Workplace #bullying | Ας μιλήσουμε για το bullying στο χώρο της εργασίας.

 Workplace #bullying | Ας μιλήσουμε για το bullying στο χώρο της εργασίας.

Μας ρωτήσατεΑς μιλήσουμε για το #bullying στη δουλειά. Καθημερινά δεχόμαστε άσχημη και προσβλητική συμπεριφορά από τα αφεντικά ή και τους συναδέλφους μας. Από που μπορεί να προέρχεται αυτή η θέση ισχύος και πως μπορώ να το αντιμετωπίσω; Τι προτείνετε;Εκφοβισμός από το σπίτι στο σχολείο και από το σχολείο στη δουλειά. Παντού, πλέον, διακρίνεται το φαινόμενο του bullying. Παρατηρείται πως σε όλες τις σχέσεις μπορεί να υπάρξει ο παράγοντας του θύτη και του θύματος. Ο ένας λαμβάνει τον ρόλου του εκφοβιστή και ο άλλος τον ρόλο του εκφοβιζόμενου. Συνήθως, οι άνθρωποι που βρίσκονται από την πλευρά του εκφοβιστή βρίσκουν άτομα ευάλωτα συναισθηματικά, ψυχολογικά ακόμα και οικονομικά. Στο χώρο της εργασίας τα πράγματα περιορίζονται και δυσκολεύουν για κάποιον
είτε εκφοβίζει είτε εκφοβίζεται. Ο εκφοβιστής, συνήθως εκπροσωπεί την πλευρά της εργοδοσίας, έχει ως αντικειμενικό περιορισμό την καταλληλότητα του υποψήφιου. 

Όσο και να επιθυμεί ένα άτομο που να μπορεί να το ελέγχει, θα πρέπει να καλύπτει και τα τυπικά προσόντα για την κάλυψη της ζητούμενης θέσης. Από την άλλη, ο δυνητικός εκφοβιζόμενος, ο οποίος εξαιτίας της περιόδου ανεργίας που διανύει είναι ήδη σε δυσμενή θέση, ακόμα και να αναγνωρίσει τον «νταή» που έχει απέναντί του ίσως θα χρειαστεί να υποστεί το εργασιακό bullying. Δυστυχώς, οι υποψήφιοι εργαζόμενοι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της ανεργίας και της εργασιακής εκμετάλλευσης και κακοποίησης. Το δίλημμα τους είναι ένας κεκαλυμένος κοινωνικός εκβιασμός.



Εκφοβιστής. Πως να τον αναγνωρίσεις. | Έχει θέση ισχύος. Είναι ο εργοδότης, ο προϊστάμενος ή κάποιος συνάδελφος αρχαιότερος από εσάς. Ακόμα και συγγενής του εργοδότη που κατά πάσα πιθανότητα έχει και οικονομική σχέση με την εκάστοτε επιχείρηση.

Επιδεικνύει συνεχώς την δύναμη της εξουσίας του. Υπενθυμίζοντας, ποια είναι η θέση του στην εταιρεία, ποια παραπάνω δικαιώματα έχει από εσάς και έχοντας συνέχεια πάρα πολλές ευθύνες που δεν του επιτρέπουν να ασχοληθεί με τα όποια προβλήματα σας ταλανίζουν κατά τη διάρκεια της βάρδιας σας. Η  θέση του αυτή,
όμως, θεωρεί πως του επιτρέπει να σας μιλά προσβλητικά, επικριτικά, να υψώνει τον τόνο της φωνής του και να σας κατηγορεί τόσο για την επαγγελματική σας απόδοση όσο και για οποιοδήποτε άλλο θέμα που δεν τον αφορά. Σας αναθέτει δουλειές που δεν είναι στις αρμοδιότητές σας. Είτε σε μορφή «χάρης» είτε σε επιτακτικό τόνο σας αναγκάζει να κάνετε πράγματα που κανονικά θα έπρεπε να κάνει ο ίδιος και, φυσικά, απαιτεί να γίνουν σωστά και γρήγορα.

Σε περίπτωση, που σας αναθέσει μία εργασία από την οποία κρίνεται δύο πράγματα θα προκύψουν: 

α) Είτε θα τα καταφέρετε άψογα και τα εύσημα θα τα πάρει εκείνος χωρίς να ακούσετε ούτε ένα ευχαριστώ είτε

β) κάτι δεν θα του αρέσει ή κάτι δεν θα πάει καλά με αποτέλεσμα να σας επιπλήξει δριμύτατα και από πάνω.

