#SWY2019: Έλληνες φοιτητές Πρεσβευτές για 50 μέρες πλέουν στην Ιαπωνία!
#SWYGreece Μία Ομάδα με Ελληνικά χρώματα, ταμπεραμέντο και αρκετό τσαγανό που με περηφάνια και τόλμη θα πλέει για 50 μέρες στις θάλασσες της Ιαπωνίας. Άξιοι #hellines!Η χώρα μας και φέτος συμμετέχει σε μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο μιας στενής διαπολιτισμικής σχέσης 120 ετών, που έχουμε συνάψει με τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Η Ελλάδα φέτος πέρα από τον επετειακό εορτασμό των 120 ετών που διπλωματικά έχει υπογράψει με την Ιαπωνία, έχει την εθνική τιμητική της, συμμετέχοντας σε μια από τις πιο διάσημες διεθνώς υποτροφίες ανταλλαγής νέων, την ιαπωνική Ship for World Youth, εν συντομία SWY. Η Οικογένεια του #echaritygr εκτιμώντας τη νεολαία που πρωτεύει τόσο εθνικά όσο και στο εξωτερικό, προωθεί τις βέλτιστες πρακτικές και υπηρετεί τα υψηλά ιδανικά, παρουσιάζει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΆ την Ομάδα των 11 Ελλήνων φοιτητών που συμμετέχουν σε ένα υπερειρηνικό ταξίδι, επιλεγμένοι επί τιμής σε μια αποστολή συνολικά 240 νέων από 11 χώρες. Ανάμεσα στους 12 υπέροχους Πρεσβευτές μας, η Ναουσαία φοιτήτρια Νομικής ΑΠΘ Αντωνία Μαρκοβίτη μας μίλησε για το πρόγραμμα της ξεχωριστής αυτής διεθνούς υποτροφίας και το ταξίδι στην Ιαπωνία και η Ελληνική Ομάδα μοιράζεται μαζί μας, στιγμές και σκέψεις από τη μοναδική αυτή εμπειρία μέσα από την οποία θα γνωρίσουν τους ανθρώπους και την κουλτούρα τους στην Άπω Ανατολή. Το ταξίδι τους ξεκίνησε στις 27 Ιανουαρίου, με το πλοίο που απέπλευσε από το λιμάνι της Yokohama για ένα ταξίδι 50 ημερών, κατά τη διάρκεια του οποίου η Ελληνική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί το Παλάου, τα Νησιά του Σολομώντα και την Αυστραλία. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού, οι Έλληνες Πρεσβευτές μας, έχουν προγραμματίσει πολλές, ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, όπου θα έχουν την ευκαιρία να προβάλλουν τη φιλία και τη σύνδεση των δύο λαών. Οι Έλληνες Πρεσβευτές, δέχθηκαν την πρόσκλησή μας και κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών τους στο Τόκιο λίγο πριν αναχωρήσουν, μας μίλησαν για το ταξίδι τους και τι προσδοκούν από την ξεχωριστή αυτή εμπειρία ζωής τους.
Μέλη της Ελληνικής αποστολής είναι οι Παναγιώτης Μαμουζάκης, Ηλίας Γιαννόπουλος, Δέσποινα Ραφαηλίδου, Ελένη Αυθεντοπούλου, Αγάπη Γκουλέκα, Μαρία Κιαρτζίδου, Αλλαντίν Μιχαηλίδης-Μπαρακάτ, Αντωνία Μαρκοβίτη, Δήμος Παπαδημητρίου, Χαρά Βάγγου, Ραφαέλα Πινιατάρο, Μαρία Σαμαρά
#echaritygr: Τι είναι τo Swy, από ποιον διοργανώνεται και ποιες χώρες συμμετέχουν στο μεγάλο αυτό υπερειρηνικό ταξίδι;
#SWYGreece: Το Πλοίο για τους Νέους του Κόσμου (#SWY) είναι ένα παγκόσμιο πρόγραμμα ανταλλαγής νέων στο οποίο έχουν συμμετάσχει πάνω από 7000 άτομα από 63 χώρες. Είναι μια μοναδική εμπειρία, όπου έχεις την δυνατότητα να δεις τον κόσμο με μια διαφορετική οπτική γωνία, μαζί με νέους απ’ όλων τον κόσμο. Εδώ περιλαμβάνονται οι βασικές δραστηριότητες του προγράμματος “Πλοίο για τους Νέους του Κόσμου” (SWY) και του Συλλόγου των Συμμετεχόντων του προγράμματος Πλοίο για τους Νέους του Κόσμου (SWYΑΑ). Το πρόγραμμα αυτό άρχισε το 1988 αναδιοργανώνοντας το «Πρόγραμμα Κρουαζιέρας της Ιαπωνικής Μεσολαβητικής Αποστολής» (JYGC) που είχε αρχίσει το 1967 ως ένα από τα αναμνηστικά προγράμματα για την