Θεμέλιος λίθος για το Μουσείο του Ολοκαυτώματος…

στα τέλη του 2017 θα μπει στην Θεσσαλονίκη / το 2019 θα παραδοθεί στο κοινό

0

Τη μνήμη του εβραϊκού πληθυσμού της πόλης θα αποκαταστήσει η Θεσσαλονίκη με τη δημιουργία Μουσείου και Εκπαιδευτικού Κέντρου για το Ολοκαύτωμαστην περιοχή του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, απ’ όπου είχαν αναχωρήσει οι συρμοί για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ο θεμέλιος λίθος του Μουσείου θα μπει στο τέλος του 2017, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, “Πρακτορείο FM 104,9” ο πρωτεργάτης του εγχειρήματος, πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ.

Εξαώροφο κυκλικό κτίριο από μέταλλο και γυαλί, που θα υψωθεί στον ιστορικό τόπο της αρχής του τέλους 55.000 Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης, θα αλλάξει τον χάρτη της δυτικής εισόδου της πόλης και τον χάρτη των μνημείων και μουσείων Ολοκαυτώματος της Ευρώπης.

Όταν ολοκληρωθεί, θα είναι ένα εξαώροφο κυκλικό κτίριο από μέταλλο και γυαλί, περίπου 7.000 τ.μ., σε έκταση 5 στρεμμάτων που διέθεσε η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., μέσα σ’ ένα χώρο πρασίνου περίπου 15 στρεμμάτων.

Το Μουσείο, προϋπολογισμού περίπου 22 εκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2019. Χρηματοδοτείται με 10 εκατομμύρια από τη γερμανική κυβέρνηση (5 εκατ. το 2017 και 5 εκατ. το 2018). Το ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” θα δώσει 10 εκατ.ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από εβραϊκές κοινότητες και προσωπικότητες. Η μελέτη για το Μουσείο Ολοκαυτώματος είναι δωρεά από δύο αρχιτεκτονικά γραφεία του εξωτερικού και συγκεκριμένα από Τελ Αβίβ και Βερολίνο.

“Επιθυμία όλων μετά την συνάντηση που είχα με πρωθυπουργό είναι να ολοκληρωθεί το μουσείο. Αυτό θα ανεβάσει επίπεδο στις σχέσεις Ελλάδας Ισραήλ, ενώ παράλληλα θα παίξει ρόλο στον τουρισμό, γιατί θα έρχονται τουρίστες από όλο τον κόσμο. Η επίσκεψή μας είχε σκοπό να παρθούν οι εγκρίσεις για να ξεκινήσει η κατασκευή και η εκταμίευση από την Γερμανία των 5 και 5 εκατομμυρίων το 2017 και το 2018”, τόνισε ο κ. Σαλτιέλ.

Ο ίδιος πάντως επισημαίνει πως: “δεν είμαι άνθρωπος που εύκολα ενθουσιάζομαι. Περιμένουμε να δούμε. Πριν την συνάντηση με τον πρωθυπουργό δεν ήμουν αισιόδοξος, αλλά τώρα πλέον είμαι. Περιμένουμε το προεδρικό διάταγμα μέσα στον Ιούνιο. Είναι σπουδαίο το έργο. Βλέπω θετικά αυτό το έργο. Εχουμε εξασφαλισμένη και την χρηματοδότηση. Θεωρώ ότι θα συνεισφέρουμε και στην πόλη, θα προσφέρουμε και δουλειά”, υπογράμμισε.

Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Αγίου Μήνα 13, Θεσσαλονίκη, Ανοιχτό Δευτέρα-Παρασκευή 10πμ-3μμ

Ο κ. Σαλτιέλ ανέλυσε και την προσφορά του μουσείου στη νεολαία της πόλης. “Μπορούν σχολεία να επισκέπτονται το μουσείο και να μαθαίνουν τη ιστορία των Εβραίων. Θα πρέπει να εξηγήσουμε στα παιδιά τί σημαίνει φασισμός, ναζισμός μισαλοδοξία και αντισιμιτισμός”.

 

Επισκεφθείτε το επίσημο site του Μουσείου: holocausteducenter

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

You might also like More from author