Fair Trade Film Days σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (Όλο το Πρόγραμμα)

 Fair Trade Film Days σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (Όλο το Πρόγραμμα)

Έχετε αναρωτηθεί τι αντίκτυπο έχουν οι καθημερινές μας συνήθειες στον πλανήτη και στις ζωές άλλων ανθρώπων και πώς μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή με πολύ απλόυς τρόπους;

Fair Trade Film Days είναι ημέρες προβολών για την τροφή μας, το Δίκαιο Εμπόριο & την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Αθήνα, 25 & 26 Απριλίου, 16.30 – 00.00 | Κινηματογράφος Μικρόκοσμος (Μετρό Συγγρού Φιξ)

Περιλαμβάνουν βραβευμένες ταινίες των τελευταίων ετών που πραγματεύονται επείγοντα παγκόσμια ζητήματα για το μέλλον της διατροφής μας και τον αντίκτυπο των συνηθειών μας στο περιβάλλον και την κοινωνία – τη βιομηχανοποιημένη γεωργία, τις αδικες εμπορικές πρακτικές στην Αιθιοπία, τη μη βιώσιμη αλιεία στη Σενεγάλη, τις προκλήσεις των νέων αγροτών στην Ελλάδα και τις κακές εργασιακές συνθήκες στην Αμερική.

Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, Αποθήκη 1 – Λιμάνι στις 3 & 4 Μαϊου, 16:00 – 00:00

 

Παράλληλα, περιλαμβάνει ταινίες που προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους απάντησης σε πιεστικές κοινωνικές ανάγκες και ιστορίες επιτυχίας από την Αργεντινή, την Ιταλία και την Ελλάδα που μας εμπνέουν.

*Όλες οι ταινίες θα προβληθούνε με ελληνικούς υπότιτλους.
Θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις με τους συντελεστές κάποιων ταινιών και άλλες παράλληλες δράσεις!

Διοργάνωση: Fair Trade Hellas
Μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια είναι το Συν Αθηνά – Sin Athina του Δήμου Αθηναίων, η οργάνωση iSea, η Οργάνωση Γη – Organization Earth, η Creativity Platform, η Birdland Promo & Communications, ο Συνεργατικός Χώρος Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας Dock και το citycampus.gr και τους ευχαριστούμε θερμά.

*Προαιρετική οικονομική ενίσχυση για τους σκοπούς της οργάνωσης:
3 ευρώ για μία προβολή
5 ευρώ για 1 ημέρα προβολών (4 ή 5 ταινίες)
9 ευρώ για τις 9 προβολές (2 ημέρες)

* Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου από την ΕΕ έργου “Map Your Meal” που δίνει την δυνατότητα στους καταναλωτές να εντοπίζουν την προέλευση των ειδών διατροφής που αγοράζουν, να ενημερωθούν για την παραγωγική διαδικασία και να κατανοούν τις συνθήκες εργασίας των παραγωγών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

 

26/4/17 Αθήνα & 3/5/17 Θεσσαλονίκη 

16.00 – 17.15 Seeds of freedom|Seeds of sovereingty
17.30 – 19.15 The end of the line
19.30 – 20.30 Farming on Crisis
20.30 – 22.00 Black Gold
22.30 – 00.00 Food Chains

*Μετά την προβολή Farming on Crisis θα ακολουθήσει συζήτηση με τον παραγωγό-ερευνητή Παύλο Γεωργιάδη. 

25/4/17 Αθήνα & 4/5/17 Θεσσαλονίκη

16.30 – 18.00 In Transition 2.0
18.00 – 20.00 Si puo fare (You can do that)
20.00 – 21.30 My Human Self
22.00 – 23.30 Τhe Take

*Στην Αθήνα, μετά την προβολή My Human Self θα ακολουθήσει συζήτηση με τον κο. Κώστα Πολυχρονόπουλο.