επέτειο της εκατονταετηρίδας της Meiji Αναδιάρθρωσης (Αναδόμησης). Αρχικά, το JYGC περιλάμβανε τη συμμετοχή 300 νέων από την Ιαπωνία (JPYs) και 50 νέων από άλλες χώρες του εξωτερικού (OPYs). Ωστόσο, όταν το πρόγραμμα μετατράπηκε σε SWY, ο αριθμός των συμμετεχόντων τροποποιήθηκε και περιέλαβε περίπου 120 JPYs και 150 OPYs. Λόγω αυτής της δραστικής αλλαγής στην αναλογία των νέων που συμμετέχουν (PYs), το Ιαπωνικό Πλοίο Nippon Maru (Fuji Maru από το 2010 και μετά) μοιάζει τώρα με έναν πολύ-πολιτισμικό μικρόκοσμο. Κατά τη διαμονή στο πλοίο επί 50 ημέρες οι νέοι που προέρχονται από διαφορετικές χώρες αναλαμβάνουν διάφορες δραστηριότητες, όπως συζητήσεις και διαλέξεις από ειδικούς για συγκεκριμένα θέματα, διάφορα πολιτιστικά δρώμενα και παραστάσεις που οργανώνουν τα clubs. Το πλοίο για τους Νέους του Κόσμου επισκέπτεται κάθε δεύτερη χρονιά χώρες του ανατολικού κόσμου (Ωκεανία, Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική) και του δυτικού κόσμου (νοτιοδυτική Ασία, Αφρική, και χώρες της Μέσης Ανατολής). Φέτος, οι συμμετέχουσες χώρες είναι οι εξής: Αυστραλία, Βανουάτου, Εκουαδόρ, Χιλή, Τουρκία, Τανζανία, Νησιά Σολομώντα, Ιαπωνία, Σουηδία, Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
το Ιαπωνικό Πλοίο Nippon Maru (Fuji Maru από το 2010 και μετά) μοιάζει τώρα με έναν πολύ-πολιτισμικό μικρόκοσμο | Το πλοίο για τους Νέους του Κόσμου επισκέπτεται κάθε δεύτερη χρονιά χώρες του ανατολικού κόσμου (Ωκεανία, Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική) και του δυτικού κόσμου (νοτιοδυτική Ασία, Αφρική, και χώρες της Μέσης Ανατολής)
#echaritygr: Γιατί πραγματοποιείται το ταξίδι αυτό και ποιους σκοπούς υπηρετεί;
#SWYGreece: Το πρόγραμμα SWY στοχεύει στην ανάπτυξη της ικανότητας αντιμετώπισης των διαφορετικών πολιτισμών και των επικοινωνιακών δεξιοτήτων και στη βελτίωση των ικανοτήτων ηγεσίας και διαχείρισης μέσω της συζήτησης και της πολιτιστικής ανταλλαγής με συμμετέχοντες από διάφορες χώρες και διάφορα υπόβαθρα, ακολουθώντας τα σεμινάρια από εμπειρογνώμονες και τις δραστηριότητες σχεδιασμού. Ακόμα, διοργανώνοντας εργαστήρια, οι συμμετέχοντες εμβαθύνουν με αμοιβαία κατανόηση και, επιπλέον, εξερευνούν τις παγκόσμιες απόψεις καθώς και να ενδυναμώσουν το πνεύμα της διεθνούς συνεργασίας τους και, ως εκ τούτου, το πρόγραμμα καλλιεργεί ομάδες νέων ικανές να συνεισφέρουν στην κοινωνία ασκώντας τις ηγετικές τους ικανότητες σε διάφορους τομείς. Επιπλέον, έχει σκοπό να καθιερώσει ένα ισχυρό διασυνοριακό δίκτυο συμμετεχόντων πέραν των εθνικών συνόρων.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΊΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΉΣ ΑΠΟΣΤΟΛΉΣ
https://www.facebook.com/115907621782102/posts/2354024107970431/
#echaritygr: Φέτος συμμετέχει κι η Ελλάδα. Ποιοι αποτελούν την Ομάδα και ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες αυτής της Εθνικής αντιπροσωπείας;
#SWYGreece: Μέλη της ελληνικής αποστολής είναι οι Παναγιώτης Μαμουζάκης, Ηλίας Γιαννόπουλος, Δέσποινα Ραφαηλίδου, Ελένη Αυθεντοπούλου, Αγάπη Γκουλέκα, Μαρία Κιαρτζίδου, Αλλαντίν Μιχαηλίδης-Μπαρακάτ, Αντωνία Μαρκοβίτη, Δήμος Παπαδημητρίου, Χαρά Βάγγου, Ραφαέλα Πινιατάρο, Μαρία Σαμαρά. Οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν διάφορους ρόλους σε ομάδες εργασίας αναλόγως των προσωπικών, ακαδημαϊκών και επαγγελματικών τους ενδιαφερόντων και της συναφούς εμπειρίας τους. Περαιτέρω, παρουσιάζουν τη χώρα τους στους ξένους συμμετέχοντες μέσω παρουσιάσεων και διαδραστικών σεμιναρίων.
