4+2 γυναίκες αφηγούνται τη ζωή τους, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η ομάδα «Αλληλεγγύη στη Χίο» συναντήθηκε με γυναίκες πρόσφυγες στον κήπο της Χίου. Ντόπιες και ξένες είχαν ιστορίες να μοιραστούν, τις οποίες και εμπιστεύτηκαν στην ert.gr, ιστορίες με κοινό παρανομαστή τις δυσκολίες που κάθε γυναίκα, λόγω φύλου, αντιμετωπίζει από τα πατριαρχικά καθεστώτα και τις θρησκευτικές αντιλήψεις της χώρας στην οποία μεγάλωσε.
Κοινό τους όνειρο μια ζωή με περισσότερες επιλογές και ελευθερίες.
Τα ονόματα των γυναικών προσφύγων δεν είναι τα πραγματικά για λόγους προστασίας της ιδιωτικότητάς τους.
H Ινές είναι 20 ετών από το Μαρόκο. Δεν έχει τελειώσει το σχολείο, διότι έφυγε από την πατρίδα της σε ηλικία 15 ετών. Οι γονείς της, την ανάγκασαν να παντρευτεί ένα άνδρα που δεν ήθελε και έτσι το έσκασε από το πατρικό της σπίτι. Έμεινε στην Τουρκία περίπου 2 χρόνια και μετά πέρασε στην Ελλάδα. Ως ανήλικη ασυνόδευτη έμεινε στην δομή της Μετάδρασης της Χίου για 2 χρόνια περίπου. Αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες στην διάρκεια αυτών των ετών, επειδή ήταν εντελώς μόνη, και προσπάθησε να επιζήσει χωρίς καμία υποστήριξη.
Απογοητεύτηκε και απελπίστηκε πολλές φορές και θέλησε να δώσει τέλος στη ζωή της, αλλά τώρα υπάρχει μια γυναίκα από τη Ελλάδα σε μεγαλύτερη ηλικία που την προστατεύει και την καθοδηγεί. Την αποκαλεί “My angel”.
Η Ινές θέλει να συνεχίσει τα αγγλικά της και να βρει μια καλή δουλειά. Δεν είναι στα σχέδια της η δημιουργία οικογένειας, καθώς, όπως λέει η ίδια, προτιμά να είναι μόνη της από το να βάλει στη ζωή της ανθρώπους που θα την απογοητεύσουν, όπως συνέβη αρκετές φορές στο παρελθόν.
Η Κατερίνα είναι 43 ετών, παντρεμένη. Τελείωσε το Ενιαίο Λύκειο Βροντάδου και μεγάλωσε σε ένα παραδοσιακό ναυτικό χωριό της Χίου, σε μια οικογένεια που ήθελε μόλις ενηλικιωθεί να την παντρέψει με ναυτικό, θεωρώντας ότι θα την εξασφαλίσει οικονομικά. Νοοτροπία και τρόπο ζωής που η ίδια ποτέ δεν δέχτηκε.
Είναι διαχειρίστρια στην ομάδα «Aλληλεγγύη στη Χίο», καθώς και στο δίκτυο αλληλεγγύης κρατουμένων. Ονειρεύεται μια κοινωνία που σέβεται τον άνθρωπο.
Η Φατιμά είναι 38 ετών από το Κονγκό. Έχει σπουδάσει νοσηλευτική. Έφυγε από το Κονγκό λόγω εξαναγκασμού από την οικογένεια της να έχει επαφές και να παντρευτεί πολλούς άνδρες, θεσμός διαδεδομένος σε μερικές αφρικάνικες χώρες (πολυανδρία – πολυγαμία).
Το μόνο άτομο που έχει κρατήσει επαφή από την πατρίδα της είναι η μητέρα της που την έχει στηρίξει στην απόφαση της να φύγει για μια καλύτερη ζωή.
Ελπίζει και εύχεται να μείνει στην Ελλάδα, να εργαστεί και να σπουδάσει παράλληλα. «Αν οι άνδρες στην Ελλάδα είναι διαφορετικοί από το Κονγκό, θα ήθελα να παντρευτώ και να κάνω οικογένεια μια μέρα.»
Η Τζένη είναι 46 χρονών παντρεμένη με 2 κόρες στην εφηβεία. Είναι απόφοιτος αγγλικής φιλολογίας με μεταπτυχιακό στην εκπαίδευση. Έζησε σχεδόν όλη της την ζωή στη Χίο και αντιμετώπισε έντονη ψυχολογική πίεση από τη οικογένεια της επί χρόνια για να μείνει στις νόρμες που θεωρούνταν αποδεκτές για την γυναίκα σε μια μικρή κοινωνία, όπως αυτή τη Χίου.
