Αντέχεις την ωμή αλήθεια; | Λίγα πράγματα για το #trafficking

 Αντέχεις την ωμή αλήθεια; | Λίγα πράγματα για το #trafficking

Εργάστηκα στο πεδίο του anti-trafficking για τρία συναπτά έτη στην βάση της ειδικεύσής μου στην Εφαρμοσμένη Δικαστική Ψυχολογία, προσφέροντας ψυχολογική υποστήριξη σε θύματα εμπορίας ανθρώπων και εκπαιδεύοντας τις αστυνομικές, λιμενικές και άλλες αρχές και αρμόδιους φορείς στην ταυτοποίηση αυτών των θυμάτων.

Προς ενημέρωση των αναγνωστών να τονίσω ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν κόμβο για τα συνδικάτα οργανωμένου εγκλήματος στο συγκεκριμένο πεδίο, καθώς είναι δίοδος για να περάσουν τα θύματα σε χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης αλλά και σταθμός, καθώς τελικός προορισμός πολλών από τα θύματα είναι η Ελλάδα. Η συγκεκριμένη μορφή οργανωμένου εγκλήματος, αποτελεί τη σύγχρονη μορφή σκλαβιάς, όταν στην βάση τραγικών κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών σε συγκεκριμένες περιοχές ανά τον κόσμο, τα μέλη αυτών των εγκληματικών οργανώσεων, εφαρμόζοντας διαφορετικές πρακτικές ανά περίπτωση στρατολογούν θύματα. Οι πρακτικές αυτές ποικίλουν από τις απαγωγές, αγοραπωλησίες μέσω δημοπρασιών αλλά και μέσα από λιγότερο βίαιες (αρχικά) μεθόδους, όπως ψευδείς υποσχέσεις εργασίας και ψεύτικες ερωτικές σχέσεις ιδιαίτερα σε κορίτσια μικρά σε ηλικία αλλά και απειλές για την οικογένειά τους. Προφανώς τα θύματα άλλες φορές νωρίτερα άλλες αργότερα, συνειδητοποιούν την πραγματικότητα και φυσικά ως θηλαστικά αντιδρούν για την απελευθέρωσή τους. Σε αυτό το πρώτο στάδιο, σκοπός του κυκλώματος είναι το “σπάσιμο” του θύματος, δηλαδή την κάμψη των αντιστάσεών του και τη καταναγκαστική συνεργασία του με το κύκλωμα.


Η Ελλάδα αποτελεί έναν κόμβο για τα συνδικάτα οργανωμένου εγκλήματος του #trafficking, καθώς είναι δίοδος για να περάσουν τα θύματα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σταθμός, καθώς τελικός προορισμός πολλών από τα θύματα είναι η Ελλάδα.


Σε αυτό το στάδιο, απίστευτες κτηνωδίες λαμβάνουν χώρα με ομαδικούς βιασμούς των θυμάτων, χρήση σωματικής βίας ακόμη και αποστέρηση τροφής και νερού. Σύντομα, τα περισσότερα θύματα συνεργάζονται, με το επόμενο βήμα του κυκλώματος να είναι η διάθεση των θυμάτων σε κλειστό πελατολόγιο, άτομα πολλές φορές υπεράνω πάσης υποψίας και πλήρους εμπιστοσύνης καθώς μέσα από τέτοια κυκλώματα βρίσκουν την ευκαιρία να κάνουν πράξη αρρωστημένες ορέξεις με ανήλικα κορίτσια και αγόρια. Έως ότου πολλά από αυτά τα θύματα να καταλήξουν να εργάζονται ακόμη και σε νόμιμους οίκους ανοχής και καταστήματα σεξουαλικού ενδιαφέροντος, έχοντας πέσει σε μία κατάσταση βαθιάς κατάθλιψης και πλήρους αβοηθησίας, μην αντιδρώντας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις εθίζονται σε ψυχοδραστικές ουσίες ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν στην καθημερινότητα, μην αντέχοντας αυτό που τους συμβαίνει.


