Φωτορεπορτάζ e-Charity.gr: Το Καπλάνι της Βιτρίνας της Άλκης Ζέη στο Θέατρο ΑΒΑΚΙΟ

 Φωτορεπορτάζ e-Charity.gr: Το Καπλάνι της Βιτρίνας της Άλκης Ζέη στο Θέατρο ΑΒΑΚΙΟ

του Φωτορεπόρτερ Ζώη Τριανταφύλλου – Σφακιανάκη

για το #echaritygr & το #ΑΠΟΚΟΙΝΟΥ

Θα έχετε παρατηρήσει την τάση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στο θέατρο να δραματοποιούνται λογοτεχνικά κείμενα που σίγουρα διαβάσατε κι αγαπήσατε στα παιδικά σας χρόνια. Κάποια από αυτά έγιναν “φάροι ζωής” μέσα από τις αξίες και τις αρετές που απλόχερα ανέδειξαν στα ανέμελα χρόνια της πρώτης μας νιότης.  Να σας θυμίσω ένα από αυτά “Το καπλάνι της Βιτρίνας” ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα που έγραψε η αγαπητή σε όλους μας Άλκη Ζέη το 1963. Ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο. Ένα ταξίδι στην αθωότητα την ανεμελιά στα αγαπημένα παιδικά παιχνίδια στην χαρά στις αναμνήσεις μας. Ένα πραγματικό αριστούργημα της Ελληνικής αλλά και τις Παγκόσμιας λογοτεχνίας μιας κι έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες! Με την νέα του Θεατρική μορφή “Το καπλάνι της Βιτρίνας” παρουσιάζεται στο Θέατρο ΑΒΑΚΙΟ από τις 13 Νοεμβρίου σε διασκευή και σκηνοθεσία της  Ανδρομάχης Χρυσομάλη.

Δύο μικρά κορίτσια η Μυρτώ και η Μέλια (Μέλισσα) είναι οι κεντρικές ηρωίδες του έργου που μεγαλώνουν στο νησί της Σάμου το το 1936.

Ο Παππούς αφηγείται ιστορίες από την Ελληνική μυθολογία. Το Καπλάνι ένα βαλσαμωμένο αιλουροειδές που κοσμεί την βιτρίνα του σαλονιού τους  και η αφορμή για τις ιστορίες που τους λέει ο ξάδερφος  Νίκος φοιτητής στην Αθήνα. Τι είναι αυτό που θα αναστατώσει την ζωή των ηρώων; Πως σε ένα όμορφο απόγευμα του Αυγούστου θα ανατραπούν όλα; Μια άγνωστη έως τώρα λέξη έρχεται στην ζωή των παιδιών… Δικτατορία  του Μεταξά.

Η υπεύθυνη και για τη θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος,και σκηνοθέτης  Ανδρομάχη Χρυσομάλη αναφέρει: 

«Όταν καταπιάστηκα με τη διασκευή του Καπλανιού, δεν περίμενα ότι θα κυλούσε τόσο αβίαστα. Ξεκίνησα να γράφω και σταμάτησα μόνο όταν πια είχε ολοκληρωθεί. Προσπάθησα να κάνω διορθώσεις, αλλά καμία λέξη δεν ήθελε να μετακινηθεί. Ήταν εκεί ολοζώντανο και περίμενε να πάρει σάρκα και οστά στη σκηνή. Ήταν το μικρό εκείνο κοριτσάκι, η Άλκη Ζέη, που ήθελε να τρέξει, να χαρεί, να παίξει με τους φίλους της, να αγκαλιάσει τη μαμά της, να νοιώσει τον κρυφό πόνο του παππού που έκαψαν τα βιβλία του, να κλάψει για τον Αλέξη που τον έδιωξαν απ’ το σχολείο, να λυπηθεί που έχει μυστικά από τους μεγάλους, να αναρωτηθεί γιατί κρύβεται ο ξάδελφός τους ο Νίκος, να ονειρευτεί τη στιγμή που θα γίνει συγγραφέας και θα μπορεί να γράφει χαρούμενες ιστορίες μόνο, όχι λυπητερές Ιστορίες για έναν κόσμο όμορφο, δίκαιο, όπου τα παιδιά όλου του κόσμου θα χαμογελάνε, που θα έχουν παπούτσια να φορέσουν, που δεν θα πεινάνε, που θα ζουν με αξιοπρέπεια, που θα είναι ευχαριστημένα πολύ, δηλαδή  ΕΥ-ΠΟ, ΕΥ-ΠΟ πολύ ΕΥ-ΠΟ».

Θεατρική διασκευή/σκηνοθεσία: Ανδρομάχη Χρυσομάλη.

Σκηνικά- Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ.

Μουσική: Μιχάλης Αβραμίδης.

Στίχοι τραγουδιού: Ανδρομάχη Χρυσομάλη.

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου.

Προβολές 3D και Video Art:  Σπύρος ΡασιδάκηςΑλέξανδρος Τσερέπας.

Επιμέλεια κίνησης: Κική Μπάκα.

