, μέσα από ένα ποίημα. Τόσο απλά. Με δωρεάν είσοδο και συμμετοχή, σας περιμένουμε να ταξιδέψουμε, να προβληματιστούμε, να προβληματίσουμε και να βυθιστούμε σε κάθε λέξη του Ουρλιαχτού του Άλλεν Γκίνσμπεργκ, ενός πανανθρώπινου ποιητή που δεν φοβήθηκε να αναμετρηθεί με όσα τον βασάνιζαν, τον βύθιζαν και τον μαστίγωναν.

banner kravgi roll

Η προσωπική του επιλογή να είναι ομοφυλόφιλος, τα βαριά του πόδια που μπήκαν σε κάθε είδους μαρτύριο και μάτωσαν, τα χέρια του που δεν σταμάτησαν να γράφουν για την ζωή του, τους φίλους του, την δική του αφήγηση για όσα ο ίδιος κι οι φίλοι του θα ήθελαν να μείνει χαραγμένα στην παγκόσμια άχρονη ιστορία. Κι εμείς, μια παρέα ανθρώπων ακτιβιστών, ενεργών πολιτών της Θεσσαλονίκης, συναντηθήκαμε ένα απόγευμα κι είπαμε «δεν το κάνουμε; τι έχουμε να χάσουμε;»…

Ο Ginsberg ασπάζεται την αντίληψη πως οι προσωπικές εμπειρίες και οι σκέψεις ενός ανθρώπου μπορούν να έχουν απήχηση στο κόσμο. Αυτή η αντίληψη αποτέλεσε το θεμέλιο λίθο του έργου του Ginsberg, αλλά και γενικότερα της «γενιάς των μπιτ».

Κι από τότε, δύο μήνες πριν από τώρα που το διαβάζεις αυτό εδώ το άρθρο, χάσαμε. Χάσαμε πολλά αλλά κερδίσαμε την Ζωή. Κερδίσαμε την αιωνιότητα της παγκόσμιας ευγνωμοσύνης που για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στην Ελλάδα καταπιάνεται κάποιος με το κείμενο του Άλλεν, με την ψυχή του Γκίνσμπεργκ, με τις φλέβες του Ουρλιαχτού και καταφέρνει την κάθε σιωπή των «τριγύρω» μας, να την κάνει #ΚΡΑΥΓΗ.

13450128_10155029175099768_8687546195702006690_n

Τα πράγματα ήρθαν και κύλησαν απλά. Συναντηθήκαμε, πέσαν οι ιδέες και μέσα από την ποίηση αυτοτιμωρηθήκαμε για να πιάσουμε λίγο ακόμη γαλάζιο του ουρανού. Έτσι λοιπόν απλά εξίσου, χωρίς πολλά φτιασίδια, χωρίς πολλά φώτα, χωρίς πολλά στολίδια, παρά μόνο με την πανανθρώπινη λύτρωση της ποίησης, δίνουμε ραντεβού μαζί σας, την Παρασκευή 24 Ιουνίου, στις 8μμ, μόλις που σουρουπώνει και με φυσικό τοπίο – σκηνικό και με ένα αεράκι που σε σκόρπια φύλλα και ζωές θα δώσει ανάσα… Όλα ξεκινούν με αφηγήσεις – μαρτυρίες προσωπικής εσωτερικής αναφοράς, συνανθρώπων μας που βιώνουν διάφορες μορφές στιγματισμού στο πλαίσιο της τραγικής ΑΝΘΡΩΠΟΦΟΒΙΑΣ που μας έχει καταπλακώσει την τελευταία δεκαετία, μετά από τόσους αγώνες για ισότητα, ισονομία, αναγνώριση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τόσων άλλων αγώνων για τα… Αυτονόητα. 

Είδα τα καλύτερα μυαλά της γενιάς μου διαλυμένα από την τρέλα,
υστερικά γυμνά και λιμασμένα,
να σέρνονται μέσα στους νέγρικους δρόμους την αυγή γυρεύοντας
μιαν αναγκαία δόση,
χίπστερς με αγγελικά κεφάλια να φλέγονται για την αρχαία ουράνια ένωση
με την άστρική γεννήτρια μέσα στη μηχανή της νύχτας,
που φτωχοί κουρελιασμένοι με βαθουλωμένα μάτια και φτιαγμένοι στάθηκαν καπνίζοντας
μέσα στο υπερφυσικό σκοτάδι τιποτένιων διαμερισμάτων αιωρούμενοι
πάνω από τις κορυφές των πόλεων βυθισμένοι στην τζαζ,
που πρόταξαν τους εγκεφάλους τους γυμνούς στον ουρανό
κάτω απ’ τον Εναέριο σιδηρόδρομο και είδαν
αγγέλους Μωαμεθανούς να τρεκλίζουν φωτισμένοι σε ταράτσες πολυκατοικιών,
που πέρασαν απ’ τα πανεπιστήμια με ήρεμα ακτινοβόλα μάτια με παραισθήσεις
του Αρκάνσας και τραγωδία με το φως του Μπλαίηκ ανάμεσα στους μελετητές
του πολέμου,
που διώχτηκαν απ’ τις ακαδημίες λόγω τρέλας και έκδοσης
στίχων ανήθικων στου κρανίου τα παράθυρα,
που διπλώθηκαν από τον φόβο ξεντυμένοι σε αξύριστα δωμάτια, καίγοντας
τα λεφτά τους στα καλάθια των αχρήστων και ακούγοντας τον Τρόμο
μέσ’ απ’ τον τοίχο…

