«Τροφ(ές) για Σκέψη» / Το Ημερολόγιο της Κλαίρης
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν οι τροφές προκαλούν αντίστοιχες διαθέσεις; Έχετε αναζητήσει ποτέ αιτίες αλλαγής της διάθεσης σας ή ανεξήγητης λύπης και κούρασης; Επιστημονικές θεωρίες αναφέρουν πως σε μεγάλο ποσοστό η ευθύνη βαραίνει τις ουσίες που καταναλώνουμε. Υπάρχουν προφανείς ενδείξεις πως οι τροφές που επιλέγουμε στη διατροφή μας είναι άμεσα συνυφασμένες με το πως νιώθουμε. Άλλωστε το φαγητό επηρεάζει τις χημικές εκείνες ουσίες του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τις αλλαγές της διάθεσης μας. Σχετικό παράδειγμα οι κοινότυπες φράσεις «Θα ήθελα να φάω τώρα κάτι γλυκό/ αλμυρό». Αναμφίβολα και η πείνα και ο κορεσμός αλλά και η όρεξη είναι καταγεγραμμένα σε αυτό το μέρος του ανθρώπινου οργανισμού. Και στην περίπτωση επίσης της λειτουργίας του μεταβολισμού συμβάλλουν τα δισεκατομμύρια κύτταρα και νευρώνες που αποτελούν το κέντρο ελέγχου θρέψης, τον εγκέφαλο. Οι νευρώνες επικοινωνούν μεταξύ τους στέλνοντας μηνύματα σχετικά με τις διαθέσεις, τα αισθήματα και τα συναισθήματα, καθώς και τη σωματική πείνα. Οι χημικές ουσίες που ονομάζονται “νευροδιαβιβαστές” μεταφέρουν αυτά τα μηνύματα από το ένα κύτταρο του εγκεφάλου στο άλλο και σε όλο το σώμα μας. Συνεπώς ο,τι καταναλώνουμε σε τροφή και πόση επηρεάζει την ισορροπία κάποιων από αυτών των νευροδιαβιβαστών, όπως τη σεροτονίνη και ντοπαμίνη. Με τη σειρά της η ισορροπία αυτή ενεργοποιεί συναισθήματα. Τα χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο συχνά σχετίζονται τόσο με την κατάθλιψη όσο και τον θυμό. Όταν ο εγκέφαλος χρειάζεται ποσότητα σεροτονίνης, θα πρέπει να καταναλώνονται συγκεκριμένες τροφές που παρέχουν τον εγκέφαλο τις πρώτες ύλες που απαιτούνται για να συνθέσει και να απελευθερώσει σεροτονίνη. Επιλέγοντας τις κατάλληλες τροφές, οδηγούμε τον οργανισμό μας και σε κατάλληλες συνθήκες ψυχικής ευεξίας.
“Τροφές και πνεύμα”: Θέλοντας να βελτιώσουμε την μνήμη μας και την εργασιακή μας αποδοτικότητα, η διατροφή μας θα μπορούσε να περιλαμβάνει ξηρούς καρπούς [κυρίως καρύδια], πράσινα λαχανικά, φασκόμηλο, θαλασσινά, μούρα και δημητριακά. Υπάρχουν τροφές που μας δίνουν μια ξαφνική ώθηση όταν χρειάζεται να ξυπνήσουμε ή να μελετήσουμε πολύ αλλά χρειάζεται μέτρο. Ένας καφές ευθύνεται πάντα για αυτήν την ψυχική ώθηση αλλά η υπερβολή μπορεί να προκαλέσει ανησυχία η ευερεθιστότητα. “Τροφές και χαρμονή”: Το γάλα, το κοτόπουλο, οι μπανάνες, τα πράσινα λαχανικά, τα μανιτάρια, τα ρεβίθια, η σπιρουλίνα, ο σολωμός μπορεί να μας ευνοήσουν ως προς ευχάριστα συναισθήματα. Βασική αιτία η ενεργοποίηση της χημικής αυτής ουσίας του εγκεφάλου, της ντοπαμίνης. Το κακάο και η μαύρη σοκολάτα είναι γνωστά για την προώθηση της ευημερίας, το κακάο περιέχει φαινυλαιθυλαμίνη (την ίδια χημική που παράγεται από τον εγκέφαλο, όταν ερωτευόμαστε), προκαλώντας την απελευθέρωση των ενδορφινών. Οπότε τί καλύτερη δικαιολογία να υποκύψουμε στον πειρασμό; Όπως και να’χει οφείλουμε να γνωρίζουμε πως γεύματα που περιέχουν πολύ ζάχαρη ή λίπος πιθανότατα να μας προκαλέσουν αίσθημα λύπης μετά από λίγο.
