Όλγα Σταυροπούλου. Παγκόσμια Πρωτοβουλία: Πρέσβειρες γυναικείας επιχειρηματικότητας από 144 χώρες

 Όλγα Σταυροπούλου. Παγκόσμια Πρωτοβουλία: Πρέσβειρες γυναικείας επιχειρηματικότητας από 144 χώρες
Για πρώτη φορά, 144 χώρες ενώσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν το θεσμό της Ημέρας Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, στις 19 Νοεμβρίου 2014, στα Ηνωμένα Έθνη, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας και το Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ. 

Η Ημέρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει, να εμπνεύσει και να ενδυναμώσει 250 εκατομμύρια γυναίκες που ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Συγκεκριμένα, η 19η Νοεμβρίου αποτελεί το έναυσμα για τη δημιουργία ενός κινήματος που θα φέρει κοντά ανθρώπους, από όλο τον κόσμο, για να υποστηρίξουν τις γυναίκες επιχειρηματίες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παγκοσμίως ημέρα εορτασμού για τις γυναίκες που καινοτομούν, δημιουργούν θέσεις εργασίας, ξεκινάνε startups και κάνουν πραγματικότητα τις ιδέες τους, ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή σε 144 χώρες.  Μεταξύ των ιδρυτικών μελών της πρωτοβουλίας είναι η PwC, BNP Paribas, η Microsoft και τα Ηνωμένα Έθνη.
Για την Ελλάδα, οι φορείς υλοποίησης του θεσμού, επέλεξαν την Όλγα Σταυροπούλου, ως Πρέσβειρα της Παγκόσμιας Ημέρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, μια δραστήρια επιχειρηματία, που τα τελευταία χρόνια ασχολείται ενεργά με την προώθηση της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, και χαίρει της ιδιαίτερης αναγνώρισης πολλών ανθρώπων, και ειδικότερα γυναικών, που έχουν στραφεί για συμβουλευτική, καθοδήγηση και ενθάρρυνση σε εκείνη. Την υποψηφιότητά της υπέβαλε και υποστήριξε η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών (Ο.Ε.ΣΥ.Ν.Ε). 

Η Ελληνίδα Πρέσβειρα
Η Όλγα Σταυροπούλου είναι μάχιμη επιχειρηματίας, αναγνωρισμένη μέντορας και διακρίνεται για τα πολυάριθμα έργα και δράσεις που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί για την ενίσχυση και προώθηση της επιχειρηματικότητας, της απασχολησιμότητας και της δια βίου μάθησης και κατάρτισης που μεταξύ άλλων ενδυναμώνουν τον άνθρωπο με γνώση και δεξιότητες. Είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών και Κοινωνιολογίας (Northeastern University, USA) και μεταπτυχιακού Διεθνών Πολιτικών Σπουδών (Πανεπιστήμιο Βρυξελλών). Tο 2000 ίδρυσε μαζί με την ομάδα των συνεργατών της τη ΜΙΛΗΤΟΣ Α.Ε., όπου κατέχει τη θέση της Προέδρου. Ταυτόχρονα, είναι ιδρυτικό μέλος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης knowl για την Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση. Μεταξύ άλλων, είναι Πρόεδρος της Επιτροπής για την Επιχειρηματική Συμμαχία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Γυναικών και Τεχνολογίας, Γενική Γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών / Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων, Συντονίστρια του ελληνικού τμήματος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μεντόρων για Γυναίκες Επιχειρηματίες (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΓΔ Επιχειρήσεων & Βιομηχανίας),Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών Αθηνών, Πειραιώς & Περιχώρων (ΕΣΥΝΕ),και Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας για την Ελλάδα. 

