Πόσο σημαντική είναι η διατροφική υποστήριξη των καρκινοπαθών;
Πολλοί καρκινοπαθείς χάνουν βάρος κατά τη διάρκεια της θεραπείας, γεγονός που εξασθενεί ακόμα περισσότερο τον οργανισμό τους και επηρεάζει πολλές φορές αρνητικά την έκβαση της θεραπείας. Αν και οι ακτινοβολίες και η χημειοθεραπεία αποτελούν μέρος της θεραπείας, η ένταξη μιας εξισορροπημένης διατροφής συχνά παραλείπεται.
Ειδικά στους καρκινοπαθείς είναι πολύ σημαντικό ο οργανισμός να παραμείνει δυνατός. Η απώλεια βάρους πρέπει όσο το δυνατόν να αποφευχθεί ή να μειωθεί στο ελάχιστο. Με το πέρασμα του χρόνου, οι ασθενείς διατρέχουν τον κίνδυνο να εξασθενίσει ο οργανισμός τους, γεγονός που οφείλεται σε δύο παράγοντες. Ο ένας είναι ότι η θεραπεία εξαντλεί τον οργανισμό και ο δεύτερος παράγοντας είναι ο όγκος που μειώνει τις άμυνες του οργανισμού με την ανάπτυξή του. Γι’ αυτό το λόγο είναι και σημαντικό να προσπαθούν να διατηρήσουν σε «φόρμα» τον οργανισμό τους μέσω της διατροφής. Βέβαια αυτό δεν επιτυγχάνεται εύκολα.
Οι καρκινοπαθείς πολλές φορές υποφέρουν από ανορεξία και από ναυτίες με αποτέλεσμα η απώλεια βάρους να αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα. Ο ασθενής μπορεί να φτάσει σε τέτοιο βαθμό δυσθρεψίας, ίσως και καχεξίας, με αποτέλεσμα να είναι επιρρεπής σε άλλες λοιμώξεις ή ακόμα και να μην είναι πλέον δυνατό να ανεχτεί μια Χημειοθεραπεία.
Η Καχεξία είναι μια από τις πιο συχνές παρενέργειες του καρκίνου. Σε αντίθεση με την ανορεξία ή την απλή ασιτία οδηγεί στην εξάντληση όχι μόνο του λιπώδους ιστού αλλά και των σκελετικών μυών. Υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% των ασθενών με καρκίνο υποφέρουν από καχεξία, και το 20% των θανάτων πιστεύεται ότι προκύπτει από καχεξία αντί της άμεσης επιβάρυνσης του όγκου. Η απώλεια βάρους ακόμα και σε ποσοστό 5% του συνήθους σωματικού βάρους μπορεί να επιδεινώσει σημαντικά την πρόγνωση. Μπορεί επίσης να μειώσει δραστικά την ανταπόκριση του όγκου στην χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία με αποτέλεσμα οι ασθενείς ανταποκρίνονται ελάχιστα στη θεραπεία και να έχουν χαμηλή ποιότητα ζωής.
Για αυτό το λόγο είναι σημαντική η παρέμβαση ενός εξειδικευμένου Διατροφολόγου, ο οποίος σε συνεργασία με τον θεράποντα γιατρό θα συντάξει ένα εξατομικευμένο διαιτολόγιο με βάση τις ιδιαιτερότητες και τις επιπλοκές της πάθησης, έτσι ώστε πρωταρχικά ο ασθενής να μπορεί να έχει καλύτερη ποιότητα ζωής και μακροπρόθεσμα να έχει την καλύτερη δυνατή έκβαση οποιασδήποτε αγωγής ακολουθεί.
echaritygr
Latest posts by echaritygr (see all)
- Θέατρο Σοφούλη | «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ έναν γλάρο να πετάει» - 18 Μαρτίου 2023
- BABY BOOM | 12ο event στο Hyatt Regency Thessaloniki στηρίζει Παιδικά Χωριά SOS - 18 Μαρτίου 2023
- Κινέζοι σκίουροι, ρίχνονται με τα μούτρα στη μάχη κατά των ναρκωτικών ουσιών - 12 Μαρτίου 2023
- Σεισμός 7,8 Ρίχτερ σε Τουρκία – Β. Συρία | Τουλάχιστον 1.500 νεκροί (ΕΙΚΟΝΕΣ) - 6 Φεβρουαρίου 2023
- Κλωνοποιημένες «σούπερ αγελάδες» στην Κίνα παράγουν υψηλή ποσότητα γάλακτος - 3 Φεβρουαρίου 2023