O Χάρης, ο βάτραχος που λέει όχι στο κάπνισμα και τα ναρκωτικά!

 O Χάρης, ο βάτραχος που λέει όχι στο κάπνισμα και τα ναρκωτικά!

“Μπορεί το Μαύρο Θέατρο να “σταθεί” στην παιδική σκηνή;”, με ρώτησε μια φίλη όταν είδε την πρότασή μου στους συντελεστές της παιδικής παράστασης “Το βατραχάκι που πήδησε στο βάλτο”. Η αλήθεια είναι πως ξαφνιάστηκα κι εγώ ευχάριστα στο πρώτο άκουσμα. Και είπα να το “ψάξω” λίγο πιο βαθιά. Ποιος είναι αυτός ο βάτραχος, έχει όνομα; Γιατί πηδάει στον βάλτο και κυρίως γιατί είναι τόσο σημαντικό που πηδάει; Αυτή… δεν είναι η δουλειά του; Ο κόσμος του; Και τελικά που στοχεύει αυτή η θεατρική παιδική παράσταση; Έτσι αποφάσισα να προσεγγίσω τον αγαπημένο φίλο και ηθοποιό, Δημήτρη Καρατζιά, ιδιοκτήτη του Πολυχώρου VAULT Theater Plus και να του προτείνω να μιλήσω με τους συντελεστές. Ιδού λοιπόν τι μας απαντούν οι Στέλιος Ευαγγελόπουλος και Αγγελική Φωστίνη για τον Χάρη τον βάτραχο. Ελάτε μαζί μας, στον…βάλτο…με τα πλείστα όσα μυστικά. Ο Πολυχώρος VAULT παρουσιάζει την παράσταση για παιδιά «Το Βατραχάκι που πήδησε στο βάλτο» της πνευμονολόγου Δήμητρας Μπουσίου από την καλλιτεχνική ομάδα «Καρυδότσουφλο», από τα τέλη του Οκτώβρη έως και τις 8 Ιανουαρίου 2017,  κάθε Κυριακή στις 12:00. Μια συμβολική ιστορία με τεχνική μαύρου θεάτρου για τον εθισμό, το κάπνισμα, τις ουσίες, τις παγίδες και τις εξαρτήσεις.

vatraxaki

Αλέξανδρος – Γιώργος Τανασκίδης – Λαμπουσνάκης: Πάντρεμα παιδικής σκηνής με το μαύρο θέατρο. Πρωτότυπη ιδέα. Πως προέκυψε; Στέλιος Ευαγγελόπουλος & Αγγελική Φωστίνη: Είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται συχνά για το παιδικό θέαμα, ειδικά με κούκλα, σε όλο τον κόσμο λόγω των έντονων φωσφοριζέ χρωμάτων και της ψευδαίσθησης ότι η κούκλα κινείται, πετάει, κολυμπάει μόνη της καθώς ο κουκλοπαίχτης φορώντας μαύρα «εξαφανίζεται» πίσω από αυτήν. Επίσης προέκυψε σαν σκηνοθετική ιδέα από τον Μιχάλη Μαραγκό γιατί το αποτέλεσμα είναι κοντά στην ψηφιακή εικόνα με την οποία τα παιδιά είναι πιο εξοικειωμένα στη σύγχρονη κοινωνία.

Α.Γ.Τ.Λ.: Ο Χάρης λοιπόν με τη βουτιά του στο βάλτο… των ουσιών. Σε μια εποχή έξης και συνηθειών βλαβερών, ένα τέτοιο θέμα είναι σημαντικό σίγουρα. Γιατί έπρεπε να πάρει όμως άδεια από το Υπουργείο; Εννοώ γιατί τόση γραφειοκρατία σε ζητήματα “εκπαίδευσης” κοινού;

Σ.Ε.&Α.Φ.: Η συγγραφέας του έργου και πνευμονολόγος Δήμητρα Μπουσίου αναφέρεται σε αυτό: Το θεατρικό έργο «Το βατραχάκι που πήδησε στο βάλτο» αποτελεί ενότητα του προγράμματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, «ΠΑΡΕ ΑΝΑΣΑ», για την πρόληψη του καπνίσματος και των εθιστικών συμπεριφορών. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει 23 θεματικές ενότητες, με αφηγήματα, παιχνίδια, παραμύθια, θεατρικά και τραγούδια, που παρουσιάζεται στους μαθητές της α/βάθμιας και β/βάθμιας εκπαίδευσης. Είναι ευνόητο λοιπόν, εφόσον απευθύνεται σε μαθητές, ότι πρέπει να κριθεί ως κατάλληλο εκπαιδευτικά από το Υπουργείο Παιδείας.

