Νόμπελ Ιατρικής 2020 | Στους 3 επιστήμονες που ανακάλυψαν τον ιό της ηπατίτιδας C
Με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2020 τιμώνται από κοινού ο Βρετανός Μάικλ Χόουτον και οι Αμερικανοί Χάρβεϊ Άλτερ και Τσαρλς Ράις για “την ανακάλυψη του ιού της ηπατίτιδας C“.
Οι τρεις επιστήμονες επιβραβεύονται για την “αποφασιστική συμβολή” τους στον αγώνα για την καταπολέμηση της ηπατίτιδας, “ένα μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, που προκαλεί κίρρωση και καρκίνο του ήπατος”, στον κόσμο, ανακοίνωσε η επιτροπή απονομής των Νόμπελ.
Δείτε ΕΔΩ την ανακοίνωση της επιτροπής.
BREAKING NEWS:
The 2020 #NobelPrize in Physiology or Medicine has been awarded jointly to Harvey J. Alter, Michael Houghton and Charles M. Rice “for the discovery of Hepatitis C virus.” pic.twitter.com/MDHPmbiFmS— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 5, 2020
Πρόκειται για το 111ο Νόμπελ Ιατρικής ή Φυσιολογίας, που απονέμεται από το 1901. Μόνο εννέα χρονιές δεν απονεμήθηκε το Νόμπελ, κυρίως λόγω του πρώτου και του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.
Τα Νόμπελ Ιατρικής / Φυσιολογίας στην Ιστορία
Συνολικά, έχουν τιμηθεί 219 επιστήμονες, εκ των οποίων ο νεότερος ήταν 32 ετών (το 1923) και ο γηραιότερος 87 ετών (το 1966).
Τα 39 έχουν απονεμηθεί σε έναν επιστήμονα, τα 33 σε δύο μαζί, ενώ τα 38 σε τρεις.
Μόνο 12 γυναίκες έχουν βραβευθεί με Νόμπελ Ιατρικής/Φυσιολογίας και από αυτές μόνο μία ήταν αυτή που δεν το μοιράστηκε με άλλους συναδέλφους της. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι γυναίκες διακρίνονται περισσότερο στους τομείς Φυσιολογίας/Ιατρικής, καθώς στη Χημεία έχουν λάβει μόνο τέσσερα Νόμπελ και στη Φυσική δύο.
Τα βραβεία Νόμπελ Ιατρικής δεν κοιτούν σύνορα, και συχνά βραβεύονται την ίδια χρονιά επιστήμονες από διαφορετικές χώρες, όπως το 2015, που το βραβείο μοιράστηκαν επιστήμονες από την Ιρλανδία, την Ιαπωνία και την Κίνα.
Κανένας έως σήμερα δεν έχει τιμηθεί με το συγκεκριμένο Νόμπελ πάνω από μία φορά, ενώ δύο φορές το έχουν μοιραστεί παντρεμένα ζευγάρια επιστημόνων (το 1947 και το 2014).
Μία και μοναδική φορά ένας Νομπελίστας Ιατρικής, το 1939, υποχρεώθηκε από τον Χίτλερ να αρνηθεί το βραβείο.
Ο Σίγκμουντ Φρόιντ προτάθηκε 32 φορές για Νόμπελ αλλά δεν το πήρε
Η πιο διάσημη περίπτωση επιφανούς επιστήμονα που δεν πήρε το Νόμπελ Ιατρικής, παρότι προτάθηκε για αυτό 32 φορές (!), είναι του Αυστριακού “πατέρα” της ψυχανάλυσης Σίγκμουντ Φρόιντ.
Τελικά η επιτροπή απονομής των Νόμπελ αποφάσισε ότι πλέον δεν θα εξέταζε άλλη υποψηφιότητα του Φρόιντ, με το σκεπτικό ότι το έργο του δεν είχε αποδεδειγμένη επιστημονική αξία. Αφού έκλεισε το παράθυρο για την βράβευσή του με Νόμπελ Ιατρικής, το 1936 ο Φρόιντ προτάθηκε από τον Ρομέν Ρολάν για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, λόγω της συγγραφικής του δεινότητας, αλλά και πάλι εις μάτην.
Οι υποψηφιότητες για τα Νόμπελ κρατιούνται μυστικές για 50 χρόνια. Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των εννέα εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
#ΔΕΝΕΙΝΑΙΑΘΩΟΙ | Το σύνθημα γίνεται τραγούδι με φόντο την 7η Οκτωβρίου!
#PandemicArchitecture | Ένα καταφύγιο για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας επί Covid-19
Ενημέρωση à la carte; Η προειδοποίηση του Συμβουλίου της Ευρώπης
echaritygr
Latest posts by echaritygr (see all)
- Θέατρο Σοφούλη | «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ έναν γλάρο να πετάει» - 18 Μαρτίου 2023
- BABY BOOM | 12ο event στο Hyatt Regency Thessaloniki στηρίζει Παιδικά Χωριά SOS - 18 Μαρτίου 2023
- Κινέζοι σκίουροι, ρίχνονται με τα μούτρα στη μάχη κατά των ναρκωτικών ουσιών - 12 Μαρτίου 2023
- Σεισμός 7,8 Ρίχτερ σε Τουρκία – Β. Συρία | Τουλάχιστον 1.500 νεκροί (ΕΙΚΟΝΕΣ) - 6 Φεβρουαρίου 2023
- Κλωνοποιημένες «σούπερ αγελάδες» στην Κίνα παράγουν υψηλή ποσότητα γάλακτος - 3 Φεβρουαρίου 2023