Αντί όμως να σταθούμε στα τετριμμένα κείμενα, ας γνωρίσουμε μέσω μιας αποκλειστικής της συνέντευξης στο e-Charity.gr την δική μας πρέσβειρα, μια αληθινή φίλη τολμώ να πω, που δέχτηκε να «την ανακρίνω» ώστε να διαφωτίσουμε τις πραγματικές πτυχές και διαστάσεις τόσο της προσωπικότητάς της όσο και της ουσίας και έννοιας του mentoring στην σύγχρονη Ελλάδα σαν μια όαση εξωστρέφειας στην οικονομική κρίση που μόνο ευκαιρίες δημιουργεί.Μαριτάζια Κατσιμήγκου: Κυρία Σταυροπούλου, πόσο πιστεύετε ότι υπάρχουν αγαθές προθέσεις στο mentoring; Kατά πόσον ο mentor κινείται από ανάγκη αυτοπροβολής και σε τι ποσοστό από την αγάπη του να μεταδώσει απλά την εμπειρία του στην νέα γενιά νεοφυών επαγγελματιών; 

Όλγα Σταυροπούλου: Το αυθεντικό μέντορινγκ, τονίζω το «αυθεντικό» μέντορινγκ, έχει μόνο καλή πρόθεση. Ειδικότερα και σύμφωνα με τον ορισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καθοδήγησης και Coaching (European Mentoring & Coaching Council), το μέντορινγκ αποτελεί μια διαδικασία ανάπτυξης μέσα από την οποία ένα έμπειρο άτομο μοιράζεται τη γνώση του με ένα λιγότερο έμπειρο άτομο σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον, μέσα από μια σειρά συζητήσεων και συναντήσεων. Αυτή η διαδικασία καθοδήγησης γίνεται με σκοπό την υποστήριξη του καθοδηγούμενου ατόμου και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται για όφελος, επαγγελματικό/ προβολής/ οικονομικό του/ της Μέντορα.
Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο/η Μέντορας δεν ωφελείται. Και με το παραπάνω θα έλεγα, αλλά αυτή η ωφέλεια έχει φύση συναισθηματική και ανθρώπινη. Όσες φορές μου έχει δοθεί η (τιμητική) ευκαιρία να λειτουργήσω ως Μέντορας, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, αισθάνομαι (πάντα) καλύτερος άνθρωπος. Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα, ότι πρόκειται για μια μοναδική σχέση εμπιστοσύνης, δυναμική και πολυσήμαντη που αναπτύσσεται μεταξύ δύο ανθρώπων και η οποία επιβραβεύει όχι μόνο το καθοδηγούμενο άτομο αλλά και τον ανιδιοτελή, δηλαδή τον «αυθεντικό», μέντορα κυρίως από την ευκαιρία που του δίνεται να συνδράμει στην πρόοδο κάποιου άλλου ανθρώπου. Είναι μια όμορφη εμπειρία, την οποία απολαμβάνουν οι μέντορες που δεν εξυπηρετούν ανάγκες προσωπικής ανάδειξης ή επαγγελματικής/ υλικής ωφέλειας μέσα από το ρόλο τους ως Μέντορες. Σε κάθε περίπτωση, βασικό συστατικό μιας καλής σχέσης μέντορινγκ είναι ο αμοιβαίος σεβασμός. Όταν δε το καθοδηγούμενο άτομο πάψει να χρειάζεται την καθοδήγηση, τουλάχιστον όχι τόσο οργανωμένα, τότε ο στόχος έχει επιτευχθεί και η σχέση μπορεί να λήξει. Στην περίπτωση του μέντορινγκ το τέλος μιας σχέσης, που έχει επιτύχει το στόχο της, είναι το ζητούμενο, και πάντα αίσιο. Και για να φτάσεις εκεί η πρόθεσή πρέπει να είναι αγαθή και η δέσμευση ειλικρινής.