vatrax

Α.Γ.Τ.Λ.: Ζωηρός, δραστήριος και περίεργος ο μικρός Χάρης όπως κάθε νέος της εποχής μας σε μια εποχή με πολλά και διαφορετικά ερεθίσματα. Θα ταυτιστούν τα παιδιά που θα το παρακολουθήσουν ή θα παίξει εκπαιδευτικό ρόλο μόνο όπως τα “σχολεία” μας;

Σ.Ε.&Α.Φ.: Η συγγραφέας του έργου Δήμητρα Μπουσίου γράφει σχετικά: Ο Χάρης, είναι ο κάθε έφηβος, το κάθε παιδί, ένα μικρό γεμάτο χάρες καταπράσινο βατραχάκι. Ανήσυχος, τολμηρός, ζωηρός, ριψοκίνδυνος, γεμάτος όνειρα, φιλοδοξίες. Ασφυκτιά, πνίγεται στα ήσυχα νερά της λίμνης και επιχειρεί να τα ταράξει. Τα παιδιά βλέποντας την παράσταση, μοιράζονται τις επιθυμίες και τις ανησυχίες των ηρώων, συμπάσχουν, έχουν κοινή οπτική και βιώνουν όσα γίνονται επί σκηνής . Η μοίρα των ηρώων τα συγκινεί γιατί θα μπορούσε να είναι και η δική τους μοίρα και η ταύτιση μαζί τους τα οδηγεί στην ανακάλυψη αξιών και στάσεων ζωής.

Α.Γ.Τ.Λ.: Θα την παρακολουθούν την παράσταση μόνο σχολεία και οργανωμένα ή είναι ανοιχτό στο κοινό;

Σ.Ε.&Α.Φ.: Η παράσταση είναι ανοιχτή στο κοινό κάθε Κυριακή στις 12:00 στο Vault Theatre Plus.

Α.Γ.Τ.Λ.: Έχοντας υπόψη μας τους γονείς που μπορεί να φέρουν αντιρρήσεις σε διάφορα ζητήματα που αφορούν τα παιδιά και κρίνουν πως δεν είναι ακόμη ώριμη η κοινωνία μας να καταπιαστούμε με τέτοια “τζίζ” ζητήματα, πιστεύετε πως θα έχουμε αντιδράσεις στο θέμα της θεατρικής μεταφοράς του βιβλίου;

Σ.Ε.&Α.Φ.: Πάντα υπάρχουν αντιδράσεις κυρίως όταν αγγίζουμε θέματα σοβαρά που ο γονιός ή ακόμα και ο εκπαιδευτικός πρέπει να συζητήσει με το παιδί και τον εαυτό του. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχουμε μάθει να συζητάμε με τα παιδιά, να λύνουμε καίριες απορίες τους και να αποδεχόμαστε την πραγματική ζωή. Προτιμάμε τα παιδιά να τα κρατάμε σε έναν κόσμο πιο μαγικό και σε απόσταση από καταστάσεις που βλέπουν καθημερινά στο περιβάλλον τους νομίζοντας πως αν δε μιλάμε γι’ αυτά το παιδί δεν τα προσέχει και δεν τα παρατηρεί. Σκοπός μας λοιπόν είναι τα παιδιά να γνωρίσουν, να καταλάβουν, να μάθουν τη δύναμη της παγίδας, της επιρροής, της εξάρτησης και οι ενήλικες να ευαισθητοποιηθούν μιλώντας στα παιδιά τους για αυτά.

batrax

Α.Γ.Τ.Λ.: Γιατί πιστεύετε ότι επελέγη ένας βάτραχος κι όχι μια μορφή ανθρώπινη;

