#U4U | Δρ. Ανδρέας Ανδρέου: 7+1 «αλήθειες» για τον καρκίνο του Προστατη
Ο καρκίνος του προστάτη είναι μια ασθένεια συχνή μεταξύ του ανδρικού πληθυσμού, η οποία απασχολεί κυρίως τις μεγαλύτερες ηλικίες. Αν και η λέξη «καρκίνος» συνοδεύεται πάντα από φόβο, η συγκεκριμένη νόσος είναι ιάσιμη, εφόσον διαγνωσθεί εγκαίρως και ακολουθηθεί η κατάλληλη θεραπεία. Χαρακτηρίζεται δε σε γενικές γραμμές ως ασθένεια αργής ανάπτυξης, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν απαιτεί την προσοχή και την εγρήγορσή μας.
Ο προστάτης είναι κομμάτι του αναπαραγωγικού συστήματος του άνδρα. Πρόκειται για έναν μικρό αδένα κάτω από την ουροδόχο κύστη, ο οποίος περιβάλλει το άνω τμήμα της ουρήθρας. Είναι δε ο βασικός υπεύθυνος για την παραγωγή του γαλακτώδους υγρού που εμπλουτίζει το σπέρμα σε ποσοστό 20-30%.
Τι πρέπει να ξέρουμε για τον καρκίνο του προστάτη
Ένας στους επτά θα εμφανίσει καρκίνο του προστάτη κατά τη διάρκεια της ζωής του, στοιχείο που τον καθιστά τον πρώτο σε συχνότητα στον ανδρικό πληθυσμό. Στην Ευρώπη δε είναι ο δεύτερος σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνος. Αν και τα ποσοστά επιβίωσης είναι υψηλά, υπολογίζεται ότι περί το 1% του ανδρικού πληθυσμού παγκοσμίως πεθαίνει από καρκίνο του προστάτη.
Η μέση ηλικία εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη είναι τα 72 χρόνια, ενώ η ασθένεια είναι σπάνια σε άνδρες κάτω των 45 ετών. Ο καρκίνος του προστάτη σχετίζεται άμεσα με την ηλικία, καθώς οι πιθανότητες εμφάνισής του αυξάνονται με την πάροδο των ετών. Είναι ενδεικτικό πως πάνω από τα 90 έτη το 70% των ανδρών εμφανίζουν καρκίνο του προστάτη.
Παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με τον καρκίνο του προστάτη είναι η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, η γενετική προδιάθεση και σε μικρότερο βαθμό η διατροφή και γενικότερα ο τρόπος ζωής-το περιβάλλον του ασθενούς.
Συμπτώματα και παράγοντες κινδύνου για το καρκίνο του στόματος
Ο καρκίνος του προστάτη συνήθως στα πρώτα του στάδια είναι ασυμπτωματικός. Αργότερα όμως υπάρχουν κάποια συμπτώματα που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, μπορεί όμως να αφορούν και άλλες ασθένειες. Μεταξύ αυτών είναι η δυσφορία ή η δυσκολία κατά την ούρηση, η ξαφνική ανάγκη για ούρηση, αλλά και η εμφάνιση αίματος στα ούρα ή στο σπέρμα. Σε κάθε περίπτωση αν διαπιστωθεί κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, είναι σκόπιμη μια επίσκεψη στον γιατρό.
Επτά στους δέκα καρκίνους του προστάτη εντοπίζονται στην περιφερική του ζώνη. Σε μεταγενέστερα στάδια ο καρκίνος μπορεί να επεκταθεί σε παρακείμενα όργανα, όπως είναι οι σπερματοδόχες κύστες, ενώ αργότερα δεν αποκλείονται οι μεταστάσεις.