Μοναδικές Στιγμές των Ελλήνων Συμμετεχόντων στην Ιαπωνία Συμβίωση με τις Οικογένειες Φιλοξενίας
#echaritygr: Ποια ήταν τα κριτήρια της επιλογής των συμμετεχόντων και από ποια backgrounds έρχονται;
#SWYGreece: Οι συμμετέχοντες είναι νέοι επαγγελματικές ή/και φοιτητές σχολών διαφόρων πεδίων της Ελλάδας. Ως εκ τούτου, προέρχονται από διαφορετικά υπόβαθρα αλλά και από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές. Τα κριτήρια επιλογής τους ήταν ποικίλα: Να είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος, ηλικίας 18-31 ετών. Να μπορούν να κατανοήσουν πλήρως το νόημα και το σκοπό αυτού του προγράμματος και να είναι σε θέση να ενεργούν σε αρμονία με την ομάδα κατά τη διάρκεια του προγράμματος, είναι σε καλή φυσική και ψυχική κατάσταση και μπορούν να υπομείνουν ένα μακρύ ταξίδι, να μπορούν να συμβάλλουν θετικά στις διάφορες δραστηριότητες, προωθώντας την υγιή ανάπτυξη της νεολαίας και να έχουν ενεργό ρόλο στις διεθνείς ανταλλαγές μέσα στις κοινότητές τους, στον επαγγελματικό τους χώρο, το εκπαιδευτικό τους περιβάλλον, τις οργανώσεις νεολαίας και άλλους συναφείς χώρους που τυχόν δραστηριοποιούνται, έχουν καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας, προκειμένου να συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπως συζητήσεις πανεπιστημιακού επιπέδου, έχουν ενδιαφέρον και γνώσεις για την Ιαπωνία, προέρχονται από διαφορετικούς κοινωνικούς τομείς όπως δημόσιο τομέα, πανεπιστήμια, οργανώσεις νέων, ΜΚΟ, startups και εταιρείες της χώρας, είναι πειθαρχημένοι και ικανοί να συμβιώνουν αρμονικά μέσα σε μια μεγάλη ομάδα, να διαθέτουν σημαντικές γνώσεις ή δεξιότητες σε πεδία όπως η ελληνική κοινωνία, ο πολιτισμός, οι παραδόσεις, οι τέχνες κτλ και να έχουν την πρόθεση να τις μοιραστούν με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, ζουν μόνιμα στην Ελλάδα και να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην προετοιμασία της Ελληνικής αποστολής μέσω φυσικής παρουσίας και online συναντήσεων μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου 2018 και 14 Ιανουαρίου 2019. /Να έχουν τη θέληση να ενταχθούν και να γίνουν ενεργά μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων του προγράμματος (SWYAA Greece) και να συμμετέχουν, να οργανώνουν και να προτείνουν δράσεις κοινωνικού αντίκτυπου μετά τη λήξη του προγράμματος σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Η Πρέσβειρα Αντωνία Μαρκοβίτη από τη Νάουσα στην Ιαπωνία
#echaritygr: Η Ελλάδα τι θα αποκομίσει από τη συμμετοχή αυτή; Θα εξαχθούν συμπεράσματα για ποιους τομείς και πως θα εφαρμοστούν στην ελληνική πραγματικότητα;
#SWYGreece: Τη προώθηση της ελληνικής κουλτούρας, τη σύσφιξη διεθνών σχέσεων της χώρας με τις συμμετέχουσες χώρες, όπως και τη προώθηση ελληνικών προϊόντων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, μέσω των πολλών χορηγιών που πέτυχε η αποστολή. Κατόπιν του προγράμματος, προβλέπεται η ανάδειξη πρακτικών εφαρμογών των εμπειριών που αποκομίζουν οι συμμετέχοντες από το πρόγραμμα σε τοπικό επίπεδο ή σε επίπεδο του παγκόσμιου δικτύου συμμετεχόντων του SWY. Κρίνουμε πως το πρόγραμμα συμβάλλει στην διεθνή έκθεση του εμπορίου και σε τομείς της σύγχρονης οικονομίας, όπως ο τουρισμός.
