Μαρία&Κυριακή: Τα παραμύθια λειτουργούν για όποιον θέλει να τα ζήσει.

 Μαρία&Κυριακή: Τα παραμύθια λειτουργούν για όποιον θέλει να τα ζήσει.

γράφει η Χριστίνα Αζοπούλου, Κοινωνική Λειτουργός – Συντάκτρια

Τι εστί αφήγηση; Δύο σύγχρονες παραμυθούδες η Μαρία και η Κυριακή καταφέρνουν να μας εισάγουν με τρόπο μαγικό στον κόσμο των παραμυθιών. Λέξεις και ήχοι που σηματοδοτούν νοήματα και δημιουργούνται οι ιστορίες. Κάποιες λησμονημένες, κάποιες άγνωστες και άλλες οικείες με κοινό παρονομαστή το ζωντάνεμά τους από τα δύο κορίτσια. Παρακολουθώντας τις κανείς, συνειδητοποιεί πως το ξετύλιγμα της ιστορίας απολαμβάνεται ιδιαίτερα από το κοινό και δει όταν οι ανατροπές είναι μη προβλέψιμες. Έχοντας μυστικά κρυμμένα χρυσόσκονες και ότι μπορεί να βάλει ο νους του καθενός, μέσα από χρυσές κλωστές υφαίνουν παραμύθια και χαρίζουν μεγάλα χαμόγελα τόσο για μεγάλα όσο και για μικρά παιδιά!

Χριστίνα Αζοπούλου: Τι είναι η αφήγηση παραμυθιών και σε ποιες/ους απευθύνεται;

Κυριακή: Η αφήγηση παραμυθιών είναι μια πολύ παλιά ιστορία που κάποτε συντελούνταν απλά και αυθόρμητα μέσα στους κόλπους μιας κοινότητας όταν κάποιος, ο παραμυθάς συνήθως, ξεκινούσε να πει μια ιστορία που ήξερε και ήθελε να την μοιραστεί με άλλους ανθρώπους. Στις μέρες μας όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά, η αφήγηση παραμυθιών γίνεται πια από ανθρώπους που αγαπούν τα παραμύθια, προγραμματισμένα, σε διάφορους δημόσιους χώρους όπως π.χ. μουσεία, βιβλιοπωλεία, μορφωτικούς ή πολιτιστικούς συλλόγους αλλά και μπαράκια κ.α.

Μαρία: Προφορική μεταφορά ενός παραμυθιού, με αμεσότητα, κατάλληλο φωτισμό και χώρο (δε θα επέλεγα συνεδριακό κέντρο) Απευθύνεται σε όλους, μεγάλους και παιδιά! Τα λαϊκά παραμύθια επηρεάζονται από τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, η θεματολογία τους αντλείται από συλλογικά βιώματα. Τα παραμύθια παραδοσιακά δεν απευθύνονταν σε παιδιά, αλλά εξυπηρετούσαν την προσαρμογή των ενηλίκων στις εκάστοτε συνθήκες, σαν να τους εξόπλιζαν θα λέγαμε με τα απαραίτητα ψυχικά εφόδια. Φυσικά και είναι διαφορετικά τα παραμύθια που απευθύνονται σε παιδιܞ στα παραμύθια για μικρά παιδιά υπάρχει έντονη δράση και φυσικά αίσιο τέλος. Τα παραμύθια μας ταξιδεύουν και μας επιτρέπουν να ονειροπολήσουμε (ας μιλήσω βασικά για τον εαυτό μου). Τα παιδιά μέσα από τον κόσμο της φαντασίας διευκολύνονται να γνωρίσουν τον εαυτό τους, τις δυνάμεις τους, παροτρύνεται να σκεφτούν, να κρίνουν ποιον θα υπερασπιστεί και γιατί.

Χ.Α: Πως μπορεί να γίνει κάποια/ος αφηγήτρια παραμυθιών όταν μεγαλώσει;

Κυριακή: Πολύ μου αρέσει αυτή η ερώτηση! Τι εννοείτε; Πόσο να μεγαλώσει; Εγώ π.χ. χρειάστηκε να μεγαλώσω πολύ πολύ για να γίνω αφηγήτρια παραμυθιών! Λοιπόν, σοβαρά τώρα, για να γίνει κάποια/ος αφηγήτρια/ής παραμυθιών απαραίτητο είναι να τα αγαπάει, να αγαπάει να τα ακούει, να του αρέσει να τα λέει, να αγαπάει τις ιστορίες. Σε μια φυλή της Νιγηρίας λένε πως πολύ καιρό πριν οι ιστορίες ήταν ιστορίες-παιδιά και ο αφηγητής προστάτης αυτών των ιστοριών –παιδιών. Σήμερα γίνονται σεμινάρια αφήγησης που μπορεί να τα παρακολουθήσει όποιος ενδιαφέρεται. Γίνονται επίσης φεστιβάλ αφήγησης παραμυθιών και γενικότερα υπάρχει μία κίνηση γύρω από την αφήγηση. Αυτό όμως που κρίνω απαραίτητο είναι η προσωπική αναζήτηση του καθενός μας, το διάβασμα και τα ακούσματα.

