#Tech | To Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής είναι το πρώτο «Πράσινο Πανεπιστήμιο» της Ελλάδας

 #Tech | To Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής είναι το πρώτο «Πράσινο Πανεπιστήμιο» της Ελλάδας

Νέες πρωτοβουλίες του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α) στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αναγγέλλει με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρύτανης του πανεπιστημίου, καθηγητής Παναγιώτης Καλδής.

Το Πανεπιστήμιο μετατρέπεται στο πρώτο «Πράσινο Πανεπιστήμιο» με:

τη λειτουργία Σταθμού Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ),

την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών,

τη χρήση ηλεκτρικού λεωφορείου και

τη δραστηριοποίηση στον χώρο των ενεργειακών κοινοτήτων.

Την προσφορά σύνδεσης που ανοίγει το δρόμο για την εξέλιξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) ως το πρώτο «Πράσινο Πανεπιστήμιο» στη χώρα παρέδωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) Αναστάσιος Μάνος στον Πρύτανη του πανεπιστημίου καθηγητή κ. Παναγιώτη Καλδή, σε ειδική εκδήλωση που έλαβε στα γραφεία του Διαχειριστή.

Πρόσφατα ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) Αναστάσιος Μάνος παρέδωσε στον Πρύτανη του πανεπιστημίου την προσφορά σύνδεσης που ανοίγει το δρόμο για την εξέλιξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α) σε πρώτο «Πράσινο Πανεπιστήμιο» στη χώρα.

Η προσφορά παραδόθηκε στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Διαχειριστή, και στην οποία παρέστησαν η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου και ο Αντιπρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) καθ. Κωνσταντίνος Ανδριοσόπουλος.

Ο κ. Μάνος παρέδωσε στον Πρύτανη την προσφορά σύνδεσης για ένταξη της ιδιοπαραγόμενης από το Πανεπιστήμιο ηλεκτρικής ενέργειας στο Ελληνικό Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Ετσι θα γίνεται συμψηφισμός της ιδιοπαραγωγής με την κατανάλωση του πανεπιστημίου (διαδικασία virtual metering).

Η κ. Σδούκου δήλωσε σχετικά: «Χαιρόμαστε πάρα πολύ που ένα Πανεπιστήμιο καταφέρνει μέσω της εγκατάστασης ενός σταθμού Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) και εφαρμογής του μέτρου του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, θα επιτύχει σημαντική μείωση του κόστους ενέργειας, απελευθερώνοντας έτσι κονδύλια για άλλες χρήσεις ενώ θα συμβάλει και στη μείωση του ανθρακικού του αποτυπώματος. Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο επιβεβαιώνει τον ρόλο του ως ένας σημαντικός πυλώνας έρευνας και καινοτομίας.





Ο κ. Καλδής ευχαρίστησε τον κ. Μάνο για την ταχύτητα διεκπεραίωσης της υπόθεσης του Πανεπιστημίου και αμφότεροι συμφώνησαν σε περαιτέρω αμοιβαία συνεργασία. Ενημέρωσε δε ότι το ΠΑΔΑ σχεδιάζει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος νέας γενιάς, για την κάλυψη των υπόλοιπων ενεργειακών του αναγκών.

Ο κ. Μάνος από την πλευρά του, υπογράμμισε πως ο ΔΕΔΔΗΕ έχει γυρίσει σελίδα. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020, σε σύγκριση με το σύνολο του 2019, έχει ήδη ανταποκριθεί σε τριπλάσια αιτήματα για συνδέσεις ΑΠΕ στο Δίκτυο (τόσο σε ισχύ όσο και πλήθος) και προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς στην υλοποίηση σημαντικών καινοτόμων έργων. Επεσήμανε ακόμα πως ο ΔΕΔΔΗΕ ολοκλήρωσε τις διαδικασίες προσφοράς σύνδεσης για ένα ακόμα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα έργο. Αυτό αφορά στην ταυτόχρονη σύνδεση πλήθους μικρών σταθμών ΑΠΕ της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου στην Αμφιλοχία.