Μ.Κ.: Ποια ήταν στη μέχρι στιγμή λαμπρή καριέρα σας η πιο δύσκολη επαγγελματική σας επιλογή;

Ό.Σ.: Δεν θα έλεγα λαμπρή, αλλά σας ευχαριστώ για τον καλό σας λόγο. Στην επιχειρηματική μου πορεία, η πιο δύσκολη επιλογή προέκυψε, ξεκάθαρα, όταν συνειδητοποίησα ότι η επιχείρησή μου μπορεί να μεγαλώσει, να αναπτυχθεί και συνεπώς να αλλάξει χαρακτηριστικά, να απαιτήσει περισσότερη δέσμευση, χρόνο και ρίσκο. Εκεί έπρεπε να αποφασίσω αν μπορώ να υπηρετήσω πλέον την επιχείρηση η οποία μεγάλωνε πιο γρήγορα από μένα. Πλέον μου έδειχνε το δρόμο, ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή αισθανόμουν ότι εγώ αποφάσιζα αποκλειστικά για το μέλλον της. Ξαφνικά «το παιδί μου ενηλικιώθηκε» και πλέον είχε απαιτήσεις, όνειρα, δυνατότητες που μου έδειχναν το δρόμο. Κι εγώ αποφάσισα να την ακολουθήσω. Στην εξέλιξή της, αναλαμβάνοντας την ευθύνη και τις υποχρεώσεις που μεγάλωσαν.

Μ.Κ.: Κατά πόσον κατά την γνώμη σας η πολιτική και οι πολιτικοί αποτελούν τροχοπέδη  ή είναι αρωγοί στην επιχειρηματικότητα και τούμπαλιν;
Ό.Σ.: Είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και από αυτούς που πιστεύουν ότι ο καλός κερδίζει στο τέλος. Αλλά και ρεαλίστρια, και δυστυχώς συχνά αναγνωρίζω τη μικροπολιτική και τους μικροπολιτικούς. Δέσμιοι της αντίληψής τους και των δυνατοτήτων τους, συγκεκριμένα αναφέρομαι στη μικροπολιτική και τους μικροπολιτικούς, αποτελούν τέλμα για ό,τι είναι δημιουργικό, καθαρό και δυναμικό… κοινώς ό,τι είναι καλύτερο και μεγαλύτερο από αυτούς. Αλλά πάντα ελπίζω και θα συνεχίζω να ψάχνω αυτούς που αγαπούν την πολιτική για το κοινό καλό. Υπάρχουν κι αυτοί. Πρέπει απλώς να τους ψάξουμε, να τους πείσουμε να εμπλακούν πιο ενεργά και να τους αναδείξουμε. Αυτό είναι  το  στοίχημα.
Μ.Κ.: Κατά πόσον πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει αρωγός στην τεχνολογική εξέλιξη;
Ό.Σ.: Γενικότερα η τεχνολογική εξέλιξη έχει ένα πολλαπλό ρόλο. Είναι ο πλέον ακριβής, αξιόπιστος και ταχύς φορέας κοινοποίησης των όποιων ευκαιριών υπάρχουν παγκοσμίως ιδιαίτερα μέσω της διαδραστικότητας του διαδικτύου. Που κοινοποιεί την όποια πληροφορία άμεσα, δείχνει στους ενδιαφερόμενους ποια ζήτηση υπάρχει σε καινοτόμα προγράμματα, γνωστοποιεί ποια προγράμματα mentoring είναι διαθέσιμα, αλλά και επικοινωνεί συνάμα οποιαδήποτε καινούργια δημιουργία ή επίτευγμα υπάρχει από δημιουργούς νέους ή καθιερωμένους στον τομέα κάθε μορφής και επιστήμης κάνοντας κοινό κτήμα όλων μας όλων των διαθέσιμων app που μπορούν να κάνουν κάθε έκφανση της ζωής μας πιο ενδιαφέρουσα και άνετη. Πάντα υπάρχουν διαθέσιμοι mentors για οτιδήποτε αποτελεί η δύναται να αποτελέσει τεχνολογική εξέλιξη ή καινοτομία.



