Ο Παναγιώτης Κουντουράς βγάζει τη γλώσσα του θαραλλέα στο “F*ck Netflix”

 Ο Παναγιώτης Κουντουράς βγάζει τη γλώσσα του θαραλλέα στο “F*ck Netflix”

Από την πρώτη ανάγνωση του τίτλου, η ίντριγκα διαχέεται σαν σκοτάδι σε αίθουσα προβολής… “Σσσσ… Αρχίζει” θα μπορούσαμε να πούμε σε άλλες εποχές, καθισμένοι αναπαυτικά σε πολυθρόνες κινηματογράφου, με ένα πακέτο ποπ-κορν στο χέρι και να κυλήσει με σασπένς η βραδιά. Αλλά, φέτος, σε ρυθμούς #Covid19, μπορούμε μόνο να αρκεστούμε στην ανυπομονησία μας και να εμβαθύνουμε σταδιακά όσο προχωρούν οι σκηνές στο μυαλό μας και ξετυλίγονται τα καρέ στην οθόνη της σκέψης μας…

“F*ck Netflix” λοιπόν, κι όπως πάντα ο Παναγιώτης Κουντουράς μας συστήνει το νέο του δημιούργημα που μετά το επιτυχημένο και πολυπροβεβλημένο “IVAN” θα συζητηθεί και πάλι για την σύλληψη της ιδέας, την σκηνοθετική του αριστεία και το ιντριγκαδόρικο βγάλσιμο της γλώσσας – ή μήπως όχι – στον κολλοσό της διαδικτυακής συνδρομητικής πλατφόρμα ταινιών που μας κράτησε το 2020 συντροφιά πολύ περισσότερο από την ίδια μας την κατάθλιψη, εν μέσω καραντίνας και δημιουργικής μοναχικότητας όταν το #MenoumeSpiti έγινε πέρα από το σύνθημα της νέας εποχής και μια επιτακτική ανάγκη για να τιθασεύοσουμε τον #κορωνοϊό…

Στην Οικογένεια του #echaritygr, τον Παναγιώτη σας τον έχουμε συστήσει πολλές φορές, για όλα εκείνα τα ωραία και ευαίσθητα, επιτυχημένα και βαθιά ψυχολογημένα που έχει επιτύχει παρά το νεαρό της ηλικίας του.  Ο…μετέφηβος κοσμοπολίτης, Παναγιώτης Κουντουράς, δεν είναι μόνο ένα υπέροχο πλάσμα, με φινέτσα, με ήθος και με όνειρα που σχεδόν όλα τα πραγματοποιεί. Δεν είναι μόνο ο Υπέροχος και Ταλαντούχος Κουντουράς που θα ακούσεις ή θα διαβάσεις στους τίτλους των άρθρων που θα παρουσιάσουν ένα από τα χιλιάδες πράγματα με τα οποία καταπιάνεται. Δεν είναι μόνο ένα λαμπερό παιδί που όπου σταθεί και φανεί γίνεται αντιληπτός ΠΑΝΤΑ με το χαμόγελό του και ξεχωρίζει ως άλλος ήλιος στο σκοτάδι. Δεν είναι μόνο έμπνευση για τους νεότερους και μάθημα για τους μεγαλύτερους…

Ο Παναγιώτης Κουντουράς, είναι ένας ΒΑΘΥΣ ΦΙΛΟΣ μας στο #echaritygr και τον θαυμάζουμε κάθε φορά για κάθε τι όμορφο και συνάμα προσεγμένο και μελετημένο που κάνει. Και κάθε φορά, μας εκπλήσσει με τον πλούτο της γνώσης του και την ατελείωτη δύναμη που έχει. Αν και γεννήθηκε στη Νύμφη του Θερμαϊκού, τα φτερά του τον έβγαλαν κινηματογραφικά μέχρι και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και έκανε υπερήφανη την Ελλάδα, με βραβεύσεις από τη θέση του σκηνοθέτη/συγγραφέα με δραστηριότητα στον χώρο του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και της διαφήμισης. Ας αφήσουμε όμως τα λόγια και ας γνωρίσουμε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ το F*ck Netflix, ένα κείμενο αθυρόστομο, αφηγηματικά απρόβλεπτο, με αέρα από b-movies και μια βιομηχανία του κινηματογράφου που αλλάζει…

Κυρίες, κύριοι και παιδιά, ο Παναγιώτης Κουντουράς, συνώνυμο της Τέχνης και του “Όταν θέλω, τα καταφέρνω”, που επάξια φιλοξενούμε στην Ενότητα #hellines, ανοίγει τα χαρτιά του και μας συστήνει το νέο του εγχείρημα στη μετά-καραντίνα εποχή…