Προσφέρει εθελοντικά υποστήριξη σε πρόσφυγες και μετανάστες της Χίου, γεγονός που την έχει βοηθήσει να αντιμετωπίσει ευκολότερα τις δικές της δυσκολίες. Ελπίζει να ξεκινήσει ένα οικοδόμημα αλληλεγγύης στη Χίο που θα συνεχίσουν οι νεότεροι, ώστε να μην μένει κάνεις αβοήθητος και αποξενωμένος ψυχολογικά, είτε Έλληνας είτε πρόσφυγας.
Η Ναμάζι είναι από την Ουγκάντα, 33 ετών, χήρα με 2 μικρά παιδιά που έχει αφήσει πίσω στην οικογένεια της. Είναι απόφοιτος οικονομικών και θρησκευτικών σπουδών και δίδασκε σε παιδιά γυμνασίου πριν φύγει από την πατρίδα της. Η Ναμάζι αναγκάστηκε να φύγει από τη πατρίδα της και να αφήσει πίσω τα 2 της παιδιά, ένα κορίτσι και ένα αγόρι, διότι υπήρξε μάρτυρας μιας δολοφονίας και κινδύνευε η ζωή της.
Το όνειρο της είναι να πάει στην Αγγλία για να σμίξει με τους συγγενείς της και να φέρει το συντομότερο τα παιδιά της από την Ουγκάντα.
Η Ναμάζι είπε ότι ένας ακόμα λόγος που ήρθε στην Ευρώπη είναι «για να βρω θεραπεία σε πολύ σοβαρό θέμα υγείας που αντιμετωπίζω, διότι στην πατρίδα μου οι ιατρικές υπηρεσίες είναι πολύ περιορισμένες και δεν παρέχονται σε όλους».
Η Μασούντα είναι από το Αφγανιστάν, 40 ετών με 2 παιδιά. Είναι απόφοιτος πολιτικών και κοινωνικών επιστήμων από το πανεπιστήμιο της Καμπούλ. Έχει επίσης σπουδάσει παιδαγωγικά.
To 1992 όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ και ξεκίνησε ο πόλεμος, εγκατέλειψε την πατρίδα της.
Τα πανεπιστήμια και τα σχολεία απαγόρευσαν την φοίτηση για τις γυναίκες. Πήγε στο Πακιστάν όπου μη θέλοντας να μένει στο σπίτι έμαθε αγγλικά και υπολογιστές. Εργάστηκε εκεί ως δασκάλα και ως ακαδημαϊκός σύμβουλος για το νηπιαγωγείο. Δίδαξε διοικητικές ικανότητες στις γυναίκες που έμεναν τους καταυλισμούς του Πακιστάν.
Ήρθε στην Χίο πριν 1 χρόνο περίπου και εργάζεται ως διερμηνέας σε ιατρική ομάδα. Αυτό που την ενδιαφέρει είναι να μείνει στην Ελλάδα, να πάρει άσυλο και να ζήσει ειρηνικά με τα 2 παιδιά της.
Φωτογραφίες: Μαρία Καλαμέρα
“Γκρεμίζουμε σύνορα. Γκρεμίζουμε φράχτες!
Ενώνουμε τα χέρια από τη μια άκρη της γης ως την άλλη. | Αγωνιζόμαστε για αυτά που μας ενώνουν με αλληλεγγύη και σεβασμό.”, με αυτά τα λόγια οι φίλες από την “Αλληλεγγύη στη Χίο”, χαιρετίζουν τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας.
echaritygr
Latest posts by echaritygr (see all)
- Θέατρο Σοφούλη | «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ έναν γλάρο να πετάει» - 18 Μαρτίου 2023
- BABY BOOM | 12ο event στο Hyatt Regency Thessaloniki στηρίζει Παιδικά Χωριά SOS - 18 Μαρτίου 2023
- Κινέζοι σκίουροι, ρίχνονται με τα μούτρα στη μάχη κατά των ναρκωτικών ουσιών - 12 Μαρτίου 2023
- Σεισμός 7,8 Ρίχτερ σε Τουρκία – Β. Συρία | Τουλάχιστον 1.500 νεκροί (ΕΙΚΟΝΕΣ) - 6 Φεβρουαρίου 2023
- Κλωνοποιημένες «σούπερ αγελάδες» στην Κίνα παράγουν υψηλή ποσότητα γάλακτος - 3 Φεβρουαρίου 2023