#iSeagr | Όταν εμείς #ΜΕΝΟΥΜΕΣΠΙΤΙ, αλλά τα γάντια μας κατακλύζουν τους δρόμους!

 #iSeagr | Όταν εμείς #ΜΕΝΟΥΜΕΣΠΙΤΙ, αλλά τα γάντια μας κατακλύζουν τους δρόμους!

Δεν είχαν περάσει πολλές μέρες από τη λήψη των πρώτων μέτρων στις χώρες που ξέσπασε ο Κορωνοϊός  και άρχισαν να ξεπροβάλουν παντού φωτογραφίες από μάσκες και γάντια μιας χρήσης στις παραλίες, στα πεζοδρόμια, σε κεντρικούς ή επαρχιακούς δρόμους, σε πάρκα και όπου μπορεί κανείς να φανταστεί. Σαν να έχουμε ξεχάσει ότι κάποια στιγμή θα κυκλοφορούμε και πάλι στους δρόμους και στις παραλίες και θα έρθουμε αντιμέτωποι με το θέαμα που τώρα δημιουργούμε.

Προς το παρόν όλοι λαμβάνουμε τα ενδεδειγμένα μέτρα ατομικής προστασίας που οδηγούν στην απόρριψη πρωτόγνωρης ποσότητας αντικειμένων μιας χρήσης παγκοσμίως. Όλοι ελπίζουμε όμως να μπούμε στους κανονικούς μας ρυθμούς σύντομα και τότε σίγουρα θα απογοητευτούμε συνειδητοποιώντας ότι δεν έχουμε αφήσει τον Κορωνοϊό πίσω μας, αλλά «πεταμένο» στις θάλασσες και στους δρόμους.



Ίσως το πρόβλημα τώρα δεν φαίνεται τόσο μεγάλο, ειδικά μπροστά στην απειλή ανθρώπινων ζωών. Στην πραγματικότητα μπορεί όμως να επιφέρει εξίσου δραματικά αποτελέσματα για αυτό και έχει οδηγήσει σε ανακοινώσεις από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης και την Εταιρία Άρδευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, καθώς οι μάσκες και τα γάντια είναι και τα ίδια «φορείς» του ιού.

Οι μάσκες, τα γάντια, τα απολυμαντικά μαντηλάκια και κάθε είδους χαρτί που έχουμε χρησιμοποιήσει λοιπόν ΔΕΝ ανακυκλώνονται για ΔΥΟ λόγους.

Αρχικά, γιατί σαν υλικά ΔΕΝ ανακυκλώνονται.

Επιπλέον, ΔΕΝ τα απορρίπτουμε στους μπλε κάδους ανακύκλωσης για να προστατέψουμε τους εργαζομένους στην ανακύκλωση που έρχονται σε επαφή με το περιεχόμενο των κάδων, ώστε να μην εκτεθούν στον ιό από μολυσμένα αντικείμενα, όπως οι μάσκες και τα γάντια.




 

Αντιστοίχως, στην περίπτωση που είμαστε σε καραντίνα, δεν ανακυκλώνουμε ούτε τα υπόλοιπά μας υλικά που πιθανόν να είναι μολυσμένα.

Για τους λόγους αυτούς και το Υπουργείο Περιβάλλοντος επικοινωνεί το μήνυμα ΔΕΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΙΟ!

Σε αντίστοιχη ανακοίνωση οδηγήθηκε και η ΕΥΑΘ, μετά από τη συγκέντρωση αυτών των αντικειμένων στο σύστημα αποχέτευσης αφού πολλοί δεν τα απέρριψαν στους δρόμους, αλλά στις λεκάνες τις τουαλέτας! Η ΕΥΑΘ τονίζει ότι τα γάντια, οι μάσκες και τα αντισηπτικά μαντηλάκια δεν διασπώνται προκαλώντας αποφράξεις στο αποχετευτικό δίκτυο έως και πλημμύρες. Εδώ να τονίσουμε ότι τα ίδια προβλήματα θα προκαλέσουν στο δίκτυο και τα αντικείμενα που απορρίπτουμε στο δρόμο και θα καταλήξουν στα φρεάτια.

Πώς απορρίπτουμε λοιπόν τα απορρίμματα μας στην περίοδο του Κορωνοϊού;

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Στερεών Αποβλήτων απορρίπτουμε τα μέσα ατομικής προστασίας σε ερμητικά κλειστές σακούλες ΜΕΣΑ στους κάδους των κοινών απορριμμάτων, ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα διάδοσης του ιού από μολυσμένα αντικείμενα.

Για όλους εμάς που και αυτή την περίοδο είναι σημαντικό να διατηρούμε μειωμένα τα απορρίμματά μας, διατηρώντας παράλληλα και τα μέτρα προσωπικής ασφάλειας, μπορούμε να αποφεύγουμε τα αντισηπτικά μαντηλάκια, που δεν διασπώνται ποτέ, καθώς και τα αντισηπτικά υγρά που περιέχουν μικροπλαστικά.

Το συχνό πλύσιμο με σαπούνι και νερό είναι άλλωστε εξίσου αποτελεσματικό! Όχι πολύ νερό, αλλά όσο χρειάζεται!

Η περίοδος που βιώνουμε είναι δυσάρεστα πρωτόγνωρη. Αποτελεί μια συγκυρία στην οποία καλούμαστε να επαναπροσδιορίσουμε δεδομένα κι αξίες. Σε αυτήν όμως μας οδήγησε η νοοτροπία της αλόγιστης χρήσης και κυριαρχίας των σύγχρονων κοινωνιών απέναντι στο φυσικό περιβάλλον. Ας τη μετατρέψουμε λοιπόν σε μια συγκυρία αναθεώρησης της σχέσης μας με τη φύση και ας αναλογιστούμε την κυρίαρχη νοοτροπία που μας θέτει αποκομμένους από αυτήν. Μπορούμε να ξεκινήσουμε αναλογιζόμενοι τις επιπτώσεις των απορριμμάτων μας τώρα, που μας επηρεάζει πιο άμεσα από ποτέ!


Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες

 

iSea / Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Προστασία των Υδάτινων Οικοσυστημάτων

Λεωφόρος Όχι  11, 554 38 

Η Αναστασία είναι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με εξειδίκευση στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) (2013- 2016). Έχει εργαστεί στον εκπαιδευτικό χώρο γενικής και ειδικής εκπαίδευσης από το 2013. Είναι υπεύθυνη των προγραμμάτων του πυλώνα ¨Άνθρωπος και Υδάτινα Οικοσυστήματα¨ της iSea και του προγράμματος παράκτιων καθαρισμών “Προσφέρω” από το 2018. Η Αναστασία έχει υλοποιήσει περισσότερες από 30 εκπαιδευτικές δράσεις σε σχολεία και 20 εργαστήρια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για μαθητές διαφορετικών σχολικών βαθμίδων και ενήλικες στο πλαίσιο δράσεων της iSea. Είναι επίσης υπεύθυνη για την έκδοση του οδηγού περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε ΑμΕΑ. Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα σχετίζονται με ζητήματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ηθικής, καθώς και περιβαλλοντικών γνώσεων και αντιλήψεων των μαθητών. Η Αναστασία είναι υπεύθυνη υλοποίηση του προγράμματος ERASMUS+ , MARINE ECOMED.

Αναζητήστε πληροφορίες για τον Οργανισμό i-Sea.gr ΕΔΩ

The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

Related post

Ρώτα το #echaritygr ότι θες, όποτε θες
×
Exit mobile version