Κι όμως η έκθεση στον ήλιο κάνει καλό στο έκζεμα

Αναδημοσίευση THESSNEWS.GR

0

Το έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα είναι χρόνια υποτροπιάζουσα φλεγμονώδης νόσος του δέρματος.

Η νόσος συνδέεται με την υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού, καθώς το δέρμα των ασθενών εμφανίζει μη φυσιολογική διαπερατότητα. Η μη φυσιολογική λειτουργία του επιδερμικού φραγμού επιτρέπει τη διείσδυση αλλεργιογόνων στο δέρμα, με αποτέλεσμα την εκδήλωση αλλεργικών αντιδράσεων.

Το δέρμα γίνεται ξηρό και φολιδωτό, προκαλώντας φαγούρα και φλεγμονές.

Σύμφωνα με νέα ευρήματα μελέτης επιστημόνων από τη Σκωτία, η έκθεση του δέρματος στον ήλιο μπορεί να διεγείρει την παραγωγή ενός μορίου, το οποίο καταπραΰνει τα συμπτώματα του εκζέματος. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ασθενείς μπορούν να κάθονται πολλές ώρες στον ήλιο, καθώς αυτό μπορεί να εξασθενήσει τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς του δέρματος και γενικότερα του οργανισμού, με αποτέλεσμα να υπάρξει η αντίθετη δράση και η όξυνση του εκζέματος.

Όταν, όμως, η έκθεση είναι περιορισμένη, το δέρμα παράγει νιτρικό οξείδιο, το οποίο καταστέλλει τοπικά τη φλεγμονή που ευθύνεται για τη φαγούρα. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Εδιμβούργου, πραγματοποίησαν πειράματα σε ομάδα υγιών εθελοντών, οι οποίοι δέχθηκαν να εκτίθενται σε υπεριώδες φως (UV) μικρά τμήματα του δέρματός τους.

Στη συνέχεια πραγματοποιούσαν βιοψίες που έδειξαν ότι απελευθερωνόταν στο δέρμα τους νιτρικό οξείδιο, το οποίο ενεργοποιούσε ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού που λέγονται ρυθμιστικά Τ-κύτταρα. Τα κύτταρα αυτά καταστέλλουν τη φλεγμονή. Όπως δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Άνν Άστιερ, το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι «το νιτρικό οξείδιο έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητας και θα μπορούσε να αποτελέσει θεραπευτικό στόχο για τους ασθενείς».

Η ανακάλυψη μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη θεραπειών, οι οποίες θα μιμούνται τις επιδράσεις του ήλιου, εκτιμούν οι ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση Αλλεργίας & Κλινικής Ανοσολογίας.

Πηγή: thessnews.gr

Πηγή video: express.co.uk 

 

The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

You might also like More from author