Έλληνας αξιωματούχος ΠΟΥ: Test, test, test για να βγούμε από το lockdown!
Το μέλος της Διαρκούς Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, έλαβε έμμεσες, πλην σαφείς, αποστάσεις από το «πανηγυρικό» κλίμα που προβάλλεται σχετικά με τη διαχείριση της αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά και τα αναγκαία βήματα για την επόμενη ημέρα της καραντίνας.
Μιλώντας το πρωί της Μ. Δευτέρας στην ΕΡΤ, ο αξιωματούχος του ΠΟΥ, απαντώντας στην ερώτηση για το πώς εκτιμά τις επιδόσεις της κυβέρνησης, παρέθεσε τις οδηγίες του Οργανισμού, υπογραμμίζοντας στο τέλος ότι αυτές οι οδηγίες είναι ενιαίες και πρέπει να εφαρμοστούν στο σύνολό τους, προτρέποντας τους δημοσιογράφους να δουν ποιες από αυτές υλοποιούνται.
#Ηλιτόμηνον | Δωρεά θερμοκοιτίδας στην Α’ΜΕΝΝ ΑΠΘ του Ιπποκρατείου
«Τεστ, τεστ, τεστ»…
Ειδικότερα σημείωσε ότι ο ΠΟΥ έχει ζητήσει από τα κράτη «πρόληψη, αγωγή υγείας με προφύλαξη με ατομικά μέτρα υγιεινής, με κοινωνική απομόνωση αλλά και με τεστ, τεστ, τεστ». Επίσης, «ενίσχυση δημόσιου συστήματος υγείας, με κάθε τρόπο, προστασία των λειτουργών της υγείας, γιατί εκεί είναι το κρίσιμο σημείο την ώρα της κρίσης και προστασία των ευάλωτων ομάδων, στη δική μας περίτπωση πρόσφυγες και Ρομά».
«’Ολα αυτά μαζί αποτελούν ένα πλέγμα» σημείωσε ο Γ. Μπασκόζος. «Και ομολογουμένως η χώρα μας τα έχει πάει καλά στους αριθμούς και όσον αφορά τα θύματα, γιατί κάθε ανθρώπινη ζωή είναι πάρα πολύ σοβαρό πράγμα, αλλά χρειάζεται συνεχής προσπάθεια για να τα πετύχεις όλα».
Πρόσθεσε, ότι ο ΠΟΥ δίνει σημασία και σε ένα άλλο πράγμα: «Στο πώς σταδιακά θα απεμπλακούμε από το lockdown και τον εγκλεισμό. Διότι κάθε κυβέρνηση εκεί θα κριθεί: Πώς θα τα καταφέρει στη σταδιακή απεμπλοκή και να μη βρεθούμε μπροστά σε κρίση, μόλις απελευθερωθούμε».
Σε ό,τι αφορά στη σταδιακή χαλάρωση της καραντίνας που υιοθετούν μια σειρά χώρες και τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα, ο αξιωματούχος του ΠΟΥ σημείωσε ότι «το να το συζητούν τα επιστημονικά όργανα που είναι επιφορτισμένα με αυτό, είμαστε υποχρεωμένοι να οτ κάνουμε από τώρα». «Ακόμη και για την ψυχολογία του λαού δεν μπορεί να θεωρείται ότι επ’ αόριστον θα μείνουμε σε lockdown και απομόνωση. Πρέπει κάπως να ενημερωθεί ο κόσμος για το ποιες είναι οι προϋποθέσεις εκείνες που θα κάνουν δυνατή τη σταδιακή απεμπλοκή».
Κυρία Κεραμέως, δεν έχουν όλα τα παιδιά πρόσβαση στo internet…
Ποιες είναι αυτές;
Ειδικά για τα τεστ ο Γ. Μπασκόζος είπε, ότι σε αυτήν την φάση πρέπει να έχουμε «την επάρκεια του τεστ που ελέγχει τον ιό σε αυτούς που έχουν μολυνθεί, για να δούμε ποιους πρέπει να απομονώσουμε. «Αλλά στη φάση της σταδιακής απεμπλοκής πρέπει να έχουμε επαρκή τεστ αντισωμάτων με μεγάλη ευαισθησία και με μεγάλη πιστότητα, ώστε να μπορούμε να μελετήσουμε, να δούμε πώς θα απελευθερώσουμε την κοινωνία, γνωρίζοντας την επιδημιολογιή επίπτωση του ιού. Δεν θα μπορέσουμε να βγούμε αν δεν κάνουμε αρκετά τεστ. Και τα τεστ των αντισωμάτων δεν είναι ούτε τόσο ακριβά, ούτε τόσο δύσκολο να παραχθούν, αρκεί να τα διασφαλίσουμε. Γιατί θα γίνει μάχη δυστυχώς – και βλέπτε ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη αλληλεγγύη στα κράτη – για το ποιος θα τα πάρει πρώτος. Εδώ κρίνεται και η ικανότητα κάθε κυβέρνησης».