Απόσπασμα από το «Ουρλιαχτό» / Μετάφραση Γιάννης Λειβαδάς

10th June 1965: American beat poet Allen Ginsberg (1926 - 1997) with a group of beat poets at the Albert Memorial in London. (Photo by Michael Stroud/Express/Getty Images)
10th June 1965: American beat poet Allen Ginsberg (1926 – 1997) with a group of beat poets at the Albert Memorial in London. (Photo by Michael Stroud/Express/Getty Images)

Ηχογραφημένες μαρτυρίες, αποσπάσματα των οποίων θα μας καθηλώσουν, θα μας ξαναξυπνίσουν, θα μας βάλουν σε μια διαδικασία να αναμετρηθούμε με όσα θεωρούμε «προβλήματα»… Και μετά, θα πέσει η σιωπή και το «Ουρλιαχτό» θα πάρει θέση. Η απαγγελία της ποιήτριας ακτιβίστριας της πόλης μας, Σταυρούλας Γάτσου, που άνοιξε τόσο διθυραμβικά τον Άγιο Γεώργιο της Ροτόντας με το Άσμα Ασμάτων, μας κάνει την τιμή… να μας σταυρώσει με τις λέξεις του Γκίνσμπεργκ που σαν πρόκες καρφώνονται στο σώμα. Ο ρυθμός Μπιτ που κρατά το κείμενο σύσσωμο κι αύτανδρο με το θυμό, τη μελωδικότητά του, τη σπιρτάδα του, τη γρηγοράδα του, τα ταξίδια του στην Αμερική του ’55, θα μας παρασύρει στην κολυμπήθρα της γραφής μιας ποίησης που δεν γνωρίζει ταμπού λέξεις, που δεν ντρέπεται να είναι ρεαλιστική και τολμηρή. Κι αυτή η κατά λέξη απόδοση του Γιάννη Λειβαδά, απλώς αποστομωτική. Να πει επιτέλους ένα κείμενο τα πράγματα ως έχουν. Να μιλήσει για όλους κι όλα. Γιατί αυτή είναι η δεοντολογία της ποίησης. Αυτό είναι το Συμβόλαιο του ποιήματος. Έτσι πρέπει να γράψει με τις λέξεις στο σώμα. Έτσι πρέπει να χαράξει με γυαλί τις λέξεις στο δέρμα. Να ξεκοιλιάσει τα σύννεφα και να αρμέξει φως από την ψυχή μας… 

tumblr_mxocqxLFi01qlccb8o1_1280

Κι αφού όλα γίνονται με αγάπη, μεράκι και χωρίς ούτε ένα σεντ, το νόμισμά μας, είστε εσείς! Ο θόρυβος του χειροκροτήματος έστω και σιωπηλά, για όλους εκείνους που θα τιμήσουμε την βραδιά της Παρασκευής, τον κόσμο πίσω από τα φώτα, τον σκοτεινό κόσμο, τον άφωτο κόσμο. Ένα άγριο κόσμημα… Τους οροθετικούς, τους ομοφυλόφιλους, τα τρανς άτομα, τους ξένους, τους πρόσφυγες, τους μετανάστες, τους χρήστες ναρκωτικών, τους απόκληρους μιας κοινωνίας που ασφυκτιά μέσα σε φράκα, σακάκια και χαρτοφύλακες. Τους ανθρώπους. Κάθε χρώματος, ύψους, διάστασης, σύστασης, απόστασης κι υπόστασης.

13509045_10155029184324768_2702641452075978655_n

Η ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ, άπλωσε το χέρι στην Σταυρούλα Γάτσου και με την καλλιτεχνική καθοδήγηση και επιμέλεια της Μαρίας Κενανίδου, εξαίρετης Ιστορικού της Τέχνης, γνωστής από την μαγευτική της υπογραφή στο Πρότζεκτ του Φεστιβάλ ΚΟΔΡΑ, σας καλεί Παρασκευή 24 Ιουνίου, 8μμ, στον προαύλιο χώρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, με ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΟΔΟ να τιμήσουμε τους πάντες. Τους εαυτούς μας κι όλους εμάς μαζί. Γιατί η Ετεροκανονικότητα, είναι η πραγματικότητα της ισότητας ύπαρξης και δράσης όλων μας.

Κι αν στην ποίηση μπορεί να βρει μετάφραση, ελάτε να μιλήσουμε την γλώσσα της ανθρωπιάς.

Σας περιμένουμε. 

ΚΡΑΥΓΗ ΑΦΙΣΑ MME

The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

You might also like More from author