#SOLIDARITYNOW | Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών μέσα από τις επιτυχίες του Προγράμματος HELIOS
Περισσότερες από 3.000 επισκέψεις κάθε μήνα, 3 Εκπαιδευτικά Κέντρα Ένταξης, 3 πόλεις -Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα-, 450 εγγεγραμμένοι ενήλικοι μαθητές, 180 άνθρωποι που παρακολουθούν σε σταθερή βάση μαθήματα εκμάθησης ελληνικών, 1.950 διδακτικές ώρες, 7 on–line εκπαιδευτικοί κύκλοι ως εναλλακτική μορφή εκπαίδευσης.
Όλα αυτά συνοψίζουν τη δράση του SolidarityNow, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος ένταξης “HELIOS”. Ο «δικός μας ήλιος», ένα σύγχρονο και πρωτοποριακό πρόγραμμα που υλοποιείται σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την υποστήριξη της ΕΕ, απευθύνεται σε δικαιούχους διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα. To “HELIOS” προσφέρει υπηρεσίες που στοχεύουν στην προώθηση της ανεξάρτητης διαβίωσης των ανθρώπων στη χώρα και συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων: επιδόματα στέγασης, μαθήματα ένταξης και εργασιακή υποστήριξη. Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών, γιορτάζουμε τους δασκάλους και εκπαιδευτικούς του SolidarityNow, καθώς η εκπαίδευση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της δράσης της οργάνωσης και μονόδρομος για την κοινωνική ένταξη των ανθρώπων.
Κύριος στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος ένταξης του “HELIOS” είναι να ενδυναμώσει τους ανθρώπους με το απαραίτητο εφόδιο της γλώσσας. Αυτό που αποτελεί το πρώτο βήμα της κοινωνικής τους ένταξης στη χώρα. Μακροπρόθεσμος στόχος του προγράμματος είναι να αποτελέσει έναν «δεύτερο ήλιο» για τους ανθρώπους που τους δίνεται μια ευκαιρία ακόμη – μια ευκαιρία να χτίσουν ένα ασφαλέστερο και καλύτερο παρόν και μέλλον προσφέροντάς τους ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση στην εκπαίδευση.
Η Κοινωνική Ένταξη των Προσφύγων περνά μέσα από την Εκπαίδευση
«Η Παιδεία είναι δεύτερος ήλιος για τους ανθρώπους», Πλάτωνας
Το πρόγραμμα HELIOS
To SolidarityNow είναι βασικός εταίρος υλοποίησης του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, στο πλαίσιο του προγράμματος “HELIOS”, που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2019 και περιλαμβάνει τη διεξαγωγή μαθημάτων γλώσσας και άλλων απαραίτητων δεξιοτήτων σε τρία Εκπαιδευτικά Κέντρα Ένταξης στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στα Ιωάννινα. Κάθε κύκλος μαθημάτων έχει διάρκεια 6 μήνες και περιλαμβάνει ενότητες σχετικές με την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, τον πολιτιστικό προσανατολισμό, το βαθμό ετοιμότητας για εργασία.
Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών
Θεμέλιο της υλοποίησης του “HELIOS” αποτελούν οι εκπαιδευτικοί του, που έχουν αναλάβει το έργο της παροχής πολύπλευρης εκπαίδευσης στους ωφελούμενους του προγράμματος. Μέχρι σήμερα, και στις τρεις πόλεις όπου υλοποιείται το πρόγραμμα, είναι 450 εγγεγραμμένοι στα μαθήματα ένταξης, οι 180 εκ των οποίων παρακολουθούν τα μαθήματα εκμάθησης ελληνικών. Στους πρώτους αποφοίτους δόθηκαν και οι πρώτες βεβαιώσεις παρακολούθησης σε μία μικρή τελετή αποφοίτησης που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στην Αθήνα.
Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για το πρόγραμμα “HELIOS” που υλοποιεί το SolidarityNow, από τον Ιούνιο του 2019 έως και σήμερα:
- πάνω από 3.000 επισκέψεις ανθρώπων δέχονται σε μηνιαία βάση τα τρία Εκπαιδευτικά Κέντρα Ένταξης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα
- δημιουργήθηκαν 7 on-line εκπαιδευτικοί κύκλοι εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας ώστε να ανταποκριθεί το πρόγραμμα τόσο στην έκτακτη συνθήκη που προκάλεσε ο κορονοϊός, όσο και, στις ανάγκες ατόμων που διαβιούν μακριά από τα ενταξιακά κέντρα εκπαίδευσης. Τα διαδικτυακά μαθήματα, μέσω της πλατφόρμας ψηφιακής εκπαίδευσης «e–campus», λειτουργούν μέχρι σήμερα εξυπηρετώντας αποτελεσματικά τις διαφορετικές ανάγκες των ωφελούμενων
- δημιουργήθηκε ειδικός χώρος δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών (Recreational Space for Children) με στόχο τη διευκόλυνση των γονέων κατά τη διάρκεια των μαθημάτων τους
- οι διδακτικές ώρες ξεπερνούν τις 1.900
- το 45% των μαθητών είναι γυναίκες και το 55% άνδρες
- οι τρεις κύριες χώρες καταγωγής των μαθητών είναι η Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.