Άργησε ο ΠΟΥ
Τέλος, απαντώντας στην κριτική που δέχεται ο ΠΟΥ περί αργοπορημένης αντίδρασής του στην πανδημία, ο Γ. Μπασκόζος παραδέχθηκε τις πολιτικές και οικονομικές δεσμεύσεις του Οργανισμού: «Ο ΠΟΥ δεν μπορεί να ξεφύγει και να ξεπεράσει, ούτε τον παγκόσμιο συσχετισμό δυνάμεων, ούτε το ποιες είναι οι χώρες αυτές που τον χρηματοδοτούν πιο πολύ και μπορεί να επιβιώσει. Άρα, έναν μέσο όρο συνήθως βγάζει. Ευτυχώς όμως, το επιστημονικό του δυναμικό είναι τόσο επαρκές που μερικές φορές ξεπερνάει αυτές τις ισορροπίες. Οσον αφορά την τωρινή πανδημία, πράγματι άργησε κατά τη γνώμη μου ακόμη και να τη χαρακτηρίσει σαν πανδημία. Και πράγματι λιγάκι την υποτίμησε στην αρχή. Οπως την υποτίμησαν και οι κινεζικές αρχές στην αρχή. Εκείνες οι πρώτες μέρες μπορεί να έπαιξαν έναν ρόλο για τις ζωές αρκετών χιλιάδων συνανθρώπων μας. Ομως γρήγορα πήρε μπρος ο ΠΟΥ και έδωσε τις οδηγίες που έπρεπε».
Ο ίδιος θύμισε και την περίπτωση του ‘Εμπολα για να υπογραμμίσει την γεωπολιτική και ταξική, τελικά, φύση της αντιμετώπισης της υγείας: «Να σας θυμίσω την ιστορία του ‘Εμπολα. Επειδή ο ‘Εμπολα αφορούσε κάποιες χώρες της Κεντρικής Αφρικής, που ξέρουμε όλοι πώς την αντιμετωπίζει ο υπόλοιπος πολιτισμένος κόσμος, στην αρχή κάναμε πως δεν καταλαβαίναμε. Οταν επλήγη η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, τότε πήραν όλοι μπρος. Το ίδιο νομίζω πήγαμε να πάθουμε και τώρα με την Κίνα. Ευτυχώς όμως γρήγορα επικράτησαν οι επιστημονικές απόψεις και η λογική και όχι οι σκέτες οικονομίστικες απόψεις που λέγανε, προκειμένου να καταστραφεί η οικονομία, ας αφήσουμε τα πράγματα χαλαρά. Δεν ήταν φανερό εξαρχής το πού θα καταλήξει αυτή η διελκυστίνδα. Ευτυχώς στην πλειοψηφία των κρατών του κόσμου επικράτησε η ανάγκη της σωτηρίας κάθε ανθρώπινης ζωής, άρα τα μέτρα περιορισμού και όλα τα μέτρα ενίσχυσης των δημόσιων συστημάτων υγείας για να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές».
echaritygr
Latest posts by echaritygr (see all)
- Θέατρο Σοφούλη | «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ έναν γλάρο να πετάει» - 18 Μαρτίου 2023
- BABY BOOM | 12ο event στο Hyatt Regency Thessaloniki στηρίζει Παιδικά Χωριά SOS - 18 Μαρτίου 2023
- Κινέζοι σκίουροι, ρίχνονται με τα μούτρα στη μάχη κατά των ναρκωτικών ουσιών - 12 Μαρτίου 2023
- Σεισμός 7,8 Ρίχτερ σε Τουρκία – Β. Συρία | Τουλάχιστον 1.500 νεκροί (ΕΙΚΟΝΕΣ) - 6 Φεβρουαρίου 2023
- Κλωνοποιημένες «σούπερ αγελάδες» στην Κίνα παράγουν υψηλή ποσότητα γάλακτος - 3 Φεβρουαρίου 2023