Νικόλας Μπλιάτκας: «Η τέχνη στάθηκε πολύτιμος οδηγός για να γνωρίσω τη ζωή»

 Νικόλας Μπλιάτκας: «Η τέχνη στάθηκε πολύτιμος οδηγός για να γνωρίσω τη ζωή»

Ο Νικόλας Μπλιάτκας γεννήθηκε στη Νάουσα. Σπούδασε ζωγραφική στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

Αποφοίτησε το 1992 με Άριστα. Το διάστημα 2002- 2014 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής των Εικαστικών Εργαστηρίων του Δήμου Νάουσας ενώ απο το 2008 – 2010 είναι συνεργάτης στο Ε΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής και στο Εργαστήριο Χαρακτικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Το 2013 δημιουργεί τον Χώρο Τέχνης “Ώχρα Μπλε” στη Μύρινα της Λήμνου.

Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε 17 ατομικές εκθέσεις και πάνω από 60 ομαδικές, συμμετείχε σε πολλά καλλιτεχνικά συμπόσια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έργα του βρίσκονται σε Δημόσιες και Ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Ευγενής,αρχοντικός και πάντα πρόθυμος να σε ταξιδέψει στο χώρο της τέχνης είτε μιλώντας γι’αυτήν είτε δημιουργώντας εμπνευσμένες καλλιτεχνίες, ο Νικόλας Μπλιάτκας, μας τιμά με τη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Ελένη Κολώνη: Τι σας ώθησε στις τέχνες και ειδικότερα στη ζωγραφική;

Νικόλας Μπλιάτκας: Η ενασχόλησή μου με την τέχνη ήταν για μένα κάτι που ήρθε φυσιολογικά. Απο πολύ μικρός θεωρούσα απλό το να σχεδιάζει και να χρωματίζει κάποιος τα πράγματα που βλέπει ή φαντάζεται και μόνο απο κάποιους επαίνους των δασκάλων μου αντιλήφθηκα ότι ίσως δεν είναι τόσο εύκολο και για τους υπόλοιπους. Έχοντας κάποια επίγνωση της ευκολίας του να φτιάχνω κάτι με τα χέρια μου, έγινε αναγκαιότητα και μεγαλώνοντας ασχολήθηκα ουσιαστικά με την τέχνη καθώς με ολοκλήρωνε ως άτομο, βρίσκοντας σ’αυτήν ισορροπίες, ενώ μου στάθηκε πολύτιμος οδηγός για να γνωρίσω τη ζωή μέσα από τις διαδικασίες της.

 

Ελένη Κολώνη: Από πού αντλείτε την έμπνευση σας; 

Νικόλας Μπλιάτκας: Οι θεματικές ενότητες που ασχολούμαι κάθε φορά, έχουν να κάνουν με την άντληση ιδεών από τη φύση και την καθημερινότητα. Ποτέ δεν πίστεψα ότι χρειάζεται μια πολύ δυνατή ιδέα καθώς όλες οι ιδέες μπορούν να έχουν τη σημασία τους ανάλογα με την αξία που τις δίνει ο καθένας μας. Πολλές φορές ασχολήθηκα με κοινοτυπίες, θέλοντας να δώσω μια δική μου εκδοχή για τα πράγματα και ταυτόχρονα να τις αποφορτίσω από αυτό τον χαρακτηρισμό. Η “βουτιά” στην Ιστορία της Τέχνης και τα δημιουργήματά της είναι πάρα πολύ συχνή και αποτελεί στοιχείο σχολιασμού στη δουλειά μου.

 

Ελένη Κολώνη: Ποιος ζωγράφος σας έχει επηρεάσει περισσότερο και με ποιό τρόπο;

Νικόλας Μπλιάτκας: Οι επιρροές από τους δασκάλους καλλιτέχνες είναι σημαντικές και ταυτόχρονα εμπεριέχουν την πρόκληση για το ξεπέρασμά τους . Στη διάρκεια της καλλιτεχνικής μου πορείας είναι αρκετοί οι καλλιτέχνες και οι ιστορικές περίοδοι που επηρέασαν το έργο μου αρχίζοντας απο τα Βυζαντινά , προχωρώντας στον Αφηρημένο εξπρεσιονισμό, στην Ιαπωνική ζωγραφική, καταλήγοντας σήμερα σε μια ιδιόμορφη παραστατικότητα. Αποτελώ μάλλον ένα κράμα επιρροών, φιλτραρισμένο από τις προσωπικές μου εμπειρίες.

