YouthMythBusters | Οι νέοι GhostBusters απέναντι στο φάντασμα των FakeNews
Τι είναι τελικά τα FakeNews και πως εντοπίζονται; Πως τα ξεχωρίζεις, τώρα ειδικά μέσα στην περίοδο της Πανδημίας που έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα και διασπείρουν ψευδείς κι ανακριβείς πληροφορίες τόσο για την φύση του κορωνοϊού όσο και των εμβολίων; Με την παραπληροφόρηση να αποτελεί ένα νέο “πτυχίο” πολλών δημοσιογράφων – bloggers, influencers, wannabe… – , τις τεχνικές της παραχάραξης της αλήθειας μιας είδησης να βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ίδια την είδηση και το hashtag #FakeNews να φιγουράρει στα υψηλότερα trends του Twitter, αρκετοί γύρω μας δεν ξέρουμε αν αυτό που διαβάζουμε είναι αλήθεια ή ψέμα.
Αλήθεια, πως μπορεί να εκπαιδευθεί ένας νέος δημοσιογράφος ή ακόμη κι ο ίδιος ο αναγνώστης για να ξεχωρίζει την αλήθεια; Ποια συστατικά είναι εκείνα που διακρίνουν μια είδηση από μια κατασκευασμένη και πως μπορείς να είσαι σίγουρος πως αυτό που διαβάζεις δεν θα σε παραπλανήσει ή θα σου “περάσει” μια άλλη γραμμή, τις περισσότερες μάλιστα φορές με επιβλαβή τρόπο και χωρίς ίχνος δεοντολογικής συνείδησης αυτού που κάποτε λέγαμε “αληθινό γεγονός”; Τι είναι το #hatespeech (ρητορική μίσους), πως προέκυψε, πως τροφοδοτείται – ενίοτε και χρηματοδοτείται – γιατί έχει οδηγήσει σε hate-crimes (εγκλήματα μίσους), πως γιγαντώνεται το μίσος, η ξενοφοβία, η ομοφοβία – η διαφοροφοβία;
Σε τέτοια ερωτήματα που…ξεχωρίζουν την ήρα από το σιτάρι, απαντά φέτος δυναμικά το ΚΜΟΠ μέσα από την σύμπραξη με Ευρωπαϊκούς Εταίρους στο Πρόγραμμα “YouthMythBusters” που φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με μια πλατφόρμα για να μάθει όποιος ενδιαφέρεται τι είναι τα FakeNews, η προπαγάνδα, η χειραγώγηση της γνώμης, τα echo-chambers, τι σημαίνουν, πως ασκούνται, πως εντοπίζονται, πως δημιουργούνται, με ποια εργαλεία διαδίδονται αλλά κυρίως, πως καταπολεμούνται.
Γιατί το κέρδος της Δημοσιογραφίας αν θέλει να περισώσει την υπόληψή της και να εγκατασταθεί και πάλι στην υψηλή της διανόηση, είναι να μάθει ο κάθε δημοσιογράφος με ποια εργαλεία και ποιες μεθόδους θα μπορέσει να καταπολεμήσει αυτή τη μάστιγα. Γιατί για τον κορωνοϊό μπορεί να ανακαλύφθηκε το εμβόλιο, για τα FakeNews όμως τα “Εργαστήρια” τώρα ξεκινούν την “Έρευνά” τους.
Με αφορμή την παρουσίαση της Νέας Πρωτοπόρας Πλατφόρμας Γνωριμίας με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα YouthMythBusters που έκανε πρεμιέρα στις αρχές του Δεκέμβρη 2020, ο Γιώργος Κουλούρης, Communication Specialist του ΚΜΟΠ (Κέντρου Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας) μας μύησε στο μαγικό κόσμο του #YouthMythBusters, ενός νεοσύστατου Ευρωπαϊκού “στρατού” καταπολέμησης των FakeNews. Μέσα από ενότητες που περιλαμβάνουν την ανάλυση μιας είδησης, τη μοντέρνα διαδραστική τεχνολογία, τη σύγχρονη tech ορολογία, τη γνωριμία με τα social media και το επιστημονικό υλικό που η Ελλάδα και άλλες 4 Partners χώρες, συγκέντρωσαν μετά από έρευνα δύο ετών, το Erasmus Plus πρόγραμμα YouthMythBusters, είναι πλέον γεγονός. Με σάρκα και οστά και με μια πλατφόρμα προσβάσιμη δωρεάν σε όλο το ενδιαφερόμενο κοινό, νέοι και νέες ηλικίας 18 έως 35 ετών θα μπορούν να μάθουν να διαβάζουν πιο σωστά μια είδηση, να εντοπίζουν τις παγίδες της και να καταρρίπτουν τις ψευδείς ειδήσεις, μέσα από μια εργαλειοθήκη και online εργαστήρια που όλα βρίσκονται μόλις ένα κλικ μακριά μας.
