Αργύρης Αγγέλου: Μόνο με αλληλεγγύη θα αλλάξει η κοινωνία μας
Από το Αρχείο του e-Charity.gr portal
Του συντάκτη Δημήτρη Στεφανίδη
Ένα από τα πιο αγαπημένα μιούζικαλ όλων των εποχών “Η Μελωδία της Ευτυχίας”, έκανε τεράστια επιτυχία δύο μήνες στην Αθήνα και μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη – στο θέατρο Ραδιο Σιτυ. Μικροί και μεγάλοι θεατές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την περίφημη (αληθινή) ιστορία της οικογένειας Φον Τραπ που έγινε μιούζικαλ και στη συνέχεια ταινία (1965) με την Τζούλι Άντριους και τον Κρίστοφερ Πλάμερ.
Την ελληνική μεταφορά του μιούζικαλ, υποστήριξε ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών (με ξεχωριστές φωνητικές δυνατότητες, όπως απαιτούν οι ρόλοι) ανάμεσα στους οποίους ήταν η Νάντια Κοντογεώργη, ο Άκης Σακελλαρίου, η Ζέτα Δούκα και ο Αργύρης Αγγέλου, ενώ τη σκηνοθεσία καθώς και την απόδοση του κειμένου και των στίχων στα ελληνικά υπέγραψε η Θέμιδα Μαρσέλλου, που έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια το ιδιαίτερο ταλέντο της στον τομέα του μιούζικαλ (Annie, Fame, Rent). Το μουσικό σκέλος της παράστασης υποστήριξε με τις ενορχηστρώσεις του ο Γιάννης Αντωνόπουλος, ενώ τις χορογραφίες έχει αναλάβει η Άννα Αθανασιάδη. Για τις ανάγκες των παιδικών και εφηβικών ρόλων (θυμίζουμε ο πλοίαρχος Φον Τραπ είχε 7 παιδιά που πρωταγωνιστούν στην παράσταση) έγινε εκτενής και απαιτητική οντισιόν και τα παιδιά που επελέγησαν κατάφεραν να ενθουσιάσουν το κοινό της Αθήνας που τους χάριζε κάθε βράδυ το πιο θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημά του.
Στο δυναμικό επίσης της ελληνικής αυτής υπερπαραγωγής εντάσσονται και άλλοι ταλαντούχοι καλλιτέχνες: η Μαρία Γράμψα που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές για την ερμηνεία της στον απαιτητικό ρόλο της Ηγουμένης, δύο νέοι ηθοποιοί, ο Ιάσονας Μανδηλάς και η Άννα Φιλιππάκη, με ιδιαίτερα επιδόσεις στο χώρο του μιούζικαλ που υποδύονται το ρόλο του ταχυδρόμου Ρολφ και της μεγάλης κόρης της οικογένειας Φον Τραπ, Λιζλ, ο γνωστός ηθοποιός Περικλής Λιανός στο ρόλο του κρυφοναζιστή μπάτλερ. Τα σκηνικά της παράστασης υπέγραψε η Μαίρη Τσαγκάρη, τα κοστούμια η Παναγιώτα Κοκκορού, τους φωτισμούς επιμελήθηκε η Κατερίνα Μαραγκουδάκη ενώ το Graphic & Visual Design ήταν των Grou3. Η Μελωδία της Ευτυχίας βασίστηκε στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Μαρίας Φον Τραπ, ενώ τη μουσική – που έγινε παγκοσμίως γνωστή – έγραψε ο Ρίτσαρντ Ρότζερς και τους στίχους ο Όσκαρ Χάμερσταϊν.
Δημήτρης Στεφανίδης: Η μελωδία της ευτυχίας, ένα έργο που κλείνει τα 50 του χρόνια και μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες παγκοσμίως. Πως νιώθεις που συμμετέχεις σε κάτι τόσο μεγάλο και ξεχωριστό;
Αργύρης Αγγέλου: Πάντα μου αρέσει να συμμετέχω σε κλασσικά έργα.Χαίρομαι που ξαναδουλεύω με την Θέμιδα Μαρσέλλου και πιστεύω πως έχει εξαιρετική αντίληψη για το μιούζικαλ. Επίσης πιστεύω πως έχει βοηθήσει και τις συγκυρίες στην Ελλάδα να αναπτυχθεί το μιούζικαλ γενικότερα.
Δ. Σ.: Σίγουρα σε βοήθησαν οι φωνητικές σου ικανότητες και βλέπουμε πως έχεις κάνει κι άλλες παρόμοιες επιλογές.(θα περασει κι αυτό)Συμμετέχεις σε μουσικοθεατρικές παραστάσεις.Είναι κάτι που απολαμβάνεις περισσότερο από ότι το απλό θέατρο;
Α.Α.: Όχι. Μου αρέσει το θέατρο. Απολαμβάνω το θέατρο γενικά. Τυχαίνει απλά λόγω της Θέμις να συμμετέχω και αυτό με τιμά και περνάω πολύ καλά. Δεν το ξεχωρίζω. Σήμερα κάνω αυτό. Αύριο μπορεί να κάνω κάτι άλλο.