Ποια είναι η “συνταγή” που θα θρέψει ολόκληρο τον πλανήτη;

Οι δύο ταινίες Seeds of Freedom και Seeds of Sovereignty παρουσιάζουν πώς τo βιομηχανοποιημένο γεωργικό σύστημα, και οι γενετικά τροποποιημένοι σπόροι έχουν επηρεάσει τη βιοποικιλότητα και τι κάνουν παραγωγοί και κοινότητες στην Αφρική για να διασφαλιστεί επαρκής και υγιεινή τροφή για όλους.

SEEDS OF FREEDOM

j

Προβολή: 16:00-16:30

Προέλευση : UK, Kenya

Χρονολογία: 2012

Διάρκεια: 30 mins

Σκηνοθεσία: Jess Phillimore

Αυτή η ταινία μικρού μήκους είναι το πρώτο μέρος της τριλογίας «The Seeds of Freedom». Ο Jeremy Irons αφηγείται με γλαφυρό τρόπο την προσπάθεια Αφρικανών γεωργών να διασώσουν την ποικιλομορφία των σπόρων καθώς το παγκόσμιο διατροφικό σύστημα υποκινείται από μια ισχυρή εμπορευματοποιημένη βιομηχανία που τείνει να μονοπωλεί το διεθνές εμπόριο τροφής χρησιμοποιώντας χημικά και γενετικά μεταλλαγμένους σπόρους. Οι παραγωγοί μικρής κλίμακας είναι αυτοί που συνεχίζουν να τρέφουν το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού και χρειάζονται την υποστήριξή μας για την προστασία και τη διασφάλιση της επισιτιστικής ανεξαρτησίας. Η ταινία περιλαμβάνει σκηνές από όλη την Αφρική και πλαισιώνεται από ομιλητές, όπως η Δρ. Vandana Shiva, o Henk Hobbelink (GRAIN), o Zac Goldsmith (Mέλος Κοινοβουλίου) και o Kumi Naidoo (Ακτιβιστής).


SEEDS OF SOVEREIGNTY

                             

k

  Προβολή: 16:30-17:15

Προέλευση : Η.Β., Κένυα

 Χρονολογία: 2013

 Διάρκεια: 38 mins

 Σκηνοθεσία: Jess Phillimore

Αποτελεί το δεύτερο μέρος της τριλογίας «The Seeds of Freedom». Το ταξίδι των Αφρικανικών κοινοτήτων για τη διάσωση της ποικιλίας των παραδοσιακών σπόρων και τη διαφύλαξη του διατροφικού τους συστήματος συνεχίζεται, ενώ ταυτόχρονα χαράσσεται ο δρόμος για μια πιο δίκαιη και περιβαλλοντικά υγιή κοινωνία. Μέσα από τις ιστορίες των τοπικών αυτοχθόνων παραγωγών παρουσιάζεται το δίκτυο που δημιουργήθηκε για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας από οργανώσεις με τη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων.  Η ταινία αυτή αποτελεί έναν οδηγό προς όλους για την αναβίωση και τη δημιουργία ενός παραδοσιακού, ποικιλόμορφου και πλούσιου γεωργικού συστήματος ανά τον κόσμο.


THE END OF THE LINE

 

jΠροβολή: 17:30-19:15

Προέλευση : Η.Β.

Χρονολογία: 2009

Διάρκεια: 85 mins

Σκηνοθεσία: Rupert Murray

Άλλαξε τον τρόπο που καταναλώνεις ψάρια, σκέψου το μέλλον!

Έχετε αναρωτηθεί τι αντίκτυπο έχουν οι επιλογές μας και οι καταναλωτικές μας συνήθειες στη θαλάσσια ζωή και στους ωκεανούς μας; O σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Rupert Murray φέρνει με το δικό του, μοναδικό τρόπο στο προσκήνιο ένα πρόβλημα που όχι μόνο μπορεί να αλλάξει ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα για τη διατροφική μας αλυσίδα άλλα και να επηρεάσει βαθύτατα το μέλλον της ανθρωπότητας. Η υπεραλίευση έχει τρομακτικές συνέπειες στο θαλάσσιο πληθυσμό και στην ωκεάνια ζωή και το πολυβραβευμένο αυτό ντοκιμαντέρ με εικόνες από το Γιβραλτάρ, τη Μάλτα και τη Σενεγάλη μας καλεί να αντιδράσουμε και να λάβουμε δραστικά μέτρα για την αντιστροφή της τάσης αυτής. Οι λύσεις είναι πολύ απλές. Προλαβαίνουμε;


