24 Απριλίου | Μήνυμα του Γ.Γ. ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την Διεθνή Ημέρα για την Πολυμέρεια και την Διπλωματία για την Ειρήνη

 24 Απριλίου | Μήνυμα του Γ.Γ. ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την Διεθνή Ημέρα για την Πολυμέρεια και την Διπλωματία για την Ειρήνη

Οι αρετές της πολυμέρειας και της διπλωματίας

Η Διεθνής Ημέρα Πολυμέρειας και Διπλωματίας για την Ειρήνη ιδρύθηκε και εδραιώθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2018 μέσω του ψηφίσματος A/RES/73/127 και εορτάστηκε για πρώτη φορά στις 24 Απριλίου 2019.

Η διατήρηση των αξιών της πολυμερούς και της διεθνούς συνεργασίας, βασικός πυλώνας του Χάρτη του ΟΗΕ και της Ατζέντα του 2030 για την αειφόρο ανάπτυξη, είναι θεμελιώδης για την προώθηση και την υποστήριξη των τριών πυλώνων του ΟΗΕ – ειρήνη, ασφάλεια, ανάπτυξη και ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα διεθνή πρότυπα και το κανονιστικό πλαίσιο που βασίζεται στις αρχές που οδήγησαν τα έθνη μέσα σε επτά δεκαετίες, να γίνουν ένας ενιαίος φορέας, οφείλουν να αναβαθμίσουν και να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες προκλήσεις του προστατευτισμού και της απομόνωσης.

Παγκόσμια ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι ανθρωπιστικές και μεταναστευτικές κρίσεις είναι εγκάρσιες και εμπλέκουν τις αξίες και τα συμφέροντα των εθνών στην κοινή προσπάθεια και απαιτούν συλλογική προσοχή και δράση. Η τεχνολογική πρόοδος έχει επίσης επηρεάσει το πολιτικό και κοινωνικοοικονομικό τοπίο καθώς και τις διακρατικές σχέσεις.

Όπως τονίζεται στο ψήφισμα, η Διεθνής Ημέρα είναι μια επιβεβαίωση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών του για την επίλυση των διαφορών μεταξύ χωρών με ειρηνικά μέσα. Αναγνωρίζει τη χρήση πολυμερών αποφάσεων και διπλωματίας για την επίτευξη ειρηνικών λύσεων σε συγκρούσεις μεταξύ των εθνών.

Το Ιστορικό της Διεθνούς Ημέρας
Τα Ηνωμένα Έθνη συστάθηκαν ως ενιαίος Οργανισμός το 1945, μετά την καταστροφή του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, με μια κεντρική αποστολή: τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών επισημαίνει πως ένας από τους σκοπούς και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών είναι η δέσμευση των κρατών – μελών για επίλυση των διαφορών με ειρηνικά μέσα, ώστε με αποφασιστικότητα και κοινή προσπάθεια να εξέλθουν τα κράτη μέλη από τη μάστιγα του πολέμου και να παραδώσουν τις χώρες και τα έθνη, σε ομόνοια για τις επόμενες γενιές.

Η πρόληψη των συγκρούσεων, παραμένει, ωστόσο, μια σχετικά μη ευκρινής πτυχή του έργου του ΟΗΕ. Εν τω μεταξύ, η πιο αποτελεσματική και επιθυμητή απασχόληση της διπλωματίας είναι η μείωση των εντάσεων προτού καταλήξουν σε συγκρούσεις ή, εάν ξεσπάσουν (οι συγκρούσεις), να ενεργήσει γρήγορα (Ο ΟΗΕ) για να τις συγκρατήσει και να επιλύσει τις υποκείμενες αιτίες του. Η προληπτική διπλωματία είναι πολύ σημαντική για την υποστήριξη των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών για την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Η δέσμευση για την πολυμέρεια και τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, επιβεβαιώθηκε επίσης από τους περισσότερους παγκόσμιους ηγέτες στη Γενική Συνέλευση τον Σεπτέμβριο του 2018. Η δέσμευση αυτή ενισχύθηκε επίσης στη συζήτηση κατά τη διάρκεια του Διαλόγου Υψηλών Κλιμακίων για την Ανανέωση της Δέσμευσης για την Πολυμέρεια στις 31 Οκτωβρίου 2018.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2018, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε το ψήφισμα, “Διεθνής Ημέρα Πολυμέρειας και Διπλωματίας για την Ειρήνη” (A/RES/73/127) με καταγεγραμμένες ψήφους 144 υπέρ και 2 κατά. Με αυτό το κείμενο, η Γενική Συνέλευση καλεί όλα τα κράτη μέλη, τους παρατηρητές και τους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών να ενισχύσουν και να αναβαθμίσουν τη σημασία της Διεθνούς Ημέρας με τον κατάλληλο τρόπο και να διαδώσουν τα πλεονεκτήματα της πολυμερούς συμμετοχής και της διπλωματίας για την ειρήνη, μεταξύ άλλων μέσω εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που θα ευαισθητοποιήσουν το κοινό.

