Ηλίας Μάστορας: Ο παγκόσμιος διαιτητής των Ομάδων Τυφλών Ποδοσφαιριστών

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ συνέντευξη στον Αλέξανδρο Γεώργιο Τανασκίδη Λαμπουσνάκη

0

Εκ πρώτης όψεως στο προφίλ του στο Facebook,  αντιλαμβάνεσαι πως έχεις να κάνεις με έναν χαμογελαστό γοητευτικό νέο που περιτριγυρίζεται από παιδιά, από φως και κυρίως από θετική διάθεση. Με ένα πιο βαθύ ψάξιμο στις φωτογραφίες και σε όσα έχει καταφέρει τόσα χρόνια με την ενεργό του δράση στην Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Νεολαία, συνειδητοποιείς τις χιλιάδες των ευκαιριών που μπορεί να κυνηγήσει και να εκμεταλλευτεί ειδικά ένας τέτοιος αντίστοιχος Οδυσσέας… Και πως να μην επιτύχει τόσα πολλά αυτός ο υπέροχος άνθρωπος αφού ενεπλάκη στα παγκόσμια δίκτυα ξεκινώντας βέβαια και εδραιώνοντας τον εαυτό του στην προπονητική του σκάκι, μεταπήδησε σε προπονητή σκάκι της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης και τελικά έφτασε να δουλέψει στα μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Εκπαίδευσης Νέων μη τυπικής μάθησης. Και όχι μόνο Ευρώπη. Μία βόλτα στις φωτογραφίες και πάλι –μας αρέσει για το 2018 στο #echaritygr να μαθαίνουμε το πρόσωπο των #Πορτραίτων μας μέσα από τις φωτογραφίες του κι όχι ένα βιογραφικό – θα σας πείσει κι εσάς πως ο Έλληνας αυτός ο υπέροχος που διαβάζετε στην Ενότητα #hellines, είναι ένας πολίτης του κόσμου. Ο Ηλίας Μάστορας είναι ο άνθρωπος που καθιέρωσε και αφιερώνει τη ζωή του στην διεύρυνση των οριζόντων όλων μας για την ένταξη των ανθρώπων με αναπηρία στην κοινωνία μας. Αγωνίζεται σε κάθε τερέν με μια μπάλα ειδικά διαμορφωμένη για τους τυφλούς, εκπαιδεύει και προπονεί τους τυφλούς ποδοσφαιριστές παγκοσμίων αθλητικών ομίλων αλλά και οργανώσεων ανά τον κόσμο που ασχολούνται με το άθλημα, συμμετέχει ως προπονητής και τερματοφύλακας σε παγκόσμιες και ολυμπιακές αποστολές. Αιτία της συνέντευξής μας σαφώς πέρα της σημαντικότητας και της αξίας του ίδιου του ανθρώπου Ηλία, ήταν κι η πρωτοβουλία του στην Θεσσαλονίκη να ενώσει τις δυνάμεις του Youthorama (Σκακιστικός Όμιλος Πανοράματος που εδρεύει στο Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη) με την Οργάνωση Σύνπραξις. Μέσα από τη μαύρη κωμωδία «PREMIERA» που ανεβαίνει για μια ακόμη φορά στο Θέατρο Αριστοτέλειον, την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018 στις 9μμ, θα συγκεντρώσει τα έσοδα της παράστασης για να καλύψει την ανάγκη αγοράς με μπάλες για τυφλά παιδιά! Αξίζει να μάθετε περισσότερα για τον σπουδαίο αυτό Έλληνα και γιατί όχι, να «παίξετε μπάλα» μαζί του!

#echaritygr: Ποιος είναι ο Ηλίας Μάστορας; Σπουδασες στο Γεωλογικό ΑΠΘ και όμως η μέχρι τώρα πορεία σου δείχνει πως δεν κατά κάποιον τρόπο… έριξες μαύρη πέτρα πίσω σου και σε κέρδισε ο τομέας της Νεολαίας.