https://www.facebook.com/1014147575330610/posts/10156440493886339/
#echaritygr: Μας έχεις εμπιστευθεί πως η Ιαπωνία αναλαμβάνει σε κάθε αντίστοιχο ταξίδι την κάλυψη πλήρως των εξόδων του ταξιδιού. Οι χώρες που συμμετέχουν δεν έχουν οικονομική συμμετοχή;
#SWYGreece: Η κάλυψη διάφορων οικονομικών εξόδων έγκειται στην εκάστοτε αποστολή. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα και όλες οι δραστηριότητες καλύπτονται με υποτροφία από την ιαπωνική κυβέρνηση.
#echaritygr: Περιγράψτε μας μια ημέρα επάνω στο πλοίο και ποιες είναι οι εργασίες που αναλαμβάνουν οι ταξιδιώτες;
#SWYGreece: Το πρόγραμμα ξεκινάει από νωρίς το πρωί. Συμμετέχουμε στις ομάδες εργασίας και διεκπεραιώνουμε είτε ομαδικά είτε ατομικά τα καθήκοντα πάνω στα οποία δουλεύουμε. Υπάρχει πρόβλεψη για δραστηριότητες που συμβάλλουν στην κατανόηση των διάφορων πολιτισμών που συνυπάρχουν στο πλοίο, το οποίο μοιάζει με ένα χωριό εν πλω.
#echaritygr: Θα υπάρχει δυνατότητα να μαθαίνουμε για τα τεκταινόμενα εν πλω από τα Social media; Και μετά το πέρας του ταξιδιού; Πότε επιστρέφετε και τι αρμοδιότητες αναλαμβάνετε στην Ελλάδα;
#SWYGreece: Κατά τη διαμονή μας στο πλοίο, δεν υπάρχει σύνδεση στο ίντερνετ παρά μόνο όταν προσαράζουμε σε κάποιο λιμάνι. Ωστόσο, έχουμε δρομολογήσει το ανέβασμα φωτογραφιών και ιστοριών για να δημοσιοποιήσουμε τη διαδρομή μας μέσα από το Facebook και το Instagram! Επιστρέφουμε στην Αθήνα στις 2 Mαρτίου και γινόμαστε μέλη του SWYAA Greece, του ελληνικού συλλόγου αποφοίτων του προγράμματος.
echaritygr
Latest posts by echaritygr (see all)
- Θέατρο Σοφούλη | «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ έναν γλάρο να πετάει» - 18 Μαρτίου 2023
- BABY BOOM | 12ο event στο Hyatt Regency Thessaloniki στηρίζει Παιδικά Χωριά SOS - 18 Μαρτίου 2023
- Κινέζοι σκίουροι, ρίχνονται με τα μούτρα στη μάχη κατά των ναρκωτικών ουσιών - 12 Μαρτίου 2023
- Σεισμός 7,8 Ρίχτερ σε Τουρκία – Β. Συρία | Τουλάχιστον 1.500 νεκροί (ΕΙΚΟΝΕΣ) - 6 Φεβρουαρίου 2023
- Κλωνοποιημένες «σούπερ αγελάδες» στην Κίνα παράγουν υψηλή ποσότητα γάλακτος - 3 Φεβρουαρίου 2023