Και στις δύο περιπτώσεις ένα είναι το σίγουρο:

Θα έρθουν και άλλες φορές που θα πρέπει να κάνετε πράγματα που δεν θα έπρεπε. Φαύλος κύκλος. Οικονομικός εκφοβισμός. Εννοείται πως δεν θα  πληρώνεστε στην ώρα σας και θα κάνετε υπερωρίες που δεν θα πληρωθείτε. Επιδόματα τέκνων, αδείας, Χριστουγέννων και Πάσχα δεν θα σας τα  δώσει κανείς απλόχερα.

Άδεια. Με αφορμή το επίδομα αδείας προηγουμένως, άλλος ένας παράγοντας στον εκφοβισμό είναι και η λήψη αδείας. Ο εργοδότης δεν θα θίξει ποτέ το θέμα αδείας και αν το θίξετε εσείς εκείνος θα κρατήσει ουδέτερη στάση και θα ρίξει το γάντι σε εσάς και τους συναδέλφους σας. Οπότε οι αρχαιότεροι συνάδελφοι με το ύφος του “ετσιθελισμού” θα επιλέξουν πρώτοι την περίοδο που επιθυμούν να λάβουν την άδειά τους και κατά συνέπεια όποια περίοδος περισσέψει, αν περισσέψει θα πάρετε εσείς άδεια. Βέβαια, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή  κάποιος συνάδελφος να αλλάξει γνώμη και να θέλει την δική σας περίοδο για άδεια ή ο εργοδότης να αποφασίσει να μην σας επιτρέψει να κάνετε χρήση της κανονικής σας άδειας με αδιάφορες και σαχλές αφορμές.

Ωράριο. Σε πολλά πόστα δεν υπάρχει μόνο μία βάρδια. Υπάρχουν και τα κυλιόμενα ωράρια που πάντα κάποιοι συνάδελφοι παρακάμπτουν το πρόγραμμα του μήνα και επιλέγουν τις βάρδιες που θέλουν να εργαστούν  αδιαφορώντας για το δικό σας πρόγραμμα.

Όλα τα πυρά εναντίον σας. Έχετε υπ’όψιν σας ότι όλοι, ειδικά στην αρχή, θα είναι εναντίον σας. Ο εργοδότης έχει εκφοβίσει τους υπόλοιπους υπαλλήλους με την δική σας πρόσληψη άρα οι συνάδελφοί σας ήδη σας αντιπαθούν και δεν σας εμπιστεύονται και ο εργοδότης σας είναι ήδη καχύποπτος απέναντί σας διότι δεν γνωρίζει πως θα ανταποκριθείτε στα καθήκοντα που θα αναλάβετε. Με την πάροδο του χρόνου, το πιο πιθανό είναι οι συνάδελφοι σας να προσκολληθούν στον εργοδότη σας κάνοντάς του όλα τα χατήρια και επιρρίπτοντας κατηγορίες που αφορούν τόσο την επαγγελματική σας συμπεριφορά όσο και τη συναδελφική σας συμπεριφορά ώστε να έχουν την εύνοιά του.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις δεν προέρχονται μόνο από πολλές μελέτες επί του θέματος αλλά και από προσωπική εμπειρία του εκάστοτε νέου ανθρώπου που αγωνίζεται να βρει μία θέση εργασίας για να δημιουργήσει και να εργαστεί σκληρά. Η βασικότερη αιτία όλων των παραπάνω είναι η ανασφάλεια.
Η συναισθηματική ανασφάλεια. Αποδεδειγμένα όποιος δεν έχει λάβει αγάπη, ιδιαιτέρως κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, δεν μπορεί να δώσει αγάπη και την αναζητά σε όλη του τη ζωή. Αφού δεν υπάρχει αγάπη, δεν υπάρχει, επίσης, σεβασμός και εκτίμηση προς τους άλλους. Επιπλέον, σε αυτό τον τομέα τίθεται και το
ζήτημα του ερωτικού ανταγωνισμού στο χώρο εργασίας. Ο προφανής λόγος για τον οποίο αναζητούμε όλοι εργασία είναι ο λόγος της επιβίωσης. Παρ’ όλα αυτά πάρα πολλοί επιλέγουν δουλειές  με βάση τις ερωτικές γνωριμίες που θα προκύψουν. Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, από την πρώτη μέρα που θα εισαχθείτε στο χώρο εργασίας σας θα έχετε πραγματικούς εχθρούς, ειδικά αν έχετε μία καλή εμφάνιση και φροντίζετε το σώμα σας.