Ηλίας Μάστορας: Ο Ηλίας είναι ένας πολίτης του κόσμου και αν βοηθήσει ο καθένας τους ανθρώπους γύρω μας, τότε κάτι θα έχουμε καταφέρει όλοι μαζί. Οι παρέες στο Γεωλογικό με βοήθησαν να ανακαλύψω τις…σημαντικές μαύρες πέτρες και η αλήθεια είναι ότι μία την άφησα πίσω στους 4 τοίχους του Πανεπιστημίου. Η επαγγελματική μου ενασχόληση από 18 ετών με την προπονητική στο σκάκι ήταν καταλυτική και η θέση μου ως προπονητής σκάκι στη Σχολή Τυφλών αποτέλεσε την κρίσιμη καμπή στη μετέπειρα πορεία.

#echaritygr: Δούλεψες ως Εκπαιδευτής Νέων μη-τυπικής μάθησης σε διάφορα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Νεολαίας. Τι σε ώθησε να ασχοληθείς επαγγελματικά και πως το κατάφερες; Υπήρξες εθελοντής και έπειτα εργαζόμενος ή παράλληλα;

Ηλίας Μάστορας: Τα ταξίδια με τους τυφλούς αθλητές σκάκι στο εξωτερικό μου άνοιξαν περισσότερο το μυαλό και τη διάθεση ώστε να φτιάξουμε κάτι νέο στο χώρο της νεολαίας και του αθλητισμού. Η πρώτη συμμετοχή ήταν το 1996 σε πρόγραμμα Νεολαίας ώστε να υλοποιήσουμε Δεκαήμερο Διεθνών Δράσεων και για νέους με αναπηρίες στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα Θεσσαλονίκη 1997, ενώ η πρώτη εγκεκριμένη δράση «Νεολαία για την Ευρώπη» ήταν το 1999 στην Κούβα και το Μεξικό. Η επόμενη χρονιά ήταν ορόσημο καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον τομέα της Νεολαίας έφτιαχνε τις πρώτες δομές και εκπαιδεύσεις εκπαιδευτών Νεολαίας και ξεκίνησα ως ελεύθερος επαγγελματίας «Εκπαιδευτής Νέων».

#echaritygr: Υπήρξες εκπαιδευτής στο σκάκι πιστοποιημένος από τη Διεθνή Σκακιστική Ομοσπονδία και ως υπεύθυνος διαιτησίας ποδοσφαίρου τυφλών της Διεθνούς Αθλητικής Ομοσπονδίας Τυφλών. Ειδικά η τελευταία αναφερόμενη θέση σου σε ταξίδεψε και σε όλο τον κόσμο. Θέλεις να μοιραστεις μαζί μας εντυπώσεις σου;

Ηλίας Μάστορας: Ποτέ δε γνωρίζουμε που θα μας οδηγήσει κάθε νέο βήμα στη ζωή μας. Η ενασχόληση με την προπονητική σκάκι στη Σχολή Τυφλών με έφερε στη θέση του… τερματοφύλακα στην πρώτη ομάδα της Θεσσαλονίκης με τυφλούς ποδοσφαιριστές και βλέποντα τερματοφύλακα. Η εμπειρία ήταν πικρή μετά την πρώτη ήττα από την αντίστοιχη ομάδα της Αθήνας το 1997 και μεταπήδησα στο χώρο της Διαιτησίας ώστε να μπορέσουν να…κερδίσουν με έναν πιο ικανό τερματοφύλακα. Το ποδόσφαιρο τυφλών ξεκίνησε διεθνώς το 1997 ενώ από το 2004 είναι παραολυμπιακό άθλημα και φέτος υπάρχουν πρωταθλήματα και στις 5 ηπείρους. Η δική μου εθελοντική συνεισφορά ήταν η συνεχής παρουσία σε διεθνείς αγώνες όπως ο τελικός στο Αθήνα 2004 και Πεκίνο 2008 ως πρώτος διαιτητής και πλέον ως υπεύθυνος διαιτησίας ποδσφαίρου τυφλών σε όλο τον κόσμο. Είναι μαγικό να γνωρίζεις υπέροχους ανθρώπους από 60 πλέον χώρες και να βρισκόμαστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η όραση δεν είναι εμπόδιο καθώς η όρεξη για δημιουργία μας βοηθάει να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.