Να σημειωθεί ότι το ΠΑ.Δ.Α λειτουργεί ιδιόκτητο σταθμό Συμπαραγωγής ΣΗΘΥΑ ισχύος 600 kWe υπό την επιστημονική ευθύνη του Καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Σχόλης Μηχανικών & Αντιπρύτανη Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης, Ιωάννη Καλδέλλη, ο οποίος επίσης παρευρέθηκε στη συνάντηση. Ο σταθμός χρησιμοποιεί για καύσιμο φυσικό αέριο, το οποίο έχει υψηλότερη απόδοση και μειωμένες -σε σχέση με άλλα συμβατικά καύσιμα- εκπομπές ρύπων. Η συμπαραγωγή καλύπτει περίπου το 70% των ενεργειακών αναγκών των υφιστάμενων εγκαταστάσεων των τριών Πανεπιστημιουπόλεων του Ιδρύματος.

Ο σταθμός, παράγει ταυτόχρονα ηλεκτρική και θερμική/ψυκτική ενέργεια που αξιοποιούνται για τις ανάγκες θέρμανσης και ψύξης στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου. Με τον τρόπο αυτό, το ΠΑΔΑ μειώνει σημαντικά τις δαπάνες, καθίσταται λιγότερο ενεργοβόρο, επιτυγχάνει μεγαλύτερη συνολική απόδοση και καθίσταται φιλικό προς το περιβάλλον, συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη. Από τα διαθέσιμα στοιχεία, εκτιμάται ότι ο βαθμός απόδοσης των μονάδων συμπαραγωγής υπερβαίνει το 80% με αποτέλεσμα να προκαλείται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό περίπου 35%.

Όπως επισημαίνει ο Πρύτανης κ. Καλδής μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, γίνεται προσπάθεια κάλυψης των υπόλοιπων αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα μέσω της εγκατάστασης και λειτουργίας σύγχρονων φωτοβολταϊκών συστημάτων.

«Στη λογική της οικολογικής πορείας του ΠΑΔΑ, το Ίδρυμα διαθέτει ένα «καθαρό» λεωφορείο που κινείται αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια και το οποίο είχε παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση, στο πλαίσιο του Eco-Fest 2020, μια διοργάνωση αφιερωμένη στις πράσινες πόλεις, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ηλεκτροκίνηση. Μάλιστα, το επισκέφθηκε και ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης», τονίζει ο κ.Καλδής.

Ακόμη, το ΠΑΔΑ, σε συνεργασία με τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ) και την Τοπική Αυτοδιοίκηση προσανατολίζεται στην ενεργό είσοδο στον ευρύτερο τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στις ενεργειακές κοινότητες. Επίσης, το Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής συμμετέχει σε εκτεταμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης, διευρύνει την ηλεκτρονική διακίνηση των εγγράφων μειώνοντας τις εκτυπώσεις σε χαρτί, χρησιμοποιεί φωτοκύτταρα στις βρύσες και τα φώτα των κοινόχρηστων WC για εξοικονόμηση πόρων και συνεχώς υιοθετεί οικολογικά φιλικές πρακτικές.





«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο 7ος από τους 17 βιώσιμους αναπτυξιακούς στόχους του ΟΗΕ για το 2030 προτάσσει τη διασφάλιση της πρόσβασης σε οικονομικά προσιτές, αξιόπιστες, βιώσιμες και σύγχρονες μορφές ενέργειας για όλους, προσέγγιση που πλήρως ασπάζεται το Πανεπιστήμιο», σημειώνει ο Πρύτανης και καταλήγει:

«Η διασφάλιση της αυτόνομης παραγωγής ενέργειας και η προστασία της ποιότητας του περιβάλλοντος είναι κεντρικής σημασίας όπως και μεγάλη πρόκληση για το ΠΑΔΑ. Το πανεπιστήμιό μας έχοντας αυτόν τον προσανατολισμό μειώνει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, δίχως να κάνει έκπτωση στις εκπαιδευτικές του παροχές και υπηρεσίες».

Πηγή: economix.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ










 

The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

Related post

Ρώτα το #echaritygr ότι θες, όποτε θες
×
Exit mobile version