Χαρά Βλαχοδήμου: Θέλω να είμαι χάδι για όσους περάσουν απ’τη ζωή μου…

 Χαρά Βλαχοδήμου: Θέλω να είμαι χάδι για όσους περάσουν απ’τη ζωή μου…

Γνωριστήκαμε λίγο πριν ένα καλοκαίρι. Άχρονο. Χωρίς ταυτότητα. Μπήκε στο γραφείο, με ένα χαμόγελο τεράστιο του Τζόκερ (εκείνος ο τύπος από τον Μπάτμαν) αλλά το δικό της χαμόγελο ήταν αθώο κι ειλικρινές χωρίς ίχνος κακής σκέψης. Εξάλλου από ένα κορίτσι που το όνομά της είναι ότι κι η ίδια, μια σκέτη ΧΑΡΑ δηλαδή, τι άλλο μπορούσα να περιμένω ο…καχύποπτος; Συστηθήκαμε κι αμέσως θυμάμαι με κέρδισαν οι σκέψεις της, η αλήθεια της, η αγάπη της για τον άνθρωπο. Κι είπα μέσα μου από τότε πως “αξίζει να πορευθείς όσο μακριά ή κοντά γίνεται, με αυτό το πλάσμα”. Κι έτσι κι έγινε. Θες θέλημα Θεού – παρήχηση του Θήτα – θες η αγάπη μας για τον άνθρωπο, θες οι μεγάλες μας ιδέες να αλλάξουμε τον κόσμο ετούτο, θες ότι ο ένας έκλεψε στοιχεία ζωής από τον άλλο; Δεν ξέρω. Πάντως μαζί της αγάπησα και το κολλητάρι της την Κατερίνα – θα σας μιλήσω άλλη ώρα για την Κατερίνα – και μέσα από την συνεργασία μας στο e-Charity.gr  – γιατί η Χαρά είναι συντάκτρια στο Portal μας – έμαθα να ψάχνω εκείνα τα καλούδια της ζωής που όταν πλέον θα τύχει να περάσει σαν φιλμάκι από τα μάτια σου λίγο πριν το μεγάλο ΧΑΙΡΕ, θα ξέρω πως έπνιξα τη ζωή μου στα χαμόγελα. Η Χαρά είναι κορίτσι. Αθλείται. Παίζει βόλευ. Η Χαρά είναι γυναίκα κι υπερασπίζεται τις γυναίκες. Είναι ψυχολόγος. Βοηθάει κόσμο. Συμμετέχει και διατρανώνει όποια καμπάνια μπορεί… Πραγματικά που βρίσκει χρόνο; Η Χαρά είναι συγγραφέας. “Γέννησε” ένα υπέροχο βιβλίο. Τον Συλλέκτη της Χαράς που παρουσιάζεται Τρίτη 22 Νοεμβρίου στις 7μμ στο Βιβλιοπωλείο ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ (Λεωφόρο Νίκης 3, Λιμάνι). Η Χαρά Βλαχοδήμου, είναι η Χαρά της ζωής και σε ένα βράδυ μέσα, με μια ανάσα, μου εμπιστεύθηκε τον παρακάτω διάλογό μας. Σσσσσ… Θα μείνει μεταξύ μας. Κυρίες και κύριοι, η Χαρά…είναι και δική σας!

vlax-3

Αλέξανδρος Τανασκίδης: Σε λένε χαρά και είσαι η χαρά της ζωής ή έχεις και στιγμές”μη-χαράς”?

Χαρά Βλαχοδήμου: Η χαρά χρειάζεται και τη λύπη για να συνεχίσει να υπάρχει. Ένας καθηγητής στο λύκειο με φώναζε «χαρμολύπη». Γιατί μπορεί πολλές φορές να είμαι «όνομα και πράγμα» αλλά έχω μάθει να δέχομαι και τις δύσκολες στιγμές μου με σεβασμό και καρτερία.

Η ψυχή είναι προορισμένη να μαθαίνει, να πονάει, να αγαπάει, να ευτυχεί και να δυστυχεί.

Α.Τ.: Τι ακριβώς είναι το επάγγελμα(?) ψυχολόγου; Μιλάς με την ψυχή ή γίνεσαι ο λόγος της ψυχής;

Χ.Β.: Ένας ψυχολόγος είναι ανάγκη να ακούει με την ψυχή και να απαντάει με επαγγελματισμό. Οι ειδικοί ψυχικής υγείας είναι σαν κλειδοκράτορες. Ο θησαυρός είναι μέσα στον καθένα μας, οι λύσεις κρύβονται κάπου εκεί μέσα, επίσης. Η ψυχοθεραπευτική διαδικασία σου χαρίζει το κλειδί για να δεις μέσα στην ψυχή σου και να σταματήσεις να ψάχνεις γύρω σου τις απαντήσεις σου.