Η ψυχολογική ανασφάλεια. Το λεγόμενο «κόμπλεξ» κατωτερότητας. Οι άνθρωποι που έχουν αυτό το σύνδρομο, ουκ ολίγοι, νιώθουν ότι υστερούν συγκριτικά με τους άλλους στα επαγγελματικά προσόντα, στην εμφάνιση, στην περιουσία, στην κοινωνική καταξίωση με αποτέλεσμα να βάλλονται εναντίον τους με οποιοδήποτε μέσο. Κυρίως αθέμιτα μέσα. Μέσω της προσβολής, της αποδοκιμασίας και τους αδιάκοπου κυνηγιού των όποιων ψεγαδιών σας, τα οποία σαφώς θα επισημάνουν και θα διαδώσουν διογκώνοντάς τα, νιώθουν ένα αίσθημα υπεροχής προς εσάς που είναι εφήμερο. Μόλις περάσει η επήρεια του αισθήματος νιώθουν πάλι κατώτεροι και προσπαθούν να αναπληρώσουν το ψυχολογικό κενό που νιώθουν.

Η οικονομική ανασφάλεια. Αυτή η ανασφάλεια έγκειται μόνο στους συναδέλφους. Οι  συνάδελφοί σας που αντιλαμβάνονται ότι έχετε περισσότερα προσόντα από αυτούς και αποδίδετε άριστα στις επαγγελματικές υποχρεώσεις σας φοβούνται ότι θα χάσουν τα όποια προνόμια είχαν στο χώρο εργασίας τους μέχρι να εμφανιστείτε εσείς έως και να χάσουν την δουλειά τους. Οι επιπτώσεις αυτής της ανασφάλειας είναι η μείωση σας στον χώρο εργασίας παρουσία εργοδότη έως και δολιοφθορά στις  αρμοδιότητές σας.



Αντιμετώπισέ τα | Τρόποι αντιμετώπισης;
Είναι απόλυτα κατανοητό και πολύ πιθανό η ανεργία να σας ωθήσει σε μία επαγγελματική επιλογή εκ διαμέτρου αντίθετη από αυτή των ονείρων σας. Καλό είναι, λοιπόν, να προετοιμαστείτε για τα πάντα.

Επαγγελματικοί τρόποι αντιμετώπισης:
Διαβάστε το συμβόλαιό σας! Προσεκτικά! Ζητήστε ένα άντιγραφό του. Όσο περίεργο κι αν φανεί υπάρχουν πάρα πολλοί υποψήφιοι εργαζόμενοι που δεν διαβάζουν το συμβόλαιό τους. Είτε από τον ενθουσιασμό τους ή την απελπισία τους που μετά από τόσο καιρό ανεργίας προσλαμβάνονται είτε λόγω αδιαφορίας και βαρεμάρας
(πραγματικά αντιεπαγγελματικό) αμελούν να διαβάσουν την ατομική τους σύμβαση. Με αυτό τον τρόπο, όταν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα στην εργασία τους είτε θα αδικηθούν είτε θα ενεργήσουν αντιεπαγγελματικά και σπασμωδικά εξαιτίας της άγνοιάς τους.

Ενημερωθείτε για την τρέχουσα εργατική νομοθεσία. Επίσης, πληροφορηθείτε για τις τρέχουσες κοινωνικές και οικονομικές εγχώριες και παγκόσμιες εξελίξεις που μπορεί να εγγίζουν τα επαγγελματικά σας θέματα και τον οικονομικό σας προϋπολογισμό.

Μάθατε για την αύξηση του κατώτατου μισθού;

ΝΑΙ. Μάθατε ότι από 1/1/2019 θα πρέπει να δικαιολογείτε το 30% του μηνιαίου σας εισοδήματος με ηλεκτρονικές πληρωμές (μέσω κάρτας);

ΟΧΙ. (Κάποιος θα έχει πρόβλημα στην επόμενη φορολογική του δήλωση)

Επαγγελματικοί και μη τρόποι αντιμετώπισης:

Συνέπεια. Εργατικότητα και αξιοπιστία. Πρέπει να είσαστε συνεπείς στα ωράρια εργασίας σας για να αποφύγετε τυχόν παρατηρήσεις. Κανονίστε σημαντικά και επείγοντα ραντεβού αμέσως μετά τη λήξη του ωραρίου σας. Όταν σας ζητηθεί να παραμείνετε στο χώρο εργασίας σας πέρα του ωραρίου θα διευκρινήσετε ότι βιάζεστε και δεν θα αφήσετε χώρο για οποιαδήποτε αντίρρηση.Πρέπει να δώσετε τον καλύτερο σας εαυτό στη δουλειά σας και να αποδείξετε στον εργοδότη σας ότι είσαστε ένα άτομο άξιο εμπιστοσύνης. Το τελευταίο επιτυγχάνεται με το πέρασμα του χρόνου. Κατά το διάστημα παραμονής στο χώρο εργασίας σας θα δείτε και θα ακούσετε πράγματα που δεν θα έπρεπε. Αποδείξτε στον προϊστάμενό σας ότι δεν χρειάζεται να σας φοβάται. Τον καλύτερο σας εαυτό θα τον δώσετε στην εργασία σας όχι, όμως, εις βάρος της ψυχικής και σωματική σας υγείας. Την επόμενη φορά που θα σας ζητηθεί να κάνετε κάτι έξω από τα καθήκοντά σας αντιταχθείτε ότι έχετε ήδη πολλά καθήκοντα και δυστυχώς δεν προλαβαίνετε να ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ.

Άσχημη συμπεριφορά, λεκτική και ψυχολογική βία. Όταν ξέρετε ποιοι πραγματικά είσαστε και ποιος είναι ο στόχος που έχετε θέσει με αυτή την επαγγελματική επιλογή θα δείξετε και στους υπόλοιπους ότι δεν σας αγγίζουν αυτά που λένε και κάνουν. Αν, η δουλειά σας είναι απλά ένα συμπλήρωμα στη ζωή σας και όχι όλη σας η ζωή θα το δείξετε και στους άλλους και θα καταλάβουν ότι δεν σας ενδιαφέρει και πολύ η γνώμη τους. Όταν κάποιος σας φωνάξει, χωρίς αντικειμενικά να φταίτε, του ζητάτε να χαμηλώσει τους τόνους για να μιλήσετε ήρεμα. Αν δεν συμμορφώνεται πηγαίνετε πρώτος εσείς στον εργοδότη σας και του εκθέτετε το πρόβλημά σας ζητώντας την προστασία του. Αν σας φωνάζει ο εργοδότης σας θα πρέπει να μην έρθετε σε αντιπαράθεση μαζί του και να αποφεύγετε να του δίνετε αφορμές.

Μην εμπιστεύεστε τα οικογενειακά σας σε κανέναν. Δεν αφορά κανέναν η προσωπική σας ζωή. Αν κάποιος βάλλεται εναντίον σας χρησιμοποιώντας προσβλητικά σχόλια για την οικογένειά σας εσείς του έχετε δώσει το δικαίωμα. Αποφεύγετε γενικά τις ερωτήσεις για την προσωπική σας ζωή και αλλάξτε κουβέντα. Να είσαστε πάντα με ένα χαμόγελο. Σίγουρα δεν είναι καθημερινά εύκολο αυτό. Αν το καταφέρετε πρώτα από όλους θα νιώθετε εσείς καλά. Αδιαφορείστε στα προσβλητικά σχόλια και βλέμματα και αποδείξτε τους πως αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι τίποτα παραπάνω για εσάς.

Εφαρμογή| Αν εφαρμόσετε όλα τα παραπάνω θα δείτε μία σχετική βελτίωση. Όσο πιο ξεκάθαρη γίνει η θέση σας στους άλλους τόσο πιο γρήγορα θα δείτε την αλλαγή. Μην περιμένετε θαύματα. Το σημαντικότερο είναι η δική σας ψυχολογία και διάθεση. Αποστασιοποιηθείτε ψυχολογικά από εργοδότη και συναδέλφους. Μόλις φύγετε από τον χώρο εργασίας ξεχάστε τα πάντα για αυτή. Θα νιώσετε πολύ πολύ καλύτερα.




Διαβάστε επίσης για #bullying

The following two tabs change content below.

Μίρκα Αρβανίτη

Ένα ανήσυχο πνεύμα γαλουχημένο με αξίες, ιδανικά και πολλή αγάπη. Από μικρή είχε αναπτύξει το αίσθημα της αναζήτησης και της περιέργειας. Προσπαθεί να βλέπει πάντα πίσω από τα πράγματα.

Μίρκα Αρβανίτη

Ένα ανήσυχο πνεύμα γαλουχημένο με αξίες, ιδανικά και πολλή αγάπη. Από μικρή είχε αναπτύξει το αίσθημα της αναζήτησης και της περιέργειας. Προσπαθεί να βλέπει πάντα πίσω από τα πράγματα.

Related post

Ρώτα το #echaritygr ότι θες, όποτε θες
×
Exit mobile version