Μαρία: Μπορεί πολύ απλά να είναι και μικρός και μεγάλος. Αν έχει ακούσει πολλές ιστορίες πολλά παραμύθια είναι πολύ πιο εύκολο να τα αναπαράγει με το δικό του τρόπο. Για άλλες περιπτώσεις (όπως στη δική μου που δεν είχα την τύχη να μου αφηγούνται), γίνονται σεμινάρια αφήγησης παραμυθιών. Παρακολούθησα δυο στη Θεσσαλονίκη με την εξαιρετική και πολύ αγαπημένη αφηγήτρια και μεγάλη Δασκάλα Ανθή Θάνου, που μου άνοιξε έναν καινούργιο δρόμο (εσωτερικό κατά βάση), γιατί φαίνεται να “διψούσα” γι αυτού του είδους την “επικοινωνία”.

Χ.Α: Ποιες οι πιο αλησμόνητες αντιδράσεις που μπορείτε να θυμηθείτε, κατά τη διάρκεια αφήγησης;

Κυριακή: Είναι όταν κάποιο μικρό παιδί σηκώνεται και έρχεται κοντά σου και σου λέει π.χ. «εγώ ξέρω τι πρέπει να κάνει το αγόρι για να γλυτώσει…» και μάλιστα όταν θέλει να σκύψεις για να σου το πει στο αυτί, μυστικό! Είναι ακόμη όταν βλέπεις δάκρυα στα μάτια των μεγάλων που παρακολουθούν την αφήγηση.

Μαρία: Χαχα, Δε μετράω και άπειρες αφηγήσεις. Πάντως είναι μαγικό να σε παρακολουθούν ζευγάρια μάτια από κάτω, κυρίως για μένα, να μαγεύονται μικρά παιδιά…

Χ.Α: Πρόσφατα αφηγηθήκατε στο Ναυτικό Μουσείο Μουδανιών για την ενίσχυση του ΕΕΕΕΚ Ποτίδαιας, ποιο το feedback;

Κυριακή: Ήταν πολύ ζεστό κοινό και υπέροχος ο χώρος, οικείος. Το feedback, όπως πάντα ,ήταν τα χαρούμενα χαμόγελα στα πρόσωπα των ανθρώπων και η αμεσότητά τους όταν μας ευχαριστούσαν για τα παραμύθια και τις ιστορίες που μοιραστήκαμε μαζί τους.

Μαρία: Αρχές του Απρίλη, έγινε αφήγηση παραμυθιών στο ναυτικό μουσείο Μουδανιών με την Κυριακή και την Σταυρούλα Παγώνα. Αυτό ήταν μια προσπάθεια να φέρουμε πιο κοντά το σχολείο, στο οποίο αυτή τη χρονιά εργάζομαι ως αναπληρώτρια, με την τοπική κοινωνία. Προσωπικά για μένα ήταν μια μαγική βραδιά, λόγω της συμμετοχής του κοινού, δεν εννοώ τον αριθμό του κόσμου που προσήλθε, αλλά η προσήλωσή τους στις αφηγήσεις μας. Παρότι ήρθαν κυρίως γονείς με τα παιδιά τους, νομίζω οι ενήλικες συμμετείχαν πιο ενεργά στις ιστορίες μας.

Χ.Α: Αποτελούν τα παραμύθια βάλσαμο στις καθημερινές δυστοπίες που ζούμε ή φανταζόμαστε;

Κυριακή:Τα παραμύθια μαλακώνουν την ψυχή, δίνουν παρηγοριά. Αυτή ήταν από παλιά η λειτουργία τους, αυτή νομίζω ότι είναι και τώρα. Είναι κομμάτι της συλλογικής μας μνήμης γι’ αυτό και μπορούν να ενισχύσουν σε δύσκολες εποχές τους συνεκτικούς μας δεσμούς.

Μαρία: Για μένα σίγουρα! Φαντάζομαι και για άλλους… Τα παραμύθια λειτουργούν για όποιον θέλει να το δει έτσι, ως αντίδοτο στην καθημερινή πίεση, τόσο για ενήλικες όσο και για τα παιδιά. “Παραμύθι μύθαρος, η κοιλιά σας πύθαρος!”

Χ.Α: Που θα λάβει χώρα η επόμενη αφήγηση σας;

Μαρία και Κυριακή: Στις «Ακυβέρνητες πολιτείες» στις 16 Απριλίου 2016 και ώρα 16:00μ.μ, το Συνεταιριστικό Βιβλιοπωλείο που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη στην οδό Αλεξάνδρου Σβώλου. Και επειδή, θα έχουμε και προσφυγόπουλα στο κοινό των παιδιών θα γίνεται μετάφραση στα αραβικά.

The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

Related post

Ρώτα το #echaritygr ότι θες, όποτε θες
×
Exit mobile version