#echaritygr: Γιώργο, πλέον είναι διαθέσιμη η εκπαιδευτική διαδικτυακή πλατφόρμα Youth Myth Busters για όλους όσοι θέλουν να ενημερωθούν για τα FakeNews αλλά κι άλλες σημαντικές ενότητες για τη σωστή ανάγνωση των γεγονότων. Θα μπορούσες να μας δώσεις λίγες πληροφορίες αναφορικά με το τι είναι αυτή η πλατφόρμα και πως μας βοηθάει στην διάκριση των ψευδών ειδήσεων από τις διασταυρωμένες και με πηγή ειδήσεις;
#ΚΜΟΠ: Πράγματι, εδώ και λίγες ημέρες είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι η δωρεάν εκπαιδευτική πλατφόρμα Youth Myth Busters είναι πλέον διαθέσιμη για όλους. Αρχικά, να επισημάνουμε ότι η πλατφόρμα έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Youth Myth Busters το οποίο συντονίζεται από το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας και υλοποιείται ταυτόχρονα σε Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο, Τσεχία και Ουγγαρία.
Τι κερδίζει κανείς κάνοντας την εγγραφή του;
Έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τις γνώσεις του σχετικά με τον ψηφιακό γραμματισμό, τη συμμετοχή και ενασχόληση με τα κοινά, τη συμπεριφορά των media influencers, την αντιμετώπιση των fake news και την εντοπισμό της ρητορικής μίσους. Αυτά είναι τα εφόδια που δίνει η πλατφόρμα, τα οποία συνεπικουρούμενα από διάφορες βιβλιογραφικές παραπομπές και ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν τον καθένα να ξεχωρίσει πιο εύκολα ποιες ειδήσεις είναι ψευδείς και ποιες αληθείς.
#echaritygr: Η συγκεκριμένη διαδικτυακή πλατφόρμα δημιουργήθηκε πρόσφατα. Ποιο ήταν εάν θέλεις το κίνητρο για την δημιουργία αυτής της πλατφόρμας από τη χώρα μας, το ΚΜΟΠ και άλλες χώρες που συνεργάζεστε για την υλοποίηση αυτής της πλατφόρμας;
#ΚΜΟΠ: Τέτοιες μέρες, πριν από δύο χρόνια, μας προβλημάτιζε η μειωμένη ενασχόληση των νέων με τα κοινά και η ταυτόχρονη ραγδαία άνοδος των #fakenews. Σκεφτόμασταν πώς θα μπορούσαμε να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση και των δύο αυτών σημαντικών ζητημάτων. Έτσι, είχαμε την ιδέα να φτιάξουμε μια πλατφόρμα που θα εντοπίζει και θα καταπολεμά τα fake news στο διαδίκτυο με απώτερο σκοπό την ενεργοποίηση των νέων και τη μεγαλύτερη συμμετοχή και ενασχόλησή τους με τα κοινά.
#echaritygr: Όσον αφορά την πρόσβαση και την χρήση της, σε ποιους απευθύνεται; Κάποιος ο οποίος δεν ασχολείται με την δημοσιογραφία, τι θα κερδίσει μέσα από αυτή;
#ΚΜΟΠ: Η πλατφόρμα Youth Myth Busters απευθύνεται κυρίως σε νέους και νέες ηλικίας 18-35. Ωστόσο, κάθε άτομο που θέλει να βελτιώσει τις γνώσεις του σχετικά με την καταπολέμηση των fake news στο διαδίκτυο μπορεί να κάνει δωρεάν εγγραφή και να παρακολουθήσει όλες τις ενότητες. Μάλιστα, μετά την ολοκλήρωση των 5 εκπαιδευτικών ενοτήτων οι συμμετέχοντες-ουσες θα έχουν τη δυνατότητα απόκτησης –δωρεάν- του αντίστοιχου πιστοποιητικού.