#echaritygr: Ίδρυσες την Ομάδα Νέων Youthorama και εκπροσώπησες την Ελλάδα στη συγγραφή της Λευκής Βίβλου για τη Νεολαία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τι σημαίνει η Λευκή Βίβλος και τι πρεσβεύει;

Ηλίας Μάστορας: Το Όραμα Νέων Youthorama – Σκακιστικός Όμιλος Πανοράματος εδρεύει στο Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη Θεσσαλονίκης και είναι ανοικτός σε όλους τους νέους που θέλουν να προσφέρουν και να φτιάξουμε μία καλύτερη τοπική νεανική κοινωνία. Η Λευκή Βίβλος για τη Νεολαία ήταν μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να σχεδιάσει μαζί με τους νέους τα επόμενα 10 χρόνια. Είχα εκλεγεί από την Εθνική Διάσκεψη Νεολαίας και την Ελληνική Νεανική Αντιπροσωπεία κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Νεολαίας παρόλο που δεν εκπροσωπούσα πολιτικό φορέα αλλά κοινωνική οργάνωση. Η συνεισφορά για ενάμιση χρόνο ήταν εθελοντική κατά τη διάρκεια τριών συνεχόμενων Ευρωπαϊκών Προεδρειών. Αξιολογώντας όσα έγιναν από το 2001 εώς σήμερα, η αλήθεια είναι ότι δεν εισακούστηκαν όσα είχαν αποφασιστεί με εμάς τους νέους και τους Υπουργούς Νεολαίας των χωρών σε τομείς όπως η νεανική απασχόληση που αφιέρωσα τον περισσότερο χρόνο στη συγγραφή.

#echaritygr: Δύο σημαντικές στάσεις σου το Πρόγραμμα «Δεξιότητες Ζωής» και η συμμετοχή σου ως εκπαιδευτης της SALTO Inclusion «Mobility Taster». Πως μπορούν να βοηθήσουν τη Νεολαία μας τα προγράμματα ανταλλαγών του Erasmus PLUS και πως μπορεί να εμπλακεί ένας νέος στις δράσεις αυτές;

Ηλίας Μάστορας: Το «Mobility Taster» είναι ένα προτυποποιημένο σεμινάριο και φιλοξενείται σε τακτά χρονικά διαστήματα από διάφορες Εθνικές Υπηρεσίες του Προγράμματος Erasmus+ Νεολαία. Μπορούν να επιλεγούν εργαζόμενοι με νέους σε οργανώσεις πρωτοεμφανιζόμενες στο Πρόγραμμα και όσοι έχουν ως ομάδα στόχο νέους με λιγότερες ευκαιρίες. Το Πρόγραμμα πρέπει να παραμείνει ανοικτό σε όλους τους νέους και οι οργανώσεις να επιμορφωθούν κατάλληλα ώστε με την ενδυνάμωση να προκύψουν και ποιοτικές αιτήσεις χρηματοδότησης. Η επόμενη εκπαίδευση έχει προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο 2018 στην Ουγγαρία όπου θα είμαι ένας από τους εκπαιδευτές SALTO Inclusion mini pool of Trainers του συγκεκριμένου σεμιναρίου. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να απευθυνθούν στην Εθνική τους Υπηρεσία για να επιλεγούν αν έχει εγκριθεί η συμμετοχή. Αξίζει και πιστεύεουμε πώς το Πρόγραμμα είναι το κατάλληλο εργαλείο προώθησης της μη τυπικής εκπαίδευσης για μια καλύτερη κοινωνία.