Ελένη Κολώνη: Έχετε συγκεκριμένη φιλοσοφία που σας καθοδηγεί στη δημιουργική σας έκφραση;

Νικόλας Μπλιάτκας: Όλους μας απασχολούν τα προβλήματα της καθημερινότητας και όπως είπα και πιο πάνω αυτό από μόνο του είναι το στοιχείο της εκκίνησης για μια νέα δουλειά. Το Ψέμα, ως κατασκευασμένη αλληγορία, η εργασία και οι αξίες της σε σχέση με τον πλούτο, η θέαση των πραγμάτων μέσα από παραμέτρους που μας εμποδίζουν να δούμε την ολοκληρωμένη εικόνα τους, είναι μερικές απο τις ενότητες που έχω ασχοληθεί εικαστικά στο παρελθόν αλλά με απασχολούν και σήμερα.

 

Ελένη Κολώνη: Μονοχρωματική προσέγγιση ή πολυχρωματική; Ποιά προτιμάτε και γιατί;

Νικόλας Μπλιάτκας: Στα πρώτα μου χρόνια η δουλειά μου στηριζόταν περισσότερο στο χρώμα, σήμερα όμως καταλήγει σε πιό λιτές μονοχρωματικές συνθέσεις με περισότερη έμφαση στη φόρμα ώστε να βγαίνει πιο καθαρή η ανάγνωση του σκεπτικού μου από τον θεατή.

 

Ελένη Κολώνη: Υπάρχει κάποιο υλικό που έχετε χρησιμοποιήσει κι ήταν μια πρόκληση για σας;

Νικόλας Μπλιάτκας: Εκτός από το χρώμα, χρησιμοποιώ και εξωζωγραφικά υλικά γιατί μου δίνουν μια ξεχωριστή ενέργεια στο έργο σε σχέση με το φως. Επίχρυσα και ασημένια φόντα με λεπτές διαβαθμίσεις χρώματος επάνω τους, παχιές πάστες χρώματος ή επιφάνειες σιδήρου, ανάγλυφα χυτά υλικά, δίνουν το καθένα τον ξεχωριστό του χαρακτήρα στο έργο και παράλληλα συμβάλλουν στη μορφή και το περιεχόμενό του.

Ελένη Κολώνη: Ποιο είναι το πιο σημαντικό προσωπικό χαρακτηριστικό, με το οποίο πρέπει να είναι οπλισμένος ένας ζωγράφος;

Νικόλας Μπλιάτκας: Η υπομονή και η επιμονή στη γνησιότητα της δουλειάς του νομίζω ότι είναι ένα χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει στο οπλοστάσιό του ένας καλλιτέχνης. Ακολουθούν, οι ώρες πνευματικής εργασίας και πράξης πάνω στο έργο.

Ελένη Κολώνη: Εάν θα μπορούσατε να δώσετε σε έναν νεαρό επίδοξο ζωγράφο οποιαδήποτε συμβουλή, ποια θα ήταν;

Νικόλας Μπλιάτκας: Να αποφεύγει τα πυροτεχνήματα.

Ελένη Κολώνη: Έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση καθηγητών καλλιτεχνικών μαθημάτων στη δημόσια εκπαίδευση και ιδιαίτερα σε ακριτικές περιοχές σαν το νησί της Λήμνου. Γιατί είναι σημαντική η εικαστική αγωγή των παιδιών μας;

Νικόλας Μπλιάτκας: Η εικαστική παιδεία στην Ελλάδα δεν τοποθετήθηκε ποτέ στη θέση που της έπρεπε. Από πολλούς γονείς και μαθητές επικρατεί η αντίληψη της δεύτερης κατηγορίας μάθημα που απλώς σπαταλάει το χρόνο τους. Όμως τα οφέλη απο την ενασχόληση των παιδιών με την τέχνη είναι γνωστά και τεκμηριωμένα απο μεγάλους παιδαγωγούς και ψυχολόγους. Θα χρειαζόμασταν πολύ ώρα για να συζητάμε το πώς βοηθάει τα παιδιά να παίρνουν αποφάσεις, να αποκτούν κριτήριο, να βελτιώνουν τις δεξιότητές τους, να αναπτύσσουν τη φαντασία τους και να λύνουν τα προβλήματα με δημιουργικές λύσεις και βέβαια να ολοκληρώνουν την προσωπικότητά τους σε άτομα δημιουργικά που θεμελιώνουν τη ζωή τους μέσα απο θετικές ενέργειες.