Α.Τ.: Κι όταν πονά η ψυχή τι κάνεις; Έχεις γιατροσόφια για τα άλγη της ψυχής;

Χ.Β.: Η ψυχή είναι προορισμένη να μαθαίνει, να πονάει, να αγαπάει, να ευτυχεί και να δυστυχεί. Εγώ, όπως και κάθε ψυχολόγος, είμαι εκεί για να δείξω τον τρόπο σε κάποιον να στηρίζει την ψυχή του σε ότι και αν αυτή περνάει. Άλλωστε, για μένα ο στόχος είναι «να έχεις καταφέρει να γνωρίζεις πως ότι και αν γίνει, καλό ή κακό, στο τέλος της ημέρας, θα το διαχειριστείς, με κάθε τρόπο». Δουλειά μου λοιπόν, δεν είναι μόνο η ανακούφιση, αν και αυτή είναι το πρώτο βήμα. Στόχος μου είναι τα εφόδια που θα δώσω σε κάποιον για να αφουγκράζεται και να θεραπεύει το άλγος της ψυχής του από μόνος του.

vlax-2

Α.Τ.: Γιατί ασχολήθηκες επαγγελματικά με την ψυχολογία; Τι σου μήνυσε η ψυχή σου μικρή κι είπες “μάνα θα γίνω ψυχολόγος”;

Χ.Β.: Μη γελάσεις αλλά το πρώτο μου ερέθισμα ήταν η «σιωπή των αμνών» και ο διάσημος κανίβαλος Χάνιμπαλ Λέκτερ. Με γοήτευε πάντα το που μπορεί να φτάσει ο ανθρώπινος νους, το καλό και το κακό που υπάρχει μέσα μας. Αλλά στο σήμερα, μπορώ να σου πω, πως με κάποιο περίεργο τρόπο, δε μπορούσα να κάνω αλλιώς. Ήθελα απαντήσεις για να μπορώ να κάνω τους ανθρώπους μου ευτυχισμένους, ήθελα να κάνω τον κόσμο να μην υποφέρει, να μην φυλακίζεται, να μην πονάει. Παιδική σκέψη. Αλλά κινητήριος δύναμη για όσα μέχρι τώρα έχω πασχίσει να μάθω.

Α.Τ.: Έχεις συστήσει μια ομάδα που λέγεται “girl up”. Tι ακριβώς κάνετε εκεί εσύ κι η συνάδελφος σου Δέσποινα Πολυχρονίδου; Γιατί να σηκωθούν ψηλά τα κορίτσια; Πέσαν τόσο χαμηλά στα χρόνια που ζούμε; Τι διδάσκετε ή συζητάτε;

Χ.Β.: Είναι η πρώτη εθελοντική οργάνωση για έφηβα κορίτσια στην Ελλάδα. Με την φίλη μου και συνεργάτιδα μου, Δέσποινα Πολυχρονίδου αποφασίσαμε πως πρέπει να δώσουμε στα κορίτσια ότι δεν είχαμε εμείς στην ηλικία τους. Ευκαιρία να ακουστούν, μια ομάδα να ανήκουν και την ελευθερία να μάθουν πως μπορούν να κυνηγήσουν όλα όσα η ψυχή τους έχει ανάγκη. Στην κοινωνία του 2016, όπου το χάος είναι χαρακτηριστικό στοιχείο όλων των εκφάνσεων ζωής, τα κορίτσια έχουν ανάγκη την κατεύθυνση, ένα στήριγμα δυνατό για τις δύσκολες στιγμές τους και το πιο σημαντικό; Μια γέφυρα με τους γονείς τους για να μπορούν να επικοινωνήσουν ουσιαστικά. Στην πράξη, κάνουμε βιωματικές ομάδες με θέματα την αυτοεκτίμηση, την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, την αποδοχή διαφορετικότητας, την αυτοεικόνα, τις σχέσεις με τους γονείς και το άλλο φύλο, την διεκδίκηση των θέλω μας, την φιλία, τον επαγγελματισμό προσανατολισμό και πολλά άλλα.

Είμαστε εδώ για να μάθουν πως δεν είναι μόνες.

Η Δέσποινα Πολυχρονίδου είναι Δημοσιογράφος με πτυχίο Κοινωνικής Διοίκησης με κατεύθυνση Κοινωνική Πολιτική (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) και Μεταπτυχιακό στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας). Η Χαρά Βλαχοδήμου είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια με πτυχίο Ψυχολογίας από το Α.Π.Θ και μεταπτυχιακό κλινικής ψυχολογίας στο Leiden University of Nederlands.
Η Δέσποινα Πολυχρονίδου είναι Δημοσιογράφος με πτυχίο Κοινωνικής Διοίκησης με κατεύθυνση Κοινωνική Πολιτική (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) και Μεταπτυχιακό στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας). Η Χαρά Βλαχοδήμου είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια με πτυχίο Ψυχολογίας από το Α.Π.Θ και μεταπτυχιακό κλινικής ψυχολογίας στο Leiden University of Nederlands.