FARMING ON CRISIS

 

i

Προβολή: 19:30-20:30

Προέλευση: Ελλάδα       

Χρονολογία: 2012

Διάρκεια: 29 mins

Σκηνοθεσία: Haris Donias

Αναθεωρώντας την ελληνική γεωργία σε περίοδο οικονομικής κρίσης!

Το μικρού μικρού μήκους ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την πρωτόγνωρη ιστορία της ελληνικής υπαίθρου με αφορμή το ταξίδι ενός νέου άνδρα στον πληγέντα ελλαδικό χώρο. Ανακαλύπτει και μας μεταφέρει τις ιστορίες νέων γεωργών, μαζί με τις προοπτικές μετασχηματισμού της οικονομίας μέσω της βιώσιμης αγροτικής ανάπτυξης, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ του μικρού και του μεγάλου, του αστικού και του αγροτικού. Με αφετηρία την περίπτωση της Ελλάδας, η ταινία προσεγγίζει παγκόσμια ζητήματα όπως η επισιτιστική ασφάλεια, το περιβάλλον και το μέλλον της διατροφής μας.

Έφτασε η ώρα να σχεδιάσουμε μία στρατηγική για ένα καλύτερο αγροδιατροφικό σύστημα, που αφορά τον τρόπο που τρεφόμαστε, τον τρόπο που παράγουμε και τον αντίκτυπό του στο περιβάλλον, την οικονομία και στον ίδιο τον πολιτισμό μας.

H ταινία παρουσιάζει την πρωτόγνωρη ιστορία της ελληνικής υπαίθρου με αφορμή το ταξίδι ενός νέου άνδρα στον πληγέντα ελλαδικό χώρο. Ανακαλύπτει και μας μεταφέρει τις ιστορίες νέων γεωργών, μαζί με τις προοπτικές μετασχηματισμού της οικονομίας μέσω της βιώσιμης αγροτικής ανάπτυξης, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ του μικρού και του μεγάλου, του αστικού και του αγροτικού. Με αφετηρία την περίπτωση της Ελλάδας, η ταινία προσεγγίζει παγκόσμια ζητήματα όπως η επισιτιστική ασφάλεια, το περιβάλλον και το μέλλον της διατροφής μας.

**Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον παραγωγό-ερευνητή Παύλο Γεωργιάδη.


BLACK GOLD

Προβολή: 20:30-22:00

Προέλευση: Η.Β.

Χρονολογία: 2006

Διάρκεια: 78 mins

Σκηνοθεσία: Nick Francis, Mark Francis

Είστε λάτρης του καφέ; Απολαμβάνετε μία κούπα καφέ δύο, ίσως και τρεις φορές τη μέρα;

Έχετε όμως αναρωτηθεί εάν η τιμή που πληρώνεται για ένα φλιτζάνι καφέ είναι δίκαιη; Η ιστορία του Tadesse Maskela στην προσπάθεια του να διασώσει 74.000 παραγωγούς καφέ στην Αιθιοπία – τη γενέτειρα του καφέ – από τα πρόθυρα της χρεοκοπίας εξαιτίας της χαμηλής πληρωμής τους, είναι η ιστορία αυτής της ταινίας. Ο ίδιος προκειμένου να βρει αγοραστές πρόθυμους να πληρώσουν μια δίκαιη τιμή για τον καφέ και τους παραγωγούς του, ξεκινά ένα ταξίδι γεμάτο δράση και ένταση στο Λονδίνο και το Σιάτλ. Εκεί θα έρθει αντιμέτωπος με την τεράστια δύναμη των πολυεθνικών – εταιριών καφέ, μια βιομηχανία αξίας άνω των 80 δις$, και θα μας αφηγηθεί τις προκλήσεις που καλείται να ξεπεράσει προκειμένου να φέρει εις πέρας την αποστολή του.