Ελένη Κολώνη: Κατάγεστε από Βόρεια Ελλάδα και ζείτε στη Θεσσαλονίκη. Τι σας προσέλκυσε στο νησί της Λήμνου;

Νικόλας Μπλιάτκας: Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Νάουσα , ζω στη Θεσσαλονίκη και τελευταία μοιράζω το χρόνο μου όλο και περισσότερο στη Λήμνο. Αγαπήσαμε με τη σύζυγό μου το νησί από την πρώτη κιόλας στιγμή. Το τοπίο με τις λιτές του γραμμές, ήπιες χωρίς εξάρσεις, το φώς του να πηγάζει θαρρείς από τα μέσα του και οι άνθρωποί του, ειναι οι Σειρήνες που μας έκαναν να μη θέλουμε να ψάξουμε κάτι άλλο.

 

Ελένη Κολώνη: Η Λήμνος αποτελεί κίνητρο για καλλιτεχνική δημιουργία για σας;

Νικόλας Μπλιάτκας: Η Λήμνος καθόρισε την καλλιτεχνική μου πορεία καθώς ξαναείδα το τοπίο με νέα δεδομένα.

 

Ελένη Κολώνη: Ποιά είναι η γνώμη σας για τα καλλιτεχνικά δρώμενα στο νησί;

Νικόλας Μπλιάτκας: Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε στο νησί προσεγμένες εκδηλώσεις με ποιότητα. Σε αυτό συμβάλλει ο ΟΕΠΑ Δήμου Λήμνου και οι Σύλλογοι του νησιού. Είναι όμορφες και οι λαογραφικές και αθλητικές εκδηλώσεις που γίνονται στα χωριά το καλοκαίρι και αφορούν περισσότερο κόσμο. Υπάρχει βέβαια κορεσμός το καλοκαίρι καθώς κάτι συμβαίνει κάθε μέρα, είναι λογικό, αλλά ίσως κάποιες θάπρεπε να γίνονται και μέσα στο χειμώνα για τους μόνιμους κατοίκους του νησιού. Η Φωτογραφική Ομάδα το κάνει πράξη με την χειμερινή της έκθεση και συμβάλουμε και εμείς ως Ώχρα Μπλε με την προβολή ταινιών.

 

Ελένη Κολώνη: Έχουν δημιουργηθεί αρκετοί χώροι τέχνης στη Λήμνο. Ένας απ’αυτούς είναι κι ο δικός σας χώρος, «Ώχρα Μπλε». Πείτε μας λίγα λόγια γι’αυτόν.

Νικόλας Μπλιάτκας: Η Ώχρα Μπλε είναι ένας χώρος που δημιουργήσαμε με την σύζυγό μου στην Αγορά της Μύρινας. Θέλαμε να είναι ένας οικείος και ελκυστικός χώρος όπου ο επισκέπτης μπορεί να δεί εικαστικά έργα σημαντικών καλλιτεχνών και παράλληλα, αντικείμενα που είναι φτιαγμένα από εμάς αλλά και από άλλους γνωστούς καλλιτέχνες. Έτσι το χειροποίητο κόσμημα και η κεραμική καθώς και κατασκευές απο χαρτί και άλλα υλικά έχουν βρεί τη θέση τους. Πιστεύουμε ότι καλύψαμε ένα κενό που υπήρχε σε σχέση με την καλλιτεχνική δημιουργία στο νησί.

 

Ελένη Κολώνη: Ένας ακόμη αξιόλογος πολυχώρος τέχνης είναι και η «Αποθήκη» , τον οποίο επιμελείστε. Θεωρείτε ότι έχει καταφέρει να αναδείξει την πολιτιστική κουλτούρα των ανθρώπων της Λήμνου;

Νικόλας Μπλιάτκας: Στο μεταξύ και ο Πολυχώρος «Αποθήκη»,ένας εξαιρετικός χώρος, συμβάλλει με τον καλύτερο τρόπο στα πολιτιστικά του νησιού. Έχει εξοπλιστεί κατάλληλα ώστε, πέρα από τις εικαστικές εκθέσεις, που σημειωτέον είναι πολύ σημαντικές, να προωθούνται και εκδηλώσεις για τους δημιουργούς του νησιού, για το κρασί και τη γαστρονομία, κλπ. Νομίζω ότι δεν υπάρχει καλύτερη προβολή του νησιού μέσα από αυτές τις δράσεις.

