Ταρτούφος: είδαμε και γράφουμε

της συντάκτριας Μαρίας Φουσταλιεράκη

0

Ο Ταρτούφος, η σκοτεινή κωμωδία του Μολιέρου είναι από τα δημοφιλέστερα θεατρικά έργα. Έχει αγαπηθεί φανατικά από ηθοποιούς και κοινό κι έχει ανέβει πολλάκις ως σήμερα. Φαντάζομαι πως είναι μεγάλη πρόκληση για ένα σκηνοθέτη ν’ ανεβάσει ένα τέτοιο πολυπαιγμένο έργο, με πρωτοτυπία, φινέτσα, αλλά και φαντασία.

Ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας τα κατάφεραν περίφημα. Με ευφυέστατη και ευρηματική σκηνοθετική ματιά, δημιούργησαν ένα καλαίσθητο και ζωντανό θεατρικό καμβά που πάνω του διαδραματίστηκε το διάσημο έργο. Τα σκηνικά που ήταν εκπληκτικά, κατάφεραν να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση πως ολόκληρη η σκηνή είναι ένα ζωντανό καλειδοσκόπιο που αναπνέει διαχρονικά.

Ανθρώπινοι πίνακες ζωγραφικής προχωρούν σαν να επιπλέουν ή και να ίπτανται, μερικά εκατοστά πάνω από το σανίδι. Οι ηθοποιοί, άλλοτε με τη χάρη ενός μπαλέτου, άλλοτε με την αρμονία ομάδας συγχρονικής κολύμβησης και άλλοτε σα ζωντανές μαριονέτες, γίνονται μέρος του καμβά και μέρος του σκηνικού.

Μπροστά στα έκπληκτα μάτια του θεατή ξεδιπλώνεται η διαχρονική ανθρώπινη αδυναμία και ανάγκη του ανθρώπου να φαίνεται καλός, ενάρετος και απόλυτα συμβατός ή συμβατικός -με την κοινωνία- άνθρωπος. Μέσα από τον κεντρικό, τεράστιο και παραμορφωτικό καθρέφτη της σκηνής, μια οικογένεια σ’ έναν άχρονο κόσμο, έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με τις ηθικές κι ανήθικες αξίες ολόκληρης της κοινωνίας, στην οποία ανήκει και κατέχει θέση αξιοσέβαστη.

Όλα τα κοστούμια της παράστασης ξεχώρισαν για την καλαισθησία τους και την πρωτοτυπία τους. Απόλυτα συμβατά για τους ρόλους που επάξια υποστήριξαν οι εξαιρετικά ταλαντούχοι ηθοποιοί που πλαισίωσαν την παράσταση.

Δυναμική και έντονη ήταν η ερμηνεία του Ταρτούφου από τον πρωταγωνιστή Αιμίλιο Χειλάκη. Και μόνο η μορφή του, προκαλούσε δέος… αλλά και φόβο! Ο Άλκης Κούρκουλος, συμπρωταγωνιστής, υποδύθηκε άψογα το ρόλο του αυστηρού πατέρα. Στο τέλος της παράστασης, το παρατεταμένο χειροκρότημα του κόσμου τίμησε αντάξια όλους τους συντελεστές της παράστασης και άφησε μια επινίκια, ανεξίτηλη επίγευση, που με δυσκολία θα μπορέσει να ξεπεράσει άλλος σκηνοθέτης στο μέλλον.

Το στοίχημα του έργου κερδήθηκε πλήρως κι ο πήχης της πρόκλησης ανέβηκε εξαιρετικά ψηλά. Εύγε σε όλους τους συντελεστές για την άψογη θεατρική παράσταση που παρακολουθήσαμε στη Θεσσαλονίκη!

Διάρκεια παράστασης: 100’

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Σκηνοθεσία – Διακευή: Αιμίλιος Χειλάκης, Μανώλης Δούνιας
Σκηνικά – Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Επιμέλεια Κίνησης: Θεμιστοκλής Παυλής
Πρωτότυπη Μουσική – Ηχητικός Σχεδιασμός: Λάμπρος Πηγούνης
Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος

Πρωταγωνιστούν:
Αιμίλιος Χειλάκης
Άλκις Κούρκουλος
Ρούλα Πατεράκη
Αθηνά Μαξίμου
Άγγελος Μπούρας
Γιάννα Παπαγεωργίου
Αλέξανδρος Βάρθης
Γιώργος Λιάντος
Τσιμάρας Τζανάτος
Φραγκίσκη Μουστάκη

 

Οι Παραστάσεις παρατείνονται στο Θέατρο Κιβωτός, Πειραιώς 115 μέχρι τις 24 Απριλίου.

The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

You might also like More from author