Σ.Ε.&Α.Φ.: Για αυτό ρωτήσαμε την συγγραφέα Δήμητρα Μπουσίου η οποία είπε: Φτιάχνοντας έναν μύθο με ήρωες πλάσματα της λίμνης, στάθηκε πιο εύκολο να μιλήσω για ένα θέμα ακανθώδες και δύσκολο όπως αυτό των εξαρτήσεων, του καπνίσματος και των ουσιών. Εξάλλου τα ζώα από την εποχή του Αισώπου, έως σήμερα, κατέχουν ιδιαίτερη θέση στο χώρο της μυθοπλασίας. Ο κόσμος τους έχει πολλά κοινά με αυτόν των ανθρώπων. Μιλούν, πράττουν, σκέφτονται, συμπεριφέρονται όπως οι άνθρωποι. Τα παιδιά από την άλλη νιώθουν εξοικείωση με τα ανθρωπόμορφα χαρακτηριστικά των ζώων.

vatraxaki

Α.Γ.Τ.Λ.: Προσωπικά πιστεύω πως θα ήταν πολύ πρωτοποριακό να υπάρχει επικαιροποίηση του υλικού που προβάλει το εν λόγω θεατρικό ώστε να ενσωματωθούν κι άλλες μορφές κακού εθισμού που ούτως ή άλλως η σύγχρονη κοινωνία μας αντιμετωπίζει. Πιστεύετε πως υπάρχει χώρος για προσθήκες με το πέρας των παραστάσεων;

Σ.Ε.&Α.Φ.: Η συγκεκριμένη παράσταση είναι μια ολοκληρωμένη δουλειά με αρχή, μέση και τέλος που με τρόπο συμβολικό αλλά ξεκάθαρο μιλάει για τον κόσμο των εθισμών και των εξαρτήσεων των ουσιών. Σαν ομάδα προσπαθούμε με τις παραστάσεις μας να αγγίζουμε και άλλα τέτοια θέματα κακού εθισμού αλλά πιστεύουμε ότι είναι πιο εύκολο κάθε φορά να αγγίζουμε ένα από αυτά έτσι ώστε τα παιδιά να κατανοούν το μέγεθός του κινδύνου που κρύβει το καθένα.

Α.Γ.Τ.Λ.: Το θέατρο και κυρίως το παιδικό, ειδικά τέτοιας προοπτικής και θεματικής, αποτελεί μια μορφή αλληλεγγύης αφού διαχέει την πληροφορία. Είναι πλέον “της μόδας” το κοινωνικό θέατρο υπό αυτή τη μορφή προβληματισμού ή τελικά επιστρέφουμε σε μορφές παίδευσης του θεάτρου όπως πάντα ίσχυε;

Σ.Ε.&Α.Φ.: Το θέατρο, δεν είναι της μόδας, καθώς υπάρχει από την αρχαιότητα. Ωστόσο είναι μια τέχνη που πηγάζει από την ανάγκη του ηθοποιού και εξαρτάται από την οπτική του θεατή. Έτσι ο λόγος που κάποιος κάνει θέατρο ή πηγαίνει στο θέατρο διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και από καλλιτέχνη σε καλλιτέχνη. Σαν ομάδα πραγματοποιούμε παραστάσεις έχοντας αφετηρία την εσωτερική μας ανάγκη για ευαισθητοποίηση, παίδευση, προβληματισμό του κοινού. Πιστεύουμε πως όταν κάνεις κάτι γιατί είναι μόδα είναι σχεδόν βέβαιο πως θα αποτύχεις καθώς κρατάς απόσταση από αυτό το οποίο πράττεις πάνω στη σκηνή.

vartra

*Οι παραστάσεις παρουσιάζονται στον Πολυχώρο VAULT καθημερινές για σχολεία κατόπιν συνεννόησης και Κυριακές είναι ανοιχτές για το κοινό.

Πληροφορίες /κρατήσεις για σχολεία και συλλόγους:

Ευαγγελόπουλος Στέλιος: 6944219100

Φωστίνη Αγγελική: 6932238833

Μπουσίου Δήμητρα: 6937605793

e-mail: karidotsouflo@yahoo.gr

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΤΟ ΒΑΤΡΑΧΑΚΙ ΠΟΥ ΠΗΔΗΣΕ ΣΤΟ ΒΑΛΤΟ

23 Οκτωβρίου – 8 Ιανουαρίου 2017 – Κυριακές στις 12:00

Διάρκεια: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Γενική είσοδος: 8,00 ευρώ

Ειδικές τιμές από 3 άτομα και πάνω

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ VAULT Theatre Plus: Μελενίκου 26 Γκάζι, Βοτανικός τ.κ 10447

The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

Related post