#Doctalkgr/ Η Μαρία Μόσχου μας μιλά για την Πολλαπλή Σκλήρυνση

 #Doctalkgr/ Η Μαρία Μόσχου μας μιλά για την Πολλαπλή Σκλήρυνση

Σε μια προσπάθεια να φέρουμε πιο κοντά τον γιατρό με τον άνθρωπο, αφού δώσαμε χώρο και λόγο στον ίδιο τον ασθενή με την θεματική ενότητα #zwme για να μας καταθέτουν οι ασθενείς την δική τους οπτική ζωής με την ασθένειά τους και πως την αντιμετωπίζουν για να βγουν νικητές, σας συστήνουμε τη νέα θεματική του #echaritygr τον ανοιχτό διάλογο με τους ίδιους τους γιατρούς. Το #doctalkgr έχει σκοπό να ανοίξει έναν διάλογο με τον χώρο της υγείας, για να μιλήσουμε πιο απλά και πιο κατανοητά για όσα όλοι μας θα θέλαμε να ρωτήσουμε τους γιατρούς και να ενημερωθούμε για όλες τις νέες εξελίξεις στην #ΥΓΕΙΑ. Στην παρθενική μας συνέντευξη, μετά την συγκινητική συζήτηση για την  ψωρίαση και τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, καταγράφουμε με απλό τρόπο τις ενδείξεις της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, ενημερωνόμαστε για τυχόν εξελίξεις στην αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης και μαθαίνουμε ποιες ηλικίες μπορεί να αφορά. Συναντήσαμε τη Μαρία Μόσχου, ειδικευόμενη ιατρό στην Α’ Νευρολογική Kλινική ΑΠΘ του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ και ανοίγουμε τον φάκελο “Πολλαπλή Σκλήρυνση”.


#echaritygr: Τι είναι η πολλαπλή σκλήρυνση;

Μαρία Μόσχου: Η πολλαπλή σκλήρυνση αποτελεί μια χρόνια φλεγμονώδης απομυελινωτική νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος. Ο όρος απομυελινωτική νόσος αναφέρεται σε παθήσεις που προσβάλλουν τη μυελίνη, η οποία αποτελεί περίβλημα των νευρικών κυττάρων με κύριο ρόλο στην ταχύτητα μετάδοσης του νευρικού ερεθίσματος. Η αιτία της νόσου παραμένει άγνωστη, αν και θεωρείται ότι οφείλεται σε ένα συνδυασμό περιβαντολλογικών και γενετικών παραγόντων, οι οποίοι οδηγούν σε παθολογική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι της μυελίνης, των ολιγοδενδροκυττάρων, των νευροαξόνων και των νευρικών κυττάρων, με αποτέλεσμα την καταστροφή τους. Η κυριότερη μορφή της νόσου είναι η υποτροπιάζουσα διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση, η οποία εμφανίζεται αρχικά στο 85-90% των ασθενών και χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις . Ωστόσο, σε ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 10-15% των ασθενών παρουσιάζεται η πρωτοπαθώς προϊούσα μορφή της νόσου, η οποία χαρακτηρίζεται από προοδευτική επιδείνωση της νευρολογικής εικόνας του ασθενή χωρίς εξάρσεις και υφέσεις. Επίσης, μεγάλο ποσοστό των ασθενών με υποτροπιάζουσα διαλείπουσα μορφή μετά από πολλά έτη μεταπίπτει στη λεγόμενη δευτεροπαθώς προϊούσα μορφή.

#echaritygr:  Θα μπορούσαμε να πούμε πως προσβάλει συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες ή αφόρα και μικρότερες ηλικίες;

Μαρία Μόσχου: Η πολλαπλή σκλήρυνση τυπικά εμφανίζεται στην ηλικία των 20 με 40 ετών, αν και σπάνια μπορεί να παρουσιαστεί πριν την ηλικία των 10 ετών ή μετά τα 60 έτη. Η νόσος προσβάλλει 2,5 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως και αποτελεί την κύρια αιτία μη τραυματικής αναπηρίας σε νέους ενήλικες. Επιπρόσθετα, οι γυναίκες εμφανίζουν διπλάσια πιθανότητα νόσησης από την υποτροπιάζουσα διαλείπουσα μορφή της πολλαπλής σκλήρυνσης σε σχέση με τους άντρες.

#echaritygr: Ποια τα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης; Πως θα μπορούσαμε δηλαδή με μια πρώτη ματιά να πούμε πως κάποιος είναι πιθανό να έχει πολλαπλή σκλήρυνση και πρέπει να το ψάξει παραπάνω;