Παίζουν:

Γιάννης Καρατζογιάννης  

Χριστίνα Θεοδωροπούλου

Δημήτρης Μαύρος

Μαριλίτα Λαμπροπούλου

Μαρία Κοκκινίδου

Τζένη Παρασκευαΐδου

Φοίβος Παπακαλούσης

Χριστίνα Πάγκαλη

Πανάγος Ιωακείμ

Ελεάννα Φινοκαλιώτη

Γιώργος Βουβάκης

Αντιγόνη Καράλη.

Το αδιαχώρητο έγινε στην πρεμιέρα της παράστασης που δόθηκε στο Θέατρο ΑΒΑΚΙΟ στις 13 Νοεμβρίου με την παρουσία της κυρίας Άλκης Ζέη που παρακολούθησε την παράσταση συνομίλησε με τον κόσμο φωτογραφήθηκε και υπέγραψε το βιβλίο της.

Η ΑΛΚΗ ΖΕΗ 

Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925. Ο πατέρας της, Ζήνων Ζέης, ήταν τραπεζικός υπάλληλος, μεγαλωμένος στην Κρήτη, αλλά με καταγωγή από την Άνδρο και η μητέρα της, Έλλη, ήταν από τη Σάμο και είχε περάσει τα παιδικά της χρόνια στη Σμύρνη. Η Άλκη Ζέη έζησε ως παιδί στη Σάμο, μαζί με τη μεγαλύτερή της αδελφή, ενόσω η μητέρα της ανάρρωνε από φυματίωση σε σανατόριο στην Πάρνηθα. Επιστρέφοντας στην Αθήνα οικογενειακώς το 1937, φοίτησε αρχικά στην ιδιωτική Ιόνιο Σχολή, όπου γνώρισε τη φίλη της και μετέπειτα συγγραφέα Ζωρζ Σαρή, αλλά τα τελευταία τρία χρόνια του γυμνασίου πήγε στην επίσης ιδιωτική Σχολή Αηδονοπούλου. Εκείνη την περίοδο ο θείος της, Πλάτων Σωτηρίου (αδελφός της μητέρας της), παντρεύτηκε τη γνωστή συγγραφέα Διδώ Σωτηρίου, η οποία βοήθησε την Άλκη Ζέη να ασχοληθεί με τη συγγραφή. Ενώ ήταν μαθήτρια στη Σχολή Αηδονοπούλου συμμετείχε στον όμιλο κουκλοθεάτρου της σχολής της που διεύθυνε η καθηγήτρια τέχνης Ελένη Περράκη-Θεοχάρη. Τότε ξεκίνησε να γράφει έργα για κουκλοθέατρο και ένας από τους χαρακτήρες που δημιούργησε, ο Κλούβιος, έγινε μετέπειτα ένας από τους κυριότερους ήρωες του κουκλοθεάτρου Αθηνών “Μπάρμπα Μυτούσης που ίδρυσε η Περράκη-Θεοχάρη.

Η Γνώμη του e-Charity.gr Portal

Η παράσταση κυλάει με κινηματογραφικό ρυθμό. Γρήγορες εναλλαγές σκηνικών χάρη στην τεχνολογία. Η Εξαιρετική σκηνοθεσία της Ανδρομάχης Χρυσομάλη κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό! Η μουσική και ο φωτισμός υποστηρίζουν και απογειώνουν την αισθητική της παράστασης! Κάποια τεχνικά προβλήματα στην πρεμιέρα με τα ασύρματα μικρόφωνα που οι ηθοποιοί κάλυψαν επάξια – και Μπράβο τους – . Εκπληκτική ως Γιαγιά η Χριστίνα Θεοδωροπούλου τόσο χαμογελαστή δροσερή και νέα που θα μπορούσε να κάνει και τον ρόλο της μητέρας! Γλυκύτατη ως μητέρα η Μαριλίτα Λαμπροπούλου η καλύτερη επιλογή για τον ρόλο! Γενικά η παράσταση έχει πολύ επιτυχημένο κάστ με τον Γιάννη Καρατζογιάννη στο ρόλο του παππού που όλοι θα θέλαμε να έχουμε! Ανακαλύψτε τις δύο μικρές στους ρόλους της Μέλιας και Μυρτώς είναι υπέροχες!

Μια παράσταση που την παίρνετε μαζί σας και την κουβαλάτε για πάντα! Αφορά τους πάντες αλλά μην την στερήσετε από κανένα παιδί …!

Backstage

Ασφυκτικά γεμάτο το ΑΒΑΚΙΟ στην πρεμιέρα της παράστασης μεταξύ των θεατών είδαμε ηθοποιούς σκηνοθέτες ανθρώπους της τέχνης που συνόδεψαν τα παιδιά τους. Ο Δημήτρης Γιώτης, ο Μάνος Πετούσης, ο Μύρων m Παβένος, ο Τάσος Χαλκιάς, ο Δημήτρης Γκουτζαμάνης, ο Βασίλης Νάτσιος και πολλοί άλλοι αγαπημένοι φίλοι.

Ενθουσιασμένοι μας δήλωσαν ο Μύρων m Παβένος, ο Μάνος Πετούσης και ο Δημήτρης Γιώτης ο οποίος συνόδεψε και το παιδί του.

The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

Related post

Ρώτα το #echaritygr ότι θες, όποτε θες
×
Exit mobile version