“Ζαβός” και “Μούττη”: Οι Κύπριοι έποικοι στον πλανήτη Άρη (ΦΩΤΟ)

 “Ζαβός” και “Μούττη”: Οι Κύπριοι έποικοι στον πλανήτη Άρη (ΦΩΤΟ)

Κάπου εκεί μακριά, περίπου 225 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη, πάνω στον παγωμένο πλανήτη Άρη, ανάμεσα στις σφοδρές αμμοθύελλες, τους κρατήρες και τα βουνά, βρίσκονται δύο βράχοι οι οποίοι αποκτούν πλέον ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο, αφού πρόσφατα τους οποίους δόθηκαν ονόματα στην κυπριακή διάλεκτο.

Για πρώτη φορά, η ΝΑΣΑ υιοθέτησε λέξεις στην κυπριακή διάλεκτο, ονομάζοντας δύο βράχους στον πλανήτη Άρη, τιμώντας έτσι το έργο του 33χρονου Κύπριου επιστήμονα Δρ Κωνσταντίνου Χαραλάμπους, ο οποίος εργάζεται  στην αποστολή της διαστημοσυσκευής InSight της ΝΑΣΑ, που προσεδαφίστηκε πρόσφατα με τεράστια επιτυχία στον κόκκινο πλανήτη.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουμε κυπριακής διαλέκτου ονόματα στον κόκκινο πλανήτη» δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δρ. Χαραλάμπους, ο οποίος είναι ερευνητικό μέλος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO). Στον κ. Χαραλάμπους δόθηκε η ευκαιρία να επιλέξει λέξεις στην κυπριακή διάλεκτο προκειμένου να δοθούν ονόματα σε δύο βράχους που βρίσκονται στη γειτονική περιοχή του InSight.

Ο κ. Χαραλάμπους έστειλε στη ΝΑΣΑ διάφορες εισηγήσεις και τη σημασία των λέξεων και η ΝΑΣΑ έκανε την τελική επιλογή. “Ετσι, κάπου εκεί μακριά στο πλανήτη Άρη υπάρχει ένα μικρό κομμάτι από την Κύπρο μας” είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Χαραλάμπους.





«Ζαβός» και «Mούττη» στον πλανήτη Αρη

Από τώρα και στο εξής, λοιπόν, στον γεωλογικό κατάλογο του InSight περιλαμβάνονται τα ονόματα «ζαβός» και «μούττη».

«Αυτός είναι ο κατάλογος με τους πιο σημαντικούς βράχους που γειτονεύουν το InSight lander και οι οποίοι θα αναφερθούν και θα αναλυθούν στα αντίστοιχα επιστημονικά άρθρα, συνεντεύξεις, συνέδρια και συναντήσεις» είπε ο κ. Χαραλάμπους.

Ο Κύπριος επιστήμονας Δρ. Κωνσταντίνος Χαραλάμπους, ο οποίος εργάζεται στην ομάδα της διαστημοσυσκευής InSight της NASA που προσεδαφίστηκε στον πλανήτη Αρη, παραχώρησε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ.

Ο Δρ Χαραλάμπους, σημαντικό στέλεχος της αποστολής InSight

 Η επιτυχής προσεδάφιση πρόσφατα στον Αρη της πρωτοποριακής διαστημοσυσκευής InSight της ΝΑΣΑ σκόρπισε δάκρυα συγκίνησης και υπερηφάνειας σε όλο τον κόσμο. Εκείνη ήταν μια ιδιαίτερη ημέρα και για τον συμπατριώτη μας, τον Δρα. Κωνσταντίνο Χαραλάμπους, ο οποίος είδε το όνειρό του να πραγματοποιείται και τον κόπο του να αγγίζει το κόκκινο έδαφος του Αρη.

Ο Δρ Χαραλάμπους αποτελεί σημαντικό μέλος της ομάδας που εργάζεται στη ΝΑΣΑ και παρακολουθεί το σεισμόμετρο SP εντός της διαστημοσυσκευής, που ήταν ιδέα του διδακτορικού καθηγητή του στο Imperial του Λονδίνου, Tom Pike εδώ και 25 χρόνια. Τη μέρα της προσεδάφισης βρισκόταν στο ερευνητικό εργαστήριο JPL της ΝΑΣΑ στις ΗΠΑ μαζί με όλη την επιστημονική ομάδα του InSight καθώς κατέχει, μετά τον Καθηγητή Pike, την πιο ψηλή θέση στην κύρια ομάδα του SP για τις επιχειρήσεις εδάφους.