Το χρονικό της υπόθεσης

Στην  βάση πηγών διεθνούς Τύπου και βιβλιογραφίας, συνέδεσα τα εξής σχετικά με την ιστορία που αφορά τον Έλληνα αξιωματούχο. Η συνείδησή μου και οι ιστορίες των κοριτσιών με τις οποίες συνεργάστηκα δε μου επέτρεπαν να καταπιώ με τέτοια ευκολία μία υπόθεση που ξέρω, λόγω ειδίκευσης και εμπειρίας, πως εξελίχθηκε εντελώς διαφορετικά, από τον τρόπο που οι αρχές και τα μέσα θέλουν να προβάλλουν ή καλύτερα να μην προβάλλουν στην ελληνική κοινωνία.

Το 2011 ένα δίκτυο εμπορίας ανηλίκων θυμάτων εξαρθρώνεται στο Τσισινάου της Μολδαβίας. Μεταξύ των πελατών του δικτύου περιλαμβάνονται ένας Αμερικανός πολίτης με έδρα τη Βουδαπέστη, ένας Βρετανός πολίτης εργαζόμενος στο χώρο των Σιδηροδρομικών Συγκοινωνιών και ένας Έλληνας αξιωματούχος.


{…} «πήγα στο μέρος του Έλληνα, καθώς είχε ζητήσει ένα ειδικό τύπο μασάζ. Με εκμεταλλεύτηκε όταν έπεσα για ύπνο ενώ η αμοιβή που μου έδωσε ήταν περίπου 25 ευρώ»


Σύμφωνα με την Jurnalul National, το Μάρτιο εκείνης της χρονιάς η Αστυνομία του Τσισινάου εξάρθρωσε ένα κύκλωμα εμπορίας παιδιών και δίκτυο παιδόφιλων και είχαν συλλάβει κάποια από τα βασικά μέλη του. Μέσα από την κάλυψη της οργάνωσης ταξιδιών στη Μολδαβία, περιλαμβάνοντας την περιοχή Trandnestr και την Οδησσό της Ουκρανίας, το κύκλωμα ουσιαστικά διακινούσε ανήλικα αγόρια σε ξένους πελάτες με σκοπό το σεξ. Σε κάποια στιγμή, το κύκλωμα ανέλαβε ένα προηγούμενο θύμα (πολύ συχνό φαινόμενο καθώς το θύμα είναι εξοργισμένο και αποκτηνωμένο επειδή δεν έλαβε την αντίστοιχη προστασία), ο οποίος προκειμένου να διατηρήσει τις επαφές με το σταθερό του πελατολόγιο προσέφερε εκπτώσεις. Δύο δημοσιογράφοι προσποιούμενοι τους πελάτες, κατάφεραν να κλείσουν ραντεβού για να κάνουν σεξ με ένα 15χρονο αγόρι με αντάλλαγμα το ποσό των 55 ευρώ. Ο Μίσα, ο αρχηγός του κυκλώματος πλέον, κατέθεσε πως πολλές φορές είχε κάνει έναντι αντιτίμου σεξουαλικές χάρες με επιφανείς ξένους, ενώ μεταξύ των πελατών του ήταν και Έλληνας αξιωματούχος.


Σύμφωνα με την Jurnalul National, το Μάρτιο εκείνης της χρονιάς η Αστυνομία του Τσισινάου εξάρθρωσε ένα κύκλωμα εμπορίας παιδιών & δίκτυο παιδόφιλων και είχαν συλλάβει κάποια από τα βασικά μέλη του.


Συγκεκριμένα αναφέρει στην κατάθεσή του, πως «πήγα στο μέρος του Έλληνα, καθώς είχε ζητήσει ένα ειδικό τύπο μασάζ. Με εκμεταλλεύτηκε όταν έπεσα για ύπνο ενώ η αμοιβή που μου έδωσε ήταν περίπου 25 ευρώ». Ο βρετανός που συνελήφθη καταδικάστηκε στη Μ. Βρετανία σε ποινή φυλάκισης 7μιση ετών χωρίς το δικαίωμα αναστολής, προστέθηκαν οι συλλήψεις δύο Ιταλών, ενώ ο μοναδικός που διέφευγε της σύλληψης ήταν ο Έλληνας αξιωματούχος. Η δίωξη του Έλληνα ξεκινά το 2016 μετά από σιωπή ετών και μέσα από την αποκάλυψη της συγκεκριμένης υπόθεσης από συγκεκριμένο έντυπο, για να φτάσουμε  στη σημερινή του καταδίκη με τη συγκεκριμένη ποινή.