Πολύπλευρη εκπαίδευση
Οι εκπαιδευτές/τριες της οργάνωσης δεν περιορίζονται μόνο στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, αλλά τα μαθήματα περιλαμβάνουν και μια σειρά άλλων θεμάτων. Πιο συγκεκριμένα:
- οι μαθητές συμμετέχουν σε συναντήσεις για την ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής, όπως για παράδειγμα την οικονομική διαχείριση του σπιτιού και την επαφή με δημόσιες υπηρεσίες
- αφιερώνονται μαθήματα στον πολιτισμό, την ιστορία, τη γεωγραφία, το πολιτικό σύστημα και τους βασικούς νόμους της χώρας
- οι μαθητές προετοιμάζονται για την επαγγελματική τους αποκατάσταση, μαθαίνοντας να συντάσσουν τα βιογραφικά τους, καθώς και τις συνοδευτικές επιστολές, να ψάχνουν σε αγγελίες και να παρουσιάζουν τον εαυτό τους σε μια συνέντευξη για δουλειά.
«Ο σπουδαίος ρόλος των εκπαιδευτικών στην ανάπτυξη των μαθητών και της κοινωνίας είναι η βάση του προγράμματος “HELIOS”. Με “σύμμαχό τους” τούς εκπαιδευτικούς, οι ενήλικοι μαθητές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν, μέσα από κατάλληλα σχεδιασμένες δράσεις, τον ελληνικό τρόπο ζωής και την κουλτούρα του τόπου ώστε να υποστηριχθούν στο δρόμο προς την ομαλή κοινωνική ένταξη.
Στο SolidarityNow κάνουμε πράξη την παροχή εκπαίδευσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων γιατί πέρα από την εκμάθηση της γλώσσας, συμβάλλουμε στη δημιουργία αυτόνομων ανθρώπων που θα καταφέρουν να ζήσουν μια ανεξάρτητη ζωή, στην οποία τους προσφέρονται ευκαιρίες τόσο στην εκπαίδευση και στην εργασία, όσο και στην απόκτηση ισότιμης και ενεργής θέσης στην κοινωνία», επισημαίνει η Αντιγόνη Λυμπεράκη, Γενική Διευθύντρια του SolidarityNow.
«Προωθούμε την αλληλεπίδραση, τη συνεργασία και την επικοινωνία μέσα στην τάξη, προκειμένου να διαμορφωθεί το κατάλληλο μαθησιακό περιβάλλον, που λειτουργεί αθροιστικά στη διαδικασία της μάθησης. Κάθε μέρα αισθανόμαστε περήφανοι: για τα δύο αδέρφια από το Αφγανιστάν, που σε έξι μήνες κατάφεραν να μιλάνε πολύ καλά ελληνικά. Για τη μητέρα που μεγαλώνει μόνη της ένα παιδί, μαθαίνει ελληνικά και βρήκε μια προσωρινή εργασία. Για τον νεαρό μαθητή μας που μαθαίνει ελληνικά, εφόδιο που τον έκανε να εργάζεται σήμερα ως διερμηνέας. Για τον πρώην αναλφάβητο μαθητή μας από το Ιράκ, που σήμερα γράφει και διαβάζει ελληνικά και κάθε μέρα μας περιγράφει το αίσθημα χαράς και ικανοποίησης που νοιώθει όταν διαβάζει τις πινακίδες στον δρόμο, όταν ξέρει να ζήσει, όπως λέει, χωρίς να έχει την ανάγκη άλλων», δηλώνει ο Γιάννης Γιαντσίδης, Ειδικός σε Θέματα Εκπαίδευσης του Εκπαιδευτικού Κέντρου Ένταξης Αθήνας.
*To Solidarity Now είναι βασικός εταίρος υλοποίησης του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, στο πλαίσιο του προγράμματος “HELIOS”, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Directorate General for Migration and Home Affairs (DG HOME).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
echaritygr
Latest posts by echaritygr (see all)
- Θέατρο Σοφούλη | «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ έναν γλάρο να πετάει» - 18 Μαρτίου 2023
- BABY BOOM | 12ο event στο Hyatt Regency Thessaloniki στηρίζει Παιδικά Χωριά SOS - 18 Μαρτίου 2023
- Κινέζοι σκίουροι, ρίχνονται με τα μούτρα στη μάχη κατά των ναρκωτικών ουσιών - 12 Μαρτίου 2023
- Σεισμός 7,8 Ρίχτερ σε Τουρκία – Β. Συρία | Τουλάχιστον 1.500 νεκροί (ΕΙΚΟΝΕΣ) - 6 Φεβρουαρίου 2023
- Κλωνοποιημένες «σούπερ αγελάδες» στην Κίνα παράγουν υψηλή ποσότητα γάλακτος - 3 Φεβρουαρίου 2023