Ο κ. Χαραλάμπους εξέφρασε περηφάνια όχι μόνο για την σημαντικότητα της αποστολής αλλά και για το ότι “το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς μου βρίσκεται τόσο μακριά, σε ένα άλλο πλανήτη”.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Χαραλάμπους γεννήθηκε στη Λεμεσό με καταγωγή από την Κερύνεια. Σπούδασε στο Imperial College London και κατέχει διδακτορικό (PhD) στις Πλανητικές Επιστήμες. Από το 2013 μέχρι και σήμερα εργάζεται ως ερευνητής σε πολλαπλούς τομείς της επιστημονικής ομάδας της αποστολής του διαστημικού σκάφους του InSight της ΝΑΣΑ για τον πλανήτη Άρη με επίκεντρο την ομάδα κατασκευής και ανάλυσης του σεισμομέτρου βραχέας περιόδου (SP). Παράλληλα, ως μέλος της ομάδας του Council of Terrains βοήθησε στην επιλογή του σημείου προσεδάφισης στην περιοχή του ισημερινού του Άρη, Elysium Planitia, μια διαδικασία η οποία διήρκεσε 4 χρόνια.

Ο Κύπριος επιστήμονας Δρ. Κωνσταντίνος Χαραλάμπους, ο οποίος εργάζεται στην ομάδα της διαστημοσυσκευής InSight της NASA που προσεδαφίστηκε στον πλανήτη Αρη, παραχώρησε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ.

Με την πρώτη επιτυχή εγκατάσταση σεισμομέτρου σε επιφάνεια άλλου πλανήτη, ο Δρ. Χαραλάμπους παρευρίσκεται καθημερινά στην JPL στη ΝΑΣΑ όπου έχει ήδη αρχίσει την σεισμική εξερεύνηση και ανάλυση των δεδομένων με σκοπό το χαρακτηρισμό της σύνθεσης, του εσωτερικού, και γενικότερα την ιστορία εξέλιξης του πλανήτη Άρη.

Το ΚΥΠΕ επικοινώνησε με τον Δρα. Χαραλάμπους θέτοντάς του σειρά ερωτήσεων για αυτή την μεγάλη του επιτυχία και εμπλοκή στο διαστημικό πρόγραμμα της ΝΑΣΑ.

“Ελπίζω πως μέσα από αυτό το συναρπαστικό ταξίδι θα καταφέρουμε να λύσουμε τα διάφορα μυστήρια που έχουν εμφανιστεί από τα ενδεχομένως σεισμικά και αντισεισμικά σήματα που κατεβάζουμε από περίπου 225 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά” είπε στο ΚΥΠΕ.

Με επαγγελματισμό αλλά και μεγάλο ενθουσιασμό εργάζονται οι επιστήμονες σχεδόν 24 ώρες την ημέρα.





 “Καθημερινά νωρίς το πρωί μεταξύ 1 π.μ και 5 π.μ περιμένουμε το πέρασμα του ultra-high frequency (UHF) antenna και ξυπνάμε για να κάνουμε μια γρήγορη ανάλυση στα δεδομένα έτσι ώστε να εντοπίσουμε τυχόν σεισμικές δονήσεις (Marsquake). Μέχρι στιγμής, μπορούμε να δούμε τις υπογραφές των ανεμοστροβίλων και κάποιες ιδιόμορφες συμπεριφορές που δεν έχουμε κατανοήσει καλύτερα ακόμα, αλλά η αναγνώριση ενός σεισμού στον Αρη θα έχει μεγάλο αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο”, συνέχισε ο κ. Χαραλάμπους. 

Σημείωσε ότι το InSight είναι μια πολύ διαφορετική αποστολή από τις προηγούμενες και είπε:

“Είναι η πρώτη φορά που τα όργανα θα αναπτυχθούν στην επιφάνεια (με την εγκατάσταση του SEIS να έχει ήδη γίνει) και είναι ένα πολύ δύσκολο έργο για να επιτευχθεί, γιατί η τοποθεσία πρέπει να πληροί πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις”.

Σε ό,τι αφορά τους στόχους της αποστολής, είπε ότι το InSight μέσω σεισμικών κυμάτων, θα ακούσει τον παλμό και θα παρατηρήσει βαθιά το εσωτερικό του Άρη, δηλαδή από τις δονήσεις θα δημιουργηθεί μια εικόνα του εσωτερικού του Άρη που θα βοηθήσει τους ερευνητές να ανιχνεύσουν έναν στερεό ή υγρό πυρήνα.

“Τα υπολείμματα ενός υγρού πυρήνα θα υποδηλώσουν ότι ο Άρης είχε κάποτε μαγνητικό πεδίο. Όπως και στη Γη, αυτό το πεδίο προστάτευε τον Άρη από επιβλαβείς ηλιακούς ανέμους πριν 3 δισεκατομμύρια χρόνια. Τότε, ο Άρης ήταν πολύ πιο ζεστός και πιο υγρός και ίσως ήταν ικανός να φιλοξενήσει την πρώιμη ζωή, και έτσι με όλα αυτά τα στοιχεία θα καταλάβουμε τι πήγε στραβά στην ιστορία του Άρη”

 

Πηγή: ALPHA News Kύπρου

The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

Related post

Ρώτα το #echaritygr ότι θες, όποτε θες
×
Exit mobile version