Άρης Καϊάφας: Η τέχνη επαναπροσδιορίζεται διαρκώς από τον δημιουργό και το θεατή

 Άρης Καϊάφας: Η τέχνη επαναπροσδιορίζεται διαρκώς από τον δημιουργό και το θεατή

Τον Άρη, τον γνώρισα μετά από σχεδόν 1 χρόνο αιτήματος φιλίας στο facebook. Ένα μήνυμα εσωτερικό (Inbox) ήταν υπεραρκετό για να αντιληφθώ την ποιότητα του ανθρώπου Άρη,του καλλιτέχνη Άρη, του ερασιτέχνη Άρη. Και λέω “ερασιτέχνη” εννοώντας τον εραστή της Τέχνης άνθρωπο και καλλιτέχνη Άρη, με όραμα, με αγάπη για αυτό που κάνει και με μια βαθιά σπίθα αλήθειας που τον διακρίνει από τα πρώτα λόγια που ανταλλάσεις μαζί του. Το γεγονός αυτό καθ’αυτό πως 6 (έξι) μήνες ασχολείται από αγάπη με την ζωγραφική και πως έχει καταφέρει να μεταφέρει την αλήθεια του στην ακουαρέλα, σχεδόν αυτοδίδακτος και με πολύ μεράκι στην ψυχή του, ήταν ο λόγος που του πρότεινα να μας παραχωρήσει μια συνέντευξη. Ο σκοπός ήταν διπλός. Το να καταφέρεις να δώσεις γραμμές, πορεία και χρώμα, σχήμα, προοπτική στα όνειρά σου, στα μοτίβα που βλέπεις, στο κάθε στοιχείο που κυριεύει το μυαλό σου και να χωρέσεις συναίσθημα και δυναμική, πλαστικότητα κίνησης σε έναν πίνακα, είναι μια μυσταγωγία ψυχής. Όταν μάλιστα το καταφέρνεις μόνος σου, έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία. Έτσι ήθελα να τον γνωρίσουμε καλύτερα και να αποδείξουμε σε όσους τυχόν έχουν παραιτηθεί μέσα στην δίνη των εποχών της ματαίωσης που ζούμε, πως αν κάτι το αγαπάς και το θες βαθιά μέσα σου να το πραγματοποιήσεις, κανένας παράγοντας εξωγενής ή και ενδογενής δεν θα μπορέσει να μπει εμπόδιο στα ΘΕΛΩ σου. Έτσι. Τόσο απλά. Με αυτή την φωτεινή σκέψη, τον ανέθεσα στην Χριστίνα, να γνωριστούν και να μας χαρίσουν αυτή την υπέροχη και βαθιά ανθρώπινη συνέντευξη που ακολουθεί. Ανοίξτε την καρδιά σας και υποδεχθείτε τον Άρη Καϊάφα.

(σημείωμα Αρχισυντάκτη)

 

 Βιογραφικό
Ο Άρης Καιάφας γεννήθηκετο 1975 και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Από νεαρή ηλικία είχε μια κλίση προς το σχέδιο και γι’ αυτό παρακολούθησε σεμινάρια αρχιτεκτονικού σχεδιασμού για δύο χρόνια. Θέλοντας να αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση, επέλεξε να σπουδάσειστην Ελβετία διοίκηση επιχειρήσεων. Για τα επόμενα 20 χρόνια ασχολήθηκε με τις τουριστικές επιχειρήσεις στη Χαλκιδική, διευθύνοντας μια ξενοδοχειακή μονάδα, ένα εστιατόριο και ένα εμπορικό κατάστημα. Παράλληλα ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό χειροποίητο κόσμημα και υπόδημα, δημιουργώντας την προσωπική του σειρά σανδαλιών και αξεσουάρ. Τελικά ανακάλυψε εκ νέου τη μεγάλη μου αγάπη για τη ζωγραφική, παρακολουθώντας ένα σεμινάριο στο εργαστήριο ζωγραφικής Les Yper Yper με τη διακεκριμένη εικαστικό Ράνια Εμμανουηλίδου. Τους τελευταίους έξι μήνες ασχολείται αποκλειστικά με τη ζωγραφική προσπαθώντας να προσδιορίσει την εικαστική του ταυτότητα μέσα από πειραματισμό με υλικά και τεχνικές. Η θεματική του κινείται γύρω από την έκφυλη ταυτότητα, την ομορφιά του γυμνού κορμιού και τη αλληλεπίδραση του με τον περιβάλλοντα χώρο, καθώς και τα συναισθήματα που προκύπτουν από την μεταξύ τους σχέση.

