Aγόρια ή κορίτσια τα πιο συχνά θύματα #bullying;
6 Μαρτίου- Παγκόσμια Ημέρα κατά του Bullying: Η σχολική επιθετικότητα είναι ένας όρος που ακούγεται πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια. Στο διαδίκτυο «ανεβαίνουν» βιντεάκια όπου παιδιά και έφηβοι κοροϊδεύουν λεκτικά, ξυλοκοπούν και κακοποιούν συμμαθητές τους.
Σε αυτά τα περιστατικά εμπλέκονται τουλάχιστον 3 κατηγορίες παιδιών. Η πρώτη κατηγορία είναι το θύμα. Θύμα είναι το παιδί ή τα παιδιά που υφίστανται το γνωστό bullying. Απειλές, κοροϊδία, υποτιμητικά βλέμματα και λόγια, διάδοση φημών είναι η καθημερινότητα των παιδιών – θυμάτων στο χώρο του σχολείου.
Η δεύτερη κατηγορία είναι οι θύτες. Θύτης είναι το παιδί ή τα παιδιά που για συνεχόμενο μεγάλο διάστημα ασκεί επιθετική συμπεριφορά είτε έμμεση είτε άμεση σε ένα συγκεκριμένο παιδί ή σε μια συγκεκριμένη ομάδα παιδιών.
Bullying Diaries – Ημερολόγια Εκφοβισμού (Ντοκιμαντέρ)
Η τρίτη κατηγορία παιδιών που εμπλέκεται στο περιστατικό είναι τα παιδιά- παρατηρητές. Οι παρατηρητές είναι ένας μεγάλος αριθμός παιδιών τα οποία παρατηρούν χωρίς να εμπλακούν το περιστατικό επιθετικότητας. Τα παιδιά αυτά είναι αυτά που θα «τραβήξουν» το περιστατικό με το κινητό τους και θα το «ανεβάσουν» στο διαδίκτυο. Είναι τα παιδιά που γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει αλλά δεν εμπλέκονται ούτε για να υποστηρίξουν το θύτη ούτε για να υποστηρίξουν το θύμα. Έτσι, η στάση των παιδιών αυτών πιθανότατα ενισχύει τους θύτες καθώς αποκτούν και κοινό.
Ποιοι όμως εμπλέκονται πιο συχνά σε τέτοια περιστατικά; Τα αγόρια ή τα κορίτσια; Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια μπορούν να υπάρξουν θύμα σχολικής επιθετικότητας.
Ωστόσο, οι μορφές της επιθετικότητας διαφέρουν αρκετά. Τα αγόρια θα υποστούν πιο συχνά την άμεση μορφή επιθετικής συμπεριφοράς η οποία είναι ο ξυλοδαρμός, η καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, η βρισιές και άλλες άμεσες σωματικές ή λεκτικές προσβολές.
Τα κορίτσια ωστόσο, όταν θυματοποιούνται συνήθως από κορίτσια, οι μορφές της επιθετικότητας είναι πιο έμμεσες. Η διάδοση φημών είναι η πιο συνηθισμένη μορφή, ωστόσο και η καταστροφή ή κλοπή πραγμάτων είναι αρκετά συχνές.
Τα χαρακτηριστικά των θυμάτων είναι συνήθως κοινά ανάμεσα στα δύο φύλα. Κάποιο χαρακτηριστικό της εμφάνισης, οι σχολικές επιδόσεις είτε είναι καλές είτε όχι, η οικογενειακή κατάσταση ή ακόμη και ο χαρακτήρας των παιδιών μπορεί να προκαλέσει την επιθετική συμπεριφορά των άλλων παιδιών.
Επομένως, όλα τα παιδιά μπορεί να είναι υποψήφια θύματα bullying. Στην αντιμετώπιση του bullying σημαντικό ρόλο έχει το σχολείο και η ανοχή-αποδοχή σε τέτοια περιστατικά, καθώς επίσης και η ευαισθητοποίηση των παιδιών που είναι παρατηρητές. Η εμπλοκή των γονέων είναι εξίσου σημαντική τόσο για τους γονείς των θυμάτων, με υποστήριξη και κατανόηση, όσο και για τους γονείς των θυτών με αναγνώριση των δυσκολιών τους και ανοιχτή συζήτηση. Η επιπλέον τιμωρία από το σπίτι μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα και αν ενισχύσει το θυμό των συγκεκριμένων παιδιών. Το φαινόμενο το bullying πρέπει να αναγνωριστεί και να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Βασιλική Τσούτσου
Ψυχολόγος, M.Sc. Παιδαγωγική Ψυχολογία
Περικλέους 11, Μαρούσι
website: www.psychology4kids.gr
echaritygr
Latest posts by echaritygr (see all)
- Θέατρο Σοφούλη | «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ έναν γλάρο να πετάει» - 18 Μαρτίου 2023
- BABY BOOM | 12ο event στο Hyatt Regency Thessaloniki στηρίζει Παιδικά Χωριά SOS - 18 Μαρτίου 2023
- Κινέζοι σκίουροι, ρίχνονται με τα μούτρα στη μάχη κατά των ναρκωτικών ουσιών - 12 Μαρτίου 2023
- Σεισμός 7,8 Ρίχτερ σε Τουρκία – Β. Συρία | Τουλάχιστον 1.500 νεκροί (ΕΙΚΟΝΕΣ) - 6 Φεβρουαρίου 2023
- Κλωνοποιημένες «σούπερ αγελάδες» στην Κίνα παράγουν υψηλή ποσότητα γάλακτος - 3 Φεβρουαρίου 2023