FOOD CHAINS

yy

Προβολή: 22:30-00:00

Προέλευση : Η.Π.Α.

Χρονολογία: 2014

Διάρκεια: 86 mins

Σκηνοθεσία: Sanjay Rawal

Η συζήτηση για την τροφή μας ολοένα και μεγαλώνει αλλά πολύ λίγο ενδιαφέρον υπάρχει για αυτούς που την παράγουν. Έχετε αναρωτηθεί ποιο είναι το πραγματικό κόστος πίσω από τη βιομηχανία του «fast food» και των σούπερ μάρκετ;

Αυτή είναι μια ιστορία για το δημοφιλές «fast food», αυτό που όλοι απολαμβάνουμε, τους ανθρώπους που εργάζονται σκληρά για αυτό και τον αντίκτυπο που έχει αυτή βιομηχανία στον κόσμο. Οι παραγωγοί της βραβευμένης ταινίας, Eva Longoria και Eric Schlosser συζητούν για το θέμα και μας αποκαλύπτουν τα μυστικά του.

Συχνά οι παραγωγοί της τροφής μας γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης, δεν πληρώνονται αξιοπρεπώς, σε μερικές περιπτώσεις διακινούνται σαν να ήταν εμπόρευμα χωρίς κανένας να παίρνει την ευθύνη για την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους. To ντοκιμαντέρ αυτό παρουσιάζει τον αγώνα μιας ομάδας αγροτών από την Φλόριντα ενάντια στην παγκόσμια βιομηχανία των σούπερ μάρκετ μέσα από ένα ευρηματικό πρόγραμμα, το «Fair Food» (Δίκαια Τροφίμα). Μια πρωτοβουλία που βασίζεται στην ελπίδα για το θρίαμβο της ηθικής έναντι της εταιρικής απληστίας, στην εξασφάλιση μιας αξιοπρεπούς ζωής για τους παραγωγούς και τους εργάτες και στη δημιουργία μιας πιο ανθρώπινης και με περισσότερη διαφάνεια τροφικής αλυσίδας με τη βοήθεια όλων μας.

**Επίσημη συμμετοχή στη Berlinale 2014


IN TRANSITION 2.0

 

ρττ{

Προβολή: 16:30-18:00

Προέλευση : Η.Β.

Χρονολογία: 2013

Διάρκεια: 67 mins

Σκηνοθεσία: Emma Goude

Ένα ντοκιμαντέρ – ένα κοινωνικό πείραμα – που στόχο έχει να αποδείξει ότι στις δύσκολες εποχές, η αλληλεγγύη και η ελπίδα μπορεί να φέρει λύση στα σύγχρονα προβλήματα των ανθρώπων. Πρόκειται για ιστορίες ανθρώπων από όλο τον κόσμο που έχουν τη θέληση να δημιουργήσουν και να μοιραστούν τις ιδέες τους με άλλους ανθρώπους, κάνοντας πρωτότυπες δράσεις μέσα από το κίνημα «Transition» με σκοπό την ενσωμάτωση όλων στην κοινωνία και στην οικονομία του σήμερα. Κοινότητες που παράγουν οι ίδιες το φαγητό τους ή τυπώνουν το δικό τους νόμισμα είναι μόνο λίγες από τις δράσεις που έχουν γίνει “viral” και που τελικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ανάπτυξης και της συνολικής ευημερίας. Στο κίνημα «Transition» ανακαλύπτουμε ότι με τα λίγα από τους πολλούς μπορούν να γίνουν αρκετά για όλους!