Για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη απαιτείται εξέταση αίματος και δη του ειδικού προστατικού αντιγόνου PSA, η οποία καταδεικνύει αν υπάρχει αύξηση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης. Αν το PSA είναι αυξημένο, πρέπει να υπάρξει περαιτέρω διερεύνηση. Mια υψηλή τιμή όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει εμφανιστεί καρκίνος, αφού μπορεί να είναι σύμπτωμα άλλων ασθενειών του προστάτη. Στο πλαίσιο της διάγνωσης της νόσου γίνεται και δακτυλική εξέταση. Η εξέταση όμως που θα δώσει μια αξιόπιστη απάντηση για την εμφάνιση του εν λόγω καρκίνου είναι η βιοψία.
Η πρόληψη είναι «κλειδί» για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη. Αυτή δε περνά από δύο «οδούς»: τον τακτικό έλεγχο και την ισορροπημένη διατροφή και άσκηση. Ο έλεγχος για το ενδεχόμενο καρκίνου του προστάτη πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των 50 ετών και περιλαμβάνει την εξέταση PSA, αλλά και την δακτυλική εξέταση.
Εφόσον οι ενδείξεις είναι ισχυρές, απαιτείται και βιοψία, ώστε να επιβεβαιωθεί η διάγνωση. Τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών έχουν αυξηθεί σημαντικά, κυρίως λόγω της ενημέρωσης, των τακτικών ελέγχων, αλλά και της εξέλιξης των θεραπειών.
Την ίδια ώρα μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και φτωχή σε κορεσμένα λίπη και επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως επίσης και η συστηματική άσκηση, μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη της νόσου.
Η συνηθέστερη θεραπεία είναι η χειρουργική, η οποία περιλαμβάνει τη ριζική προστατεκτομή. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια η ρομποτική μέθοδος έρχεται να εξελίξει σημαντικά την χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη.
Ειδικότερα, επανάσταση για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη αποτελεί η ρομποτική εστιακή θεραπεία ή αλλιώς High Intensity Focal Ultrasound (HIFU), η οποία διαδραματίζει όλο και μεγαλύτερο ρόλο διεθνώς στη στρατηγική για τη θεραπεία της νόσου.
Συνδυάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις της απεικόνισης και των θεραπευτικών τεχνολογιών, το μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας Robotic HIFU Focal one μάς προσφέρει την απάντηση για την ιδανική εστιακή θεραπεία, η οποία στη Βόρεια Ελλάδα πραγματοποιείται αποκλειστικά από την ουρολογική ομάδα U4U.
Τέλος, στις περιπτώσεις που ο ασθενής είναι πιο ηλικιωμένος ή δεν επιθυμεί να μπει στη διαδικασία του χειρουργείου, προτείνεται η ακτινοβολία. Στις θεραπείες, κυρίως του μεταστατικού καρκίνου του προστάτη, περιλαμβάνεται και η ορμονοθεραπεία, ενώ στις περιπτώσεις του ενδοπροστατικού καρκίνου, όπου δεν υπάρχουν συμπτώματα ή η ηλικία είναι πολύ προχωρημένη, συνιστάται παρακολούθηση με έλεγχο του PSA και δακτυλική εξέταση κάθε εξάμηνο.
echaritygr
Latest posts by echaritygr (see all)
- Θέατρο Σοφούλη | «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ έναν γλάρο να πετάει» - 18 Μαρτίου 2023
- BABY BOOM | 12ο event στο Hyatt Regency Thessaloniki στηρίζει Παιδικά Χωριά SOS - 18 Μαρτίου 2023
- Κινέζοι σκίουροι, ρίχνονται με τα μούτρα στη μάχη κατά των ναρκωτικών ουσιών - 12 Μαρτίου 2023
- Σεισμός 7,8 Ρίχτερ σε Τουρκία – Β. Συρία | Τουλάχιστον 1.500 νεκροί (ΕΙΚΟΝΕΣ) - 6 Φεβρουαρίου 2023
- Κλωνοποιημένες «σούπερ αγελάδες» στην Κίνα παράγουν υψηλή ποσότητα γάλακτος - 3 Φεβρουαρίου 2023