#echaritygr: Μετά από έναν συνειρμό που αφορά στην πρώτη λέξη “Fuck” και ένα μνημονικό τρελό που με πήγε στο “Fuck Freud” του Αδάμ Καρυπίδη, τι είναι το Fuck Netflix και πως το εμπνεύστηκες;

Παναγιώτης Κουντουράς: Το F*ck Netflix είναι ένας κόσμος ηρωών και καταστάσεων που ανυπομονώ να σας συστήσω. Το σύμπαν αυτό έχει περάσει (για αρχή) στο χαρτί ως κωμωδία μικρού μήκους. Αποτελεί εργασία στα πλαίσια των σπουδών μου στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (κατεύθυνση σεναρίου), με υπεύθυνη καθηγήτρια την Ελένη Σιδέρη και academic head τον Παναγιώτη Ιωσηφέλη. Είναι ένα κείμενο αθυρόστομο, αφηγηματικά απρόβλεπτο, με αναφορές στο φάσμα των b-movies, των ταινιών επιστημονικής φαντασίας και μιας ολόκληρης γενιάς fanboys που νοσταλγικά παρακολουθούν τη βιομηχανία του κινηματογράφου να αλλάζει.

Πρώτα ως θεατής και μετά ως δημιουργός είμαι συνδεδεμένος με τον τρόπο που εξελίσσεται η εμπειρία της επαφής με την κινηματογραφική δημιουργία. Στους Αφανείς Ήρωες (2012) με απασχόλησε ο “θάνατος” ενός καθοριστικού για εμένα επαγγέλματος, των μηχανικών προβολής. Το ψηφιακό σύστημα προβολής φάνηκε να νικάει το φιλμ, αλλάζοντας τα δεδομένα σε πολλά επίπεδα. Ποτέ δε θα είναι το ίδιο. Όπως ποτέ δε θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε την εμπειρία που προσφέρει οικιακά το streaming μιας πλατφόρμας με την ιεροτελεστία της σκοτεινής αίθουσας. Αυτή η αλλαγή πυροδότησε την ανάγκη του να επιστρέψω ως αφηγητής σε αυτή τη θεματική. Απλά επέλεγα να πω την ιστορία με παράδοξο τρόπο.





#echaritygr: Σε μια εποχή που η τηλεόραση έχει πλέον πεθάνει και χρησιμεύει μόνο για σύνδεση με τις ιδιωτικές συνδρομητικές πλατφόρμες, μεταξύ των οποίων και το Netflix, ιδιαίτερα αγαπητό στη νεολαία για το Mainstream περιεχόμενο, γιατί Fuck Netflix;

Παναγιώτης Κουντουράς: Φαίνεται πως μια κακή λεξούλα είναι αρκετή για να κατευθύνει τις εντυπώσεις. Μου αρέσει το Netflix, είμαι και εγώ συνδρομητής του. Έχει επηρεάσει καθοριστικά τη βιομηχανία του θεάματος, έχοντας δημιουργήσει διχογνωμία αναφορικά με την παραγωγή ταινιών του. Παραγωγή η οποία ξεπερνά τα όρια της πλατφόρμας με την είσοδο στις αίθουσες και την παρουσία στα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ. Ας μη στρέψουμε την κουβέντα μας εκεί. Γιατί F*ck Netflix και είναι εύλογη η απορία σου αγαπητέ Αλέξανδρε.

Ώρα να αποκαλύψουμε την ιστορία:

Ο ήρωας μου ο Danny είναι ίσως ο χειρότερος σεναριογράφος που έχεις συναντήσει. Με τα σωστά κονέ του μπαμπά προσλήφθηκε ως αναγνώστης σεναρίων στο Netflix. Βέβαια παραλίγο να είναι υπεύθυνος για μερικά από τα μεγαλύτερα σύγχρονα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Το να απορρίψει την πρόταση για μια νέα σειρά τίτλο Stranger Things δεν ήταν και τόσο καλή ιδέα. Γρήγορα τον απέλυσαν, ο ίδιος αυτοκτόνησε αλλά για κακή του τύχη βρήκε τις πόρτες της κόλασης κλειστές. Επιστρέφει στη Γη ως φάντασμα και θα κάνει τα πάντα για να καταστρέψει τον μεγαλύτερο εχθρό του, το Netflix. Εξού και ο τίτλος.