Α.Τ.: Κι αν δεν ήσουν ψυχολόγος; Τι επάγγελμα ή λειτούργημα θα ήθελε να κάνεις;

Χ.Β.: Το να είμαι η Χαρά που ξέρεις, σημαίνει πως είμαι και η ψυχολόγος που ξέρεις. Το ένα συνυπάρχει τόσο αμοιβαία πλέον, με το άλλο, που δε μπορώ να σκεφτώ τον εαυτό μου μισό. Ταυτόχρονα όμως με αυτό, θα σου έλεγα ότι λατρεύω την συγγραφή, την φωτογραφία και την ζωγραφική. Επίσης σέβομαι απεριόριστα τους ιατρούς, είναι ένα βήμα πιο πάνω. Πολλές φορές σε παρελθοντικό επαγγελματικό πλαίσιο, σε μια ογκολογική πτέρυγα, ένιωσα πως θα ήθελα να μπορούσα να κάνω και το κάτι παραπάνω πρακτικά για τους πάσχοντες εκεί. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά, μη μου βάζεις ιδέες. Χαχαχα…

vlax-1

Α.Τ.: Έχει πει και κακά λόγια κάποια ψυχή;

Χ.Β.: Είμαι και εγώ άνθρωπος. Έχω πληγώσει και έχω πληγωθεί. Όταν δε ξέρεις τι να κάνεις με τον θησαυρό και τη δύναμη που έχεις μέσα σου, δυστυχώς πολλές φορές την στρέφεις προς τα έξω, προς τους ανθρώπους σου για να προστατευτείς. Απλώς, με το πέρασμα του χρόνου, έμαθα να διαχειρίζομαι τον εαυτό μου. Θέλω συνειδητά να είμαι «χάδι» για όσους περάσουν από τη ζωή μου και για όσους δεν προορίζονται να μείνουν… να είμαι κάποια που υπερασπίστηκε την αλήθεια της, όπως και να έχει.

Η ψυχή λέει άσχημα λόγια όταν δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί τις αδυναμίες της, όταν νιώθει πως απειλείται. Όταν την νοιάζει τι θα πει ο κόσμος και όταν δεν έχει αποδεχτεί ακόμα τη φύση της. Θέλει δουλειά και επιμονή στο να μην υποκύπτεις σε άσχημες λέξεις που σου «λερώνουν» την ουσία σου.

11905779_10152992004650614_2061807873846491871_n

Α.Τ.: Αν έβαζες την Ελλάδα στο ντιβάνι του ψυχολόγου…

Χ.Β.: Στο έχουν πει πως κάνεις υπέροχες ερωτήσεις; Θα την αντιμετώπιζα, αρχικά, όπως έναν άνθρωπο που πάσχει από κατάθλιψη και άρνηση. Η Ελλάδα έχει μάθει να σκύβει το κεφάλι και έχει ξεχάσει πως είναι να υπάρχει σαν ολότητα από μόνη της. Έχει σκορπίσει τα κομμάτια της ανά τον κόσμο και έχει χάσει την ταυτότητα της. Θα της έδειχνα τον τρόπο να κοιτάξει μέσα της, να μάθει από τα «λάθη» του παρελθόντος και να μην θυματοποιεί μόνη της τον εαυτό της. Να μάθει να λέει ΟΧΙ σε όσα δεν την εξυπηρετούν πια, να αφήνει στην άκρη τα παράσιτα που δημιουργεί ο νους και να δώσει χώρο σε νέες τεχνικές που θα την έκαναν να αναπνεύσει ξανά.

vlax-4

Α.Τ.: Και η επιστήμη έγινε βιβλίο… Συλλέκτης ευτυχίας… Δηλαδή τόσο υπό εξαφάνιση είναι το είδος της ευτυχίας;

Χ.Β.: Το πρώτο μου βιβλίο, εγχειρίδιο για όσους θέλουν να λάβουν τροφή για σκέψη και… αλλαγή. Το πρόβλημα δε το έχει η ευτυχία, το έχουμε εμείς, οι άνθρωποι. Έχουμε μάθει να την ψάχνουμε έξω από εμάς. Να την περιμένουμε ή να την ανεβάζουμε σε θρόνο και να την κάνουμε να μοιάζει ανέφικτη. Πολλοί με ρωτούν, «μα πώς να ευτυχήσω εγώ όταν ο κόσμος συλλογικά είναι δυστυχισμένος;». Το μυστικό είναι να νιώθεις μέρος αυτού του κόσμου και να αναλάβεις την ευθύνη του δικού σου κόσμου. Δε θα περιμένεις τον κόσμο να αλλάξει. Άλλαξε εσύ, γίνε ευτυχισμένος εσύ, μοίρασε τις σκέψεις σου, την αγάπη σου, την δίψα σου για βελτίωση και θα δεις πως στο τέλος της ημέρας, σημασία έχει τι κάνουμε εμείς για τον κόσμο και όχι το τι κάνει αυτός για εμάς.

Μάθετε για τις Ομάδες GIRL UP ΕΔΩ

Girl Up στο Facebook

διάβασε την Χαρά στο e-Charity.gr portal

The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

Related post