SI PUO FARE (WE CAN DO THAT)

 

o'

Προβολή: 18:00-20:00

Προέλευση: Ιταλία

Χρονολογία: 2008

Διάρκεια: 111 mins

Σκηνοθεσία: Giulio Manfredonia

Ένα ιδιαίτερο ταξίδι στο χρόνο και στην Ιταλία του ‘80 που περιγράφει τη δύσκολη επανένταξη ατόμων με ψυχικές διαταραχές στην κοινωνία ύστερα από το κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων και ασύλων στην Ιταλία. Άνθρωποι που έχουν απομείνει με λίγους πόρους και ελπίδες, ακολουθούν τον Νέλο, έναν συνδικαλιστή που προσπαθεί να βρει τρόπους ώστε να αξιοποιηθούν οι ιδιαίτερες δυνατότητες των ατόμων αυτών, με σκοπό την απασχόληση τους και την ενσωμάτωσή τους στο κοινωνικό σύνολο. Μια ιστορία γεμάτη πίστη στην ανθρώπινη φύση και στις ικανότητες του ατόμου και της ομάδας.


MY HUMAN SELF

 

s

Προβολή: 20:00-21:30

Προέλευση: Ελλάδα

Χρονολογία: 2017

Διάρκεια: 77 mins

Σκηνοθεσία: Λουκάς Αγέλαστος, Σπυριδούλα Γκούσκου | Story Studios Films Μουσική: Υπόγεια Ρεύματα

Η δυνατή και συγκινητική ιστορία ενός 47 χρόνου άνεργου άντρα στην Ελλάδα της κρίσης, που στάθηκε ενάντια στις αντιξοότητες της εποχής και δημιούργησε μια κουζίνα για όλους, την «Κοινωνική Κουζίνα», είναι το θέμα αυτού του ντοκιμαντέρΗ ιδέα του κ. Κώστα να μαγειρεύει στους δρόμους της πόλης και να προσφέρει το φαγητό σε όσους το έχουν ανάγκη, γίνεται γνωστή σε όλη τη χώρα και αμέσως αγκαλιάζεται από τους συμπολίτες μας που γίνονται μέλος αυτής της αλληλέγγυας δράσης. Ο ίδιος δηλώνει «Το φαγητό είναι για όλους, χωρίς διακρίσεις: άστεγοι, άνεργοι, μαύροι, κίτρινοι, Ρομά, Έλληνες, ξένοι».

**Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, 2015.

**Στην Αθήνα θα ακολουθήσει συζήτηση με τον κ. Κώστα Πολυχρονόπουλο.


THE TAKE

;

Προβολή: 22:00-23:30

Προέλευση: Αργεντινή

Χρονολογία: 2004

Διάρκεια: 90 mins

Σκηνοθεσία: Avi Lewis

H κυβέρνηση, η αστυνομία και ο πρώην εργοδότης σου σε κυνηγούν! Όχι δεν είναι σκηνικό ταινίας, είναι η προσπάθεια 30 Αργεντινών εργατών να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους μετά την οικονομική κατάρρευση που έφερε η εκλογή του Carlos Menem στην Αργεντινή και το κλείσιμο του εργοστασίου που δούλευαν. Στην προσπάθεια τους αυτή να ανακτήσουν τη δουλειά τους, ανοίγουν ένα μαγαζί στο εγκαταλειμμένο πλέον εργοστάσιο που δούλευαν προηγουμένως, αυτή όμως τη φορά χωρίς αφεντικά, αναζητώντας συνεργατικές επιχειρήσεις ώστε τελικά να δημιουργήσουν τη δική τους από την αρχή.  Μια ταινία γεμάτη δράση και ένταση προκειμένου οι εργάτες να καταφέρουν γίνουν ‘αφεντικά’ του εαυτού τους.

* Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου “SSEDAS – Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία” το οποίο αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο κατανόησης της οικονομίας και του προγράμματος “Map Your Meal” που δίνει την δυνατότητα στους καταναλωτές να εντοπίζουν την προέλευση των ειδών διατροφής που αγοράζουν, να ενημερωθούν για την παραγωγική διαδικασία και να κατανοούν τις συνθήκες εργασίας των παραγωγών.

The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

Related post