Φωτογραφία, Σάκης Γιούμπασης

#echaritygr: Πως επιλέγεις τη θεματολογία σου και γιατί δεν κάνεις μια παραγωγή για την τηλεόραση τα τελευταία χρόνια, πέρα από το πολύ επιτυχημένο SELFIE που όμως είναι κατά βάση ένα τηλεπαιχνίδι – ευτυχώς γνώσεων – και επιμένεις να δημιουργείς παραγωγές για μεγάλα Φεστιβάλ στοχευμένα κυρίως στο εξωτερικό;

Παναγιώτης Κουντουράς: Συχνά επηρεάζομαι από προβληματικές της γενιάς μου (Selfie, Fuck Netflix, Το όνομα μου δεν είναι Πρόσφυγας) και άλλες φορές περιστρέφομαι γύρω από θεματικές οι οποίες δεν έχουν να κάνουν με ζητήματα που δε θα χαρακτήριζες επίκαιρα, όπως στον IVAN που λειτουργεί ως σχόλιο πάνω στον κύκλο του ανθρώπινου πολιτισμού. Ο κινηματογράφος είναι μια γλώσσα διεθνής και με γοητεύει η ιδέα του να μπορώ να επικοινωνώ την ιστορία μου σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Κατά τη γνώμη μου δεν είναι όλα τα μέσα αφήγησης ιδανικά για τις ίδιες ιδέες. Συνεπώς η τηλεόραση είναι η άλλη πόρτα μου για να έρθω σε επαφή με το κοινό, όταν πιστεύω ότι κάτι έχω να πω.

Ο κινηματογράφος είναι πάθος και εκεί εστιάζω. Το Selfie έκανε τον κύκλο του, ήταν μεγάλο κεφάλαιο στη μέχρι τώρα διαδρομή μου και ίσως σύντομα να βρεθούμε ξανά στη μικρή οθόνη.

#echaritygr : Σύστησέ μας την ομάδα του Fuck Netflix και πες μας λίγα λόγια για το πως γνωριστήκατε.

Παναγιώτης Κουντουράς: Η συγγραφή συχνά είναι ένας δρόμος μοναχικός όμως στην περίπτωση του F*ck Netflix σωστά προέβλεψες Αλέξανδρε ότι δεν πορεύομαι με αυτόν τον τρόπο. Δούλεψα αρκετά πάνω στην ιδέα με αφορμή τη δημιουργία του σεναρίου μικρού μήκους για το Πανεπιστήμιο. Η χαρισματική φίλη και συμφοιτήτρια Κέλλυ Πιλαλίδου αγκάλιασε το πρότζεκτ από την πρώτη του “επεισοδιακή” παρουσίαση στο Πανεπιστήμιο. Ταυτίστηκε με τα σημεία αναφοράς, το χιούμορ, τον τρόπο αφήγησης. Ανέλαβε τη μετάφραση του κειμένου στα Αγγλικά και με παρακίνησε να το στείλω σε αμερικανικά φεστιβάλ. Η επιλογή του σεναρίου από το Φεστιβάλ του Ορλάντο δικαιώνει πρώτα την Κέλλυ και μετά εμένα. Θα μοιραστώ όμως πως μαζί εργαζόμαστε εδώ και καιρό πάνω στην ιστορία την οποία εξελίσσουμε σε άλλη φόρμα, σε κάτι μεγαλύτερο. Σύντομα περισσότερα!

Film Festival Thessaloniki, Παναγιώτης Κουντουράς

#echaritygr: F*ck Netflix, σε μια Μετά-Καραντίνα εποχή που αδιαμφισβήτητα ειδικά το Netflix για το ελληνικό κοινό, ήταν μια όαση μέσα στους 3 μήνες παραμονής στο σπίτι του. Γιατί αναθεματίζεις το Νetflix;

Παναγιώτης Κουντουράς: Δε το αναθεματίζω. Θα διαπιστώσεις διαβάζοντας το σενάριο πως στο τέλος ίσως και να το υμνώ! Λες στο μέλλον το Netflix να στρέφει τους θεατές αποκλειστικά στην κινηματογραφική αίθουσα;

 

#echaritygr: Και χτυπάει το τηλέφωνο και είναι από το Netflix και σου λένε ” Θέλουμε το σενάριο σας να γίνει σειρά στην πλατφόρμα μας”. Τι απαντάς;

Παναγιώτης Κουντουράς: “Τελικά έχετε χιούμορ” θα πω. Challenge accepted, πότε αρχίζουμε;


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ




Νόμπελ Ιατρικής 2020 | Στους 3 επιστήμονες που ανακάλυψαν τον ιό της ηπατίτιδας C


#ΔΕΝΕΙΝΑΙΑΘΩΟΙ | Το σύνθημα γίνεται τραγούδι με φόντο την 7η Οκτωβρίου!


#PandemicArchitecture | Ένα καταφύγιο για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας επί Covid-19


 

The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

Related post