#echaritygr: Πως μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος ενδιαφερόμενος και να συνδέσει τη γνώση που θα αποκτήσει, με την καθημερινή μας ανάγνωση ειδήσεων;
#ΚΜΟΠ: H περιήγηση στην πλατφόρμα είναι αρκετά απλή και φιλική προς τον χρήστη. Δημιουργώντας απλά έναν νέο λογαριασμό και κάνοντας εγγραφή στην ενότητα «Νέοι-εες» μπορεί ο καθένας να αρχίσει το δικό του ταξίδι για την καταπολέμηση των fake news. Μέσα από τις εκπαιδευτικές ενότητες ο χρήστης θα μάθε ποια απλά βήματα πρέπει να ακολουθήσει για να αξιολογήσει τις ειδήσεις που διαβάζει.
Για παράδειγμα, υπάρχει το όνομα του συγγραφέα σε ένα άρθρο; Υπάρχουν διαθέσιμες πηγές; Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε για να εντοπίσουμε αν μια είδηση είναι #fake ή αληθής.
#echaritygr: Και μετά την εκπαίδευση της πλατφόρμας, τι θα ακολουθήσει; Υπάρχει κάποιο έπαθλο για τους συμμετέχοντες;
#ΚΜΟΠ: Η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι η αρχή, είναι θα λέγαμε το πρώτο βήμα για τον εντοπισμό και την καταπολέμηση των fake news της κοινότητας των Youth Myth Busters. Στόχος μας είναι μετά την ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών ενοτήτων να δημιουργήσουμε ομάδες που θα συνεργαστούν, θα εντοπίσουν και θα καταπολεμήσουν τη διάδοση των fake news.
Ουσιαστικά, αυτό που θα κληθούν να κάνουν αυτές οι ομάδες, σε συνεργασία πάντα με την ερευνητική μας ομάδα στο ΚΜΟΠ αλλά και μια ομάδα ατόμων από τον χώρο της ακαδημίας και των ΜΜΕ, είναι να παρουσιάσουν με ένα διαφορετικό τρόπο τις αληθείς ειδήσεις. Αυτός ο τρόπος μπορεί να περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου άρθρου που θα αναδεικνύει το πραγματικό γεγονός, την κατάρριψη ενός μύθου μέσα από μια φωτογραφία, ένα βίντεο ή κάποιο άλλο μέσο.
Αυτό που μας χαροποιεί είναι το ενδιαφέρον και η ανταπόκριση που βλέπουμε. Πριν λίγες ημέρες διοργανώσαμε τη διαδικτυακή παρουσίαση της πλατφόρμας, με τη συμμετοχή 50 νέων ατόμων από κάθε άκρη της Ελλάδας. Από την Κρήτη, το Αιγαίο, τη Θράκη.
Αυτό ακριβώς θέλουμε, μέσα από τις ομάδες του Youth Myth Busters να ενώσουμε δυνάμεις και να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι για τη διασφάλιση της έγκυρης ενημέρωσης.
Μάθετε περισσότερα στο youthmythbusters.eu
Εγγραφείτε ΔΩΡΕΑΝ στην Εκπαιδευτική Online Πλατφόρμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
echaritygr
Latest posts by echaritygr (see all)
- Θέατρο Σοφούλη | «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ έναν γλάρο να πετάει» - 18 Μαρτίου 2023
- BABY BOOM | 12ο event στο Hyatt Regency Thessaloniki στηρίζει Παιδικά Χωριά SOS - 18 Μαρτίου 2023
- Κινέζοι σκίουροι, ρίχνονται με τα μούτρα στη μάχη κατά των ναρκωτικών ουσιών - 12 Μαρτίου 2023
- Σεισμός 7,8 Ρίχτερ σε Τουρκία – Β. Συρία | Τουλάχιστον 1.500 νεκροί (ΕΙΚΟΝΕΣ) - 6 Φεβρουαρίου 2023
- Κλωνοποιημένες «σούπερ αγελάδες» στην Κίνα παράγουν υψηλή ποσότητα γάλακτος - 3 Φεβρουαρίου 2023