#Eco | Έξαρση από φόλες σε αρκούδες κι αλεπούδες στην ύπαιθρο παρά την καραντίνα
Διασπορά δηλητηριασμένων δολωμάτων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας έλαβε χώρα εντός του Απριλίου και πιθανά συνεχίζεται ακόμα, σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Συγκεκριμένα στην Ήπειρο καταγράφηκαν αρκετές μαρτυρίες και στις περιπτώσεις που τα περιστατικά διερευνήθηκαν περαιτέρω βρέθηκαν και σχετικά ευρήματα.
Για παράδειγμα, σε δασική έκταση στην τοπική Κοινότητα Σερβιανών του Δήμου Δωδώνης άγνωστοι σκόρπισαν κατά μήκος του δασικού – αγροτικού οδικού δικτύου ψάρια εμποτισμένα με δηλητήριο. Με λίγες μέρες διαφορά, στα ορεινά του Δήμου Κόνιτσας (Σμόλικας) και συγκεκριμένα στην περιοχή της τοπικής κοινότητας Διστράτου «αριστοτέχνες», δράστες τοποθέτησαν κοτόπουλα κρεοπωλείου γεμισμένα με δηλητήριο. Τα δολώματα συλλέχθηκαν και στις δύο περιπτώσεις, στα Σερβιανά από τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας και στο Δίστρατο από το Δασαρχείο Κόνιτσας, ενώ ενημερώθηκε επίσης η Αστυνομία και η Θηροφυλακή.
Τα κίνητρα των δραστών φαίνεται πως εστιάζουν στην εξόντωση αλεπούδων και ενδεχομένως αδέσποτων σκύλων στα Σερβιανά, αλλά και αρκούδων στον Σμόλικα. Πέρα όμως από αυτήν καθαυτή την πράξη της χρήσης και διασποράς δηλητηριασμένων δολωμάτων που είναι παράνομη, η εξόντωση σπάνιων και προστατευόμενων ειδών από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι πολλαπλώς παράνομη.
Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, φαίνεται πως η καραντίνα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έδωσε την ευκαιρία σε «δεξιοτέχνες» φολιαστές να δράσουν με την ησυχία τους και να σκορπίσουν δηλητηριασμένα δολώματα χωρίς να ανησυχούν ότι θα εντοπιστούν και θα συλληφθούν από τις αρμόδιες αρχές. Προς αυτή την κατεύθυνση τους ευνοεί και το γεγονός ότι ελάχιστοι άνθρωποι κυκλοφορούν πλέον στη φύση -λόγω των περιοριστικών μέτρων της καραντίνας- και κατά συνέπεια οι λιγοστές πιθανότητες να τους εντοπίσει κάποιος επί το καταστροφικό και παράνομό τους έργο είναι μηδαμινές.
Σε όλες τις περιπτώσεις η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία παρείχε κατευθύνσεις για τα περεταίρω στάδια τεκμηρίωσης και διαχείρισης των περιστατικών, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Υπενθυμίζεται ότι η Ήπειρος και συγκεκριμένα το βόρειο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων είναι μία από τις ελάχιστες περιοχές της χώρας όπου απαντά ο κρισίμως απειλούμενος και προστατευόμενος μεταναστευτικός γύπας Ασπροπάρης (γνωστός στην Ήπειρο ως Κουκάλογο), ο οποίος είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στα δηλητηριασμένα δολώματα, αφού βασικό μέρος της διατροφής του αποτελούν τα νεκρά ζώα.
Η Ορνιθολογική απευθύνει έκκληση σε όλους τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες να εντείνουν άμεσα τις προσπάθειές τους για την αποτροπή παρόμοιων παράνομων περιστατικών, που σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να είναι σε έξαρση καθ’ όλη τη διάρκεια των μέτρων της καραντίνας.
Αν μάθετε για φόλες ή δηλητηριασμένα ζώα στην ύπαιθρο, καλέστε άμεσα:
· Το 1591 (Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας). Καθημερινά 8:00-22:00 & Σαβ/κο 10:00-20:00
· Την Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας: τηλ. 210 8228704 & 210 8227937 (καθημερινά 9:00-17:00).
«Είναι στο χέρι μας να διατηρήσουμε τη φύση (και την ίδια μας τη ζωή) απαλλαγμένη από δηλητήρια!», καταλήγει η Ορνιθολογική.
echaritygr
Latest posts by echaritygr (see all)
- Θέατρο Σοφούλη | «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ έναν γλάρο να πετάει» - 18 Μαρτίου 2023
- BABY BOOM | 12ο event στο Hyatt Regency Thessaloniki στηρίζει Παιδικά Χωριά SOS - 18 Μαρτίου 2023
- Κινέζοι σκίουροι, ρίχνονται με τα μούτρα στη μάχη κατά των ναρκωτικών ουσιών - 12 Μαρτίου 2023
- Σεισμός 7,8 Ρίχτερ σε Τουρκία – Β. Συρία | Τουλάχιστον 1.500 νεκροί (ΕΙΚΟΝΕΣ) - 6 Φεβρουαρίου 2023
- Κλωνοποιημένες «σούπερ αγελάδες» στην Κίνα παράγουν υψηλή ποσότητα γάλακτος - 3 Φεβρουαρίου 2023