Συμμετοχή του ΕΕΕΕΚ στο Μαθητικό Φεστιβάλ Νέων Δήμου Προποντίδας

 Συμμετοχή του ΕΕΕΕΚ στο Μαθητικό Φεστιβάλ Νέων Δήμου Προποντίδας

της Χριστίνας Αζοπούλου

Με σύμμαχο τους θεσμούς που όχι απλά προάγουν την τέχνη, αλλά συμβάλλουν στην διεύρυνση του πεδίου με συμμετοχές νέων ανθρώπων, δίνεται η δυνατότητα για συνδημιουργία της κοινωνίας. Κύριοι στόχοι, ο αμοιβαίος σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μία κοινωνία όπου έχουν θέση και λόγο όλοι οι πολίτες δίχως διακρίσεις, παρά μόνο θετικές! Το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Ν. Ποτίδαιας είναι ειδικό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο οποίο φοιτούν δεκαπέντε μαθήτριες και μαθητές. Στα πλαίσια του «Μαθητικού Φεστιβάλ Νέων του Δήμου Προποντίδας», οι μικροί καλλιτέχνες συμμετέχουν με πρωτότυπα έργα που συμβάλλουν σε νέες ερωτήσεις και αποτυπώνουν με ρεαλισμό μέρος της πραγματικότητας που βιώνουν πολλοί απόφοιτοι.

mascb

Τόσο η υπεύθυνη εκπαιδευτικός –εικαστικός για την έκθεση ζωγραφικής Γαβριηλίδου Δέσποινα, όσο και η ψυχολόγος και επιστημονική συνυπεύθυνη για τη δημιουργία ντοκυμαντέρ Φλώρου Μαρία, σχολιάζουν την δυναμική της τέχνης στο σχολικό περιβάλλον.

Χριστίνα Αζοπούλου: Με ποιο έργο συμμετέχουν τα παιδιά του ΕΕΕΕΚ Ν. Ποτίδαιας στο φεστιβάλ Νέων Δήμου Προποντίδας;

Μαρία Φλώρου: Οι μαθήτριες και μαθητέςτες συμμετείχαν στην οργάνωση και διενέργεια συνεντεύξεων για το ντοκυμαντέρ με τίτλο: «το Μετέωρο Βήμα προς την Επαγγελματική Αποκατάσταση». Αφορά τις δυνατότητες επαγγελματικής απασχόλησης αποφοίτων ΕΕΕΕΚ στη Χαλκιδική, εστιαζόμενο στο παράδειγμα του ΕΕΕΕΚ Ν. Ποτίδαιας.

mas

Χ.Α Πιστεύετε ότι θα σταθεί αρωγός στην έναρξη συζήτησης για την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων σας, στην τοπική κοινωνία το ντοκυμαντέρ αυτό;

Μαρία Φλώρου: Από όσο γνωρίζω δεν έχει γίνει αντίστοιχη προσπάθεια προηγουμένως. Ναι, πιστεύω ότι η προβολή του ντοκυμαντέρ θα αποτελέσει ερέθισμα για περαιτέρω συζήτηση, προβληματισμό, ίσως και συνεργασία τοπικών φορέων με το σχολείο μας. Οι προβληματισμοί και δράσεις αφορούν αμοιβαία τόσο τους συμπολίτες όσο και το ίδιο το σχολείο. Υπό το πρίσμα των στόχων οι εκπαιδευτικοί και λοιπό σχολικό προσωπικό καλούνται να ενημερώσουν και να τις/τους προετοιμάσουν για την αγορά εργασίας όποτε αυτό είναι δυνατό

masd

Χ.Α: Πως φάνηκε στις/στους μαθήτριες/τες σας η διαδικασία δημιουργίας ενός ντοκυμαντέρ;

Μαρία Φλώρου: Η ανταπόκριση ήταν ιδιαιτέρως θετική και συνέβαλλε σε ένα κλίμα συνεργασίας μεταξύ των παιδιών! Συγκεκριμένα, η αίσθηση που μετέφεραν κάποια παιδιά που ασχολήθηκαν με την βιντεοσκόπηση και τις συνεντεύξεις, αφορούσε στην μοναδικότητα που τους έκανε να αισθανθούν όντας στο επίκεντρο της όλης δράσης. Η εξοικείωση με την λειτουργία μίας βιντεοκάμερας, της χρήσης φωτοτυπικού, της έρευνας όπως και της σύνταξης ερωτήσεων αποτέλεσαν κομμάτια με τα οποία συνέβαλλαν όλα τα παιδιά με προθυμία και ενθουσιασμό.

maskl

Χ.Α: Είναι η τέχνη μέσο συνδιαλλάγής μεταξύ της κοινωνίας και των ατόμων με αναπηρία;

Δ.Γ: Η τέχνη και συγκεκριμένα οι εικαστικές δραστηριότητες θεωρούνται μια μορφή ψυχοθεραπείας , η οποία αξιοποιεί το δημιουργικό δυναμικό των ατόμων με αναπηρία, με στόχο θεραπευτικό (Art Therapy). H λυτρωτική δύναμη της τέχνης προσφέρει χαρά, ικανοποίηση, ανάπτυξη δεξιοτήτων, προσωπική καταξίωση, ποιότητα ζωής, βελτίωση του πνεύματος. Διευκολύνει στην ομαλή ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία και στην αναγνώριση τους ως ενεργά μέλη της που έχουν το δικαίωμα να εκφράζονται και να διαφοροποιούν τις ανάγκες τους.

massk

Χ.Α: Με ποια έργα συμμετέχουν οι μαθήτριες/τες σας συμμετέχουν στο φετινό φεστιβάλ Νέων Δήμου Προποντίδας;

Δ.Γ: Οι μαθητές του ΕΕΕΕΚ Ν Ποτίδαιας δημιούργησαν μια σειρά έργων από διάφορες τεχνικές όπως ζωγραφική με τέμπερες σε καμβά, κολλάζ με ύλες φυσικών υλικών, τυπώματα και σχέδια εκφράζοντας τα συναισθήματα τους.

masw

Χ.Α: Από παλιότερες συμμετοχές των παιδιών του σχολείου με έργα που πραγματοποιήθηκαν με την βοήθειά σας, ποια η απήχησή τους στο κοινό;

Δ.Γ: Το κοινό εξέλαβε θετικά και ενίσχυσε την προσπάθεια των μαθητών να συμμετέχουν σε παλαιότερες εκδηλώσεις εκθέτοντας τα έργα τους.

eekpotid

Το ΕΕΕΕΚ Ν. Ποτίδαιας σας προσκαλεί στο «Μαθητικό Φεστιβάλ Νέων του Δήμου Προποντίδας», στο οποίο έχει την τιμή να συμμετέχει. Το γεγονός θα λάβει χώρα στην αίθουσα της ΕΠΟΚΑΜ στον Άγιο Μάμα την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016 από τις 09:00π.μ-13:30μ.μ. Θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του ντοκυμαντέρ με τίτλο «Το μετέωρο βήμα προς την επαγγελματική ανεξαρτησία» καθώς και η έκθεση με θέμα «Καταγραφή Συναισθημάτων». Τα ανωτέρω έργα αποτελούν πονήματα των μαθητριών και μαθητών του σχολείου που πραγματώθηκαν με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών Γαβριηλίδου Δέσποινα (Εικαστικός), Αζοπούλου Χριστίνα (Κοινωνική Λειτουργός) και Μαρία Φλώρου (Ψυχολόγος).

The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

Related post