Σε επίπεδο δικής μου οργάνωσης, η φετινή χρονιά αποτελεί σταθμό στην έγκριση προγραμμάτων με θεματικές που αγγίζουν τους νέους μας καθώς η επιλογή γίνεται στις ανοικτές μηνιαίες συναντήσεις νέων. Να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει κανένα κόστος για όλους τους συμμετέχοντες, είτε Έλληνες είτε από εξωτερικό καθώς έτσι προωθείτε η ιδέα του Προγράμματος για όλους. Στον τομέα της Νεολαίας, το τελικό video του σχεδίου με τίτλο «One word for Erasmus έχει φτάσει στην πρώτη θέση όλων των αντίστοιχων videos στη χώρα μας φέρνοντας νέους από διάφορες χώρες, με ή χωρίς όραση αλλά υλοποιούμε και προγράμματα του Συμβουλίου της Ευρώπης σε τοπικό νεανικό επίπεδο.

#echaritygr: Εκπροσώπησες τον Δεκέμβριο που μας πέρασε, την Ελλάδα ως ομιλητής στο πρόγραμμα Peace and Sport στο Μονακό. Θα ήθελες να μας πεις τι είναι το πρόγραμμα και πως μπορεί να επωφεληθεί η χώρα από αυτή τη συμμετοχή σου;

Ηλίας Μάστορας: Το κερασάκι στην… τούρτα είναι το εγκεκριμένο σχέδιο για φέτος από το Erasmus+ Αθλητισμός «Όλοι Κερδίζουν». Η ιδέα γεννήθηκε όταν στη θεατρική ανάγνωση των σκακιστικών παραμυθιών «Βέρα, η μαγική Σκακιέρα» στο studio της Σχολής Τυφλών, μας βοήθησε στην απαγγελία ένα γλυκύτατο τρίχρονο αγόρι με ολική τύφλωση. Θέλοντας να του προσφέρω μία μπάλα τυφλών για ενήλικές, συνειδητοποίησα έπειτα από… 20 χρόνια ότι δεν υπάρχει μπάλα ποδοσφαίρου και για τυφλά παιδιά. Μέσω του Προγράμματος, σχεδιάσαμε και η ιδέα είναι να πείσουμε φορείς, ιδρύματα, εταιρίες, Δήμους σε Ελλάδα και εξωτερικό ώστε να μοιράσουν τις μπάλες δωρεάν σε τυφλά παιδιά του κόσμου.

Η δράση ονομάζεται «A ball for all» και έχει ήδη παρουσιαστεί στο Κατάρ με την παρουσία του Xavi Hernandez πρώην παίκτη Barcelona FC με τη στήριξη Διεθνούς Ιδρύματος Save the Dream. Έχουμε υποβάλλει σχέδια συγχρηματοδότησης σε πολλούς φορείς και εταιρίες περιμένοντας τη συνέχιση της καμπάνιας και τις επόμενες χρονιές. Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε επίσης το Σεπτέμβριο στο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο του Τόκιο ενόψει των Παραολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020 και το Δεκέμβριο 2017 παρουσιάστηκε στο Μονακό κατά τη διάρκεια του 10ου Peace and Sport Forum παρουσία 500+ συνέδρων με ομιλητές τον Didier Drogba πρώην παίκτη της Chelsea και εμένα ενώ υπήρχε και ειδική διαδραστική δράση παρουσίασης της μπάλας. Αντίστοιχη υλοποιήθηκε και στο Mediterranean Cosmos με πλήρη κάλυψη από τηλεοπτικούς σταθμούς αλλά και στη 82η ΔΕΘ. Ελπίζουμε να μπει ως εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε όλα τα σχολεία ως ευαισθητοποίηση στον τομέα της ένταξης αλλά και να μοιραστεί δωρεάν η καινοτόμος μπάλα σε όλα τα παιδιά παιδιά.

Για το ποδόσφαιρο τυφλών

EVERYBODY WINS

😊 www.everybodywins.eu

The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

You might also like More from author