Δ.Σ.: Μίλησε μου για τον ρόλο σου. Υπάρχει ανατροπή σε αυτόν όπως έχεις ξαναπεί. Είναι κάτι που επιλέγεις αυτό το στοιχείο της ανατροπής; Είναι ένα χαρακτηριστικό που σου αρέσει στους ρόλους σου;
Α.Α.: Μου έγινε η πρόταση και την δέχτηκα. Είναι ένας ρόλος όντως με ανατροπή στο τέλος. Ο Μαξ είναι ένας άνθρωπος ισχυρός και στο τέλος πάει κόντρα στους ισχυρούς. Υπάρχει αυτή η ανατροπή δηλαδή στον ρόλο και ναι μου αρέσει.
Δ.Σ.: Αντιμετώπισες δυσκολίες στο φωνητικό κομμάτι της παράστασης; Δούλεψες με την φωνή σου η ήταν κάτι εύκολο για εσένα;
Α.Α.: Δεν αντιμετώπισα πολλές δυσκολίες σε αυτό το κομμάτι, όχι ιδιαίτερα. Οι νότες που απαιτούν τα τραγούδια που λέω εγώ στο έργο είναι χαμηλές γενικά σε σχέση με την έκταση της δικής μου φωνής.
Δ.Σ.: Ο ρόλος του Μαξ Ντετ Βάιλερ στο έργο βλέποντας το μουσικό ταλέντο των παιδιών, τους κλείνει μια σειρά από δημόσιες εμφανίσεις. Ποια είναι η δική σου σχέση με την αλληλεγγύη και την βοήθεια γενικότερα; Πιστεύεις ότι βοηθώντας ο ένας τον άλλο μπορεί να αλλάξει η κοινωνία μας;
Α.Α.: Σίγουρα. Πιστεύω πως μόνο έτσι θα αλλάξει η κοινωνία μας. Αν βοηθάμε δηλαδή τον άλλο και υπάρχει η έννοια της αλληλεγγύης για οποιοδήποτε λόγο.
Υπόθεση του έργου
Βρισκόμαστε στην Αυστρία του 1930. Μια νεαρή και γεμάτη ζωντάνια κοπέλα η Μαρία (Νάντια Κοντογεώργη) έχει αποσυρθεί σε ένα μοναστήρι και φιλοδοξεί να γίνει μοναχή. Το ανήσυχο πνεύμα της όμως καθώς και η βαθιά αγάπη της για τη μουσική την εμποδίζουν να υπακούσει τους μοναστηριακούς κανόνες. Η Ηγουμένη του μοναστηριού στην προσπάθεια της να καταλάβει τι πραγματικά θέλει η Μαρία, την στέλνει ως γκουβερνάντα στο σπίτι του Πλοιάρχου Γκεόργκ Φον Τραπ (Άκης Σακελλαρίου) που, μετά το θάνατο της γυναίκας του, έχει μόνος του την φροντίδα των 7 παιδιών του. Ο Τραμπ συμπεριφέρεται στα παιδιά του όπως στο πλήρωμα των πλοίων που διοικεί με αποτέλεσμα αυτά να έχουν γίνει απείθαρχα. Τα παιδιά γοητεύονται από την υπομονετική, γλυκιά και χαρούμενη Μαρία. Η μουσική αρχίζει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή τους και το σπίτι του πλοιάρχου γεμίζει τραγούδια, φωνές και χαρά. Ο στενός φίλος της οικογένειας Μαξ Ντετ Βάιλερ (Αργύρης Αγγέλου) εντυπωσιάζεται από τις μουσικές δυνατότητες των παιδιών και τους κανονίζει μια σειρά από δημόσιες εμφανίσεις.
Ο πλοίαρχος επιστρέφει σε ένα από τα ταξίδια του έχοντας στο πλευρό του την Βαρόνη Ελσα Σρέντερ (Ζέτα Δούκα) και ανακοινώνει πως πρόκειται να την παντρευτεί. Η προοπτική του επερχόμενου γάμου κάνει τον πλοίαρχο και την Μαρία να συνειδητοποιήσουν ότι είναι ερωτευμένοι μεταξύ τους. Η ιστορία θα τέλειωνε με ένα παραδοσιακό happy ending αν δεν μεσολαβούσε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Αυστρία είναι έτοιμη να υποταχθεί στη ναζιστική Γερμανία και ο πλοίαρχος καλείται να πολεμήσει στο ναυτικό.
The following two tabs change content below.
echaritygr
Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ.
Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.
Latest posts by echaritygr (see all)
- Θέατρο Σοφούλη | «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ έναν γλάρο να πετάει» - 18 Μαρτίου 2023
- BABY BOOM | 12ο event στο Hyatt Regency Thessaloniki στηρίζει Παιδικά Χωριά SOS - 18 Μαρτίου 2023
- Κινέζοι σκίουροι, ρίχνονται με τα μούτρα στη μάχη κατά των ναρκωτικών ουσιών - 12 Μαρτίου 2023
- Σεισμός 7,8 Ρίχτερ σε Τουρκία – Β. Συρία | Τουλάχιστον 1.500 νεκροί (ΕΙΚΟΝΕΣ) - 6 Φεβρουαρίου 2023
- Κλωνοποιημένες «σούπερ αγελάδες» στην Κίνα παράγουν υψηλή ποσότητα γάλακτος - 3 Φεβρουαρίου 2023