Ένα έντυπο για ασυνόδευτα παιδιά από τη ΜETAδραση

Αναδημοσίευση από metadrasi.org

0

Ένα μοναδικό, 32 σελίδων έντυπο, γραμμένο και εικονογραφημένο με ευαισθησία, έρχεται να προσφέρει την απαραίτητη ενημέρωση στα ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονται στην Ελλάδα και επιθυμούν να ζητήσουν διεθνή προστασία.

Πρόκειται για σημαντική πρωτοβουλία της Υπηρεσίας Ασύλου, στην οποία συνέβαλε ουσιαστικά η Οργάνωση ΜΕΤΑδραση, μέσω της ομάδας διερμηνέων της οι οποίοι επιμελήθηκαν τις μεταφράσεις των κειμένων στα αγγλικά, γαλλικά, φαρσί, νταρί, αραβικά, ουρντού και μπάγκλα. 

Η παραγωγή του εντύπου χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Πρόγραμμα του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης 2014-2020, με 75% χρηματοδότηση της ΕΕ και 25% της Ελλάδας.

Ένα κορίτσι περπατά μέσα στο άγνωστο πλήθος της πολύβουης πόλης, ένα μικρό παιδί «αναμετράται» με το σωρό των σωσιβίων μετά τη διάσωσή του, ένα αγόρι διαβάζει την «Οδύσσεια» του Ομήρου. Πρόκειται για εικόνες που γεννούν έντονα συναισθήματα και οι οποίες περιλαμβάνονται σε ένα πρωτότυπο ενημερωτικό έντυπο για ασυνόδευτους ανήλικους, το οποίο παρουσίασε η Υπηρεσία Ασύλου.

«Με το φυλλάδιο αυτό καλύπτεται ένα σημαντικό κενό, της πληροφόρησης των παιδιών αιτούντων άσυλο», παρατήρησε κατά την παρουσίαση του εντύπου η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου, Μαρία Σταυροπούλου.

Τα σχέδια του εντύπου υπογράφει η εικονογράφος, Χριστίνα Τσέβη, η οποία αφού «περιπλανήθηκε» καλλιτεχνικά σε διάφορους τομείς του ντιζάιν, αφιερώθηκε στην εικονογράφηση και πλέον μετράει πολλές συνεργασίες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Για τη Χριστίνα η δουλειά του εικονογράφου παραμένει μια διαρκής αφήγηση ενός παραμυθιού που δεν περιορίζεται σε λέξεις. Όπως και στην περίπτωση του εντύπου της Υπηρεσίας Ασύλου.

Απολογισμός 2017: Στο 46% το ποσοστό αναγνώρισης προσφύγων 

Σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό για το περασμένο έτος που εξέδωσε η Υπηρεσία Ασύλου, κατά το 2017 κατέγραψε 58.661 αιτήσεις ασύλου, εκ των οποίων οι 26.668 υποβλήθηκαν στα πέντε νησιά όπου υπάρχουν κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης. Συνολικά υποβλήθηκαν 40.127 αιτήσεις από άνδρες και 18.535 από γυναίκες. Οι 2.275 υποβλήθηκαν από ασυνόδευτους ανήλικους. Οι κύριες χώρες καταγωγής των αιτούντων ήταν η Συρία (16.396 αιτήσεις), το Πακιστάν (8.923), το Ιράκ (7.924) και το Αφγανιστάν (7.567).

Το συνολικό ποσοστό αναγνώρισης για όλο το έτος ανήλθε στο 46% τοις εκατό. Οι 10.364 έλαβαν καθεστώς διεθνούς προστασίας (άσυλο ή επικουρική προστασία), ενώ 34.646 αιτήσεις απορρίφθηκαν είτε ως αβάσιμες (12.149) είτε ως απαράδεκτες (22.497). Από τις αιτήσεις που απορρίφθηκαν ως απαράδεκτες, σε 12.323 ο λόγος ήταν η μετεγκατάσταση σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε 8.330 ήταν η αποδοχή από άλλο κράτος-μέλος σε εφαρμογή του Κανονισμού Δουβλίνου (κυρίως για λόγους οικογενειακής επανένωσης), και σε 919 ο λόγος ήταν η εφαρμογή της έννοιας της ασφαλούς τρίτης χώρας. Σε 6.989 περιπτώσεις διακόπηκε η διαδικασία ασύλου, κυρίως λόγω σιωπηρής παραίτησης του αιτούντος από την αίτησή του.

Όσον αφορά στη διαδικασία ασύλου που διεκπεραιώνεται στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, κατά το 2017 περαιώθηκε η διαδικασία στα νησιά που φιλοξενούν hotspots σε 25.814 περιπτώσεις, με 5.437 αιτήσεις να καταλήγουν σε απορριπτικό για τον αιτούντα αποτέλεσμα και σε 20.377 περιπτώσεις να αίρεται ο επιβληθείς γεωγραφικός περιορισμός και να επιτρέπεται η μεταφορά του στην ενδοχώρα.

The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

You might also like More from author