Χριστίνα Αζοπούλου: Τι αναζητάς να αναδειχθεί μέσα από τα έργα σου;
Άρης Καϊάφας: Αναζητώ να αναδείξω την ανθρώπινη ιδιοσυγκρασία και τις ανθρώπινες σχέσεις, τα συναισθήματα, τις συγκρούσεις, την αρμονία…

Χριστίνα Αζοπούλου: Τα έργα σου αντανακλούν κυρίως το ανθρώπινο γυμνό σώμα, πέρα από την αισθητική οπτική, ενυπάρχει και κάποια πολιτική διάσταση;
Άρης Καϊάφας: Όπως προανέφερα σκοπός μου είναι να ασχοληθώ με τις ανθρώπινες σχέσεις οι οποίες ακόμη και εν έτη 2017 βάλλονται από παντού. Η κοινωνία δεν έχει καταφέρει να αποδεχθεί στο σύνολό της τη διαφορετικότητα ούτε να ξεπεράσει το βίαιο χαρακτήρα της.

Χριστίνα Αζοπούλου: Πως μπορεί καμιά/νείς να έρθει σε επαφή μαζί σου;
Άρης Καϊάφας: Μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί μου μέσω των social media:
Facebook: https://www.facebook.com/aris.kaiafas
Instagram: aris kaiafas

Χριστίνα Αζοπούλου: Ετοιμάζεις κάποια έκθεση στο μέλλον, μόνος ή με άλλες/ους καλλιτέχνιδες/ες;
Άρης Καϊάφας: Θα συμμετέχω στο άμεσο μέλλον σε μια ομαδική έκθεση στον πολυχώρο τέχνης Les Yper Yper. Ταυτόχρονα ετοιμάζω και την πρώτη προσωπική μου έκθεση σε γνωστό μπαρ της πόλης το οποίο συχνά φιλοξενεί τη δουλειά νέων καλλιτεχών.

Χριστίνα Αζοπούλου: Πως ορίζεται η τέχνη και από ποια/ον;
Άρης Καϊάφας: Υπάρχουν πολλοί ορισμοί. Η τέχνη είναι μια σχέση που επαναπροσδιορίζεται διαρκώς από το δημιουργό και τον θεατή.

Χριστίνα Αζοπούλου: Υπάρχουν Ελληνίδες ή Έλληνες εικαστικοί που επηρέασαν τον τρόπο εργασίας σου και γενικότερης θέασης της ζωής;
Άρης Καϊάφας: Θαυμάζοντας τους Έλληνες καλλιτέχνες και σεβόμενος το έργο τους, συγκεκριμένα τους Ρόρρη και Τσαρούχη, θεωρώ ότι η τέχνη είναι κάτι πιο οικουμενικό. Ψάχνω να βρω μια ιδιαιτερότητα-μοναδικότητα στον τρόπο έκφρασης διαφόρων καλλιτεχνώνχωρίς απαραίτητα αυτό να σημαίνει ότι με εκφράζει το εικαστικό τους αποτέλεσμα.

Χριστίνα Αζοπούλου: Πως θα ζωγράφιζες την “αλληλεγγύη”;

Άρης Καϊάφας: Η λέξη “αλληλεγγύη” είναι για μένα τρόπος και στάση ζωής. Το πως θα την αποτύπωνα ως έννοια, εξαρτάται από τα ερεθίσματα κοινωνικά της δεδομένης περιόδου και την ψυχολογία μου τη δεδομένη στιγμή. Εάν ήθελα τώρα να ζωγραφίσω την “αλληλεγγύη”, θα ζωγράφιζα φορεμένα ρούχα το ένα πάνω στο άλλο, φορεμένα με την έννοια των ανθρώπων με τα ρούχα τους, πουκάμισα, παλτό και παντελόνια, χωρίς να σχεδιάσω σώματα ή πρόσωπα αλλά να φαίνεται τουλάχιστον ο όγκος των ρούχων. 

The following two tabs change content below.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

echaritygr

Η Οικογένεια του e-Charity.gr Portal, απέναντι στην λογική της απλής κριτικής και της ακατάσχετης αποποίησης ευθυνών ή της άκρατης φιλολογίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του μέλλοντος, ΣΗΜΕΡΑ. Για εμάς, εσάς, το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας. Με μεράκι, αγάπη στον συνάνθρωπό μας κι αφοσίωση στον στόχο μας, συναντιόμαστε από κάθε γειτονιά της Ελλάδας, με έναν σκοπό. Να κάνουμε το όραμά μας, ΠΡΑΞΗ. Την Αλληλεγγύη, ΖΩΗ.

Related post