Το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών
Η πανδημία COVID-19 είναι μια τραγική υπενθύμιση του πόσο βαθιά είμαστε συνδεδεμένοι (ως λαοί). Ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα και αποτελεί μια βασική παγκόσμια πρόκληση! Η καταπολέμηση του ιού, απαιτεί να συνεργαστούμε ενωμένοι ως μία ανθρώπινη οικογένεια.

Πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να σώσουμε ζωές και να προλάβουμε την οικονομική και κοινωνική καταστροφή. Κυρίως δε, πρέπει να αντλήσουμε τα κατάλληλα εκείνα ιστορικά μαθήματα που μας παρέχει αυτή η πανδημία, σχετικά με τις ευπάθειες και τις ανισότητες που έχει δημιουργήσει ο ιός και να μοχλεύσουμε και να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις στην εκπαίδευση, τα συστήματα υγείας, την κοινωνική προστασία και την ανθεκτικότητα των εθνών και των κρατικών συστημάτω μας.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη διεθνής πρόκληση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, ακόμη και πριν από αυτό το “τεστ”, ο κόσμος αντιμετώπιζε άλλους βαθείς διακρατικούς κινδύνους – με κύριο, αυτόν της κλιματικής αλλαγής.

Όμως, η πολυμέρεια δεν είναι μόνο θέμα αντιμετώπισης κοινών απειλών. Αφορά την ανάληψη και εμβάθυνση κοινών ευκαιριών. Τώρα έχουμε την ευκαιρία να οικοδομήσουμε καλύτερα το μέλλον μας από ό, τι στο παρελθόν, στοχεύοντας σε βιώσιμες οικονομίες και κοινωνίες.

Δεν αρκεί να διακηρύξουμε απλώς με λόγο, τις αρετές της πολυμέρειας. Πρέπει να συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε την προστιθέμενη αξία της πολυμέρειας, της διεθνούς συνεργασίας που οφείλει να προσαρμοστεί στις μεταβαλλόμενες εποχές.

Χρειαζόμαστε έναν δικτυωμένο πολυμερισμό, ενισχύοντας τον συντονισμό μεταξύ όλων των παγκόσμιων πολυμερών οργανισμών, με περιφερειακούς και τοπικούς, που μπορούν να συμβάλουν ζωτικά και ουσιαστικά στην ανίχνευση, ανάληψη και επίλυση. Οφείλουμε να ρεφορμίσουμε τις “συμπεριφορές” μας, σε πολυμερικές και πιο συμπεριληπτικές, χωρίς αποκλεισμούς, που να βασίζονται στη βαθιά αλληλεπίδραση με την κοινωνία των πολιτών, τις επιχειρήσεις, τις τοπικές και περιφερειακές αρχές και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς. Η φωνή της νεολαίας είναι καθοριστική για τη διαμόρφωση αυτού του μέλλοντος. Του μέλλοντός μας.

Σε αυτήν τη βασική στιγμή για διεθνή συνεργασία και σε αυτήν την 75η επέτειο των Ηνωμένων Εθνών, ας προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε το όραμα των ιδρυτών για ένα υγιές, δίκαιο, ειρηνικό και πιο βιώσιμο μέλλον για όλους.

 

Γ.Γ. ΟΗΕ

Αντόνιο Γκουτέρρες

WIR 2017
The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

Related post

Ρώτα το #echaritygr ότι θες, όποτε θες
×
Exit mobile version