Μαρία Μόσχου: Η πολλαπλή σκλήρυνση δύναται να εμφανιστεί με ποικίλα συμπτώματα ανάλογα με την τοποθεσία και την έκταση της βλάβης. Ωστόσο, μία από τις πιο συχνές αρχικές εκδηλώσεις της πολλαπλής σκλήρυνσης είναι η οπτική νευρίτιδα, η οποία εμφανίζεται με απώλεια της όρασης με συνοδό τις περισσότερες φορές άλγος. Επίσης, συνηθισμένα αρχικά συμπτώματα της νόσου αποτελούν οι αιμωδίες («μούδιασμα») σε διάφορα σημεία του σώματος, το σημείο Lhermitte (αίσθημα ηλεκτρικής εκκένωσης κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης προκαλούμενο από την κάμψη της κεφαλής), καθώς και η αδυναμία ενός άκρου. Πιο σπάνια η νόσος είναι δυνατόν να εμφανιστεί με ίλιγγο, διπλωπία, διαταραχές της ούρησης, περιφερική πάρεση του προσωπικού νεύρου και νευραλγία του τριδύμου. Η πολλαπλή σκλήρυνση πρέπει πάντα να συμπεριλαμβάνεται στη διαφορική διάγνωση περιπτώσεων εμφάνισης νευρολογικής σημειολογίας σε νεαρά άτομα.

#echaritygr: Αρκετές ιατρικές έρευνες αναφέρουν πως ακόμη και κάποιοι πόνοι στην κοιλιά μπορούν να υποδεικνύουν σκλήρυνση. Πόσο συχνό είναι τέτοια συμπτώματα να οδηγήσουν σε σκλήρυνση;

Μαρία Μόσχου: Σπάνια, η πολλαπλή σκλήρυνση είναι δυνατόν να προκαλέσει κοιλιακό άλγος με ζωστηροειδή κατανομή νευροπαθητικής φύσης. Η συγκεκριμένη συμπτωματολογία οφείλεται στην παρουσία απομυελινωτικής βλάβης στη θωρακική μοίρα του νωτιαίου μυελού, η οποία προσβάλλει τα αντίστοιχα νεύρα που κατανέμονται στην κοιλιακή χώρα. Επίσης, κοιλιακό άλγος με συνοδά δυσπεπτικά ενοχλήματα πολλές φορές εμφανίζεται στους ασθενείς, οι οποίοι έχουν ήδη διαγνωσθεί με πολλαπλή σκλήρυνση, λόγω της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνουν ή στα πλαίσια λειτουργικών διαταραχών του γαστρεντερικού συστήματος που μπορεί να συνυπάρχουν.

Αναζητήστε παραπάνω πληροφορίες για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας στην Ελληνική Εταιρία Σκλήρυνσης κατά Πλάκας

#echaritygr: Υπάρχει θεραπεία για την πολλαπλή σκλήρυνση;

Μαρία Μόσχου: Η θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των υποτροπών, καθώς και τη χορήγηση ανοσοτροποποιητικής και συμπτωματικής αγωγής. Η αντιμετώπιση των οξέων υποτροπών της νόσου πραγματοποιείται με την ενδοφλέβια χορήγηση κορτιζόνης. Η χορήγηση ανοσοτροποιητικής αγωγής συμβάλλει στην ελάττωση των υποτροπών και στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου. Σήμερα υφίσταται ένας σημαντικός αριθμός ανοσοτροποιητκών φαρμακευτικών ουσιών για τα διάφορα στάδια της υποτροπιάζουσας διαλείπουσας μορφής, ενώ αναμένονται και στο κοντινό μέλλον φάρμακα εδικά για τις προϊούσες μορφές. Η συμπτωματική αγωγή στοχεύει στη βελτίωση των καθημερινών συμπτωμάτων που προκαλεί η πολλαπλή σκλήρυνση όπως της σπαστικότητας, της κόπωσης, των διαταραχών ούρησης και αφόδευσης, της σεξουαλικής δυσλειτουργίας, των γνωσιακών και συναισθηματικών διαταραχών που συνυπάρχουν σε διαφορετικό βαθμό στους περισσότερους ασθενείς. Παρ’όλο που δεν υφίσταται μέχρι στιγμής οριστική θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης, οι παραπάνω διαθέσιμες φαρμακευτικές επιλογές διασφαλίζουν μια καλή ποιότητα ζωής στην πλειονότητα των ασθενών.

#echaritygr: Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος αφού διαγνωστεί με πολλαπλή σκλήρυνση;

Μαρία Μόσχου: Από τη στιγμή που ένας ασθενής διαγνωστεί με πολλαπλή σκλήρυνση θα πρέπει να παρακολουθείται σε τακτική βάση από ένα νευρολόγο προκειμένου να αντιμετωπίζεται έγκαιρα η οποιαδήποτε επιδείνωση της νόσου και τα διάφορα συμπτώματα. Οπωσδήποτε, πέραν της θεραπευτικής αγωγής που πρέπει να λαμβάνει ο ασθενής, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής σε συνδυασμό με την κατάλληλη για τον κάθε ασθενή σωματική άσκηση.

Η Μαρία Μόσχου γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στα Ιωάννινα. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων το 2008. Διαμένει στη Θεσσαλονίκη και εκπαιδεύεται ως ειδικευόμενη ιατρός στην Α’ Νευρολογική Kλινική ΑΠΘ του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιάκου διπλώματος στην «Ιατρική Ερευνητική Μεθοδολογία» του ΑΠΘ.

The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

Related post

Ρώτα το #echaritygr ότι θες, όποτε θες
×
Exit mobile version