Όσοι βρεθούν στη Λήμνο φέτος το καλοκαίρι, μπορούν να απολάυσουν τις εκθέσεις που διοργανώνονται στην «Ώχρα Μπλε» και στην «Αποθήκη»:

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΕΧΝΗΣ «ΩΧΡΑ ΜΠΛΕ»

e-mail: ochra.blue13@gmail.com

http://ochrablue.blogspot.gr/

https://www.facebook.com/OchraBlue

16 ΙΟΥΝΙΟΥ- 20 ΙΟΥΛΙΟΥ“ Τα Ταξίδια μου” 15 καλλιτέχνες συνομιλούν με το έργο του Αλέξη Ακριθάκη.

14 ΙΟΥΛΙΟΥ- 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: “ Χάραξη Πορείας” Έκθεση Χαρακτικής 23 Ελλήνων Χαρακτών, με τη συνεργασία της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών και την υποστήριξη του ΟΕΠΑ Δήμου Λήμνου στον Πολυχώρο “Αποθήκη”

 

27 ΙΟΥΛΙΟΥ- 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Μανώλης Χάρος, Ατομική έκθεση

21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ- 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ “Διάλογοι” Ομαδική Συνεργατών

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ «ΑΠΟΘΗΚΗ»

e-mail: apothiki@limnos-experience.com

http://www.apothiki-limnos.com

www.facebook.com/ApothikiLimnos/

 

28/6 – 12/7   

Γιώργος Κοντέλλης “DreamlandΑτομική Έκθεση Φωτογραφίας

Ο Λήμνιος φωτογράφος Γιώργος Κοντέλλης παρουσιάζει την ατομική του έκθεση με τίτλο “Dreamland” με τοπία της Λήμνου σε ονειρικές μορφές.

 

14/7 – 3/8

«Χάραξη Πορείας» Ομαδική Έκθεση Χαρακτικής 

Η Ώχρα Μπλε διοργανώνει έκθεση χαρακτικής με έργα 23 καλλιτεχνών από την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών, με την υποστήριξη του ΟΕΠΑ Δήμου Λήμνου. 

 

5/8 – 6/8       

Limnos Philema 

Η Αποθήκη σε συνεργασία με το Taste Lemnos και το Lemnos Wine Trails διοργανώνουν ένα ιδιαίτερο δρώμενο φέτος το καλοκαίρι. Ένα Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Κρασιού με τίτλο Lemnos Philema με προϊόντα τροφίμων και κρασιών που παράγονται στο νησί της Λήμνου. Υπό την αιγίδα της ΑΜΚΕ “Λήμνος Τουριστική” 

8/8 – 10/8     

Market Days @ Apothiki 

Ένα φεστιβάλ με σκοπό να αναδείξει τη δουλειά Λημνιών αλλά και άλλων δημιουργών, με μέρος συνάντησης την Αποθήκη. Καλλιτέχνες, σχεδιαστές και κατασκευαστές, θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο κοινό και ο κόσμος της Λήμνου και οι επισκέπτες της θα μπορέσουν να γνωρίσουν και να αγοράσουν τις δημιουργίες τους.

 

12/8 – 26/8   

Γιώργος Παππάς “Ματιές στον Άνθρωπο” Ατομική Έκθεση  

Ο εικαστικός Γιώργος Παππάς παρουσιάζει την ατομική του έκθεση ζωγραφικής με τίτλο “Ματιές στον Άνθρωπο” η οποία παρουσιάζει έργα που στρέφονται γύρω από την θεματική της παχυσαρκίας και της χρήσης των πολυμέσων στην καθημερινή ζωή.

 

27/8 – 3/9      

Θάλεια Κερούλη “Χαρτιγραφίες” Ατομική Έκθεση

Η καλλιτέχνιδα Θάλεια Κερούλη παρουσιάζει την ατομική της έκθεση με μια σειρά πορτρέτων φτιαγμένα από χαρτιά.

The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

Related post