Η ελληνική νομοθεσία

Συχνά οι αρχές ήταν δύσκολο να διαχωρίσουν έναν/μία επαγγελματία, ιδιαίτερα στη σεξουαλική βιομηχανία από ένα θύμα trafficking, με τις πιθανότητες να μειώνονται όσο ο καιρός που το θύμα μένει στο κύκλωμα αυξάνεται. Επομένως, σχετικά πρόσφατα, το 2014 ψηφίζεται ο Περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Εμπορίας και Εκμετάλλευσης Προσώπων και της Προστασίας των Θυμάτων Νόμος, Ν. 60(Ι)/2014. Προκειμένου να ταυτοποιηθεί ένα θύμα αλλά και η εμπλοκή ενός ανθρώπου σε ένα τέτοιο κύκλωμα πρέπει να πληρούνται τρία βασικά κριτήρια: Δραστηριότητα, Μέσο και Σκοπός.

Η δραστηριότητα αφορά την στρατολόγηση, μεταφορά, διακίνηση, μεταβίβαση του ελέγχου του προσώπου, υπόθαλψη, παραλαβή ή ανταλλαγή.

Το μέσο μπορεί να είναι η χρήση απειλών, βίας, εξαπάτηση, εξαναγκασμός, δόλος ή απάτη, απαγωγή, κατάχρηση εξουσίας ή εκμετάλλευση ευάλωτης θέσης.

Τέλος, ο σκοπός είναι πάντα η εκμετάλλευση μέσα από την παροχή εργασίας χωρίς πληρωμή, αγοραπωλησία οργάνων, ιστών αλλά κυρίως και πιο συχνά η σεξουαλική εκμετάλλευση.

Ωστόσο, στο άρθρο 17 αναφέρεται πως όποιος εύλογα δύναται να υποθέσει ότι η εργασία που χρησιμοποιεί ή οι οποιεσδήποτε υπηρεσίες θύματος αποτελούν αντικείμενο των αδικημάτων που προβλέπονται στο παρόν μέρος είναι ένοχος αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα τρία έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ ή και στις δύο ποινές. Το συγκεκριμένο σημείο ίσως θα ήταν αυτό που θα έπρεπε να προβληματίσει τις ελληνικές αρχές ιδιαίτερα αν κάποιος το συγκρίνει με τα 7,5 έτη της Μ. Βρετανίας ή την επιβολή χημικού ευνουχισμού που η Μολδαβία ψήφισε και εφαρμόζει μετά την αποκάλυψη του σχετικού σκανδάλου προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να μειώσει το #σεξοτουρισμό και να προστατέψει τα παιδιά και τους εφήβους, ιδιαίτερα αυτούς τους πληθυσμούς που μετά την πτώση της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης βρίσκονται πολλές φορές ως ιδανικά θύματα τέτοιων κυκλωμάτων.


Κάθε 30 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος στον κόσμο πέφτει θύμα #trafficking ενώ τα θύματα #sextrafficking μπορεί να εξυπηρετούν καταναγκαστικά έως και 48 άνδρες τη μέρα.


Τα παραπάνω είναι αυτά που γνωρίζω, αυτά που έψαξα και βρήκα αλλά και αυτά που έζησα και άκουσα. Χιλιάδες λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν τι βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι δίπλα μας από άλλα ανθρωποειδή, ορίζοντας πολλές φορές μάλιστα και τις ζωές μας. Μπορείτε να κρατήσετε κάτι τελευταίο: η εμπορία ανθρώπων είναι το πιο επικερδές οργανωμένο έγκλημα, καθώς τα όπλα και τα ναρκωτικά μπορείς να τα πουλήσεις μία φορά μόνο σε αντίθεση με έναν άνθρωπο που εκμεταλλεύονται καθημερινά. Κάθε 30 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος στον κόσμο πέφτει θύμα trafficking ενώ τα θύματα sex trafficking μπορεί να εξυπηρετούν καταναγκαστικά έως και 48 άνδρες τη μέρα.

 

Keep the numbers, do the maths

(βάλε τα νούμερα, κάνε τα μαθηματικά…)

The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

Related post