Μ.Κ.: Υπάρχει επηρεασμός λόγω Ιστορικών σχέσεων ενός λαού στην επιχειρηματική δράση και σχέση των πολιτών του με κάποιον όμορο λαό; Π.χ. Ελλάδα vs Τουρκία or always business is strictly business;
Ό.Σ.: Προσωπικά εκτιμώ ότι η επιχειρηματικότητα μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στην βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των λαών. Οπουδήποτε δίνεται η ευκαιρία συνεργασίας και συνέργειας δίνεται και η ευκαιρία οι άνθρωποι να έρθουν πιο κοντά. Πιστεύω στην ειρήνη, και προτιμώ όλες τις τακτικές (δίκαιες και τίμιες) που τη διασφαλίζουν. Όταν μπαίνει το συν- γιατί εγώ να ψάχνω το πλην. Σέβομαι την ιστορία, με δέος. Κοιτάω στο μέλλον, με δέος. Και κλείνω λέγοντας ότι δεν υπάρχει strictly business στη δική μου επιχειρηματική αντίληψη. Λειτουργώ αρκετά με το συναίσθημα κι αυτό μπορεί να με έχει κρατήσει πίσω, αλλά αυτή την πολυτέλεια την οφείλω στον εαυτό μου.
Μ.Κ.: Κατά πόσον οι προσωπικές σας επιλογές αποτελούν έμπνευση για την καριέρα σας;
Ό.Σ.: Οι επιλογές μου, είτε σε προσωπικό ή κοινωνικό ή επαγγελματικό επίπεδο αποτελούν φυσική αντίδραση της προσωπικότητάς μου. Νιώθω καλά με τις επιλογές μου, τις υποστηρίζω και ξέρω ότι έχουν πάντα καλή την πρόθεση. Ακόμα κι όταν κάνω λάθος. Κι αυτό μέσα στις επιλογές είναι.
Μ.Κ.: Με δεδομένο τα σημερινά επιτεύγματα πώς οραματίζεσθε την πορεία σας και την πορεία της εταιρίας σε μία επταετία; 
Ό.Σ.: Ο στόχος μου, δε ξέρω αν θα τον πετύχω, που είναι ξεκάθαρος μέσα μου και σιγά σιγά, μεθοδικά και σταθερά προσπαθώ να τον προσεγγίσω, είναι να γίνω όσο λιγότερη απαραίτητη γίνεται στην επιχείρησή μου. Προς το παρόν, (συν)ηγούμαι αυτής της προσπάθειας μαζί με την πολύτιμη και άκρως απαραίτητη συμβολή του συνεταίρου μου, Φίλιππου Καραμανλή. Αλλά και οι δυο μας συμφωνούμε ότι ηγούμαστε αυτής της προσπάθειας για το καλό της Μιλήτου. Και το καλό της είναι να μη μας χρειάζεται και να αναδείξει και νέα γενιά πιο δημιουργικών ηγετών. Τότε θα έχουμε επιτύχει να απελευθερώσουμε από εμάς αυτό που αγαπάμε. Τη Μίλητό μας. Γιατί η επιχείρηση δεν είναι μια λέξη. Είναι ένα οικοσύστημα ανθρώπων που συνδημιουργούν το μέλλον τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ



The following two tabs change content below.

Μίρκα Αρβανίτη

Ένα ανήσυχο πνεύμα γαλουχημένο με αξίες, ιδανικά και πολλή αγάπη. Από μικρή είχε αναπτύξει το αίσθημα της αναζήτησης και της περιέργειας. Προσπαθεί να βλέπει πάντα πίσω από τα πράγματα.

Μίρκα Αρβανίτη

Ένα ανήσυχο πνεύμα γαλουχημένο με αξίες, ιδανικά και πολλή αγάπη. Από μικρή είχε αναπτύξει το αίσθημα της αναζήτησης και της περιέργειας. Προσπαθεί να βλέπει πάντα πίσω από τα πράγματα.

Related post