“Τροφές και χαλάρωση”: Το να τρώμε υδατάνθρακες χωρίς το στοιχείο της πρωτεΐνης έχει μια χαλαρωτική επίδραση στον οργανισμό μας. Ένα μείγμα ξηρών καρπών, ένα τσάι από βότανα, λίγο μέλι, μία σούπα λαχανικών, 2-3 αυγά, μαύρο ρύζι, ζυμαρικά ολικής αλέσεως είναι μόλις λίγες από τις τροφές που ενεργοποιούν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο που μας παρέχει χαλάρωση. “Τροφές και ενέργεια”: Ένας πολύ καλός τρόπος να νιώθεις γεμάτος ενέργεια είναι να τρέφεσαι με γεύματα περιεκτικότητας πρωτεΐνης αλλά όχι λίπους. Το ψάρι, τα θαλασσινά, τα πουλερικά, τα χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικά, τα φασόλια, ο αρακάς, το αλάτι Ιμαλαΐων, οι γλυκοπατάτες, το σπανάκι, τα αμύγδαλα, τα πορτοκάλια, τα μήλα είναι μια σταθερή πηγή καυσίμων για το σώμα μας.
Δεν αποκλείεται όμως πολλές φορές να συμβαίνει και το ανάποδο. Το ότι δηλαδή ορισμένες διαθέσεις μπορεί να επηρεάσουν το είδος των τροφίμων που θα επιλέξετε να φάτε. Πολλοί άνθρωποι λένε ότι ποθούν υδατάνθρακες με άμυλο όταν αισθάνονται άγχος και ότι η κατανάλωση αυτών ενδέχεται να τους κάνει να αισθάνονται μια αίσθηση ηρεμίας. Οι χημικές ουσίες στον εγκέφαλο επιδρούν επίσης στο πότε τρώμε, τα είδη των τροφών που επιλέγουμε, το πόσο τρώμε και εάν έχουμε τελικά φτάσει στο επίπεδο κορεσμού και όλα αυτά εν τέλει να επηρεάζουν τη διάθεσή μας. Οι ενδορφίνες, για παράδειγμα, είναι οι χημικές ουσίες που παράγονται φυσικά από το σώμα σας για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του άγχους και του πόνου. Τροφές που φαίνεται να προκαλούν την απελευθέρωση των ενδορφινών, είναι και αυτές που θεωρούνται από πολλούς ως ανυψωτές διάθεσης. Με τη σειρά τους, οι ενδορφίνες πιστεύεται ότι πυροδοτούν την λαχτάρα για τα ίδια αυτά τρόφιμα. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο δεν μπορεί να είναι καλή ιδέα για μερικούς ανθρώπους να ενδώσουν στον πόθο κατανάλωσης των τροφών αυτών ως εξισορροπητές διάθεσης καθώς μπορεί να μην είναι σε θέση να σταματήσουν να τρώνε!
Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί αντικατάσταση συμβουλευτικής ενός ειδικού διατροφολόγου. Στοχεύει μόνο στην ενημέρωση της ψυχικής ευεξίας μέσω εγκεφαλικών ουσιών και συνεπειών αυτών απο την σκοπιά της ψυχολογίας και μόνο. Το άτομο που επιθυμεί να προβεί σε υιοθέτηση συγκεκριμένης δίαιτας θα πρέπει να συμβουλευτεί ειδικό ως προς τις οργανικές και βιολογικές του ανάγκες.
Support AddBox
echaritygr
Latest posts by echaritygr (see all)
- Θέατρο Σοφούλη | «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ έναν γλάρο να πετάει» - 18 Μαρτίου 2023
- BABY BOOM | 12ο event στο Hyatt Regency Thessaloniki στηρίζει Παιδικά Χωριά SOS - 18 Μαρτίου 2023
- Κινέζοι σκίουροι, ρίχνονται με τα μούτρα στη μάχη κατά των ναρκωτικών ουσιών - 12 Μαρτίου 2023
- Σεισμός 7,8 Ρίχτερ σε Τουρκία – Β. Συρία | Τουλάχιστον 1.500 νεκροί (ΕΙΚΟΝΕΣ) - 6 Φεβρουαρίου 2023
- Κλωνοποιημένες «σούπερ αγελάδες» στην Κίνα παράγουν υψηλή ποσότητα γάλακτος - 3 Φεβρουαρίου 2023